Spring naar bijdragen

Prof. Y. Lupardi

Donateurs
  • Aantal bijdragen

    3365
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  • Gewonnen dagen

    3

Alles door Prof. Y. Lupardi geplaatst

  1. Op de fiets gebruik ik nog geregeld de oude trouwe oerstevige GPS12. Een GPS'r zonder frutsels en franjes, toeters en bellen. Maar up/download gaat via de RS-232 poort en wie heeft dat nu nog tegenwoordig?
  2. Sinds de opheffing van de platteland politie zijn rondtrekkende roverbendes (net zoals in de Middeleeuwen?) op het platteland zeer actief. Schuren en huizen worden leeggeroofd en zelfs was laatst een bericht over 25 schaapjes die gestolen waren. (Net zoals in de Wild-West hebben we weer veediefstallen.) Dus als je gaat nachtcachen op het platteland: wees dan niet verbaasd als een boer een verdacht licht ziet en 112 belt. Waarschuwing: boertjes in Frankrijk pakken hun jachtgeweer en gaan zelf op onderzoek uit.
  3. kan het kloppern dat O 262200 N 527807 een recreatiegebied is 2 km oost van Klazienaveen?
  4. Ja het is vreselijk pech hebben met die twee satellieten.Ze zitten een te lage en niet cirkelvormige maar sterk elliptische baan. Ze werken wel maar de clou is: De baangegevens vallen nu buiten het standaard bereik van de software in GPS-en en zo. De baan parameters hebben meer bitjes nodig dan waarop gerekend wordt.
  5. Ik ben al 12 jaar bezig om de cache 'Boompjes' monkey-proof te maken. Dat is tot op heden niet gelukt. Het probleem is: hij hangt aan een haak met lus boven water. Dat gaat sommige vinders boven de pet.
  6. Goed nieuws uit Oostenrijk over teken. Daar is het aantal doden door tekenbeten sterk gedaald. Die beesten daar geven je deTBE tick borne encephalitis . Een hersenvlies ontsteking door een virus. http://www.thelocal.at/20140709/tbe-cases-fall-in-styria-with-warmer-springs De tekst vertelt ook dat het kan komen omdat men in Oostenrijk sinds 1980 er tegen gevaccineerd wordt. In natter NW-Europa (Zweden) komt de ziekte nog steeds voor. Tick-borne encephalitis increasing in Sweden, 2011 http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19981
  7. Prof. Y. Lupardi

    Aanvallende buizerd.

    De Boze Buizerd in de Hoekse waard is weer in het nieuws. Het is een oude bekende en ook nu weer zullen er waarschuwingsborden geplaatst gaan worden.
  8. Prof. Y. Lupardi

    Aanvallende buizerd.

    Ieder jaar hetzelfde liedje: een buizerd die hardlopers of fietsers aanvalt. http://www.omroepbrabant.nl/?news/210052412/Agressieve+buizerd+belaagt+hardlopers+in+Escharen.aspx
  9. Prof. Y. Lupardi

