Spring naar bijdragen

GeoWolf

Leden
 • Aantal bijdragen

  74
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Waardering in de gemeenschap

0 Neutraal

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.frankvanhoof.nl
 • ICQ
  0
 1. Kruimeldief, gefeliciteerd! Ook ik ben zeer tevreden met deze uitslag. Bij mijn sollicitatie gaf ik aan te verwachten onderaan te zullen eindigen vanwege mijn radicale standpunt ten opzichte van flutcaches. Nu blijkt dat veruit de meeste stemmen zijn gegaan naar de kandidaten die nadrukkelijk afstand nemen van het subcultuurtje rond ‘snel logbare’ caches, waar scoren zonder presteren tot hoogste norm is verheven. Dit resultaat is geruststellend en hoopgevend. Geruststellend omdat authentieke geocachers blijkbaar nog een meerderheid vormen (bedankt voor jullie steun!). Hoopgevend omdat tenminste één reviewer zich door deze uitslag gesterkt kan voelen verdere debilisering van onze hobby tegen te gaan door drive-in doosjes en H&R-niemendalletjes af te keuren. Kruimeldief voert kwaliteit hoog in zijn vaandel. Daarbij beschikt hij over een vlotte en scherpe pen en veel tijd. Ook als approver zal hij ons op geheel eigen( )wijze blijven verrassen met inzichten en initiatieven. Ik wens hem veel succes!
 2. GeoWolf

  favoriete cachesoort?

  Mijn favoriete cachetype is een multi van ongeveer 10 km, die je een bijzonder natuur- of cultuurgebied laat ontdekken. Graag een informatieve cachepagina met een boeiend verhaal en eventueel opgaven of puzzels met een leeraspect in relatie tot de omgeving. De moeilijkheidsgraad moet afhangen van de toegepaste oriëntatie- en navigatietechnieken en de terreingesteldheid en niet van XYZ=A*(B+C)/D-E of het opsporen van 25 kokertjes met vervolgcoördinaten onder graspollen langs het pad. Het is absoluut geen kunst om tussenstations en caches nauwelijks vindbaar te verbergen. De mooiste momenten zijn die waarop je een locatie nadert en intuïtief weet waar je een aanwijzing of de cache moet zoeken. Vaak is dat niet eens op de meest markante verstopplek, maar heb je tijdens de tocht geleerd hoe de plaatser denkt en waar je op moet letten. En het allermooiste is natuurlijk als de plaatser je daarmee op het verkeerde been heeft gezet en er uiteindelijk in slaagt je volkomen te verrassen. Het uitstippelen van een avontuurlijke geotocht is een Kunst. En NEE, alsjeblieft geen drive-in doosjes, H&R-niemendalletjes of raapmicro’s. Doe het GOED of doe het NIET.
 3. Dat wil ik best proberen, als jij probeert te lezen. Dit draadje gaat over de lijst met recente logjes. Dat zijn geen statistieken. Het gaat simpelweg om een chronologisch overzicht van verslagen van geocachers. Sommige geocachers beleven, om uiteenlopende redenen, veel plezier aan het delen van ervaringen. Ervaringen deel je via logjes en er zijn zelfs vreemde vogels die het lezen van andermans logjes bijna net zo leuk vinden als het zoeken naar caches. Kwestie van inlevingsvermogen en verbeeldingskracht. Sommigen gaan daarbij wel heel ver door te denken dat hierin mogelijk de essentie van geocaching ligt. Om deze vreemde vogels te plezieren informeert de onvolprezen Reintje in dit draadje naar hun wensen.
 4. Als fervent logjeslezer droom ik van een lijst met recente logs (op volgorde van binnenkomst) die ik kan filteren volgens de selectiecriteria van ‘Mijn Kaart’. Er zijn legio caches zonder zelfs maar één logje dat de moeite van het lezen waard is en een filter zou heel wat tijd, muisklikken en ergernis besparen.
 5. GeoWolf

