Spring naar bijdragen

Forum Moderatie Of Zelf Een Bijdrage Leveren?


Sivota

Aanbevolen berichten

Het valt mij op dat er op dit forum nogal achteloos geroepen wordt dat site beheer of modereren kennelijk bestaat uit het schrappen/bannen van (lastige) forum gebruikers.
Ook op facebook lijkt het in sommige groepen een gewoonte te worden om mensen die vervelend gevonden worden er zomaar uit te gooien
Daarbij lijkt de heersende opvatting te zijn dat het dan "gezelliger" wordt.
Vanuit mijn ervaringen als moderator (sinds 2008) kan ik jullie vertellen dat dit hoogstwaarschijnlijk niet zo is.
Het lijkt even rustig, maar nogal wat mensen haken af wanneer andere gebruikers, om voor hen onduidelijke redenen, uit een groep of van een forum worden verbannen.
Wat overblijft en het graag "gezellig" houdt, is vaak een groep gelijkgestemden die het na verloop van tijd erg saai vindt worden en daarmee eveneens afhaakt.
Ik snap wel waarom het gewenst wordt en ook gebeurt, vooral omdat er vaak achter de schermen veel druk op moderators en beheerders wordt gezet om iemand eruit te gooien.
Dat gaat gepaard met mails die alle, in het openbaar ingehouden, frustraties uiten en waar de honden geen brood van lusten.
De inhoud daarvan is vaak vele malen erger dan de overtreding op het forum c.q. de groep of pagina.
Ik heb er in de loop der jaren zat gezien en ik verbaas mij niet echt meer over wat er, in de anonimiteit van internet en vooral ook mail, zoal wordt gepresteert.
Een forum als dit is voor iedereen bedoeld en modereren bestaat uit het eindeloos manen tot correctie van gedrag.
Sancties leg je op wanneer het echt niet anders kan en iemand verbannen is echt de allerlaatste zet (dus wanneer het echt niet anders kan)
Als beheerder/moderator moet je m.i. een balans zien te vinden tussen al die eigenheimers die willen dat je niet modereert en de forumgebruikers die maar blijven roepen om strenge sancties.
In 2009 ben ik hier moderator geweest en was er een overgrote meerderheid gebruikers die vonden dat dit forum afschuwelijk om te bezoeken was omdat er teveel werd gemodereerd.
Tegenwoordig lees ik meer en meer de roep om moderatie en dat is min of meer om dezelfde reden.
Er zijn forums waar men elkaar, zonder moderator en op rustige en respectvolle toon, corrigeert.
Helaas hoort dit forum daar niet echt bij en ik heb nooit echt kunnen achterhalen waarom dat zo is.
Misschien komt dat doordat geocachers niet echt een groep vormen, die gezamenlijke belangen hebben.
Het zijn allemaal individuen die eigen belangen hebben en vooral in de wat algemenere geocaching groepen liggen die belangen, bij discussies, ver uit elkaar.
Ik zou hierbij iedereen willen oproepen om zich te realiseren dat in het normale leven zo'n 80% van wat je zegt begeleid wordt door non-verbale tekenen waardoor de boodschap op een bepaalde manier overkomt. Dat heb je op een forum niet (en dat wordt ook niet ondervangen door smiley's)
Bekijk in dat licht nog eens de berichtjes die je hier hebt neergezet en vraag jezelf af hoe sterk je bericht overgekomen kan zijn, of er echt staat wat je hebt bedoeld en of het niet beter of anders had gekund?
Ik zie zelf namelijk aan reacties regelmatig van alles langskomen dat ik helemaal niet begrijp of wat ik nogal onnodig vindt.

Moderatie of niet, wanneer de gebruikers zelf zich niet goed gedragen, dan wordt het ook niets.
Het heeft weinig zin om uit te zoeken aan wie of aan wat dat ligt.
Op dit forum is de realiteit dat er geen moderator meer is.
Evenals andere fora is dit forum ook erg afgeslankt omdat er zoveel meer aan social media is, maar ik denk dat al die verschillende informatiebronnen wel naast elkaar kunnen bestaan (althans op dit moment)
Ik ben eveneens nadrukkelijk van mening dat forum gebruikers zelf een forum maken waar met plezier vertoeft wordt ondanks alle verschillen.
Als je dit forum leuker wilt maken, begin dan eens bij jezelf en bedenk wat je zelf kunt doen (of laten)...

