Spring naar bijdragen

Goonies Oosterhout

Leden
  • Aantal bijdragen

    405
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  • Gewonnen dagen

    11

Alles door Goonies Oosterhout geplaatst

  1. Wat Knight of Ni zegt! Deze tip zou ik ook graag meegeven aan alle 'Met stip op de kaart'-caches. Het coördinaat van een interessante of mooie plek is niet per definitie een goede cachelocatie. Breng je publiek eerst naar de bijzondere plek en vervolgens naar een aangename cachelocatie daarbij in de buurt.
  2. Zo, de veelposters zijn ook wakker. Kikkers, ik heet geen Gonnie en alleen cachen heb ik nooit gehoeven. Team Tabak, als je als CO het anderen kwalijk neemt dat ze hun favo verhuizen, dan denk ik inderdaad dat je eens rustig moet gaan nadenken over wat dat cijfertje nu eigenlijk waard is. Punt van mijn verhaal is dat mijn favo's mijn favorieten registreren en dat ik ze niet zie als beloning voor anderen.
  3. Persoonlijk zie ik mijn favo's als een lijst met mijn favoriete caches. De top 10% van wat ik heb ervaren als geocacher. Dat is veranderlijk, dus snoep ik af en toe een favo weg bij een oude log. Dit komt overigens zelden voor, zeker omdat ik tegenwoordig regelmatig op pad ben met een autistische man die de kokertjes wel leuk vindt. Als CO zie ik die teller niet graag omlaag gaan, maar dat betekent alleen maar dat iemand elders meer plezier had. Die favo's zie ik niet als een recht of statisch gegeven. Wie daar wel serieus moeite mee heeft, moet zijn prioriteiten in het leven grondig herzien.
  4. Ik zou het ook snel beu worden als er een cache (of aanwijzing) nabij mijn oprit (als ik die had) of grenzend aan mijn erf zou liggen. Geocaches die in direct zicht van woningen of bedrijven liggen sla ik zelf meestal over. Toestemming of niet, je maakt mensen gemakkelijk nerveus met je gezoek.
  5. Mark, invoeren, find, find, je wp staat boven in de lijst, enter, ga naar, (eventueel kiezen voor over weg of rechtstreeks, afhankelijk van instellingen), page naar kompas (of laten staan op kaartscherm).
  6. Je kunt geen PQ's kwijt op de 60csx. Je zult dus waypoints (max. 1000) moeten schrijven naar het apparaat. De geheugenkaart kun je alleen gebruiken voor kaarten, niet voor wp's. Gebruik basecamp of GSAK om de wp's uit je PQ naar het geheugen van de GPS te schrijven. In GSAK kun je instellingen zo aanpassen dat je bijvoorbeeld dif/ter, grootte, cachecode of naam, hint in de notitie bij het waypoint mee kunt geven. Hierbij is het aantal tekens beperkt (15 ofzo?) Super GPS, maar voor cachebeschrijvingen zul je een andere oplossing moeten vinden (smartphone, tablet, een dik pak prints).
  7. Dat is nogal kort door de bocht, denk ik. In de logjes staan wel meer mensen met weinig finds die hem gedaan hebben. Zelfs mensen die zo vers zijn dat ze dubbele logjes schrijven. De laatste logger heeft dan misschien maar 3 finds, maar schrijft een nette log met foto en stelt je op de hoogte van benodigd onderhoud. Doet mij niet aan als kistjesdief, maar als iemand die prima weet hoe het spelletje gespeeld wordt. Kistendieven loggen niet.
  8. Top! Neem de spreuk uit de handtekening van Sivota vooral in gedachten. Ik weet dat de dagelijkse werkelijkheid heel vaak het tegendeel toont, maar toch... "When you go to hide a geocache, think of the reason you are bringing people to that spot. If the only reason is for the geocache, then find a better spot." – Briansnat -
  9. Ik heb 'm! Geotiff importeren is een grote vooruitgang!
