Spring naar bijdragen

fub

Leden
  • Aantal bijdragen

    137
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door fub geplaatst

  1. fub

    Camelbak...waar te 'krijgen'?

    Wij hebben een Camelback Daystar, en die heeft (naast de waterzak van 2l) nog genoeg ruimte over voor appels, granenkoeken en krentenbollen voor onderweg. Ideaal dus voor een dagje cachen en de iets langere wandeltocht. Wij hebben 'em gekocht bij de SpacSport in Nijmegen.
  2. Ik heb het nooit gedaan, maar volgens mij is het niet moeilijk en heb je GSAK ook helemaal niet nodig -- je kan het heel goed af met GPSBabel. Als ik het zou moeten doen, dan zou dit mijn stappenplan zijn: - Stel Pocket Queries in om alle traditionals in Nederland te krijgen. (Meer informatie waarschijnlijk in dit draadje.); - Laat de PQs naar je toe sturen als ZIP-bestanden (scheelt weer ruimte in je inbox); - Pak de ZIPs uit; - Concateneer de GPX-files tot 1 grote met GPSBabel: gpsbabel -i gpx -f [file 1] -i gpx -f [file 2] ... -o gpx -F tradiNL.gpx - tradiNL.gpx bevat dan alle Traditional caches in Nederland (die in je PQs zaten). Uploadt die met je favoriete programma naar je GPS -- ook hier kan je weer GPSBabel gebruiken: gpsbabel -i gpx -f tradiNL.gpx -o garmin -F USB: - Je kan met GPSBabel ook de GPX omzetten naar KML en die dan openen in Google Earth om eens rond te neuzen in het aanbod. Beetje handwerk, maar het kost niks. En het werkt ook onder MacOSX en Linux!
  3. En dan maar hopen dat er een apparaat is dat al die dingen die jij wilt, kan. Voor geocachen kan je toe met het meest simpele apparaat. Projecteren heb je voor sommige caches wel echt nodig, dus daar moet je even op letten, maar volgens mij kan elke hand-GPS dat wel. Kruimelspoor tonen op het scherm ben ik ook al eens tegen gekomen als onderdeel van een puzzel, maar dat is ook zo'n basis-ding. Meer heb je niet nodig. Maar misschien wil je wel meer. Wat in ieder geval een hoop gedoe scheelt, is als je een GPSr hebt met een USB-aansluiting. Hoef je niet de waypoints niet van te voren steeds handmatig in te voeren. Mogelijkheid tot tonen van (topografische) kaarten is ook erg handig. Ach, koop gewoon een GPSMAP 60CSx, dan heb je een erg uitgebreid apparaat dat door vele cachers met veel succes wordt gebruikt.
  4. fub

    Stempel Van Drenthe

    Ik snij zelf stempels. Als je een ontwerp hebt wat niet te gedetailleerd is (het blijft handwerk), dan zou ik misschien wel iets voor je kunnen betekenen. (De stempels in de Letterbox Brakkesteyn zijn/waren ook van mijn hand). Stuur maar een PM.
  5. fub

