Prof. Y. Lupardi Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Hmm, vergoeding wegens oneigenlijk gebruik b.v.? Stel dat een bedrijf de ANWB-paddestoelen gaat gebruiken om eigen stickertjes op te plakken en zo routes, aanwijzingen etc. maakt voor groepen mensen waar ze geld mee verdienen. Moet de ANWB dit gebruik verbieden (zero-tolerance!) ? Of wat van de winst meepikken door midddel van een dure vergunning voor hun paddestoelengebruik? Of paddestoelen verwijderen? Of gewoon simpel boos zijn? Maar Jaki en zo is al eerder in dit forum op de voorgrond geschoven vanwege activiteiten. En wel journalistiek-gerelateerd, zie maar de draadjes Gezocht: iemand met media zin, (volkskrant wil mee cachen...) Publiciteit - Kranteartikel En ja, het is wel zo correct dat als je op je eigen webpages links plaatst naar webpages met een duidelijke auteur/schrijver, je ze dat even bericht. En citeer je teksten van anderen dan is bronvermelding wel zo correct. En sinds de uitvinding van de e-mail kan je auteurs ook eenvoudig laten weten wat je gedaan hebt. Mijn ervaring is dat ik iedere maand een paar mailtjes krijg met 'je linkt toch naar mijn pages, maar wil je even het nieuwe adres voor de link gebruiken?" dan wel : 'ik heb wat meer materiaal op het net gezet. Kijk er even naar, mischien is het iets om in uw verhaal te citeren."
elsinga Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Ik zie op de aangehaalde pagina twee dingen: - ze prijzen caches aan als voorbeeld en zetten er niet expliciet bij dat ze van een ander zijn - ze prijzen een cache aan en vertellen erbij dat die door henzelf geplaatst is Dit is letterlijk correct, maar niet netjes. Want de niet door henzelf geplaatste caches mogen op hun pagina best met eigenaar genoemd worden. Er staat ook nergens dat ze die caches gebruiken voor hun activiteiten, maar het lijkt wel zo. Jaki, een paar tips om de sfeer hier wat op te klaren: - vermeldt bij elke genoemde cache de eigenaar en licht de eigenaar ook in - vermeldt bij elke genoemde cache ook of je die bedrijfsmatig gebruikt - vraag de eigenaren van de caches die je gebruikt om toestemming Want het laten geocachen van niet-cachers en nog in groepen ook kan het einde van een cache betekenen. En ik zou dat persoonlijk erg vervelend vinden... Verder: ga aub niet af op hoe het *lijkt* maar hoe het *is*. Helaas kan over het laatste alleen Jati uitsluitsel geven, dus die info lijkt me erg gewenst.
Heirbaut Hunters Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Ik had bij de eerste en tweede keer lezen ook een beetje het gevoel van "nee hè, niet dit. Daar word ik niet goed van". Maar nu, wat is er mis met geld verdienen aan facilitair zijn voor medemensen? Het enige wat ze doen is geld vragen voor geboden faciliteiten (GPS huur, huin eigen tochten etc), maar er staat nergens dat je voor hun geocaches moet betalen. Die kunnen dus vrij worden gedaan. Anders: ik ga geocachen met 3 anderen en we rijden met mijn auto, maar ik vraag geld voor het vervoer. Daar is toch niks mis mee? In strekking hetzelfde wat Jati doet.
dj bel Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 hmmmmmmmmmmmmmm, leuterkontige kletskoek (locale uitdrukking) Kopje koffie glazenwasser. Voor dat er weer met bakken modder wordt gesmeten, kijk even of je niet een zeer gewaardeerd lid die bergen werk verricht voor "iedereen" toevallig in dezelfde branche zit als hobby? Ik denk niet dat het op zijn plaats je daar mee te bemoeien. Inderdaad gaat ketsen of schrijf eens wat nuttigs i.p.v. al dat gemekker. Volgens mij een "nichemarkt" waar gaat het over? Veel te moeilijk voor een hoop mesen om met een gps in een dag te leren omgaan. Zeker als je onderstaande bekijkt. Laatst vroeg een journalist een duitse minister of hij zich geen zorgen moest maken met dat (soft)drugverkeer van duitse jongeren? Nee zij de beste man, ons grootste probleem is dat iedereen zich dagelijks klemzuipt en kapot rookt want dat is breed geaccepteerd. Mensen worden gewoon dommer en zijn minder creatief. Nee het verwachte probleem lost zichzelf wel weer op en wat overblijft zijn de Bevers en Staats Bos Beheer met een occasional enthousiasteling die ik dat van harte gun. De rest zal het teveel moeite zijn. Biertje!!!!