  10. Dat is heel mooi nieuws! Wel balen voor de mensen die ervoor betaald hebben...
  11. De ver-plaswedstrijd zit hem denk ik niet in het materiaal, maar in de eigenaar. Als je trots kunt zijn op iets banaals als een lamp, een auto, een GPS of wat het dan ook is dat je met je zakgeld hebt gekocht, dan zul je zelfs zonder die zaken wel iets uit de hoek zoeken, bijvoorbeeld waarom jouw schoenveters beter zijn... Voor de meesten van ons is het echter een gereedschap dat een specifiek doel dient. Ver weg kijken? Schijnwerper. Kaartlezen? Hooflampje. Pad volgen? Maan- sterren- en omgevingslicht. Een nachtcache is geen nachtcache omdat je hem 's nachts kunt doen. Een nachtcache is een nachtcache omdat er elementen in zitten die alleen 's nachts tot zijn recht komen. Zoals reflectors.
  12. Dat verhaal is hier hetzelfde. Begonnen in 2006, een ingebakken drang om ze allemaal te willen doen en een voorkeur voor het geheime spel.Inmiddels word ik wel steeds rigoreuzer in schiften, waardoor ik minder tijd hoef te besteden aan selecteren. Micro's, mysteries en voortuincaches blijven gewoon uit de database. Vrijwel elke cache die me zonder zwaarwegende motivatie binnen de bebouwde kom brengt gaat op de ignore-lijst. Natuurlijk mis ik hier en daar een pareltje op deze manier, maar die zullen uiteindelijk wel op gaan vallen door favorite points of tips van anderen. Zo kom ik met een minimale 'scherm-tijd' steeds minder vaak op plekken waar de cache de enige reden is om me daarheen te lokken.
  13. Mijn eigen 60csx loopt na een factory reset weer als een zonnetje. Eigenlijk was ik aan het wachten tot hij de geest gaf, om een 64s aan te schaffen. Wellicht komt die er nog steeds, maar met een nieuwe rubber kap (over de antenne) en een nieuw rubbertje over de mini-USB/NMEA-aansluiting zou hij weer als nieuw zijn. Zonde om weg te gooien dus, en nog ideaal voor op het dek van de kajak of mountainbikestuur om de nieuwe GPS wat te sparen. De verkoper uit de link heeft deze onderdelen; bij elkaar zal dat niet veel meer dan € 25,- kosten. Helaas zit hij in Rusland, en komt er ook nog eens ruim 15 euro aan verzendkosten bovenop. Dat wordt me wat gortig, zeker omdat ik geen enkele zekerheid heb dat ik die spullen daadwerkelijk krijg. De reviews zijn positief, dat wel. Een verkoper in Nederland, Duitsland of België zou me al een stuk beter doen voelen. Leuk om te zien dat zowat alles nog verkrijgbaar is!
  14. Dat dacht ik ook. Toch werd anderhalf jaar terug een waypoint van mijn multi afgekeurd op de 161 meter-regel, ondanks rivier, dijk, fietspad, ruiterpad, bosje die hem van het eind van een andere multi scheidden. Toen ik hierover contact zocht was het antwoord dat "we deze regel strict hanteren".
  15. Vaak genoeg tref je caches die naast een oprit of anderzijds nabij privéterrein liggen. Soms staat er in de beschrijving dat 'de bewoner ervan weet' of iets dergelijks, even vaak ook niet. Tegenwoordig laat ik ze liggen, deze 'grens-voortuincaches'. Ik loop of fiets gewoon door zo gauw een cache daar op lijkt. Ik heb geen interesse in een praatje met de bewoners, of dat nu geïnteresseerde toeschouwers zijn of, zoals Geoman ze krijgt, aanstaande politie-bellers.
  16. Het ziet er toch uit als een bruikbaar toestel. Je kunt er ongetwijfeld coördinaten op invoeren, er kunnen AA's in, er is uitbreidbaar geheugen en hij slikt zelfs OSM-kaarten. Ik zou hiermee geen problemen hebben, tenzij je op internet een massa slechte reviews treft.
  17. Goonies Oosterhout

