Spring naar bijdragen

Richtlijnen

GEOCACHING.NL RICHTLIJNEN EN FORUMREGELS
 

De huisregels:
Lees voordat je begint te posten op het forum de onderstaande regels eerst aandachtig door. Ze zijn er om ervoor te zorgen dat je snel een antwoord krijgt op je vraag, maar ook om te zorgen dat de structuur van het forum een beetje overzichtelijk blijft.
Zo kunnen zowel beginners als geroutineerde posters met plezier gebruik blijven maken van het forum.
De forums op deze website zijn "members only"! D.w.z. dat je jezelf alleen aan mag melden en gebruik mag maken van het board en de website in zijn geheel als je volgende regels accepteert.
Indien je deze regels niet accepteert mag je geen lid worden en dien je deze website onmiddellijk te verlaten! Forumregels kunnen door de tijd aangepast worden mocht daar noodzaak toe zijn.

Algemeen:
Let een beetje op de inhoud van je post; lees hem eerst nog eens over voor je hem post.
Probeer zo goed mogelijk te schrijven en gebruik af en toe een leesteken als een komma of een punt. Prettig leesbare teksten worden over het algemeen meer en beter gelezen, dus de kans op een reactie neemt ook toe. Heb daarnaast echter ook begrip voor mensen voor wie dit niet bepaald een eenvoudige opgave is, zoals bijvoorbeeld dyslectici. Ook zij nemen graag deel aan discussies.
Gedraag je hoffelijk, behulpzaam en behandel je mede-forumleden met respect. Oordeel niet over je mede-forumleden, de manier waarop ze in het leven staan en/of hoe ze het geocachen ervaren en beleven. Het geocaching.nl forum is momenteel de beste en meest ideale plek om Nederlandstalige informatie over Geocaching te krijgen, en dat willen we graag zo houden.
Probeer elkaar zo goed mogelijk te helpen en verplaats je in de situatie van de vragers.

Bedenk dat communiceren via internet snel tot misverstanden kan leiden, dus geef elkaar een beetje de ruimte. Op dit board gelden de normale fatsoensregels. D.w.z. dat het gebruik van scheldwoorden of schuttingtaal, als ook berichten waarbij iemands privé-gegevens bekend worden gemaakt of iemand op ordinaire wijze wordt aangevallen, uit den boze zijn!
Deze berichten worden gewist en lidmaatschap van de overtreder kan worden beëindigd.
Discussies over privé zaken, roddels en andere berichten die niets met Geocaching te maken hebben zijn op geocaching.nl niet gewenst. Als u een dergelijk bericht toch plaatst zal het zeker worden verwijderd. Een grapje of grappige reactie op een bericht zal niet als roddel worden beschouwd.
In het off-topic mogen wél vragen die niets met geocaching te maken hebben gepost worden. Maar ook in dit forum geldt : Geen discussies over privé zaken, roddels etc. Wij willen alleen discussies die uit de hand zouden kunnen lopen op voorhand in het geheel vermijden.\

Maak je bezwaar tegen een beslissing die is genomen door de admin of moderator dien je je via e-mail of PM (Personal mail) te melden. Nooit openlijk via het board!

Wij houden dit board graag netjes. D.w.z. dat wij niet gediend zijn van mensen die hun vragen of opmerkingen duidelijk in een verkeerd forum plaatsen of dezelfde vraag meerdere keren in verschillende forums stellen. Een herhaaldelijke 'vervuiler' zal dan ook van het board worden verwijderd.
Aangezien dit board een interactief board is, is het voor ons onmogelijk de inhoud van de door jou geposte berichten te verifiëren. Onthoud dat wij dit board niet constant monitoren en dus ook geen enkele aansprakelijkheid dragen voor de inhoud van berichten die door onze leden (jij dus) worden gepost!

Wij dragen geen aansprakelijkheid voor de juistheid, (in)compleetheid of wettelijke toelaatbaarheid van het bericht. Ieder lid is verantwoordelijk voor zijn eigen bericht! Wij kunnen berichten verwijderen, en zullen dit - indien wij zelf van mening zijn dat dit ook dient te gebeuren - zeker doen. Een ieder die zich niet kan vinden in de inhoud van een bepaald bericht dient zich schriftelijk (in dit geval via e-mail) te melden.

