Spring naar bijdragen

Knight of Ni

Leden
  • Aantal bijdragen

    187
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  • Gewonnen dagen

    7

Waardering in de gemeenschap

30 Uitstekend

Over Knight of Ni

  • Verjaardag 11-12-1981

Previous Fields

  • GPS of Smartphone Merk / Type
    Magellan Triton 400
  • Ik gebruik mijn GPS / Smartphone sinds
    sinds januari 2006

Contact Methods

  • Website URL
    http://
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Geslacht
    Man
  • Woonplaats
    Oosterhout NB

Recente profielbezoeken

2642 profielweergaven
  1. Wat zou voor jezelf dan wel meerwaarde om te lezen? Dat zal misschien al een goede indicatie geven wat je wel zou kunnen schrijven, daarnaast moet disrespect van anderen geen reden zijn om hetzelfde gedrag maar te kopiëren. Ik log ook gewoon thuis achter de computer en soms duurt het loggen bij mij langer dan het zoeken naar een cache. Onderweg schrijf ik soms een paar steekwoorden op papier op, zodat ik weet wat er bij welke cache gebeurde want zelfs bij een trail is elke cache toch weer een andere. Daarnaast log ik met het volgende in mijn achterhoofd: Ik log voor mijzelf: Mijn logjes vormen een soort dagboek, dus ik beschrijf waar ik heen gegaan ben, waarom ik voor die locatie heb, of er persoonlijke omstandigheden meespelen. Maar ook weersomstandigheden, toevallige ontmoetingen. Ik log voor de CO: Ligt de cache er nog goed bij? Kloppen de opdrachten nog? Was alles duidelijk? Kloppen de attributen? Wat zou ik zelf anders gedaan hebben? Ik log voor volgende bezoekers: Wat vond ik van de cache? Was hij makkelijk of moeilijk te vinden? Liep ik ergens vast? Ik log voor vrienden: Omdat mijn logs verhalend zijn, zijn er vrienden die het leuk vinden om te lezen waar ik geweest ben en wat ik beleefd heb. Vaak voorzien van de nodige dosis zelfspot, dat ik met mijn korte broek in de brandnetels sta of dat ik voor de zoveelste keer uit ben gegeleden omdat het dijkje net iets te glad was. Ik log voor mijn administratie: Yes een smiley... niet meer om te zien welke caches
  2. Een TB drop je niet vanaf de pagina van de TB, maar op de pagina van de cache waarin je hem wilt droppen. Meestal zou je dit doen in je "Found it"-log, maar dat is natuurlijk raar om bij je eigen cache te doen. Als je een "Write Nore" of misschien zelfs een "Owner Maintenance"-log op je eigen cache plaatst, kan je onderaan de TB aanklikken, die je in de cache achter wilt laten.
  3. Je wilt een groep kinderen kennis laten maken met geocachen? In wat voor verband is dat? Klinkt een beetje of het in school- of verenigsverband is of een kinderfeestje. In dat geval, bedenk wel wat de impact kan zijn als je op zoek gaat naar een bestaande cache. Natuurlijk wil je niet op zoek naar de pleurkoker achter een boom, maar een echte schat. Vervolgens hebben de kinderen een groot geheim, ze weten waar in hun omgeving een echte schat ligt, denk niet dat iedere CO daarop zit te wachten. In zo'n geval zou ik toch echt willen adviseren om zelf een cache te leggen, die je na afloop of weghaalt of zelf ter review aanbiedt.
  4. Hoe zie het zelf voor je en voor wie wil je het doen? Om te beginnen denk ik niet dat alle 20 bruiloftsgasten de kunde, mogelijkheden en interesse hebben om een geocache te plaatsen. Naast de eergenoemde obstakels zoals de minimale afstand van 160 m, zit je ook nog eens met een stukje toestemming. Op het moment dat de je een cache echt online publiceert is hij voor iedereen toegankelijk en er zijn een hoop fanatiekelingen die meteen op pad gaan om nieuwe caches als eerste te vinden, dus als ze al online staan op het moment dat de plechtigheid plaats vindt, kan een ieder ze vinden en eruit halen wat je er in gestopt hebt. Bovendien