Spring naar bijdragen

Tips Voor Starter Gevraagd


tuur63

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Net nieuw als lid en hoewel nog niet in het bezit van een GPS wel al gefascineerd door geocaching. De afgelopen tijd heb ik mij geprobeerd zo goed mogelijk in geocaching te verdiepen via de geocaching.nl site, filmpjes op Youtube, reviews van GPS apparatuur en een bezoek aan Waypoint in Heerhugowaard voor advies. De Garmin Oregon 600t kwam als het gewenste device uit de bus, echter is deze pas leverbaar per april a.s., voila de reden waarom nog niet in het bezit van een GPS. Maar ik ben een geduldig man <_<, dus werk ik alvast aan verschillende scenario´s om (mystery) caches te gaan plaatsen, dat lijkt mij echt geweldig. Wat ik lees is dat het beter is om eerst een aantal caches op te sporen en te vinden voordat met het plaatsen ervan wordt begonnen. Dat advies zal ik zeker opvolgen. Wat ik begrijp, is dat als je een cache plaatst, ook (terecht) verantwoordelijk bent voor het onderhoud ervan. Nu lees ik ook dat het "rippen" van caches voorkomt, zij het in verhouding weinig. Zal mij zeker niet weerhouden, maar als iemand tips heeft hoe het rippen zo moeilijk mogelijk kan worden gemaakt, van harte welkom.

 

Een andere vraag is of het mogelijk is om op de pagina waar de omschrijving staat van de op te sporen cache, een link op te nemen die leidt naar een "virtuele" cryptex (in bijv. Excel). Onderaan de pagina staat een aanwijzing die eerst o.b.v. encryptie ontcijferd moet worden, en het lijkt mij leuk om dit direct via de site te kunnen doen.

 

Alvast dank voor de reactie(s)

 

 

tuur63

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

Hallo Tuur 63,


Het is mogelijk om op de cachepagina een link naar een op te lossen puzzel (elders op het web) te geven.
Het is natuurlijk wel leuk om verder ook een beetje een verzorgde pagina te hebben.

Zoiets bijvoorbeeld: http://coord.info/GC2JHCQ
Wanneer je de geocachers wilt laten puzzelen om, bijvoorbeeld middels zo'n virtuele cryptex, een coordinaat van de cache te laten verkrijgen, dan wordt dit een z.g. Mystery of Unknown cache.

De eigenlijk cache plaats je dan ergens "in het veld" en dat moet ten minste een container met logboek bevatten.

Er zijn ook nog wat andere richtlijnen om rekening mee te houden, zoals het gegeven dat jouw cache minstens 161 meter van een andere cache of fysiek tussenpunt van een cache moet liggen en het gegeven dat je toestemming van de eigenaar van de grond moet hebben.

Alle richtlijnen voor het leggen van een cache vind je op www.geocaching.com

De richtlijnen zijn ook in het Nederlands vertaald. Je moet dan onderaan de Home Page even de voorkeur voor de taal wijzigen.

http://www.geocaching.com/about/guidelines.aspx


Heb je een goede plek voor een geocache gevonden, ga dan op verschillende tijden eens na hoeveel mensen er langs komen en leg er enkele weken een leeg doosje neer bij wijze van proef.
Is het weg, dan moet je een andere plek zoeken.

 

Maar je merkt het meest belangrijke zelf al op, ga eens wat ervaring opdoen met verschillende caches.
Je leert er veel van over verstop methodes, maar ook over de variatie in de verschillende caches en soorten caches die er zijn.

Succes...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedenk goed welke waarde de plek heeft waar je je cache neer gaat leggen, zoals je hier op het forum in meerdere draadjes kunt lezen zit een groot deel van de cache gemeenschap niet te wachten op het zoveelste fotokokertje achter een elektriciteitshuisje. Of dat de liefhebbers na uren decoderen het coordinaat invoeren in hun GPS en het schaamrood op de kaken hebben staan omdat ze weer eens in de voortuin van een eengezinswoning in de gemiddelde Vinex-wijk uitkomen.

 

Rippen heb je voor een deel zelf in de hand, je kan er uit vanuit gaan dat hoe makkelijker je een cache maakt, hoe meer volk er op af komt. En ja als er rijen mensen in een drukke straat in de bosjes verdwijnen, dan kan je er donder op zeggen dat deze cache binnen no-time verdwenen is, of omdat de lokale jeugd op zoek gaat wat er zo bijzonder is aan dat bosje, of omdat er geocachers zijn die het iets minder nauw nemen met je cache en hem iets minder goed toedekken, want het enige doel dat zij hebben is hun eigen dagrecord te verbeteren. Bovendien denk goed na hoe lang je mensen wilt laten zoeken op je eindlocatie, is de locatie erg rip-gevoelig zorg dan voor een degelijke spoilerfoto, zodat het meteen duidelijk is waar je cache te vinden is.

 

Een goede cache is niet alleen een gelikte pagina met een haast onmogelijk te kraken gedachtenspinsel, maar locatie, formaat en verstopmethode zijn misschien nog wel belangrijkere elementen van een goede geocache. Maar bij een topcache (waar ik, als ik je enthousiamse mag geloven, mee bezig bent) is aan alle aspecten gedacht. Het mooiste is als je in geval van een puzzelcache een puzzel hebt die slaat op de eindlocatie.

 

Je wil iemand niet een gelikte advertentie een cruise naar een tropisch eiland aanbieden en hem vervolgens met een roeiboot naar Texel laten gaan.