Om het uit de pan rijzen van handtekeningen / onderschriften tegen te gaan staan we maximaal 4 regels tekst toe van normale grootte, met een maximale totaal lengte van 200 tekens. Daarnaast:

 • Een plaatje in je handtekening mag niet groter zijn dan 50 bij 200 pixels.
 • Meer dan twee plaatjes in je handtekening / onderschrift plaatsen is niet toegestaan.
 • Plaatjes niet onder elkaar maar naast elkaar plaatsen. E.e.a om de pagina hoogte binnen de perken te houden.
 • De handtekening / onderschrift mag geen reclame bevatten en/of een website promoten.

Een vraag stellen:
Voordat je een vraag gaat stellen moet je op een paar zaken letten:

 • Zoek het juiste forum dat past bij je vraag: Het heeft weinig zin om een vraag over een Garmin te posten in het Off-topic forum. Je antwoord zal langer op zich laten wachten en veel gebruikers zullen er niet blij mee zijn.
 • Gebruik de Search/Zoek functie van het forum: Doorzoek eerst het forum op de door jou gezochte informatie. De kans is groot dat jouw vraag namelijk al een keer behandeld is. Zo kom je nog sneller aan je antwoord en houden we het forum overzichtelijk. Eventueel kun je je post bijplaatsen in het topic dat al bestaat, dan heb je meteen de aandacht van de gebruikers die ook met je probleem bezig waren. Maak je geen zorgen over het feit dat dat topic misschien pas op pagina 6 staat en er niemand zal kijken; zodra je een nieuwe reactie in dat topic plaatst wordt deze weer bovenaan de lijst gezet.
 • Stel je vraag op een heldere manier: Veel gebruikers van het forum grasduinen door het forum op zoek naar interessante discussies. Hiervoor bekijken de meeste mensen vooral de topic titels. Nietszeggende titels als "Help!" of "Aaargh" zijn nou niet echt verhelderend voor wat betreft de inhoud, dus je kunt er zeker van zijn dat je veel minder respons krijgt aangezien deze als eerste worden overgeslagen.
 • Vermeld duidelijk wat het probleem precies is: Houd de titel kort. Als je bijvoorbeeld in het GPS forum post kun je bijvoorbeeld volstaan met het type (Vista, GPS12, etc) plus een korte probleemomschrijving.

Antwoorden op vragen:
Antwoord alleen op vragen als je echt iets zinnigs te melden hebt. Niets is vervelender dan dat je ziet dat er eindelijk iemand een antwoord op je vraag lijkt te hebben gepost, en vervolgens blijkt dat er staat "tja, ik weet het ook niet". Je kunt uiteraard wel tips plaatsen met betrekking tot het sneller vinden van een oplossing.

 • Blijf on topic: Begin niet halverwege het topic over iets anders, open dan liever een nieuwe anders weet straks niemand meer waar het over gaat. Citeren van reacties mag alleen in de topic waar ze staan en niet in ander topics. Wel kun je een link naar dat andere topic aanbrengen mbv het [HTTP] knopje.

Maak niet van elk draadje een grap. Een grappige opmerking maakt het leven en lezen wel leuk, maar na een aantal dagen wordt een draadje onleesbaar. Het moderatorteam behoudt zich het recht voor om deze grappen na enkele posts of dagen zonder aankondiging te verwijderen.

Diversen:

 • Blijf bij het onderwerp van de topic.
 • Discrimineer niet.
 • Val anderen niet persoonlijk aan en beledig en scheld niet.
 • In berichten op ons board is reclame, in welke vorm dan ook strikt verboden: Ook het plaatsen van links naar commerciële sites is niet toegestaan!

Het board gebruiken als promotie middel anders dan voor geocaching.nl is strikt verboden.

Kortom: Verwijzingen naar informatieve websites zijn toegestaan. Verwijzingen naar verkoop websites zijn verboden. Mocht je na een waarschuwing niet houden aan deze regel krijg je een ban.