GeoWolf Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 . Van je hobby je werk maken is de droom van veel mensen. Waarom zou je niet mogen verdienen aan Geocaching? Dat doen Garmin, Magellan en Shell toch ook? En wat denk je van Geocaching.com en een handvol vooraanstaande en zeer gerespecteerde cachers van het eerste uur, die er een eigen evenementenbureau op nahouden en/of GPS-cursussen geven? Commercie (handel) is nu eenmaal de smeerolie van de samenleving. Jij verkoopt jezelf toch ook aan je baas of opdrachtgevers, bij voorkeur tegen een zo hoog mogelijke prijs? En wat zeg je als het evenementenbureau provisie wil geven voor elk commercieel bezoek aan jouw cache? Commercialisering komt de kwaliteit van het cachebestand alleen maar ten goede, want een evenementenbureau kan het zich niet permitteren massaal inferieure caches te planten op hondenpoepveldjes. Commercie en concurrentie zorgen voor kwaliteit. Anders wordt het als een evenementenbureau zonder toestemming jouw werk gaat exploiteren, bijvoorbeeld door integraal cachebeschrijvingen over te nemen. Daarvoor is er een auteurswet. En ze moeten zich natuurlijk ook niet met reclame aan je opdringen. Met de toeloop zal ‘t wel meevallen. Je zult op cachelokaties echt geen nummertje hoeven trekken om te mogen loggen, net zo min als dat er in de Ardennen regelmatig wegen worden afgezet om kuddes Survivalisten gelegenheid te geven over te steken. .
Rovel Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar je kunt toch niets tegen deze commerciële aanpak doen. Wat me wel opvalt is, dat het kleurgebruik en lettertype van de site gelijk is aan die van Geocaching.nl, zodat het lijkt alsof het een verlengstuk van .nl is. Deze manier van geldwinning zou trouwens ook door Geodcaching.nl gebruikt kunnen worden.
Banjer Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Zo vreemd vind ik het niet, Playtime doet hetzelfde in de USA, en wordt zelfs erkend door geocaching.com: http://www.geocaching.com/geoteaming/ http://www.playtimeinc.com/products_geoteaming.htm http://www.playtimeinc.com/products_geocaching101.htm - vraag de eigenaren van de caches die je gebruikt om toestemming Toestemming om hem op de pagina te zetten, ja.. Toestemming vragen om een cache te lopen vind ik wat ver gaan, als je een cache plaatst is hij in principe voor iedereen, of je moet hem Premium Members only maken. Evenementenburootje opzetten en ge/misbruik maken van door anderen met liefde opgezette caches om die vervolgens massaal door groepen 'onervaren' en 'mogelijk ongeinteresseerde' banjers te laten verstieren: Nee (je kent ze wel van die hooggehakte tiepmiepen of uitgebrande kantoorhangers die van de baas mee moeten met het jaarlijkse bedrijfsuitje) Misschien zit er ook wel een tiepmiep tussen die het wel leuk vind, en komt er weer een gedreven cacher bij die anders nooit in aanraking met geocaching was gekomen.Daarnaast ga ik er vanuit dat JaTi er voor zorgt dat de mensen die mee doen goede instructies krijgen, en de boel niet verstieren... iets wat Banjers zowiezo niet doen Ze gebruiken een aantal caches alsof ze die allemaal gemaakt hebben. Zo ook de "Dellerboersterheide" van Skries. Routes die ze aanprijzen.... Aantal? Ik kan alleen die bewuste cache terugvinden op de site, en die wordt, in mijn ogen, niet aangeprezen als zelf gelegt.. in dat opzicht dus een "domme" uitspraak.. Ik ga er vanuit dat zoveel aandacht voor onze hobby, niet goed voor onze hobby is. Je krijgt nu al bijna geen toestemming meer voor het plaatsen van caches omdat men bang is voor zoveel toeloop. Als nu half Nederland met zo'n GPS aan komt zeulen, zullen er nog minder caches goedgekeurd worden door Landeigenaren. Misschien kan dit juist tegenovergesteld werken, doordat de landeigenaren te maken krijgen met professionele organisaties, en niet met een stel losjes georganiseerde hobbieisten.. In plaats van het afzeiken van dit soort iniatieven denk ik dat we juist een dialoog aan moeten gaan. Als een dergelijk bedrijf goede instructies geeft aan de deelnemers, rekening houdt met de rest van de cachers in Nederland en de instanties waar we mee te maken hebben kan dit bijdragen tot een positiever beeld van geocaching.