 

  • Top! 5
Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

Ho, ho! Correctie! ONS vriendje! Want uiteindelijk we zijn allemaal geocachevriendjes van elkaar. Dat is het mooie van dit verbroederende gatochingodsnaamnaarbuiten spelletje. Verbeter de wereld en begin bij jezelf (maar eerst die ander) :hug:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja grote Vriend nachtbraker Thex

wat nu weer?

moet ik om gelieft te worden bij de forumbezoekers net zo schijnheilig, ongefundeerd, stemming makend, achterbaks reageren als de meeste van de vaste posters hier doen? Ook Jij

moet ik dan net als een hoop forum bezoekers vooral niet reageren op de vragen die gesteld worden waaruit blijkt dat ik een van die voorgaande dingen doet? Ook Jij

Nee Grote vriend de nachtbraker Thex, in tegenstelling van een hoop forumbezoekers sta ik, als oprecht en eerlijk mens, wel voor wat ik zeg, en zeg waar ik voor sta,

 

Barny

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goed verhaal Sivota, maar je hebt het hier al zo vaak uiteengezet. Het is een herhaling van zetten. Toen ik hier in 2009 binnenkwam keek ik mijn ogen uit door de confrontaties tussen diverse oude hap groepen? Was dat nou geocaching? dacht.ik. Lopen die mensen nou leuk rond in de natuur om een doosje te vinden, of zijn zij slechts bezig met de afbakening van een geheel eigen terreintje? Toen dacht ik, laten we het dan maar leuk maken met cacheverhalen.... Diverse keren gevraagd om verhalen te plaatsen, er werd nauwelijks gebruik vangemaakt, bang dat men was (en wel een beetje terecht) om uit de comfortzone te stappen...Welnu, je laat het hier ook al gauw uit je hoofd, omdat je de kans loopt tot je enkels te worden afgebrand, omdat je misschien schrijft over een cache die door het zogenaamde establishment niet zo makkelijk als cache wordt aangemerkt..... Kennelijk heb ik een dikke kop, want ik was zo stom om hier vorige week te schrijven dat ik 25 km ging fietsen om drie caches op te pakken..... Dat was echt het allerlaatste zetje om dit ooit nog te doen..... :-) Als ik wat wil verhalen dan doe ik dat wel binnen een facebook groep, waar het op dit gebied inderdaad een stuk gezelliger is! Misschien ben jij het niet eens met de mate van moderatie daar, maar helpen doet het wel degelijk! Ik heb er in een half jaar tijd met heel veel plezier meer ideeën opgedaan dan hier in 7 jaar!

 

Ook nu weer Sivota... je doet echt je best en ik waardeer dat enorm, maar inmiddels is dit korte draadje alweer overgenomen door je vriend (zoals altijd) die het wel weer even wil hebben over zijn persoonlijke motieven om te schrijven zoals hij schrijft.... God, wat is het heerlijk om dat in de gemodereerde facebookgroepen niet meer tegen te komen......

  • Top! 7
Link naar opmerking
Deel via andere websites

 

Nee Grote vriend de nachtbraker Thex, in tegenstelling van een hoop forumbezoekers sta ik, als oprecht en eerlijk mens, wel voor wat ik zeg, en zeg waar ik voor sta,

 

Je gaat veel verder Barny. Je bent er zo vreselijk trots op zo open er oprecht te zijn, en dat zijn ook eigenschappen die op zich te prijzen zijn, maar ik betwijfel of de manier waaróp je dat bent wel altijd even eerlijk is. Zeker wanneer je personen die net nieuw op dit forum verschijnen met een bak aan vooroordelen aanspreekt en zij meteen de wind van voren krijgen.