 • Start geen topics die duidelijk zijn bedoeld om te provoceren en ruzie te zoeken: Val anderen niet persoonlijk aan en beledig en scheld niet.
 • Heb je problemen/opmerkingen over de werking van het board: Stuur ons een PM (Personal Mail). Commentaar in het forum zal onmiddelijk worden verwijderd. Begin geen klaag-topics of een negatief bedoelde topic over een ander.
 • Doe geen racistische uitlatingen en noem geen links daarnaar.
 • Flamebait: Flamebait is het uitlokken van een digitale welles/nietes, soms uitmondend in onplezierige digitale ruzies. Begin dus nooit discussies over topics als "waarom GPS X zoveel beter is dan GPS Y", of topics eindigend op ".... sucks, *&^%$#@! you, etc". Deze topics trekken wel een hoop aandacht, maar niet het soort aandacht waar we iets aan hebben op het forum. De beheerders van het forum zullen eerst een waarschuwing geven, daarna worden de posts verwijderd.

Hetzelfde geldt voor de discussies over wel of geen micro-caches, wel of geen spoilers in je log, regels rondom TB's, etc. Een open discussie is prima, maar dwing niemand jouw mening over te nemen.

Felle en heftige discussies zijn gewoon toegestaan, zolang je een ieder in zijn/haar waarde laat.
Probeer je op het forum net zo te gedragen als wanneer je iemand in het echt zou ontmoeten.


Het Forum 'Te koop/ Gevraagd':
Het geocaching forum is de ideale plek om je GPS spullen te kopen of te verkopen. Houd je echter aan de volgende regels:

 • Alleen legale zaken: Verkoop alleen spullen waar je de legale eigenaar van bent.
 • Reageer alleen als je echt iets wilt kopen: Ga alleen in op topics als je daadwerkelijk iets wilt kopen, en probeer je als buitenstaander niet te bemoeien met hetgeen er verkocht wordt of de onderhandelingen. Reacties als "wie wil dat nou nog hebben" of "wat moet je daar nou mee" zijn frustrerend voor de verkoper en schrikken geïnteresseerde kopers af.
 • Laat het weten als er iets verkocht is: Zet als topic-starter een berichtje neer met de tekst "is verkocht" of iets dergelijks. Het topic kan dan plaatsmaken voor nieuwe verkopers.

Software:
Op het forum praten we alleen over inhoudelijke en legale aspecten van software.
Dus:

 • Geen illegale software aanbieden.
 • Geen verwijzingen naar illegale software.
 • Niet uitleggen hoe je aan illegale software kunt komen.
 • Geen FTP-servers e.d. vermelden.

Het is op dit forum niet toegestaan om op welke wijze dan ook te verwijzen of te vragen naar informatie omtrent illegale software, dan wel een discussie te starten die inhoudelijk met illegale software te maken heeft.
Ook wanneer illegale software met andere naam wordt benoemd geldt deze regel. Deze regels met betrekking tot illegale software worden nauwlettend nagevolgd door de moderators en admins van Geocaching.nl. Draadjes waarin illegale software ter sprake komt worden direkt gesloten.

Moderating:
Modereren is mensenwerk en geen exacte wetenschap. Dat wil zeggen dat het kan lijken dat er met twee maten wordt gemeten.
Moderators grijpen in op een moment dat hen dat goeddunkt; voor de ene moderator is dat eerder dan de andere.
Bovendien wordt dit board niet 24 uur per dag gemodereerd. Verwijderde berichten worden meestal wel bewaard.
We adviseren je om eventueel zelf ook je berichten te bewaren.
Aanpassingen van berichten worden niet bewaard. Een mail-wisseling daarover opstarten met een moderator zal daarom weinig zinvol zijn.
De ene moderator is de andere niet; de ene zal een andere beslissing kunnen nemen dan de andere.
Wanneer blijkt dat moderators tegen elkaar worden uitgespeeld zal dit een verwijdering van het forummember tot gevolg hebben.
Modereren is ook het nalezen en eventueel zichtbaar zetten van berichten die geplaatst zijn door bezoekers die een schrijfmaatregel hebben gekregen. Doordat het forum niet 24 uur wordt gemodereerd, kan het soms even duren voor je bericht zichtbaar is.