jati Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 We zagen dat een paar cachers problemen hebben met onze semi-bedrijfsmatige activiteiten. Bij deze onze reactie: Ik en Tineke hebben in 2002 een onderzoek gedaan naar de gevolgen van nieuwe recreatievormen in bos, natuur en landschap. Voor dat onderzoek hebben we ook een aantal recreatievormen uitgeprobeerd. Een daarvan was geocaching. Wij vonden dat zo leuk vonden dat we er in verder zijn gegaan. Tot nu toe hebben we een redelijk aantal caches gelopen en ook een paar caches uitgezet, waaronder 'Het mysterie van drie zusjes'. Een door velen erg gewaarderde cache. Op dit moment zijn we bezig een nieuwe cache te ontwikkelen die minstens zo leuk is. Alleen de toestemming laat nog even op zich wachten. Al onze caches zijn openbaar en worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden, anders dan dat we er melding van maken op onze site. Mensen die bij ons aan een event meedoen kunnen ‘De drie zusjes’ ook lopen. Dit is overigens een speciaal daarvoor neergelegde cache (m.u.v. de wegwijzer aan het begin). De cache die op internet staat, is en blijft dus voor de ‘echte’ cacher. We zijn allebei erg betrokken bij de natuur (zie ook ons werk) en vinden geocaching (en overigens ook 'gewone' GPS-routes) bij uitstek de manier om mensen de natuur eens op een wat andere manier te laten beleven en op die manier het draagvlak voor natuur en natuurbeheer te vergroten. Dit is een van de redenen dat we wat min of meer commerciële activiteiten hebben opgestart. Het is overigens geen commercieel bedrijf in de zin dat we er bergen geld mee verdienen - de inkomsten dekken zo ongeveer de kosten. GPS-systemen zijn nog steeds vrij prijzig. Daarnaast zijn we er meer begonnen omdat we het heel leuk vinden om mensen wat te vertellen over GPS, geocaching en vooral ook de natuur. En een derde reden is dat we het leuk vinden (op een kleinschalige manier) wat voor ons zelf te beginnen. Zoals ik ook lees in het forum is niet iedereen negatief over onze activiteiten. Gelukkig, want we hebben er geen slechte bedoelingen mee. Wij zijn en blijven in ons hart echte geocachers. We laten mensen kennis maken met het fenomeen geocaching en denken dat we dat beter kunnen dan evenementenbureaus die van alles en nog wat organiseren. En we zijn ook echt niet de enige die op een enigszins commerciële manier bezig zijn. Over een ding zijn we het wel eens. Het was niet goed om een cache van een ander te noemen als voorbeeld op onze website. Onze excuses daarvoor. We hebben de cache van Skries gelopen en vonden hem zo leuk van opzet dat we hem als voorbeeld hebben opgenomen (en het gebeid is inderdaad ook erg mooi). Ik heb de verwijzing er inmiddels afgehaald. Nogmaals onze excuses. Ik hoop dat iedereen die het leuk vind om te cachen, gewoon van onze caches blijft genieten. We stoppen er veel tijd in en ze verdienen het volgens ook om gelopen te worden. We zijn niet boos over de paar erg negatieve reacties, maar wel een beetje teleurgesteld. Het is netter om eerst even te vragen hoe het allemaal zit, dan om gelijk erg negatief te gaan zitten doen. Geocaching is een hobby van ons allen en voor ons allen. En Dwarrel, ik vind jouw caches erg leuk en ben blij dat ik ze heb gevonden en heb mogen logen.
