Spring naar bijdragen

regels voor toestemming


remco.1971

Aanbevolen berichten

;) Nou dan ook maar een duit in het zakje. Ik heb blijkbaar in de afgelopen maanden heel wat gemist, toen ik geen tijd had om dit forum te bekijken... Wat een gedoe en een drukte.

 

Mijn definitie van geocaching is dat het een heel erg leuk spelletje is, waarbij ik de creativiteit roem van de mensen die van oorlogstuig iets leuks hebben gemaakt voor de mensheid; GPS is tenslotte ontwikkeld om bommen en/of bommenplaatsers beter op de juiste plek te krijgen. Jammer dat de man uit amerika zich dan weer soldaat noemt, maar mischien betekend yotian wel zoiets als leger des heils en dan heb ik niets gezegd...

 

Geocachers houden van de natuur. Dat moet wel want anders bedenken ze niet van die mooie plekjes om hun cache te verstoppen. En natuurlijk heb je daaronder ook mensen die het weer voor anderen verpesten... niets menselijks is ons geocachers vreemd niet waar.

 

Nederlanders en regeltjes... dat past niet hé?! Hoe meer regels hoe meer om er te overtreden. Overigens las ik laatst dat ze in Frankrijk, waar de bureaucratie is uitgevonden door de grote kleine man, nog veel meer regels hebben dan in Nederland. Het verschil is alleen dat daar echt niemand zich er meer aan houdt. Pas dus op met het maken van regels is mijn motto...

 

Nee, dan doe ik liever een beroep op het normale fatsoen van de mens en de geocacher in het bijzonder. Als je gaat cachen ben je twee keer te gast. Een keer bij de gene die de moeite heeft gedaan om er een mooie cahce van te maken en een keer bij de gene die kadastraal gezien de eigenaar van de grond is. En wat doe je als je ergens te gast bent... precies!

 

Ik werk voor een waterschap en mijn mensen en ik komen dagelijks op de grond van anderen. Daarvoor hoeven ze echt niet allemaal de bevoegdheid van toezichthouder te hebben. Ik heb zo'n pas, maar heb hem echt nog nooit hoeven gebruiken. Dat heeft met normale omgangsvormen te maken. Als mijn mensen of ik de eigenaar of de boerderij vlakbij zien, dan maken we even een praatje en leggen uit wat we doen of willen. Eigenlijk nooit een probleem. Als we hem of haar niet zien... je raad het al.

 

Volgens mij kunnen mensen en dus zeker geocachers best zelf bepalen wanneer het nodig of verstandig is om toestemming te vragen om een cache te plaatsen. En dan moeten ze dat ook vooral doen. Als iemand zekerheid wil hebben; Doen!

 

En anders... dan laatje in het logboek toch gewoon je adres achter. Als een eigenaar het dan onverhoopt niet wil, dan herplaats je de cache toch gewoon.

 

Tot slot, niet alle grond is van SBB, Natuurmonumenten of een Landschap. Je hebt vaak het kadaster nodig om te bepalen wie de eigenaar is... Daar kan iedere Nederlander terecht natuurlijk, maar het kost wel wat.

 

Laten we er dus geen rommeltje van maken, maar laten we ook niet dit hele leuke spel dood maken door het maken van onnodige regels. Het zal best wel eens fout gaan, dat zij zo. Maar het gaat zonder dat geregel echt heel veel vaker goed.

 

Veel geocahce plezier :thumbup:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

Zelf raak ik wat gefrusteerd door het SBB.  :) Vraag ik ze mee te denken over de plaats van een cache willen ze per sé dat ik met hun ga overleggen, mét een kaart met de route en ze vinden dat ik een vergunning nodig heb! Heb je het ooit zo zout gegeten? Enkele maanden geleden was er een route gepubliceerd in Grasduinen die dwars door beschermd en dus verboden gebied heen liep. SBB op de achterste poten, wel wat terecht denk ik.

 

Nou ja, ik ga over enkele dagen maar eens handjes schudden met de boswachterij en eens kijken wat ik los kan peuteren.