Banning en maatregelen:
Indien de forumregels met regelmaat door een bezoeker worden overtreden, kan een tijdelijke maatregel worden opgelegd. Dit kan variëren van enkele dagen worden geconfronteerd met een schrijfmaatregel (lezen van berichten is mogelijk; plaatsen ook waarbij de geplaatste berichten eerst 'gekeurd' worden) tot een permanente ban op naam en IP-adres.
Uitspelen van moderators/admins tegen elkaar heeft altijd een permanente ban tot gevolg. Aanbieden van illegale software heeft altijd een permanente ban tot gevolg tenzij een zekere onwetendheid blijkt. Veelal zal eerst een waarschuwing worden gegeven. Racistische en discriminerende opmerkingen hebben altijd een permanente ban tot gevolg.
Andere overtredingen hebben een beperkte maatregel tot gevolg. Het is altijd mogelijk om met een moderator over de genomen maatregel in discussie te gaan. Maar nooit openlijk via het forum. Ga alleen in discussie met die moderator, die je die maatregel heeft opgelegd.

Disclaimer:
Alle rechten voorbehouden. Alle berichten en informatie die op geocaching.nl geplaatst zijn en worden, zijn eigendom van www.geocaching.nl of van de auteur van desbetreffend bericht.
Zonder schriftelijke toestemming (in dit geval via e-mail: info@geocaching.nl) mag niets van www.geocaching.nl of onderdelen van deze website worden verveelvoudigd, bewerkt en/of openbaar gemaakt worden, d.m.v. (foto)kopie, microfilm, magnetische media of welke andere wijze dan ook.

 

Forumregels

Regel 1: Hou het netjes
Wij zijn een groot forum: ongetwijfeld is niet iedereen het met je eens. Er zullen altijd mensen zijn die er een andere visie op na houden. Hier mag je best met elkaar over discussiëren, maar hou het wel netjes. Schelden, beledigen en vloeken behoort niet tot de etiquette van dit forum.

Regel 2: Geen schuttingtaal of racistische uitlatingen
Het gebruik van schuttingtaal is niet toegestaan. Het forum wordt door jong en oud gelezen. Daarnaast: wat jij vindt kunnen, vindt de ander een probleem. Uiteindelijk besluit een moderator of iets wel dan wel niet door de beugel kan. Racistische of discriminerende of beledigende opmerkingen leveren een waarschuwing op, je waarschuwingsniveau zal met tenminste 2 niveau's opgehoogd worden. Een dergelijke opmerking zal altijd door moderatoren behandeld worden en afhankelijk van de beoordeling door het moderatieteam zal uiteindelijk de hoogte van het waarschuwingsniveau bepaald worden. (kijk voor uitleg onder "waarschuwingssysteem" hieronder).

Regel 3: Flamebait/flaming
Flamen of flamebait: hierbij gaat het om grof taalgebruik, beledigen, het op de man spelen, het uitlokken van eindeloze welles/nietes discussies en het lastig vallen van anderen met onzinnige opmerkingen. Op actie volgt vaak reactie en zo ontstaat een flamewar. Flamewars dragen niets bij aan dit forum; laat je niet uit je tent lokken. Flamen kan leiden tot een waarschuwing van een moderator of administrator. Echter: een discussie waarin men met elkaar van mening verschilt, maar respect heeft voor elkaars mening is geen flamebait.

Regel 4: Blijf On topic
Spreekt eigenlijk voor zichzelf. Geef antwoord op de vraag van de topic starter of ga in op de discussie. Komen uit het topic weer nieuwe onderwerpen voort, start dan een nieuw topic en laat de discussie in die andere voor wat het is. Heb respect voor andermans topic. Doet het topic je niets, blijf er dan uit en gebruik de topic niet voor eigen doeleinden. Hoe zou jij het zelf vinden als jouw topic gekaapt wordt door anderen? Vraag en geef op het forum geen concrete oplossingen van puzzels en plaats geen spoilers. Dit bederft vaak de lol voor anderen, zowel de cacher als de cache leggers.
Zorg dat zowel je topic als de post duidelijk is en een onderwerp en/of vraag heeft. De lezer moet niks, dus wil je dat die persoon jouw stukje leest; wees dan duidelijk. Wees daarnaast spaarzaam met smilies en quotes: dit komt de leesbaarheid ten goede.
Om het overzicht te bewaren, moeten alle geplaatste onderwerpen een directe relatie hebben met het subforum waarin ze worden geplaatst. Moderators hebben het recht om geplaatste onderwerpen, die hier niet aan voldoen te verwijderen / verplaatsen.
Voor niet-Geocache gerelateerde onderwerpen is ruimte in het subforum "Off-topic". Zowel in Geocache gerelateerde als in de Off-topic subforums zijn discriminerende, beledigende, pornografische, gewelddadige en aanstootgevende topics niet toegestaan. Hetzelfde geldt voor topics met politieke of religieuze onderwerpen.