Heirbaut Hunters Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Prima reactie Jati! Dank je wel. Mij is het duidelijk wat je bedoeling is. Succes, en ik hoop dat je de mensen enthousiast krijgt met je activiteiten.
Zenz Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar je kunt toch niets tegen deze commerciële aanpak doen. Klopt. Hooguit zouden we als geocachers iets tegen het gebruik van de naam geocaching kunnen doen. De merknaam Geocaching is immers vastgelegd bij het Benelux Merkenbureau. Destijds hebben we besloten dat commercieel gebruik uitdrukkelijk niet is toegestaan, tenzij met instemming van de geocaching community, in eerste instantie via haar vertegenwoordigers in de beide stichtingen. Mochten die er samen niet uit komen, dan heeft de community de derde (en daarmee doorslaggevende) stem. Omdat ik de naam in beheer heb, ligt er nu dus een actiepuntje voor mij. Ik zal Team Japi vragen hun plannen wat betreft het voorgenomen gebruik van de naam 'geocaching' toe te lichten en daarna de beide stichtingen naar hun mening vragen. Laat dat deze discussie overigens niet remmen: de stichtingen zullen ongetwijfeld de meningen die hier voorbij komen meewegen. Overigens ben ik persoonlijk na Jati's postje van vanmiddag niet per definitie "teuguh". Niet dat dat relevant is voor de beslissing (ik heb in deze niets in te brengen dan lege briefjes, en daar ben ik blij mee), maar 't is maar dat u het weet. Zenz
Geoman Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Commercie en Geocaching. Tja .. hier is in het verleden al veel over te doen geweest, echter ik heb wel sterk de indruk dat we een nieuwe fase in gaan. Wat nog niet eerder passeerde is dat een commercieel bedrijf - Japi in deze - de site geocaching.com/.nl, én de caches gebruikt als middel om geld te verdienen. Het meest kwalijke vind ik dat dit soort bedrijven feitelijk parasiteren op Geocaching. Ze maken gebruik van onze - de community- diensten. Diensten -belangrijk!!- die mede mogelijk zijn gemaakt door donateurs, kopers van goodies, en niet te vergeten de makers van de caches, oftewel... wij alllemaal! Als klap op de vuurpijl neemt men zelfs de kleurstelling/layout/typo over. Willen wij echt dat bedrijven onze diensten/faciliteiten gaan gebruiken om geld te verdienen? Investeren wij met zijn alle tijd en geld om dit soort bedrijven tools in handen te geven om geld te verdienen zonder dat wij hier ook maar één cent van terug zien? Het feit dat er momenteel geen bergen geld mee worden verdiend is een kul reden. Geen enkele startende onderneming maakt winst. Half commercieel zijn is ook zo iets .... Je bent het of je bent het niet. SGN is ook geen 50% stichting 50% BV. Verkoop dat maar eens aan de belastingsdienst. Cachers van het eerste uur - ik neem aan dat er gedoeld werd op IJskimo en Hawkeyes- zetten tochten uit of laten mensen aan de natuur ruiken zonder direct of indirect de diensten van Geocaching te gebruiken. Het zijn oefeningen met de GPS gevolgd door een wandeling door de natuur gebruikmakende van eigen routes. Waarom niet voor deze insteek gekozen?