  • Top! 5
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Knight of Ni verwoordt het uitstekend. In aansluiting op zijn bewering dat het mooi is om in het geval van een puzzelcache een puzzel te hebben die slaat op de eindlocatie wil ik benadrukken dat enig verband tussen breinbreker en cachelocatie doorgaans ontbreekt. Er zijn duizenden slechte voorbeelden van kruiswoordpuzzels en sudoku's die de coördinaten van het door Knight of Ni genoemde elektriciteitshuisje opleveren. Laat je daardoor niet inspireren.

 

Geocaching draait om bijzondere locaties en de uitdaging om deze te bereiken via navigatie op basis van het GPS. De uitdaging kan liggen in het oplossen van vraagstukken, maar zorg wel dat de breinbrekers te maken hebben met de tocht, de eindlocatie of navigatietechnieken. Dat vergt vaak enige fantasie, maar zegt alles over je kwaliteiten als geocacher. Je hebt een goede start gemaakt door je vooraf in het spel te verdiepen en advies te vragen op dit forum. Wat dat beteft ben je een voorbeeld voor nieuwkomers. Veel plezier en succes!

  • Top! 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wat ik begrijp, is dat als je een cache plaatst, ook (terecht) verantwoordelijk bent voor het onderhoud ervan. Nu lees ik ook dat het "rippen" van caches voorkomt, zij het in verhouding weinig. Zal mij zeker niet weerhouden, maar als iemand tips heeft hoe het rippen zo moeilijk mogelijk kan worden gemaakt, van harte welkom.

 

Enkele adviezen van mijn kant:

- Leg alleen iets neer wat je "wil" verliezen. Dit klinkt hard, maar als je geen 20-30 euro wil riskeren, moet je het niet neerleggen.

- Bij cijfersloten o.i.d. zou je het slot vast kunnen maken aan een deel van je constructie die niet weg kan.

- Verankering in de grond is rigoureus, maar het kan handig zijn. Dit zorgt dus voor een dubbele constructie.

 

Ga eens bij jezelf na: Wat is er voor vandalen/rippers aantrekkelijk aan m'n container en hoe kan ik ervoor zorgen dat ze dat NIET kunnen pakken?

 

 

Een andere vraag is of het mogelijk is om op de pagina waar de omschrijving staat van de op te sporen cache, een link op te nemen die leidt naar een "virtuele" cryptex (in bijv. Excel). Onderaan de pagina staat een aanwijzing die eerst o.b.v. encryptie ontcijferd moet worden, en het lijkt mij leuk om dit direct via de site te kunnen doen.

Hier is al het nodige over verteld.

Zelf ben ik liefhebber van DropBox. Hier kun je je bestand online zetten en de link delen met mensen. Zij kunnen het bestand downloaden en zelf gebruiken.

 

Succes!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank voor alle reacties en tips, er zit veel waardevolle informatie bij die zeker van pas komt bij de verdere uitwerking en uitvoering van de scenario's. Waar ik alvast blij mee ben is dat de scenario's, zoals ook in jullie reacties wordt aangegeven, de gewenste elementen bevat. Het zijn eigenlijk verhalen (of indien dit meer aanspreekt: avonturen) in of naar een bijzondere omgeving waar een cache te vinden is die wezenlijk onderdeel is van het verhaal. En het kan niet anders zijn dat puzzels, raadsels, coderingen in een verhaal moeten passen, m.a.w. zonder verband is er geen verhaal. Uiteraard wel met de opmerking dat dit mijn insteek is en ik aan alle geocache vormen (single, multiple, mystery etc.) veel plezier ga beleven in zowel het zoeken/vinden als in het plaatsen.

 

Hiernaast net zo blij met de tips om te voorkomen dat een cache mogelijk wordt geript en tips met mogelijkheden e.e.a. te virtualiseren.

 

Tipje van de scenario's sluier: De schat van ......... (geen naam, anders geef ik al info weg), Gone in 60 seconds, Legend of the butterfly, Quest of the starstone, De .......... diamant (ook hier geen naam), en misschien wel de leukste; het geheim van de verdwenen kabouter voetbalcup, speciaal voor de kids. Misschien heb ik niet goed gezocht, maar volgens mij zijn er niet zo veel caches die gericht zijn op kinderen?

 

Aanvullende vraag: hoe wordt de moeilijkheidsgraad bepaalt van een geocache? Is dit ervaring, onderbuikgevoel?

 

Groet,

tuur63

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hey Tuur,

 

Op de pagina waar je je listing aanmaakt staat een calculator voor je vraag.

Hier komen vragen als "Hoe lang doet iemand erover om de puzzel op te lossen?" en "Hoe groot is de wandeling naar de cache" aan bod, zij het in het Engels.

 

Je zou alvast een listing aan kunnen maken, puur om een idee te krijgen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Tuur,

 

Als je wilt, kunnen we er wel een paar gaan lopen, voordat jij je gps hebt.

Ik ben persoonlijk niet zo van de mysteries, maar dat geeft niet.

Je woont in ieder geval niet ver weg, zo groot is kudel niet.

 

Ik hoor het wel

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wederom dank voor de tips en adviezen. Heb net de info m.b.t. listing en basis voor rating gelezen, prima info!

 

t.a.v. campflight: dank voor je aanbod, daar maak ik graag gebruik van.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

mbt. kindercaches... er ligt in Alphen aan den Rijn een leuke serie; Fantasia.

Dit is een serie die bestaat uit twee multi's, twee tradi's en een mystery wat een bonus is.

Deze volledige cache serie is gericht op kinderen en dan voor hun ook erg leuk om te doen.

Mijn nichtje en neefje hebben dan ook erg genoten hiervan.

Misschien is het een idee deze eens te bekijken (al dan niet met iemand samen)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...