Regel 5: Crossposting
Ga niet als een bezetene overal dezelfde opmerkingen posten: je irriteert daarmee alleen maar anderen. Dubbele topics worden door moderators verwijderd. Open geen nieuwe topic over een onderwerp dat net door een moderator gesloten is.
Dit levert in ieder geval een waarschuwing op. Ben je het niet eens met het sluiten van het onderwerp dan is desbetreffende moderator best bereid met jou via persoonlijke mail hierover van gedachten te wisselen.

Regel 6: Gebruik de zoekfunctie van het forum
Maak, voordat je een nieuw topic aanmaakt, eerst eens gebruik van de zoekfunctie van het forum. Dikke kans dat jouw vraag al een keer aan de orde geweest is. Je hebt snel je antwoord en het forum blijft overzichtelijk. Door het plaatsen van je vraag of opmerking in het bewuste topic, heb je direct de aandacht van de forumgebruikers die ook met dat probleem bezig waren.

Regel 7: Onderwerpen en links die niet zijn toegestaan
Aanbieden van, uitleg over illegale software/kaartmateriaal en (vragen) hoe en waar je eraan komt, etc. is niet toegestaan.
* Geen sites (en links) waar illegaliteiten (spellen/films of software) worden aangeboden en/of sites (of links naar sites) met pornografische, gewelddadige of racistische inhoud.
* Sites en links naar "Easy money" topics zoals piramide spellen, bannerclick systemen, kettingbrieven, etc. worden in dit forum niet toegestaan. Deze topics/postings worden direct verwijderd.
* Links naar (andere caching-)sites, die overduidelijk lasterlijke informatie verspreiden c.q. toestaan op hun fora over geocaching.nl zijn niet toegestaan. Ook het verspreiden van eindcoördinaten van geocaches, oplossingen van puzzels en foto's van caches via het forum van geocaching.nl, of het verwijzen naar sites die dit doen, is verboden. Dit is een dynamische situatie die kan wijzigen. De moderators beslissen hierover en zullen de forumgebruikers hierop wijzen.
Reclame maken voor (web)shops en (eigen) producten is niet toegestaan.

* = Voor dit soort overtredingen zal het waarschuwingsniveau met 2 punten worden verhoogd. (Zie onder "waarschuwingssysteem")

Regel 8: Gebruik avatars/handtekening/banners
Om het forum leesbaar te houden, staan wij in je handtekening maximaal 4 regels tekst toe met een maximale totaal lengte van 200 tekens. Banners mogen niet groter zijn dan 200 bij 50 pixels; het gebruik van meer dan 2 banners in je handtekening is niet toegestaan.
Om de paginagrootte binnen de perken te houden, mogen banners niet onder elkaar staan, maar moeten deze naast elkaar op één regel.
Avatars, handtekeningen, bijlages en banners mogen geen reclame bevatten, commerciële websites promoten, geluiden bevatten of verwijzingen naar andere caching sites bevatten.

Eveneens worden discriminerende, beledigende, pornografische, gewelddadige en aanstootgevende avatars/handtekeningen/banners/foto's/filmpjes niet geaccepteerd. Als wij vinden dat dit van toepassing is, dan krijg je het verzoek dit te wijzigen of te verwijderen. Wordt hieraan geen gehoor gegeven, dan ben je één maand niet welkom op ons forum.
Blijf je in gebreke dan zal de termijn worden omgezet naar permanent.