is het paartje wel in de gelegenheid om meteen te gaan cachen, hebben ze niet een huwelijksreis gepland? Bovendien gaan deze caches meerwaarde geven voor iemand die het bruidspaar niet kent? De gedachte achter deze caches is natuurlijk een cadeau te vormen, niet om de mooiste plekjes van de omgeving te laten zien. Tot zover mijn bedenkingen, want ik denk dat als je het doet er wel heel veel mogelijk is. Natuurlijk je kan een cache maken die je aan het bruidspaar cadeau doet, misschien met meerdere waypoints (al lijkt mij persoonlijk 20 misschien een beetje veel). Als je het "echt" wil laten voelen kan je zelfs op gc.com een cache-pagina maken en die uitprinten en aan het bruidspaar geven. Als je hem niet ter review aanbied heb je niet het risico dat anderen hem al vinden, voor dat het bruidspaar zelf op pad gaat en dus kan je er ook echt iets van waarde in verstoppen. (Zelf heb ik dit ooit gedaan met een cache die ik zelfs bij het echtpaar in de voortuin begraven had). Heeft het bruidspaar hem gevonden, dan kan je hem zelfs ter review aanbieden, dan kan hij daarna door iedere andere geocacher gevonden worden.
  5. Ik dacht dat geocaching de laatste jaren alleen maar negatief in het nieuws komt als er weer ergens een politiemacht een EOD eskader op de been getrommeld is, omdat er een verdacht pakketje ligt? Positieve belangstelling was toch in de tijd dat geocaching iets nieuws was? De beste reclame is toch altijd gewoon mond tot mond reclame, hoewel het dan toch lijkt op een geheim genootschap, weet je wel dat mensen die je wilt introduceren echt geïnteresseerd zullen zijn. Ik ben het wel met Team Tammo eens, dat media geocaching wel eens gebruikt als een soort "freak show", welke zichzelf respecterende volwassene gaat nu in zijn vrije tijd op zoek naar fotokokertjes of naar een tupperware bak vol McDonald's afval? Dan maar het romantische beeld van een hi-tech speurtocht door de mooiste plekjes van het land met natuurliefhebbers, om vervolgens geïnteresserden tegen het hoofd te stoten, dat het gros van de geplaatste geocaches toch echt niet aan dat romantische beeld zullen voldoen en weten dat je de media aan het voorliegen bent? Wat is het je waard om gebruikt te worden voor 5 minuten zendtijd vulling of voor een artikeltje op pagina 15 van de lokale krant, want daar hadden ze toevallig net geen adverteerders voor. Hoe kijk je zelf tegenover fanatiekelingen die hun hobby's uitleggen in de media? Strevers, rare vogels, fanatiekelingen? Bedenk dat voor je maar al te fanatiek met een journalist op pad gaat.
  6. Dat is veel gemaakte misinterpretatie van het begrip multi cache. Vandaar ook mijn opmerking dat je cache waarschijnlijk een heel stuk minder gevonden zal gaan worden. Een multi cache hoeft niet het typische rondje door het bos te zijn, waar je na een X aantal WP's de cache vind, om vervolgens nog een klein stukje door hoeft te lopen naar de auto. Elke cache met één of meerdere tussenpunten is in principe een multi cache. Het geeft je de mogelijkheid om de cache ergens anders neer te leggen en daarmee kan dat plekje dat wel geschikt is als cache locatie, maar niet bepaald een toeristische trekpleister is, gelijk goed dienst doen. Bijvoorbeeld die kleine bossage achter dat transformatorhuisje (niet dat dit hier het geval zou zijn, gewoon een kenmerkend typische cachelocatie gekozen). Het is maar een suggestie om je probleem te tackelen en misschien ook andere CO's tot inzicht kan brengen, hoe je met een kleine moeite betere cache kunt maken. Eerlijk gezegd ben ik ook wel ernstig benieuwd, hoeveel cachers zaterdags de moeite zullen nemen om de molen te bezoeken. Maar wees niet getreurd als die aantallen best tegen gaan vallen. Velen pompen hun GPS vol met coordinaten (bij voorkeur van traditionals) en hebben verder alleen maar oog voor hun apparaat en mogen ze niet langer dan 2 minuten per cache bezig zijn, want binnen 10 minuten moeten ze op de volgende locatie zijn.