    Waterkaarten

    Mooie kaart! Dieptecijfers en een overlegbare luchtfoto!
  18. Goonies Oosterhout

    Waterkaarten

    Om te kanovaren op binnenwater zijn de topografische aspecten van OSM en open fietsmap voldoende. Beter misschien. Open Sea Map geeft je niet meer info, op betonning na. De kans is echter klein dat je hier gebruik van maakt. Edit: tenminste, voor zover ik kan zien op de open sea map van Biesbosch tot Noordzee over Hollands Diep en Haringvliet.
  19. Als er toch met bedrijfsnamen wordt gesmeten: kijk ook gerust eens bij Welkom Buiten.
  20. Klachten van gridvullers? Serieus? En nog ervaren cachers ook? Weet je zeker dat je niet bij de neus genomen wordt? Ik heb twee katten, die zijn daar erg goed in, grid vullen. Wat betreft de moeilijkheidsgraad: die moet natuurlijk gewoon correct zijn bij de cache. Met puzzels, maar ook met bepaalde verstop- en navigatietechnieken is dat altijd moeilijk in te schatten. Jij begrijpt namelijk hoe het moet, degene die de route loopt misschien niet. Als veelvuldig blijkt dat bezoekers de cache moeilijker of makkelijker vonden dan de listing aangeeft, is het aannemelijk dat hij aangepast zou worden. Puzzels en moeilijke verstoptechnieken, mijn smaak is het niet. Toch zijn er een hoop caches die de moeite waard zijn én deze elementen bevatten, dus kom ik ze wel eens tegen. Wat ik in ieder geval mee wil geven is dat een puzzel of opgave die op meerdere manieren uitgelegd kan worden, of een afwijkend coördinaat, absoluut geen indicatoren zijn om de moeilijkheidsgraad te verhogen, maar slechts duiden op een slechte cache. Ik ken je cache niet, dus of voor jou deze vlieger opgaat, weet ik natuurlijk niet. Ik heb echter te vaak caches gezien waarbij niet het hiaat werd aangepakt, maar de moeilijkheidsgraad.
  21. Zelfde probleem heb ik ook ervaren. Een waypoint lag op 150 meter van de eindcache bij een multi. Afgekeurd dus. Er lagen wel een riviertje, een dijk, een fietspad en een bosje tussen, maar dat deed der niet toe. In het verleden werd de 161 meter nog als richtlijn gehanteerd, nu was de reviewer echter onverbiddelijk en gaf aan dat de richtlijn strikt gehanteerd werd. Nogal streng in de leer, dus. Wellicht een Staphorster?
  22. Je hebt ook maar een heel klein stukje uit een heel groot verhaal gehaald, en daar vervolgens een vraag bij bedacht die vrijwel niets met mijn verhaal te maken heeft. Mijn verhaal ging niet over kokertjes, maar over het effect van de gedachteloze veelplaatser enerzijds en de verwarring tussen statistiek/marktdenken en wensen/behoeftes van cachers anderzijds. Tot slot deelde ik nog mijn mening over series, waarbij ik opmerkte dat wat mij betreft bij iedere listing, ook al hoort hij bij een serie, getracht hoort te worden iets bijzonders te tonen. Dat was een duidelijk verhaal volgens mij, waarin veel mensen zich konden vinden, gezien de 'puntjes'. Dat laatste was me overigens niet opgevallen. Waartegen ik ageerde, was de massaliteit waarmee de veelplaatser caches plaatst in zijn ruime omgeving. Hierbij is zelden oog voor een mooie lokatie of een goed verhaal bij die lokatie. Nee, de veelplaatser werkt vooral op basis van de vraag of zijn kokertje daar past. In theorie geen probleem, want ik sla dat verkeersbord / die lantaarnpaal / dat stroomkastje gewoon over. In de praktijk heeft de veelplaatser niet