    Magneet

    Ik vrees dat als de magneetjes niet vastgeschroefd zitten aan de box dat ze dan verdwijnen. Een touw met een magneet eraan beschikbaar stellen zal slechts tijdelijk werken. Ik zou gaan voor haken en ogen. Maar ook dat soort systemen zijn maar in beperkte mate monkey-proof.
  10. Al vele jaren verkopen we in de goodiesshop de sjablonen om tekst op doosjes te verven. Deze: In het Engels heten die 'stencils'. Ze gaan hier weg in Mylar uitvoering voor 3 euro per stuk. Helaas is de producent ervan dit jaar gestopt. Alternatieven blijken prijzig te zijn: $15 en 17,50 euro vind ik elders. Gelukkig heb ik de oude voorraad van de producent in de USA weten op te kopen. Dus de komende jaren zijn er nog voldoende goedkope sjablonen.
  11. Geen goed nieuws. Niet alleen kan je de ziekte van Lyme oplopen maar ook een verwant zusje van die bug. Die verwante van Borrelia burgdorferi heet Borrelia miyamotoi en je wordt er ook (heel soms) patient van die behandeld moet worden.
  12. Nachtcachen is ook zo iets. Ik heb een cache liggen bij een tuinderpad midden tussen de boomkwekerijen. Ik heb speciaal moeten aangeven: "niet nachtcachen" want als de verderop wonende kwekers een licht in het veld zien bellen ze 112 vanwege de inbraakgolf.
  13. Het lijkt wel of de tekst gekopieerd is van de Telegraaf. Het is komkommertijd. Journalisten gaan ook op vakantie en stage lopers nemen hun taak waar. Ter vulling zijn er dan stukjes tekst zoals deze over geocaching die door nagenoeg alle kranten en media worden geplaatst.. Een google geeft mij: de tekst in de Telegraaf, het AD, De Gelderlander, De Limburger, Fok Nieuws, KPN nieuws, en in het Leidsch Dagblad.
  14. Prof. Y. Lupardi