  Electronisch kompas

  Yep. De uitleg van prof Lupardi klopt zoals gewoonlijk helemaal. Misschien kan een kleine aanvulling een en ander verder verduidelijken. Zie de aarde als een vers gelegd ei. Wij leven op de schaal die gemiddeld zo’n 30 kilometer dik is. Wat onder die schaal zit weet iedereen die wel eens een vulkaanuitbarsting heeft gezien. Zo lang die lava nog in de aarde zit heet het magma. Onze planeet is dus een bol vloeibaar magma met een dun korstje. Naar binnen toe wordt de bol steeds heter. Tussen de superhete kern en de koelere buitenlagen ontstaan magmakolommen. Dat zijn op- en neerwaartse magmastromen, vergelijkbaar met de opstijgende kolommen warme lucht (thermiek) waar een zweefvliegtuig gebruik van maakt. Deze magmaturbines wekken het magneetveld van de aarde op. De grootste magmakolommen liggen uiteraard evenwijdig aan de rotatie-as (waar de hele aard/magmabol omheen draait) zodat er een dipoolveld ontstaat, waarvan de lijnen bij de uiteinden van de rotatie-as het dichtst bij elkaar liggen. Daarom komt het ware noorden (rotatie-as) grofweg overeen met het magnetische noorden (concentratie magneetveldlijnen). Net zoals een rivier geen seconde hetzelfde is, veranderen ook de stromingspatronen in de magmakolommen voortdurend. Daarom ‘danst’ de magnetische pool door de eeuwen heen rond de geografische pool. Bovendien ontstaan en verdwijnen er magmakolommen met eigen magneetvelden (fluxkernen) die elkaar kunnen versterken of neutraliseren en daarbij het aardveld verstoren. Al met al dus zowel letterlijk als figuurlijk een dynamisch gebeuren waardoor kompasgebruikers tijdens het navigeren rekening moeten houden met lastige fenomenen als declinatie en inclinatie. Gelukkig is er tegenwoordig GPS.
 6. GeoWolf