Regel 9: Citeer/Quotebeleid
Probeer het citeren binnen de perken te houden. Gebruik om een antwoord te geven de reply onder of bovenaan de pagina, en niet die bij het laatste bericht.
Citeer alleen om duidelijk te maken waar je naar verwijst. Iedereen begrijpt wanneer je een antwoord onder een vorig bericht plaatst dat je het antwoord daarop gegeven hebt. Het onnodig citeren (quoten) heeft namelijk als resultaat dat de pagina's steeds langer en lastiger leesbaar worden. Het is niet de bedoeling dat we onze forumleden 3 (of meer) keren achter elkaar dezelfde tekst (die ook exponentieel groter wordt) maar steeds opnieuw voorbij moeten laten scrollen.
Ook het meeciteren van foto's is zeer storend en doet de leesbaarheid en laadtijd van de berichten geen goed. Wanneer wel quoten? - als het bericht waarop je wil reageren verder terug staat dan het laatste bericht van het betreffende topic. - als je slechts op een deel van een bericht wil reageren (haal dan ook alleen dàt deel aan, m.a.w. verwijder de overige tekst)
Onnodige quotes zullen door de moderatoren verwijderd worden.

Werkwijze Moderators
Om er zeker van te zijn dat iedereen zich aan de regels houdt, en alles voor iedereen prettig leesbaar blijft zijn er moderators die het forum beheren. Moderators worden aangesteld door de stichting. Hier valt in geen geval over te discussiëren. Vragen om mee te beslissen over wie moderator wordt, hebben geen enkele zin.
Moderators hebben extra rechten op het forum. Ze kunnen topics sluiten en/of verwijderen, kunnen ze verplaatsen, bewerken en sticky maken. De moderators zullen per geval bekijken wat wel of niet mag en hebben daarover het laatste woord. Als zij dit nodig achten in het belang van het forum, dan kunnen de moderators altijd, zonder opgaaf van reden posts, topics of zelfs gebruikers van dit forum verwijderen. Ben je het niet eens met de werkwijze van de moderator dan kan dit besproken worden via een PB of email aan de bemiddelaars. Commentaar op een moderator in een topic is niet toegestaan en levert een waarschuwing op.
Wanneer er door een moderator actie jegens een forumlid is ondernomen, zal de moderator meestal het betreffende forumlid hierover per PB inlichten. Wij zijn echter in geen geval verplicht dit te doen. Dit is een service die wij verlenen!
Als je denkt dat iemand op het forum zich niet aan de regels houdt, rapporteer de post dan door de 'report' knop (linksonder het bericht, onder de gebruikersinformatie) te gebruiken.
Let op: Als je denkt dat een moderator zijn macht misbruikt, neem dan contact op met de Administrator of de bemiddelaars. Als je denkt dat de administrator of een bemiddelaar zijn macht misbruikt, wees dan vrij een ander forum te bezoeken.
Mocht je twijfelen of iets in strijd is met de forumregels, wees dan zo vrij om contact op te nemen met een moderator.

Waarschuwingssysteem:
Wat betreft de handhaving van deze regels werken wij met een waarschuwingssysteem. Elke waarschuwing die je van een moderator krijgt wordt vastgelegd.

 • Eerste overtreding: 1 waarschuwingspunt, vervalt na een maand.
 • Tweede overtreding: 1 waarschuwingspunt erbij, vervalt na een maand.
 • Derde overtreding: 1 waarschuwingspunt erbij en 1 maand schrijfcontrole (dat houdt in dat je posts niet op het forum verschijnen voordat een moderator deze goedgekeurd heeft)
 • Vierde overtreding: 1 waarschuwingspunt erbij en een maand afkoelingsperiode. Dit houdt in dat je een maand lang geen posts meer op ons forum kan/mag doen.
 • Vijfde overtreding: 1 jaar forum ban

  Elk waarschuwingspunt blijft 1 jaar staan. Als er gedurende dit jaar geen overtredingen door de gebruiker zijn geweest zal het waarschuwingsniveau 1 punt teruggezet worden.
  In geval van twijfel kan een post tijdelijk op onzichtbaar gezet worden in afwachting van overleg tussen moderatoren. Er zal binnen 48 uur nadat de post op onzichtbaar gezet is uitsluitsel gegeven worden over de beslissing van het moderatieteam wat er met de post gebeuren gaat. Er wordt in geen enkel geval met derden over beslissingen van moderatoren gecommuniceerd. Deze regels zijn er om dit forum voor jong en oud een leuk verblijf te maken, om elkaar op een sociale manier te informeren over geocaching en alles wat daarbij hoort.


  Laast bijgewerkt: 5 februari 2018

 

×
×
 • Nieuwe aanmaken...