    Petlings Gevraagd

    Ze zijn in bruin met groene dop te krijgen in de goodiesshop. Format 13 x 3 cm. , gewicht 27 gram. Er zijn ook inpassende logboekjes. http://www.geocaching.nl/shop/
  15. Even in de nabije toekomst kijken met behulp van wat statistiek. Ik lees in Trouw: Komende maand zo'n 200.000 tekenbeten
  16. laatste nieuws van de tekenradar. Het is natuurlijk nakaarten maar wel leuk (nou ja) te weten nu het nieuwe seizoen begint. http://www.telegraaf.nl/binnenland/21477160/__Teken_besmet_met_Borrelia__.html
  17. Heel lang zijn al de Topografische Atlas Zuid-Holland en Noord-Holland de enige 1:25.000 kaarten die de uitgeverij 12 Provinciën heeft uitgegeven. Maar nu lijken de plannen om de rest van Nederland uit te brengen heel concreet geworden. lees bij: http://www.kaartenenatlassen.nl/topografische-atlas Alle provincies zijn er komende zomer. En helemaal fraai: als je nu inschrijft dan komt er gratis een losbladige versie van mee. Zaten de oude uitgaven in een ringband, de nieuwe blijkt ingenaaid te zijn volgens beschrijving. Heel wat mensen zitten al een paar jaar te wachten op deze 1:25k kaarten. Ze komen dus!!!! Op dit moment zijn de gebruikers van Ozi Explorer helemaal in de wolken nu de digitale 1:25k topo kaarten met 1 pixel= 2,5 meter gratis beschikbaar zijn .
  18. De meetpunten jacht gaat nog steeds door. Het was mij nog niet opgevallen dat de links op http://www.geocaching.nl/benchmark/ gebroken zijn. Ik zal het doorgeven en hoop dat het snel hersteld kan worden.
  19. Laat ik als professor eventjes in schoolmeester-mode gaan: De schatting van de EPE Berekend wordt het volume van een pyramidale veelhoek (ontvanger als toppunt) omspant door de satellietposities aan de hemel. Slecht 4 satellieten zichtbaar die op een rij staan geeft 0 volume en dus een bar slechte EPE (dat klopt!). We hebben het burgerlijke signaal (ik geloof dat dit L1 ((1575.42 MHz) wordt genoemd). Op een lagere frequentie hebben we het militaire signaal (L2?)(1227.60 MHz). Dit signaal wordt door de ionosfeer anders beïnvloed. (ionosfeer=grootste foutenbron) Het is geheim, dus de inhoud van het signaal kunnen we niet gebruiken. Maar gelukkig is er een vaste faze-verhouding tussen L1 en L2. Ben je ingelockt op L1 dan kan je gaan zoeken naar L2. Daarvan gooi je de geheime info weg en je houdt over een manier om de wegvertraging van L1 door de ionosfeer te berekenen. Deze trucs (semi-codeless phase measurement) zijn gepatendeerd dus vandaar dat een dual-frequency GPSr heel duur is. De nieuwe satellieten zijn ook verbeterd. Zo is nu precies bekend waar het faze-centrum van de antenne ligt ten opzichte van het zwaartepunt en de laser-reflectoren. Posities van satellieten kan je nu eenmaal niet bepalen met GPS zelf. Daartoe worden laserpulsen vanaf de aarde gezonden en de looptijd voor terugkaatsing gemeten. Dan zijn er op aarde wel goede atoomklokken nodig. (tussen twee haakjes: die atoomklokken in de satellieten zijn ook verbeterd). Het resulaat is te merken. Sinds de eerste golfoorlog worden de satellieten vaker opgemeten. Onze GPS werkt met ephemeriden die de satellieten zelf verschaffen. Maar die data is van een tijdje geleden dus moet je met de natuurwetten (Kepler, Einstein) in de hand bepalen waar de satelliet zich nu bevind. Een paar weken later kan je de definitieve ephemeriden ophalen, dus waar in het verleden de satelliet echt was. Het verschil tussen schatting en werkelijkheid is steeds kleiner geworden. Voor ons is dit van geen belang, maar geodeten die meten hoeveel mm per jaar de USA wegdrijft van de EU, zijn er dankbaar voor. Nog even: het faze-centrum van de antenne. Je mag misschien denken dat wat jouw GPS meet de positie van de antenne is. Dat is niet zo. Die ligt er een ietsje boven (mijn schatting (niet gepubliceerd)) voor een Garmin GPS 12 is 15 cm er boven. http://atarist.home.xs4all.nl/geo/gps_accuracy.htm Ga je op de cm nauwkeurig meten dat is een gecalibeerde antenne nodig (met bijpassende apparatuur zo'n 25.000 euro)
  20. "Alleen met een extra satelliet als waas of egnos (die altijd recht boven ons hangt) is de precisie op te voeren." Die satellieten hangen geostationair boven de equator. Voor ons hier dus laag aan de Zuidelijke horizon. Zo laag dat ze op land vaak niet in zicht staan. In Zweden onbruikbaar laag. Verder: egnos geeft niet echt veel extra nauwkeurigheid. Het belang is: aanduiding dat de GPS'r zinnige coördinaten geeft (betrouwbaarheid). (Search and rescue) De satellieten werken wel veel nauwkeuriger maar onze GPS ontvangers amper. En dat blijft optellen tot een meter of 10. Dit kan gehalveerd worden door een dual frequency GPS te hebben (duur!!!)
  21. Foto's en video zijn bij http://www.regiohoogeveen.nl/news/21984/Dodelijk-ongeval-op-Alteveer.html
  22. Er zijn heden weer nano's verkijgbaar. Zwart, zilver of donkergroen a 4,50 euro. En, na lang proberen is het gelukt om reserve nano logrolletje geleverd te krijgen van watervast (Rite in the Rain) papier en ijzeren kern voor makkelijk op- en afwinden. Ze zijn wel 2 dollar per setje dus (met postzegel a 50 cent) gaan ze hier op de post voor 2,50 euro.
  23. Mijn observaties laten geen andere conclusie toe: "zodra de cache gevonden is, daalt het IQ van de vinders tot ongeveer chimpansee niveau." Er zou eens onderzoek naar gedaan moeten worden. Ik zal het eens tzt aan prof. Stapel vragen. Ooit wel eens een cache opgehangen aan een touwtje die losgemaakt/vastgemaak wordt met een houtje-touwtje sluiting? Dat is te moeilijk voor chimpansee's en geocachers.
  24. Ik krijg in de goodiesshop ook af en toe van iemand een bericht dat een TB niet wil activeren. Mijn advies is: probeer de activatie op een andere computer, met een andere browser of zo. Ik heb het idee dat een samenspan van virus-killers, firewalls, modeminstelling, browser (en pluginns)e.d. de activatie soms verhinderd.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...