Spring naar bijdragen

wirholt

Leden
  • Aantal bijdragen

    327
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  • Gewonnen dagen

    2

Alles door wirholt geplaatst

  1. Je telefoon heeft ook een GPS. Daar kun je dus ook een foto van maken. Het wordt pas lastig als je je telefoon tegelijkertijd als fototoestel en als GPS wilt gebruiken. Misschien met een spiegel?
  2. Als ik ga cachen, gebruik ik soms mijn smartphone (omdat ik de app handig vind met alles wat hij verder ook nog kan) en soms doe ik er de handheld ook nog bij (omdat de batterij zo lekker lang meegaat terwijl het scherm aanblijft). Bovendien hebben we ook nog een GPS in de autonavigate en in de fietsnavigatie. Voor grotere afstanden gebruiken we ook die om in de buurt van een cache te komen. De vraagstelling is me onduidelijk. Welke van de deze apparaten wordt bedoeld met "het apparaat waarmee je nu cachet"? Mijn smartphone? Ik zou niet meer zonder smartphone willen, maar dat heeft slechts gedeeltelijk met cachen te maken. De handheld? Ik zou er een tijd zonder kunnen, maar ik weet niet of ik dat op den duur kan volhouden. De overige navigatie apparatuur? Ook die wordt misschien vervangen, maar ook dan is cachen niet de belangrijkste reden. Voor mij is deze poll niet goed in te vullen. Ik doe het dan ook maar niet.
  3. Waypoint Tool ken ik niet, dus ik kan alleen een algemeen antwoord geven. De meeste programma's die werken onder Windows 7 doen dat ook onder Windows 10. Soms moet je compatibiliteit voor Windows 7 aan zetten bij de eigenschappen van het programma. Hiermee heb ik diverse programma's weer aan de praat gekregen.
  4. wirholt

    Geo D'or

    Als aanvulling op wat al gezegd is, is het misschien goed te vermelden dat ook een reden om te stoppen met de Geo d'or was dat nu een soortgelijk systeem op geocaching.com aanwezig is: het uitdelen van favorites.
  5. wirholt

    G-Mail Windows 10 Pq

    Meestal heeft dat niet zo veel te maken met de mail provider, maar meer met het programma waarmee je de mail leest. Om je vraag goed te beantwoorden is het handig als je wat meer vertelt over je configuratie. Hoe lees je je mail? Met Thunderbird, met Windows Live Mail, met de Windows 10 Mail app, of nog anders? Misschien even een plaatje van de melding erbij doen.
  6. Garmin weigert de nieuwe standaarden voor plugins te implementeren. De oude standaard had veiligheidsrisico's, dus de ene na de andere browser stopt met de support van de oude standaard. Volgens Garmin is er eigenlijk geen behoefte meer aan een plugin, omdat je met hun software ook de inhoud van je GPS kunt opslaan en terugzetten. Dat de plugin ook voor andere doeleinden nuttig is, komt blijkbaar niet bij ze op, of ze willen het niet weten, omdat hun eigen geocaching variant geflopt is.
  7. wirholt

    Locatie Vermelding ?

    Even opnieuw aanmelden?
  8. wirholt

    Google Gebruikers

    Omdat Google erbij gehaald wordt en je ook zegt dat het met internet explorer wel goed gaat, vermoed ik dat je probeert te vertellen dat je een probleem met de Chrome browser hebt. Ik gebruik ook Chrome en ik heb geen probleem.
  9. wirholt