alleen dat verkeersbord bezet, maar een gebied van ruim 81000 vierkante meter daaromheen. Dat is 8 hectare. Je moet wel een heel treurig stukje Nederland treffen waar een verkeersbord of stroomkastje de beste, mooiste of interessantste plek van die 8 hectare is. Als je als cacheplaatser ook maar een grammetje eer en trots in je caches legt, dan zoek je die mooiere plek of dat stukje verborgen geschiedenis, serie of geen serie. Nog niet concreet genoeg? Twee praktijkvoorbeelden dan maar. Ik heb één cache. Toen ik daarvoor zorgvuldig de route had bepaald, wilde ik een aantal fysieke waypoints plaatsen bij een fietspad dat helaas het minst aantrekkelijke stuk van mijn route was maar noodzakelijk bleek om rond te komen. Routetechnisch en verstoptechnisch waren er maar een paar plekjes geschikt. Die paar plekjes vielen alledrie binnen die cirkel van 0,08 vierkante kilometer rondom een kokertje, in de grond geduwd aan de voet van een paaltje van een hek langs een doorgaande weg. Onderdeel van een serie waarbij het verhaal (een historisch gegeven) op zich leuk is, maar waarbij lokatiegewijs aan iedere afzonderlijke listing, voor zover ik ze heb gezien, geen eer valt te behalen. Ik ben bezig met een kanocache in de Biesbosch. De eindcache zou idealiter te voet bereikbaar zijn, want voor ieder onderhoud een eind te moeten peddelen, is allesbehalve praktisch. Plekken die aan de route liggen, bereikbaar vanaf een strandje waar de kano kan liggen én te voet bereikbaar voor onderhoud? Die zijn natuurlijk beperkt. Je raadt het al... Zonder uitzondering binnen 8 hectare, bezet door micro uit een serie langs pompgemaaltjes in de polders rondom dit unieke gebied. Ook hier geldt: zelfs die polder is een redelijk aangename omgeving, maar de lokaties van die caches zijn volledig oninteressant en onderling uitwisselbaar (heb je er eentje gezien, dan heb je ze allemaal gezien). Goed, dat hele verhaal is technisch off-topic. Het gaat namelijk over eer, trots, lokaties en verhalen. Jij wil het hebben over kokertjes en of die een probleem zijn. Ja. Kokertjes zijn een probleem. De logrol blijft niet goed droog. Ook worden kokertjes zelden (ik zeg niet nooit) gebruikt voor caches die in mijn geheugen zijn blijven hangen. Tot slot ben ik ervan overtuigd dat nieuwe cachers gemakkelijker een kokertje plaatsen als ze alleen maar kokertjes vinden.
  23. Je zou een dergelijke bestaande cache (of eigenlijk de RD-steen erbij) kunnen gebruiken door op de cachepagina een aanvulling te zetten met uitleg over het experiment. Vraag mensen met bepaalde instellingen (trackpunten per minuut, WAAS/EGNOS aan/uit, weet ik veel wat meer) een track te laten maken van een vooraf vastgestelde tijd. Laat ze die track vervolgens uploaden naar de één of andere dropbox of iets dergelijks, met in de bestandsnaam een code voor de weersomstandigheden (bewolkt, sneeuw, regen, helder, enz.) en merk en type apparaat en soft/firmware. Iemand met verstand van zaken kan de gegevens vervolgens waarderen. Zo vorm je langzaam maar zeker een soort leaderboard zoals ze bij Top Gear gebruiken voor supercars en/of bekendheden in de reasonably priced car. Hoe de waardering vorm zou moeten krijgen, weet ik niet. Er zijn vast mensen met verstand van zaken die hier een soort score aan kunnen koppelen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...