Peetee Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Paar vraagjes: 1. Wat is er tegen dat een bedrijf de naam "geocaching" gebruikt? Volgens mij is dit niet meer dan de beschrijving van een activiteit, zoals "mountain-biken" en "rollerskaten" en "paint-ballen" dat ook zijn. 2. Is het vastleggen van de merkennaam "geocaching" er niet meer op gericht geweest om te voorkomen dat een bedrijf het alleenrecht voor het gebruik van de naam op zou eisen? Willen wij echt dat bedrijven onze diensten/faciliteiten gaan gebruiken om geld te verdienen? 3. Gebeurt dat niet allang dan? Denk aan de .com, de verschillende outdoorshops en de gps-handel zoals die in Notter, of Sailtron? 4. Ik las kortgeleden dat ook de Stichting Geocaching geocaching-evenementen verzorgt voor bedrijven, etc. Waarin verschillen hun activiteiten van die van JaTi? Wordt hier niet een beetje met twee maten gemeten?
Kruimeldief Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 We zagen dat een paar cachers problemen hebben met onze semi-bedrijfsmatige activiteiten. Bij deze onze reactie: Dat is in ieder geval al netjes. Weet je, ik heb geen problemen met het houden van evenementen, door wie dan ook. Je bent al de 2e deze week. Klopt, je hebt verder hier op de site nog geen reclame gemaakt. Maar wat er niet is kan nog komen. Je bent ook nog niet zo lang lid van dit forum . Het probleem dat ik heb met activiteiten op geocachinggebied is dat het geocachen erin gebruikt wordt. Iedereen weet dat het steeds moeilijker wordt om caches goedgekeurd te krijgen en nu hebben we nog maar ruim 2800 cachers in Nederland. Het aantal groeit langzaam. Van mij mag iedereen cachen natuurlijk. Toen wij in 2002 begonnen met cachen was hier op het forum met een discussie aan de gang of er wel zoveel ruchtbaarheid aan het geocachen moest worden gegeven of dat het toch zoveel mogelijk stiekem moet gebeuren. De 1000 cachers van toen en de paar 100 forumleden waren bang dat als er meer cachers kwamen, Nederland in een mum vol zou zijn met caches en dat teveel cachers een weleens problemen zou kunnen opleveren met'o.a. het SBB, een van de vele landeigenaren in Nederland. En dat is dan gewoon het begin van het einde van geocachen. Eigenlijk hebben ze gelijk gekregen. Met het evenementenburo dat een paar dagen geleden probeerde hier reclame te maken op het forum en terecht door de moderator aangepaste bericht, en met jullie erbij als beginnende evenementenburo en nog een aantal cachers die al met hetzelfde proberen te starten, heb ik dus gewoon het idee dat het einde alleen maar versneld gaat worden. Grote groepen gaan over tot de aankoop van een GPS, vooral nu ze zo goedkoop worden, en de meeste stampen maar in het rond in het veld. Je moet niet vergeten dat de oorspronkelijk geocacher iemand was die toch al vaak in het bos aan het wandelen was. In ieder geval een wandelaar is. Deze heeft nu zijn hobby wat leuker gemaakt door gerichte doelen te hebben. Jullie schrijven dat jullie begaan zijn met de natuur, welnu dat zijn wij, de meeste cachers ook. Alhoewel ik tegenwoordig bij caches steeds vaker kan zien dat men het meestal niet meer zo nauw neemt de regels in het bos. Uit veel logs kun je dat zelfs lezen. Ik ga er vanuit dat als jullie een evenement organiseren dat jullie dat niet doen voor 2 a 3 man maar voor toch minimaal 100 man, anders verdien je helemaal geen fluit. Dan heb je als bedrijf nog maar 2750 euro opgehaald tijdens een dag cachen. Zoals ook al enkele cachers schreven hier in dit draadje, wat gebeurt er dan met de omgeving van de cache? Ik hoop niet dt je deze kant opkomt. Ik heb niet zoveel lege pagina's in mijn log boek, laat staan zoveel goodies. Wie is er op dat moment aansprakelijk? Ik kan dan gelijk de cache sluiten. Over een ding zijn we het wel eens. Het was niet goed om een cache van een ander te noemen als voorbeeld op onze website. Onze excuses daarvoor. We hebben de cache van Skries gelopen en vonden hem zo leuk van opzet dat we hem als voorbeeld hebben opgenomen (en het gebeid is inderdaad ook erg mooi). Ik heb de verwijzing er inmiddels afgehaald. Nogmaals onze excuses. Klopt, dat was ook niet kies. Trouwens, evenmin het gebruik van de kleuren en logo. Lijkt toch wel erg veel op .nl en .com. We zijn niet boos over de paar erg negatieve reacties, maar wel een beetje teleurgesteld. Het is netter om eerst even te vragen hoe het allemaal zit, dan om gelijk erg negatief te gaan zitten doen. Ik heb in ieder geval je uitleg gelezen en ben niet van mening veranderd. Ik denk dat des te meer men evenementen commercieel gaat organiseren uit naam van onze hobby/sport, des te sneller er een einde in zicht is. Kun je niet iets anders organiseren? Bungeejumping of voetbal of zoiets? En ga dan lekker in je vrije tijd caches uitzetten en lopen. Als je echt van geocachen zou houden zou je mijn angst delen. Maar ja de dollartekentjes lijken belangrijker te zijn. Nee, ik ben ervan overtuigd dat zonder commercie, in deze opzet, het geocachen jaren langer zal bestaan. GRTZ Kruimeldief Gezonde concurrentie leidt tot een ziek ecosysteem.