  7. Ook zo voor menig earth cache, in plaats van de antwoorden laten toe mailen, kan je ze ook in een formule verwerken. Er zullen maar weinig plekken zijn waar je in een straal van pak hem beet 500 meter echt geen mogelijkheid hebt om een cache te verstoppen. Precies zoals Goonies Oosterhout zegt een mooie locatie is 1 en een geschikte cache locatie is 2. Sterker nog, juist door de cache een eindje uit de buurt te leggen, geef je de cacher de mogelijkheid om eens op het gemak te kijken wat er te zien valt. Iemand die hooguit op een papieren uitdraai wat aantekeningen staat te maken, valt veel minder op, dan iemand die toevallig in dat kokertje onder die ene steen, bij dat ene paaltje moet vissen, en dan op een strookje papier zijn naam moet krabbelen en het dan ongezien terug moet stoppen. Als ik naar mijzelf kijk dan zou ik eerder op mijn gemak een rondje rond de molen lopen en misschien zelfs binnen een kijkje nemen (als hij open is), fotootjes zal maken, als ik weet dat ik daarna op gepaste (loop-)afstand, ongezien en op mijn gemak de cache kan loggen, dan ik allerlei moeilijke stealth trucs uit moet gaan halen om iets tevoorschijn te moeten halen en vervolgens ook weer ongezien moet terug plaatsen.
  8. Als je cachers op een locatie of object (molen/kunstwerk/historisch gebouw/natuurgebeid/enz.) wilt wijzen, maar je hebt niet de mogelijkheid om in de directe nabijheid een cache te verstoppen kan je er altijd voor kiezen om er een "offset"-cache van te maken. In dit geval zou je de cacher naar de molen sturen en hem daar een aantal vragen kunnen laten beantwoorden (bij voorkeur die niet thuis via internet op te lossen zijn). Met de antwoorden kan dan het coordinaat berekend worden, waar je de cache veilig kunt verstoppen. Deze kan nu zelfs buiten het zicht van de molen komen te liggen. Je "dwingt" de cacher toch nadrukkerlijker bezig te zijn, met waar je op doelt. In plaats van alleen maar te stoppen, kokertje te graaien en weer door te rijden naar de volgende, zonder ook maar 1 tel naar de molen te kijken. Daarnaast kan je op je eindcoordinaat misschien makkelijker een grotere cache verstoppen, dan slechts een kokertje. Deze cache zal je dan wel aan moeten bieden als multi i.p.v. traditional (wat misschien wel iets minder bezoekers op zal leveren).
  9. Er zijn manieren zat om de reviewers om de tuin te leiden, zodat je cache goed gekeurd wordt, maar toch binnen 161 m van een andere cache ligt. Ze gaan echt niet zitten te puzzelen of het opgegeven coordinaat dat uit een mystery cache komt, overeenkomt met het eindpunt dat jij ingevuld hebt, of dat het eindpunt van een multicache overeenkomt als je hem loopt met het hidden waypoint in je cache listing. Alleen als je het coordinaat boven je pagina aanpast krijgen ze een melding en kan je zonder tussenkomst van een reviewer maar een X aantal meters doen. Maar moet je moedwillig de boel belazeren om jouw cache er door heen gedrukt te krijgen? Want de richtlijnen zijn duidelijk hij mag niet binnen 161 m van een fysiek punt van een andere cache liggen, ongeacht of het nu een nieuwe cache is of een bestaande. Is het niet beter in dit geval gewoon je verlies te accepteren en als je echt een cache wilt plaatsen op zoek te gaan naar een locatie die in alle opzichten beter geschikt is?