  dag record caches

  Pfff ... er is weer geschiedenis geschreven. Maar mag dat de volgende keer in de rubriek Off Topic? Bij voorbaat dank.
 7. Ik ben een echte sportvisser en mijn speelveld is de vijver. Maar ik heb geen tijd en zin om urenlang op een stekkie te zitten en naar een dobber te turen. Daarom haal ik de verse vis wel op de markt. De kraam staat op 10 meter van mijn voordeur! Ook handig tijdens wedstrijden van de club. Ik heb altijd de eerste vangst en sta bovenaan in de competitie! Oneerlijk? Ach, een vis is een vis en gemak dient de mens. Maar ik ben wèl een echte sportvisser, hoor!
 8. Nee! Meer competitie betekent nog meer domme doosjes in de berm om gemakzuchtige prullenrapers en maagdenrovers te plezieren.
 9. Kruimeldief, bedankt voor de geschiedenisles, maar bij de oorsprong van geocaching denk ik niet aan het uitgekauwde verhaal over David Ulmer, dat in cachekringen inmiddels een mythische status heeft gekregen. Ik doel in mijn bijdrage van 30 december op ‘location-hunting’ met GPS-ontvangers, zoals dat begin jaren negentig werd bedreven in Finland (bron: geocaching.com). Natuurlijk staat het iedereen vrij Ulmer te beschouwen als de eerste geocacher. Amerikanen zijn dol op primeurs en de onvolprezen Jeremy koestert zijn band met ‘founding fathers’ Dave en Mike (hoewel hij het bloed van Ulmer wel kan drinken). En ach, wat doet het er uiteindelijk toe dat halverwege de jaren negentig in Engeland al letterboxen (verborgen containers met logboeken) werden gevonden met behulp van GPS? Wat maakt Dave Ulmer zo bijzonder? De grotere nauwkeurigheid van zijn GPS na het afschaffen van SA? Het feit dat hij coördinaten heeft gepubliceerd via Internet? Of zijn het misschien de ‘goodies’ in zijn doosje? De essentie van geocaching ligt niet in het verstoppen en opsporen van doosjes, maar in de uitdaging van het navigeren naar bijzondere locaties (waypoints) met behulp van een GPS. Op die locaties kunnen doosjes liggen, maar die zijn niet essentieel (virtuele caches). Groundspeak spreekt in dit verband van ‘location based adventures’. De locatie en de inspanning om die plek te bereiken (het avontuur) bepalen het kaliber van een cache. Daarom zijn doosjes die je zo langs de weg kunt oprapen prullen, die alleen waarde hebben voor puntenjagers die bermen en parkeerplaatsen afstropen om hun score op te vijzelen EarthCaching draait om het navigeren naar in geologisch opzicht interessante locaties en staat daarmee dichter bij de oorsprong van het cachen dan geocaching in zijn meest verwaterde vorm, waarbij de beleving van de ‘cacher’ zich beperkt tot de simpele redenering ‘waypoint = cache = puntje = status’.
 10. In Nederland zijn legio locaties voor EarthCaches. We hebben weliswaar geen Grand Canyon, maar er zijn weinig gebieden op Aarde die op een bescheiden oppervlak een zo grote diversiteit van landschappen en onderliggende geologische structuren herbergen als onze Lage Landen. Van de slikken van de Waddenzee tot de mergelgrotten van de St. Pietersberg, er zijn in Nederland duizenden locaties die in aanmerking komen voor een EarthCache. Van het merendeel van de betere Nederlandse geocaches kan zonder veel moeite een EarthCache-variant worden gemaakt. Populair zal EarthCaching echter nooit worden. Het is en blijft een tamelijk elitaire bezigheid (net als geocaching in het begin). Kwaliteitscontrole zal voorkomen dat EarthCaching afglijdt tot het bedenkelijke niveau waarop geocaching zich inmiddels bevindt.
 11. EarthCaching is een prima initiatief dat teruggrijpt op de oorsprong van geocaching. Nee, geocaching draait niet om het verstoppen en vinden van doosjes. Geocaching is een avontuurlijk spel waarbij het navigeren met een draagbare GPS centraal staat. Geocachers stippelen routes uit door interessante natuur- en cultuurgebieden en publiceren deze op Internet. Andere geocachers volgen de routes met behulp van een GPS en vinden na succesvol navigeren een logboek waarin zij hun ervaringen kunnen noteren. Geocachen is het ontdekken van een omgeving en niet van een doosje. Omdat bij cachers die tevens op Internet loggen wordt aangegeven hoe vaak zij een GPS-tocht met succes hebben voltooid is geocaching ontaard in een ordinaire puntenjacht. Een simpel statistisch gegeven is plotseling een 'score' en nieuwkomers weten vaak niet beter dan dat het bij geocachen gaat om het vinden van zoveel mogelijk doosjes in een zo kort mogelijke tijd. Inmiddels is een subcultuur ontstaan van cachers die elkaar puntjes toespelen door massaal prullen te verstoppen binnen handbereik. Daarbij is nihilisme verheven tot een deugd. Hoe sneller en simpeler hoe beter. Cachen is 'rapen'; scoren zonder presteren, alsof de KNVB zou besluiten alle wedstrijden voortaan gemakshalve in de eerste minuut te beslissen door de aanvoerders te laten dobbelen op de middenstip. Door cachers is geocaching verworden tot een klucht en kun je op feestjes maar beter over je hobby zwijgen om meesmuilende blikken te voorkomen. Earth(=geo)caching geeft cachen weer cachet. Het gaat weer om ontdekken, leren en het delen van boeiende locaties. Back to basics!