Inderdaad handjes geschud met de betreffende boswachter van SBB, en prima vent overigens. Hij wilde een routekaart van het gebied en de wandeling zien. De lokatie waar wij de stash hadden bedacht vond hij prima maar tipte ons dat het soms erg nat is. Kwam zelfs met een andere suggestie! :thumbup: Ook wilde hij graag mijn naam etc. hebben om kontakt te kunnen opnemen als SBB iets op de route zou wijzigen waardoor het niet meer klopt. Verder wil hij graag een melding hebben wanneer het geheel op het internet geaktiveerd is, daarna schrijft hij een 'vergunning' uit. Die vergunning is meer voor zijn eigen administratie zodat hij bij problemen kontakt kan opnemen. De vergunning is voor mij het bewijs dat er werkelijk overlegd is. Overigens snapt hij ook wel dat de plaatser van een cache niet verantwoordelijk is voor het gedrag van de mensen die er op af komen.

 

Al met al een plezierig en zinvol kontakt. Het lijkt wel erg burokraties :) (of was het bureaucratisch?) maar vanuit het SBB geredeneerd wel invoelbaar. We hebben het tenslotte over een uniek gebied, een 'wetland' waar veel zeldzame planten (oa. orchideën) groeien en bijzondere vogels en andere beesten voorkomen. Het zou niet fijn zijn als de orchideetjes omgespit of platgetrapt worden door enthousiaste geocachers.

 

Als de andere caches die we in mind hebben ook zo gemakkelijk gaan heb ik geen problemen met regeltjes.

 

We nemen er nog een ;) en gaan aan de slag de cache verder voor te bereiden (toch nog meer werk dan ik dacht!).

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ben blij te horen dat het zo gelopen is.

Het hangt volgens mij wel af van wie je voor je hebt en het humeur van de betreffende boswachter.

Het kan dus ook gewoon goed gaan, maar er zijn ook zat mensen met andere ervaringen. :thumbup:

 

Oost Drenthe he?

Ik denk dat ik een keer kom cachen ... ;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@ Geodoc:

 

Dat is perfect nieuws. Als de cache klaar is horen we het wel :) Je mag me trouwens de naam van die boswachter wel mailen als je wilt of als het mag. Ik moet namelijk ook de juiste figuur hebben omdat ik anders uitgepoept ben hier. Alhoewel mijn boswachter een bosje verder moet naar het noorden :)

 

@ GeoGerard:

 

Appelscha ;)

 

 

GRTZ

 

Kruimeldief :thumbup:"Zeg Jan Peter, het is niet erg een stapje achteruit te doen om ons land weer op te bouwen, maar ik verdom het om achteruit te lopen."

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik heb ook eea. te melden.

 

Conform de door mij in dit draadje al eerder beschreven methode werdt het volgende bereikt:

1: een privegrootgrondbezitster zag er niets in. Maar later bleek dat ze nergens iets in zag.

 

2: van het Brabants Landschap heb ik inmiddels toestemming verkregen voor het plaatsen van 2 caches op 2 verschillende locaties.

 

3: met de gemeente St. Michielsgestel ga ik aanstaande dinsdag de locatie voor 1 of 2 caches afronden. Ik zie geen problemen.

 

4: de contacten met de boswachter van SBB zijn ook ronduit positief. Alleen heb ik nog geen SBB-locatie op het oog, maar dat komt ongetwijfeld.

 

5: met de militaire beheerder van de Vughtse Heide moet ik alleen nog de lokaties bekijken. Verder is er geen probleem.

 

6: Natuurmonumenten heb ik nog niet benaderd. Dit lijkt me de taaiste, daar Natuurmonumenten nergens officieel aan meewerkt. Maar ik heb al de ervaring van een gedoogsituatie. Dus als ik hen mijn eigen voorwaarden voorleg verwacht ik wel weer een gedoogsituatie. Wat is gedogen in het engels??

 

Het loopt dus wel lekker zo aan de hand van de door mij zelf opgestelde voorwaarden. Deze betekenen voor mij weinig teruggang, daar ik al goeddeels deze regels voor mijzelf gebruikte.

Als het eenmaal loopt , kun ik vervolgens ook bij andere instanties gaan schermen met de bereikte resultaten. In dat opzicht is de toestemming van het Brabants Landschap zeker een interessante! Want de Landschappen zijn niet bepaald de makkelijkste instanties, is mijn ervaring met andere bezigheden!