Geoman Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Paar vraagjes:1. Wat is er tegen dat een bedrijf de naam "geocaching" gebruikt? Volgens mij is dit niet meer dan de beschrijving van een activiteit, zoals "mountain-biken" en "rollerskaten" en "paint-ballen" dat ook zijn. 2. Is het vastleggen van de merkennaam "geocaching" er niet meer op gericht geweest om te voorkomen dat een bedrijf het alleenrecht voor het gebruik van de naam op zou eisen? Willen wij echt dat bedrijven onze diensten/faciliteiten gaan gebruiken om geld te verdienen? 3. Gebeurt dat niet allang dan? Denk aan de .com, de verschillende outdoorshops en de gps-handel zoals die in Notter, of Sailtron? 4. Ik las kortgeleden dat ook de Stichting Geocaching ook geocaching-evenementen verzorgt voor bedrijven, etc. Waarin verschillen hun activiteiten van die van JaTi? 1) Klopt, niets mis mee. 2) Ja, o.a, maar meer dan dat alleen. 3) De .com heeft deze inkomsten hard nodig om het hoofd boven water te houden. Hawkeyes noemde laatst de .com site traffic, exacte getallen ben ik kwijt, maar om dat te bekostigen.. Gigantisch! Over Bever/Notter/Sailtron. Zij maken reclame voor geocaching.nl getuige de pagina´s die je aanhaalde. Andersom leveren wij hun geen diensten in de vorm van reclame o.i.d. Ik bedoelde.. ´willen wij dat bedrijven de geocaching infrastructuur (servers e.d.') gaan gebruiken bij hun bedrijfsuitoefening? 4) Ik ken hun activiteiten niet, weet alleen dat ze vanuit een stichting werken en dus niet als commercieel te boek staan. Winst maken is dus niet toegestaan. Ik ga ervan uit dat ze de eventuele inkomsten gebruiken om bijvoorbeeld de stichtingskas te spekken.
Peetee Geplaatst 10 april 2004 Geplaatst 10 april 2004 Ik bedoelde.. ´willen wij dat bedrijven de geocaching infrastructuur (servers e.d.') gaan gebruiken bij hun bedrijfsuitoefening? Ok, dat begrijp ik en vind ik ook logisch. Zoals ik al in een vorige reply aangaf zou ik er zelf ook moeite mee hebben als een bedrijf een of meer van mijn eigen caches voor eigen commerciële doeleinden zou gebruiken. Maar blijft de vraag: wat maakt de positie van JaTi dan zo bijzonder ? Zij zetten een paar eigen tochten uit, die ze wel of niet met winst exploiteren en verwijzen daarnaast naar meerdere cache-mogelijkheden. Wat is het verschil daarin met Bever en Notter? Of Staatsbosbeheer?
Aanbevolen berichten
Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen
Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten
Account aanmaken
Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!
Registreer een nieuw accountAanmelden
Ben je al lid? Meld je hier aan.
Nu aanmelden