    Rekensymbolen

    Voor vreemde symbolen gebruik op mijn Windows PC het AllChars programma. Het draait op de achtergrond en maakt het mogelijk in ieder programma vreemde tekens te tikken. Een toets die je anders toch niet gebruikt, wordt als inleiding gebruikt, in mijn geval het ik daar de rechter "Alt" toets (Alt Gr) voor genomen. daarna volgen dan twee toetsaanslagen die gecombineerd worden. "Alt A E" wordt Æ "Alt o e" wordt œ "Alt s s" wordt ß "Alt O /" wordt dan Ø "Alt e =" wordt € "Alt e ' " wordt é "Alt c ," wordt ç "Alt > >" wordt » enzovoorts. En zo ook "Alt d g" wordt ° (dg staat voor degree) Ik vind dat veel gemakkelijker te onthouden dan al die CTRL ALT SHIFT combinaties.
  10. Ik heb de enquête niet ingevuld, omdat ik de vraag niet goed begrijp. Wat word bedoeld met "een puntje je krijgen"? Kan de vraag duidelijker geformuleerd worden? Om wat voor punten gaat het? Van wie kun je die puntjes krijgen? Ik weet wel dat er andere spelletjes zijn, met telkens weer andere regels voor het verkrijgen van punten. Ik doe daar niet aan mee, ik doe alleen aan geocachen. Dus waarschijnlijk is het niet de bedoeling dat geocachers deze enquête invullen? Maar voor degenen die wel aan punten doen, is het wel handig te weten over welke punten het hier gaat.
  11. Ik gebruik geen GSAK, maar ik blader ook wel eens terug om nog eens te genieten van mijn caching belevenissen. Het leuke is trouwens, dat ook de DNF's vaak leuke herinneringen oproepen. Voor mij zijn die net zo goed een punt.
  12. Voor Multi's is geen maximale afstand. Er is door verschillende teams wel eens gewerkt aan een multi door heel Nederland. En dan is Nederland nog maar een klein landje. Om het maar niet te hebben over grensoverschrijdende multi's.
  13. Wij hebben ook wel eens gedacht aan hele lange multi's. Juist niet bedoeld voor wandelaars, en met het eindpunt juist ver van het startpunt, om er niet weer een ander rondje van te maken. Ons idee was om het Gronings volkslied te gebruiken: Dus een Multi die begint bij Lauwersoog en via een aantal echt Groningse tussenpunten (o.a., Pieterburen, Noordpolderzijl, Eemshaven, Delfzijl. Termunterzijl, Punt van Reide) naar Nieuwe Statenzijl. En een andere Multi van Drenthe (bv. bij Ter Apel), via een aantal echt Groningse tussenpunten (Veenkoloniën, Gronigen stad, Reitdiep dal, Ezinge) naar het Wad (bv. Pieterburen). Daar kun je met de auto, of de motor, wel een dagje mee bezig zijn en kun je veel aspecten van Groningen leren kennen. Door tijdgebrek en omdat we opzagen tegen het onderhoud op zo'n afstand (hoewel we zelf zo'n beetje in het midden van de provincie wonen) is het er nooit van gekomen. Toch lijkt het me nog steeds wel een leuk idee. Geocachen is leuk voor wandelaars, maar niet alleen voor wandelaars.
  14. wirholt

    Gopal S3867 Bij Aldi

    Voor mij is belangrijk dat je coördinaten niet hoeft over te tikken (ik maak nogal eens tikfouten), maar vanaf de geocaching pagina in je GPS kunt krijgen. Dat wordt maar voor enkele grote merken ondersteund.
  15. Ik gebruik al jaren met plezier de Columbus app voor het off-line beschikbaar hebben van de cache beschrijving op mijn Android smartphone.
  16. Daar zou ik niet bang voor zijn. De nauwkeurigheid van het huidige GPS systeem is niet beter dan enkele meters. Dat is nog een beetje te verbeteren door dagenlang te middelen, maar die tijd heb je niet als je de cache zoekt. Dus blijft de onnauwkeurigheid op het moment dat je zoekt gewoon slechter dan een paar meter, zelfs als zou je het nulpunt exact kennen.
  17. De GPS chips van telefoon en GPSr doen niet voor elkaar onder, al zullen er zowel goede als slechte telefoons en goede en slechte GPSr apparaten zijn. Dat geldt ook voor de software. Het leuke van een telefoon is dat je nog iets te kiezen hebt mbt de software. Voor de nauwkeurigheid speelt verder de antenne nog een rol. In een telefoon is over het algemeen niet voldoende ruimte voor een polarisatie gevoelige antenne, wat maakt dat reflecties meer storen. In het open veld heb je daar geen last van, maar in de stad, of onder een bladerdek kan dat wel schelen. Overigens heeft ook lang niet iedere GPSr zo'n antenne. Verder heb je ook bij telefoons zowel fragiele als robuuste types, dus dat maakt ook al niet zoveel uit. De batterij duur is over het algemeen bij een GPSr wat beter. Ik kan 2 dagen op een batterij setje doen van mijn Garmin eTrex Vista HCX, en maar een paar uur met mijn water- en stofdichte, stoot- en krasvaste Motorola Defy (met Android 4.2) als ik continu het scherm aanheb. Dat heeft ermee te maken dat ik overdag geen verlichting van het scherm van de GPSr nodig heb, terwijl de telefoon juist overdag veel verlichting nodig heeft en juist die verlichting kost stroom. Voor veel caches is die paar uur wel voldoende, maar ik houd wel graag wat reserve. Het is gemakkelijk een slechte telefoon te vergelijken met een goede GPSr, of omgekeerd, daar is altijd wel een voorbeeld voor te vinden. Verder speelt ook gewoonte en technisch inzicht een rol. Ik ben zelf zo'n 7 jaar geleden begonnen met een GPSr, maar ik merk dat het wel handig is een telefoon erbij te hebben. Ik merk dat ik langzamerhand de GPSr steeds minder gebruik. Het ad-hoc vinden van een cache gaat heel goed met alleen de telefoon. Alleen voor grote geplande tochten neem ik de GPSr nog mee, omdat ik meer vertrouwen heb in de batterij en in de nauwkeurigheid onder slechte omstandigheden.
  18. Het is heel eenvoudig. Om e.e.a. makkelijk te lezen: Tb = Tb/Coin/….. - Vind je een Tb in een cache én volgens de website Geocaching.com zit die Tb ook in dié cache: dan retrieven - Vind je een Tb in een cache én volgens de website GC-com zit die Tb in een andere cache: dan grabben Het kan natuurlijk ook gebeuren, dat een Tb ( volgens de website GC-com ) nog in de handen is van een Geocacher, terwijl de Tb gewoon in een cache ligt. In dit geval moet je even op letten. Het kan namelijk zijn dat de betreffende Geocacher nog geen tijd heeft gehad om de Tb te droppen ( weekendje/weekje op vakantie, vanmorgen de Tb gedropt en nu nog bezig met andere caches,..... ). In dit geval, moet je enkele dagen wachten om de betreffende Geocacher de tijd te geven. Mocht e.e.a. te lang duren ( hoelang: hiervoor is geen richtlijn ) dan kan je: een mailtje sturen of de Tb grabben. T.z.t. zal het je zelf, vast wel een keer overkomen, dat een Tb uit je ‘handen’ wordt gegrabt . Dán snap je het bovenstaande dilemma: wachten of grabben Ook als in geval 2 (Vind je een Tb in een cache én volgens de website GC-com zit die Tb in een andere cache: dan grabben), is het goed even te wachten met grabben. Het kan zijn dat een cacher hem uit de ene cache gehaald heeft en in een ander gedropt en dat nog niet heeft verwerkt in zijn logs. Ga je te snel grabben, dan ontneem je hem de mogelijkheid om dit goed te loggen en dan klopt ook de afstand die de TB heeft afgelegd niet goed meer.
  19. Een afwijking van 300m kan betekenen dat de smartphone de locatie niet met GPS, maar met GSM heeft bepaald. Als er een slechte GPS ontvangst is, dan valt een smartphone terug op locatiebepaling dmv GSM. Dat is een heel stuk minder nauwkeurig dan locatiebepaling dmv GPS en voor geocaching ontoereikend.
  20. wirholt