  10. Wow, echt een top locatie, als hij online komt, moet ik echt naar Haarlem komen om deze cache te doen!!! Ik heb je coordinaat bekeken in Steet View en ik hoop dat je ergens een plekje in je tuin kan vinden om hem online te brengen. Anders misschien in de achtertuin, of in een keukenkastje (niet vergeten om geen 24/7 aan te vinken, anders staan er 's nachts lieden met zaklampen in camouflage kleding je huiskamer overhoop te halen). Ik zou vragen slaap er nog eens een nachtje over, doe inderdaad alle caches in een 3,2 km straal. Vroeger werd zelfs geadviseerd om er minimaal 100 te vinden alvorens te plaatsen. Waarom? Zodat je ook meerdere verstop technieken en methodes beproefd hebt en daar had je wel meer dan 3,2 km van je thuis coordinaat voor nodig. Natuurlijk er zullen altijd onmogelijke caches zijn, maar die aantallen zijn minimaal en anders moet je misschien toch maar beter op zoek gaan naar een andere locatie, als je persé de drang hebt om je cache te verstoppen. Mocht je plek echt het bezoeken waard zijn, dan zou je altijd kunnen overwegen om een offset cache te maken, een multi met een tussenpunt... Je stelt de bezoeker een paar vragen over de plek waar hij is en leidt hem naar een plekje in de buurt, die nog beschikbaar is. Maar eerlijk is eerlijk, is je voortuin wel zo'n plekje?
  11. De reactie van Team WilP snijdt aardig hout. Inderdaad oorspronkelijk had je de TB hotels vlakbij dit soort drukke knooppunten. Soms hadden ze dan ook twee vakjes voor TB's die het land in kwamen en voor TB's die het land wilden verlaten. De cache is dan een eenvoudige oppikker, waar geen 5 sterren puzzel of een T5 wandeling aan vooraf hoefde te gaan. De gedachte was dat je zelfs tijdens een overstap misschien wel de tijd zou kunnen vinden om even snel een TB achter te laten of op te pikken en je dus ook niet persé in je outdoor kleding op stap zou hoeven. Helaas zijn dit soort caches op steeds meer minder interessante plekken geplaatst, zoals in de voortuin of na een cache waar moeite voor gedaan moet worden. Alleen maar met het nut om de CO zijn statestieken van gevonden TB's en coins eenvoudig kan opkrikken. Vaak worden er dan ook idiote regels opgelegd, waarbij je verzocht wordt er minimaal 1 in te laten zitten, of 1 op 1 te ruilen. De bak moet immers gevuld blijven... Natuurlijk allemaal onzin, want een in echt goed TB Hotel zaten altijd wel gasten. Helaas is het jammer dat het meerendeel van de TB's zonder mission sheet (papier met beschrijving en opdracht) op pad gaan. Maar aan de andere kant met mobiel internet is het tegenwoordig natuurlijk een eitje om te zien, wat de bedoeling van welke TB is. Het zou jammer zijn dat je een TB naar Canada meeneemt die eigenlijk in Nederland had moeten blijven. Zelf zou ik zeggen, ga gewoon lekker cachen en pik TB's op, zonder hier speciale caches of events voor in het leven te roepen. Plaats je er speciaal een cache voor, wees dan niet teleurgesteld als cacher A een TB achterlaat om mee op reis te gaan, deze weer meegenomen wordt door cacher B en hij dus al uit de cache is, voor je hem zelf er uit hebt kunnen halen. Als CO heb je namelijk nooit iets te zeggen over de TB's of coins die door anderen in de cache achtergelaten worden. Hoe groot je het ook op je pagina aankondigt, het zijn andermans eigendommen, waar je niets over te zeggen hebt. Daarop inhakend, mocht je TB's gaan verzamelen om mee op reis te nemen, vermeld dit dan duidelijk in je logje of stuur de eigenaar een mailtje van je plan. Zo zijn ze op de hoogte dat hun trackable misschien een paar weken bij jou in de kast ligt, om daarna ineens een grote sprong te maken, naar de andere kant van de wereld. Houd altijd in je achterhoofd, een TB of coin is van iemand anders, je kan hier niet vrijelijk mee doen wat je goeddunkt. Anders moet je overwegen zelf trackables aan te schaffen en deze tijdens je reis los te laten.