Volgens mij .staat en valt de leefbaarheid van elke groep (Facebook of hier) met het respectvol met elkaar omgaan, en het respecteren van elkaars meningen en standpunten. En dat is het waar het hier vaak aan ontbreekt.

 

Niemand hier zal een ander het recht willen ontzeggen om te zeggen wat hij of zij wil. Maar er is geen enkele reden om er zo fel in te gaan zoals nu zo nu en dan gebeurt.

bewerkt door Peetee
  • Top! 2
Link naar opmerking
Deel via andere websites

PeeTee, daar ben ik het natuurlijk niet mee eens

ik spreek mensen aan op hun (dwaze, idiote) berichten wat ze plaatsen, of ze net nieuw zijn of al jaren hier op dit forum komen, dat is voor mij niet interessant

en bij mij weten ben ik net zo bevooroordeeld als ieder normaal mens, zoals heel veel mensen bevooroordeeld over mij zijn

uiteindelijk zijn we hier met allemaal volwassen mensen, mensen die weten waar ze mee bezig zijn,

op het moment dat ik ma afvraag waarom doet hij/zij dat dan maak ik daar een opmerking over, en onderbouw ik die opmerking,

dan is het aan de plaaster van het bericht toch heel eenvoudig om een domoor zo als ik uit te leggen waarom hij/zij dat zo doet?

ik heb en zal ook nooit mensen zeggen dat ze iets niet mogen doen, ik wil alleen weten waarom ze iets doen

 

is dat respectloos?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

 

ik spreek mensen aan op hun (dwaze, idiote) berichten wat ze plaatsen, of ze net nieuw zijn of al jaren hier op dit forum komen, dat is voor mij niet interessant

 

En als je dat op de jouw bekende wijze gaat doen, wordt het hier nooit meer wat. Jammer!

 

@Triskelle, je hebt natuurlijk gelijk.Hooguit kan er sprake zijn van een ietwat rozige kleur bril, maar ik geloof niet dat daar bij Sivota sprake van is. Wel vind ik het raar, dat je mij er op aanspreekt (terecht), terwijl er in bericht nummer 3 hetzelfde gezegd wordt......

bewerkt door Team Tabak
Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Barny: als het uiteindelijke resultaat van de manier waarop je mensen aanspreekt is dat ze maar helemaal niet meer reageren, of zelfs maar liever helemaal wegblijven, dan heb je het omgekeerde bereikt van wat je wilde bereiken.

 

En is het niet het resultaat dat uiteindelijk telt?

bewerkt door Peetee
Link naar opmerking
Deel via andere websites

TT

er zijn nog steeds genoeg onderwerpen waar de vraagstellers of berichten gewoon goed doorlopen en de mensen geholpen worden met hun problemen

die enkele keer dat er iets anders gebeurt is zeldzaam, maar word uitvergroot omdat iedereen er wat van moet vinden en dat niet onder stoelen of banken drukt

 

PeeTee

Als mensen liever naar de verpakking kijken dan naar de inhoud van het bericht dan is bij mij de vraag al beantwoord.

blijven ze weg is er wat mij betreft ook niets verloren, mensen die niet voor hun mening wil uitkomen heb je eenmaal niet zo veel aan, daar word namelijk niemand wijzer van,

 

Barny

Link naar opmerking
Deel via andere websites

PeeTee

Als mensen liever naar de verpakking kijken dan naar de inhoud van het bericht dan is bij mij de vraag al beantwoord.

blijven ze weg is er wat mij betreft ook niets verloren, mensen die niet voor hun mening wil uitkomen heb je eenmaal niet zo veel aan, daar word namelijk niemand wijzer van,

 

En daarmee is het weer enkel jouw mening die telt. Wil jij eigenlijk wel discussie?

  • Top! 2
Link naar opmerking
Deel via andere websites

TT herstel PeeTee :)

 

het gaat mij totaal niet om mijn eigen mening,

mijn belangstelling gaat uit naar waarom anderen iets doen wat ik niet begrijp,

daar vraag of plaatst ik dan een opmerking over, om hun mening te kunnen begrijpen

 

Barny

bewerkt door barny
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...