 12. Fantastisch, Reintje. Hier kijk ik al bijna een jaar naar uit. Deze selectiefunctie verdient een prominente plaats in de structuur van de site. Stop 'm niet onder het knopje 'Extra', maar presenteer al dat moois op het eerste scherm 'Specificeer kaart'. De kaart, samengesteld op grond van mijn persoonlijke voorkeuren, staat inmiddels in de browser onder 'Favorieten' en is op deze manier direct toegankelijk. Ik ben hier erg blij mee, vooral omdat ik, naast het zoeken van caches, veel plezier ontleen aan het lezen van logjes van mede-cachers. Helaas ligt de tijd dat elk bolletje op de kaart stond voor een echte cache met echte logjes ver achter ons. Tegenwoordig is de standaard-kaart dichtgeslibd met clusters van 'caches' die niets toevoegen dan een puntje aan je score. Caches die naar mijn mening nooit door de keuring hadden mogen komen en die zich kenmerken door even summiere als fantasieloze beschrijvingen en dito logjes. In het voorjaar gaf slechts een handvol plaatsers van H&R-doosjes gevolg aan mijn oproep op het forum om de aanduiding 'H&R' op te nemen in de titel van hun producties. Een simpele maatregel, die deze categorie 'caches' op de kaart direct herkenbaar zou maken voor zowel liefhebbers als tegenstanders. Hoe primitief is deze maatregel vergeleken met het filter dat nu beschikbaar is. Eindelijk een effectieve zeef om het kaf van het koren te scheiden en een kaart samen te stellen zonder drive-in hit & run stop & go kokertjes. Een kaart waarop je, als vanouds, achteloos elk bolletje kunt aanklikken voor een kwaliteitscache met logjes die het lezen waard zijn. Op deze kaart ontbreken vooralsnog veel uitstekende caches omdat de eigenaren nog geen cache-eigenschappen hebben aangegeven. En, beste Belgische forumleden, achten jullie het zinvol om ook op het Vlaamse forum ruchtbaarheid te geven aan de nieuwe selectiemogelijkheden? Ik weet dat veel zuiderburen gebruik maken van de kaarten op de Nederlandse site, maar na filtering wordt op de kaarten van België en Luxemburg nu nog uitsluitend mijn eigen cache GeoWolf 8 afgebeeld. Complimenten, Reintje, en hartelijk dank voor deze prachtige voorziening die geocaching voor mij weer een stuk leuker maakt!
 13. Voortreffelijk, Reintje! Daar kan ik heel goed mee uit de voeten. Dank voor het scheppen van duidelijkheid en ga vooral door met je goede werk!
 14. Met hetzelfde gemak zoek je in een tekstrecord naar letterreeksen (strings) als 'schitterend' en verhoog je bij elke vondst het tellertje met 1. Reintje en Albrt kunnen dat bevestigen. Maar nu verzanden we in technische details. Wat mij betreft een mooi moment om een punt achter de discussie te zetten. Mijn voorstel is inmiddels uitgebreid besproken en het is duidelijk dat er om uiteenlopende redenen, waaronder financiële, geen draagvlak voor is. Wel heb ik genoten van een interessante gedachtenwisseling. Dank aan iedereen die met een POSITIEVE bijdrage 'on topic' is gebleven. Ik ga nu lekker de GeoWolf uitlaten.
 15. In mijn oorspronkelijke voorstel geef ik ook al aan dat er uitzonderingen zijn en dat ik zelf wel eens een sublieme cache heb gelogd met één enkele regel. Dat zijn echter uitzonderingen, al zul je nu ongetwijfeld tegenwerpen dat het er véél meer zijn dan ik denk. Helaas is er maar één manier om dat aan te tonen en dat is door de voorgestelde analysefunctie te realiseren. Met 'gemiste kans' bedoel ik uiteraard het afwijzen van de verfijning op oneigenlijke gronden. Het moet toch duidelijk zijn dat mijn redenering op geen enkele manier afbreuk doet aan het gewaardeerde werk van Reintje en Albrt. Bij Logica/CMG wordt echt geen compleet team uit de kast getrokken om een functie te maken waarmee de gemiddelde lengte van records wordt bepaald. Zoals ik in mijn vorige posting reeds heb aangegeven, gaat het om een elementaire programmeertechniek. Ik was mij echter niet bewust van het feit dat er bij geocaching.nl met budgetten voor programmeerwerkzaamheden wordt gewerkt. Als er geen geld voor is houdt het inderdaad op. Het door jouw voorgestelde aan een cachepagina te koppelen enquêteformulier valt in theorie veruit te prefereren boven mijn automatische systeem. Probleem is echter dat maar weinig mensen de moeite nemen enquêteformulieren in te vullen. Net zoals mensen niet staan te springen om iconen toe te voegen aan hun cachepagina. Bovendien vergt het realiseren van jouw kleine vragensysteem een programmeerinspanning die een factor 100 groter is dan het maken van mijn volledig geautomatiseerde systeem. Reintje of Albrt moeten me maar tegenspreken. En wat het verzamelen van punten betreft (Elke ja is een punt), dat principe kun je, zoals ik eveneens al in mijn oorspronkelijke voorstel heb opgemerkt, ook toepassen tijdens het automatisch analyseren van logjes. In dat geval levert niet elke 'ja' een punt op, maar elke 'mooi' en 'leuk' of 'prachtig' en 'schitterend'. Jouw voorbeeldlogje a zou in dat geval geen punten opleveren.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...