    Afwijkende Afstand

    Smartphones (en ook de Iphone voor zover ik weet) hebben verschillende manieren om de locatie te bepalen. Snelle, maar onnauwkeurige methoden met behulp van Wifi en/of GSM masten en een langzame nauwkeurige methode met behulp van GPS. Locatie bepalen met Wifi levert vaak een nauwkeurigheid van enkele km op. Locatie bepalen met GSM masten levert vaak een nauwkeurigheid van enkele 100m op. Met GPS kun je een nauwkeurigheid van enkele m halen, wat nodig is voor het cachen. Als je dus de locatie bepaald met een smartphone, dan moet je erop letten dat inderdaad de GPS gebruikt wordt. Het kan een paar minuten duren voor je een GPS fix hebt en tot dat moment wordt waarschijnlijk de GSM methode gebruikt, wat de 300m onnauwkeurigheid kan verklaren. Ook als de GPS ontvangst slecht is valt de smartphone terug op GSM of Wifi. Het zou dus kunnen zijn dat deze ene cache in een gebied ligt met slechte GPS ontvangst. Een andere verklaring is dat de legger van deze cache z'n smartphone heeft gebruikt bij het leggen van de cache en dat de locatie dus echt 300m fout zit. Dan zou je daarover wel wat opmerkingen in de logs moeten zien. Je zou eens kunnen proberen met een "echte" GPS te kijken of de afwijking ook zo groot is.
  21. wirholt