 

Binnenkort komen er dus weer meer caches in de regio 's-Hertogenbosch.

 

Groet, Geopatra.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goede berichten allemaal. Zo zie je toch dat er resultaat te boeken is als je instanties serieus in je plannen betrekt.

 

Niet dat iedereen daar gevoelig voor is. Zo heb ik best nog wel mijn twijfels jegens It Fryske Gea (het Friese Landschap), gezien hun natuurbeleid (ik denk voor het merendeel: volledig gesloten gebieden), maar vooral ook gezien de ervaringen van mede-cachers totnutoe.

 

Maar misschien ga ik binnenkort toch eens een gokje wagen: "Nee heb je, ja kun je krijgen ..."

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maar misschien ga ik binnenkort toch eens een gokje wagen: "Nee heb je, ja kun je krijgen ..."

Ik ook Peetee, hetzij bij SBB etc, hetzij bij YS, hetzij beide :angry:

Ik heb verdorie een aantal caches klaarliggen en er gebeurt niets mee. En het ergste is dat er nu net een cache is hier in de omgeving op een plek die ik al had uitgekozen een aantal weken terug. Maar ja ik heb geen toestemming....

 

GRTZ

 

Illegale Kruimel :thumbup:It is easier to beg for forgiveness than to ask for permission.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

/me heeft het ooit geprobeerd, maar kreeg te horen dat er nog genoeg weilanden waren die gebruikt konden worden... :angry:

Eigenlijk is dat gewoon zielig. Ik moet zoiets ook niet in het gezicht verteld krijgen omdat ik dan ontplof en niet voor de gevolgen in sta. Tjee, slecht voor mijn bloedruk

 

GRTZ

 

Kruimeldief :thumbup:

Ik rook niet, ik drink niet en ik vloek niet...

 

G$^%#$rd*(@mme, is m'n peuk weer in m'n glas bier gevallen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

6: Natuurmonumenten heb ik nog niet benaderd. Dit lijkt me de taaiste, daar Natuurmonumenten nergens officieel aan meewerkt.

Even een steuntje in de rug, Geopatra: Natuurmonumenten staat in principe positief tegenover geocaching. We hebben in de zomer met de hiervoor verantwoordelijke dame om tafel gezeten en de contactinfo (veelal GSM) van alle beheerders gekregen. Als je me even meldt waar je de cache wilt neerleggen, kan ik zo voor je achterhalen wie je daarvoor het beste kunt benaderen.

 

De contacten met SBB in Brabant zijn inderdaad ook heel positief. Heb je al gelezen dat er aanstaande zaterdag een infomiddag is over GPS-wandelen en Geocaching in boswachterij Dorst (bij Breda)? Kom langs!

 

Zenz

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik mag dan wel zeggen: 'alles gebeurt hier later dan in de USA" maar dat gaat niet op voor de huidige discussies.

Ook in de USA klaagt men over een approver in Florida die caches weigert in Californië en komt het argument over: 'kennis van locale verhoudigen ' op tafel.

Approvers die vervreemd raken van het geocaching publiek en zo. 'Tunnel vision' wordt hun toegeschreven.

Wij hebben hier geen discussie over de veranderde regels voor virtuele caches maar in de USA wel: Time for the approvers to take a hike me thinks.

Over de regels en de veranderingen daarvan wordt nu volop gepraat in Suggestions for Approver Guidelines.

Amerikanen vliegen elkaar net zo in de haren als Nederlanders, zo lijkt het mij.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wij hebben hier geen discussie over de veranderde regels voor virtuele caches maar in de USA wel: Time for the approvers to take a hike me thinks.

 

Die regels zijn inderdaad dusdanig aangepast dat het heel moeilijk wordt ze nog te posten.

Ik heb trouwens ook mogen ervaren hoe er tegenwoordig wordt omgegaan met "vakantiecaches". Heel eenvoudig: njet!

 

Op dat soort momenten krijg ik toch wel moeite met de GC.com regels: de laatste schijnt overigens van Jeremy te komen. En Erik moet dat dan zo toepassen.

 

Is Jeremy degene die de site heeft opgestart??

Dit riekt dan toch naar regels ander woord voor voortplanten! Op Tenerife ligt geen enkele cache van "inboorlingen", maar toch mag het niet meer.

 

Geopatra.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...