  12. "Een cache droppen" klinkt een beetje alsof je in een haast bui een plastic ijsbakje dat je toevallig in de kast hebt liggen ergens in de grond wil stoppen op een paar vierkante meters groen, vlakbij je huis. Natuurlijk de situatie kan heel anders zijn, maar is dat keine stukje groen de moeite waard om aan toeristen te laten zien? Is het veilig om er een cache te verstoppen en te zoeken, zonder dat je vol in het zicht staat van hangjongeren, flatbewoners, honden uitlaters etc. TB Hotel, niet doen en al helemaal geen flauwe verzinsels komen met 1 TB eruit 1 erin. Niet alleen is het niet toegestaan, het is ook nog eens erg onbeschoft richting de eigenaren van de TB's die in jouw cache verblijven. Als het een ruime cache is op een mooie plaats dan trekt hij vanzelf TB's en coins aan en zit er een keer "niets" in, dan is er ook niets aan het handje. Ik zou zeggen, denk nog eens goed na en maak een cache zoals je hem zelf ook graag zou zien. Een goede cache drop je niet, een cache verzin je en plaats je met een gedachte.
  13. Het verdwijnt gewoon in de algemene middelen van een commercieel bedrijf. Diegenen die je hobby faciliteren (cache leggers (ook in het geval van premium member only caches), reviewers, moderators op fora, enz.) zijn allemaal vrijwilligers. Je geld wordt ook niet gebruikt voor natuurbeheer of contacten met landeigenaren of het lanceren van extra gps satellieten. Het is gewoon een betaalde dienst, waar je behalve wat extra functies niets van terug ziet. Maar dat geldt voor zo'n beetje ieder abonnement dat je op internet afsluit zonder er een fysiek product er voor terug te krijgen. Vergelijk het met een app op een smartphone, je kan het gratis downloaden, maar wil je extra gemak dan moet je alsnog betalen.
  14. Het probleem is dat je van te voren vaak niet 100% weet wat je kan verwachten. De zeldzame keer dat ik op pad ga, bereid ik me goed voor en bekijk ik elke cachelisting grondig, om het meeste kaf van het koren te scheiden. Hoewel de grootste pulp inderdaad niet met een bezoekje aangedaan wordt, blijven er helaas altijd nog caches over waar ik uiteindelijk niet erg over te spreken ben, dat probeer ik dan ook te bewoorden in mijn logs. Maar puntje of niet, ze staan op mijn lijst voor die dag dus dan doe ik ze. Tenzij ik eerder die dag door een cachelegger teleurgesteld ben qua locaties, dan laat ik de rest van zijn creaties gerust links liggen. Het puntje is voor mij puur om de chronologie van mijn founds bij te houden.
  15. Er zijn inmiddels zoveel smaken en soorten op de markt, dat de vraag zich niet 1-2-3 laat beantwoorden, zonder extra informatie. Waarschijnlijk zal een hoop goed bedoelde adviezen krijgen van ervaren die hard cachers die apparaten die alles voor je kunnen zullen aanprijzen, en daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Laat je daar vooral niet door beïnvloeden een hoop functies zal je als beginnende cacher (nog) niet nodig hebben. Vergelijk het met een auto die je gaat kopen, natuurlijk een state-of-the-art sportauto is hartstikke leuk, maar als je hem gebruikt voor dagelijks woon-werk verkeer is het de dure aanschaf misschien niet geheel waard. Daarom is het belangrijk voor jezelf eerst een beeld te maken van waarvoor wil ik mijn GPS gebruiken en welke toeters en bellen vind ik leuk/noodzakelijk: Wat is je budget? Wil je paperless kunnen cachen? Moet hij kunnen routeren (je de wegwijzen als een soort tomtom)? Moet hij topo/OSM kaarten kunnen weergeven? (Het kan zowel leuk als frusterend te zijn om een 5 meter brede sloot tussen jezelf en de cache te zien liggen) Wil je er ook mee kunnen fotograveren? (Ja ook dat kan blijkbaar tegenwoordig) Touchscreen of ouderwetse knoppen? Wil je extra sensoren voor een betere nauwkeurigheid? (hoogtemeter, elektronisch kompas)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...