    Ouwe Stompen

    We zijn in 2007 begonnen met cachen. Tijdens een vakantie in Sellingen zochten onze kinderen een activiteit. Onze zoon uit Australië had al eerder gegeocached en introduceerde ons in het spel. In de bibliotheek van Ter Apel was Internet, waar we printjes maakten van de cachebeschrijvingen. Er lagen toen al aardig wat caches in de omgeving van Sellingen. Toen we thuis kwamen, in Ten Boer, bleek er in een straal van zo'n 15 km geen enkele cache te vinden, terwijl de gemeente Ten Boer zoveel leuke plekjes heeft. We hebben toen het plan gemaakt om in ieder dorp van de gemeente één cache te leggen. Dat is ongeveer gelukt. We genieten nog steeds van de logjes die binnenkomen, waaruit blijkt dat men op interessante plekken is gekomen die men anders voorbijgereden zou zijn. De logjes van mensen die zelfs niet instaat zijn een twitter lengte van 140 tekens te halen en het na vier tekens al genoeg vinden, laten we voor wat ze zijn. Zelf zijn we niet erg fanatiek geworden in het zoeken van caches. Vooral tijdens vakanties vinden we het een leuke methode om de omgeving te leren kennen, omdat het juiste de plaatselijke bevolking is die je mooie plekjes laat zien die niet in de toeristengidsjes staan. Echt avontuurlijk vonden we het cachen in Australië, waar je nog echt in de wildernis terechtkomt, met hier en daar maar eens in de paar 100km een cache. Een beetje teleurgesteld waren we tijdens een bezoek aan onze dochter in Sumatra, dat we daar helemaal niet konden geocachen, omdat het fenomeen geocachen daar nog nauwelijks bekend was. Op heel Sumatra lagen maar 3 gecoaches. Om het geocachen daar wat te bevorderen hebben we bij een spannende vulkaan een Earthcache gemaakt. Een doosje onderhouden op die afstand zat er niet in. We voelen ons niet thuis in de categorie oude stompen en ook voelen we ons geen jonge stompen. Ik vermoed dat dat is, omdat dat een te Nederlandse naam is, waar wij geocachen vooral als een Internationaal spel zien.
  22. wirholt

    Favo's Aan Logs Kunnen Geven

    Ik denk het Feature Discussions and Suggestions forum daar het meest geschikt voor is.
  23. Je geeft heel weinig informatie en mijn glazen bol is in reparatie, dus ik moet gaan raden. Er zijn denk ik vier mogelijkheden: 1) Je Mastercard is niet goed. 2) De website werkt niet goed. 3) Je Internet browser, je PC, of je netwerk is niet goed. 4) Jij doet iets niet goed. Ad 1) Controleer de Mastercard. Kun je nog wel andere betalingen ermee doen? Zo niet, vraag een nieuwe. Ad 2) Als niemand anders er last van heeft, dan zit het probleem niet hier. Anders geduld hebben tot het gerepareerd is. Ad 3) Probeer andere webbrowsers eventueel op een andere computer in een ander netwerk. Ad 4) Lees de instructies nog eens goed. Lukt het niet, vertel dan exact wat je hebt gedaan, tot hoever je kwam en waaruit je concludeert dat het fout gaat. Dan kan een ander helpen.
  24. 1) Het is me niet duidelijk wat je bedoelt met "reloaden". Bedoel je, je cache archiveren en een nieuwe aanmaken met vrijwel dezelfde gegevens? Dat lijkt me sterk overdreven bij zo'n kleine aanpassing. Dat doe je alleen als je een wezenlijk andere cache maakt. Bedoel je het aanpassen van de cache beschrijving? Dat kan, maar hoe minder er veranderd is, hoe minder je aan de beschrijving hoeft aan te passen. Als de oude beschrijving nog helemaal van toepassing is op de nieuwe situatie, dan lijkt me geen aanpassing nodig. 2) Of oude logs en favo's een FTF's meetellen? Dat hangt ervan af wie er telt. geocaching.com telt alleen logs en favo's en die mag je niet zomaar verwijderen. FTF's worden daar niet geteld, dus dat moet je ergens anders vragen. Als je de cache archiveert en een nieuwe maakt, dan blijven de oude logs en favo's bij de gearchiveerde cache en de nieuwe begint met een schone lei. 3) Dat hangt ervan af wat je met reload bedoelt.
  25. wirholt

    Gps Ontvanger En Kompas

    Ik heb een eTrex HCx. De H staat voor hoge gevoeligheid, de C voor kleurenscherm en de x voor extra's, zoals een electronisch kompas en een barometer die helpt bij de hoogte bepaling. Inderdaad, als je stilstaat helpt het kompas, omdat het dan de goede richting op blijft wijzen. Je kunt instellen bij welke snelheid de GPS het richting aanwijzen weer gaat overnemen van het electronische kompas. Ik heb dat op zo'n 3 km/h staan, zodat als ik normaal loop de meer nauwkeurige GPS aanwijzing wordt gebruikt, maar als ik stil sta, of erg langzaam aan het zoeken ben, dan werkt het op het electronische kompas, omdat dat dan nauwkeuriger is. Als je de cache tot op enkele meters genaderd bent, dan helpt een kompas niet zo veel meer. Door de onnauwkeurigheid in de plaatsbepaling van de cache en van je eigen plaatsbepaling, kan het pijltje soms helemaal de verkeerde kant uit wijzen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...