    Log Deletion Na Adoptie

    Ik heb me er zelf wel eens schuldig aan gemaakt, maar ik werd meteen terecht gewezen door de voormalig eigenaar en degene wiens log ik had gedelete. En terecht -- ik had er gewoon niet bij nagedacht. Alles werd wel weer snel gerepareerd, dus uiteindelijk was er niks aan de hand. Nu weet ik wel beter.
  6. Als het een mooie cache is, die nog steeds vaak gevonden wordt en waarbij uit de logjes blijkt dat de vinders de cache zeer waarderen, dan ben ik helemaal voor adopteren als de eigenaar de cache niet meer wil/kan onderhouden. En de cache ligt er al, dus er is ooit toestemming voor verleend -- met een nieuwe cache (en eventueel een nieuwe route) in hetzelfde gebied is het maar afwachten of dat weer gaat gebeuren. Maar ook hele mooie caches zouden beter geruimd kunnen worden als ze nauwelijks meer gevonden worden -- dan heeft zowat iedereen die 'em binnen zijn 'actieradius' heeft 'em wel gedaan, en wordt het misschien tijd voor iets nieuws. En natuurlijk is dit een vaag criterium, maar ik denk dat iedereen wel een paar caches kan bedenken die hij graag zou willen adopteren als het er van zou komen.
  7. Als ik mijn jaarlijkse donatie/lidmaatschap aan Natuurmonumenten overmaak, doe ik er altijd iets bovenop en laat ik via een mailtje weten dat dat komt omdat ik het waardeer dat ze geocaches in hun gebieden toelaten. Ik hoop zo Natuurmonumenten een extra prikkel te kunnen geven om toch vooral welwillend tegenover het fenomeen geocachen te blijven staan.
  8. Mag ik een verzoek doen? Geef extra informatie niet in een Microsoft Word-file, maar in een PDF! Er zijn mensen die geen Microsoft Word hebben of kunnen draaien, en zo maak je het voor hen onmogelijk om die extra informatie te zien! OK, er is OpenOffice.org, maar dat kan niet alle documenten correct weergeven -- vooral die met een kolommen-layout gaan fout. PDFs zijn op elk platform (Windows, Linux, MacOS, whatever) te openen met een gratis reader, en wat er in de PDF staat komt ook precies zo uit de printer rollen. Kan dus niet fout gaan! Er zijn gratis programma's te downloaden die zich installeren als een printer. Je print dan gewoon naar die speciale printer, en er komt een PDF uit rollen. Namens iedereen die geen Microsoft Word op zijn computer heeft staan: bedankt!
  9. Jullie vergeten, dat Het Rondje de eerste serie-traditionals-met-een-finale is van deze schaal. Het is een bestaand concept erg ver doorgevoerd, en dat maakt het doen van Het Rondje tot een belevenis. Daar komen veel mensen op af -- misschien niet alleen maar om 'te scoren', maar ook om het eens op deze schaal mee te maken. Misschien dat men daarom Het Rondje met een Geo d'Or bekroont, om de reuzeklus die Flet heeft geklaard, te belonen, en niet alleen maar als dank voor het scoren van 51 puntjes? (Overigens heeft volgens mij Twin Peaks Het Rondje ook gedaan -- lopend. En dat hij daar veel plezier aan heeft beleefd, dat staat volgens mij wel vast. Is hij nu ook een puntjesjager die de hobby verpest waardoor Twin Peaks het voor gezien houdt?)
  10. Heb je geen Mapsource bij je Etrex gekregen? Daar zou je het mee kunnen proberen. Anders kan je GPSBabel proberen -- dat is wat ik gebruik om waypoints en dergelijke naar mijn GPS up te loaden.
  11. Kijk eens op deze pagina met tips voor GPSBabel icm een browser. Zelf niet uitgeprobeerd, maar het zal wel werken.
  12. fub

    garmin track turn by turn

    Met GPSBabel schijnt het mogelijk te zijn om een tracklog om te zetten. Zie hier voor meer informatie.
  13. Ik heb dan wel geen Asus-apparaat, maar ik draai wel Ubuntu thuis. Misschien heb je iets aan mijn ervaringen. GPSBabel staat gewoon in de Ubuntu repositories (ik weet niet precies welke -- ik heb de Universe en Multiverse repositories ook aan staan). Dat is dan wel een 'oude' versie. Op mijn machine staat een zelf gecompileerde versie, waarmee ik ook via USB naar mijn Garmin GPSr kan schrijven. Ik heb een korte 'handleiding' gepost op een andere thread in dit forum. Zelf gebruik ik ook de geo-* tools om GPX-bestanden van caches automatisch op te laten halen, vanuit een zelf geschreven progsel. Met GPSBabel zijn die GPX-files bijeen te vegen tot 1 bestand (om naar de GPSr te sturen) en te converteren naar KML (om bijvoorbeeld in Google Earth te kijken waar je zoal wezen moet).
  14. GPSBabel kan in ieder geval TomTom PoI's converteren naar bijvoorbeeld GPX-formaat. Ik weet niet precies welk formaat die iGo slikt, maar goede kans dat GPSBabel het kan schrijven.
  15. fub

    Forumregels

    Dat is zelfs totaal overbodig, want als je die banners niet wilt zien, dan is er een optie in de instellingen om ze uit te schakelen. Dus, als je ze wilt zien, dan kan je ze krijgen, maar er is dan ook geen reden om er een maximum aan te stellen: men kiest er zelf voor. En als je ze niet wil zien (zoals ik), dan kan je daar ook voor kiezen. Niks aan de hand, toch?Het instellen van een regel met een heftige sanctie is dan ook totaal overbodig. Ik lees op het forum regelmatig geklaag over alle regeltjes waaraan we moeten voldoen tijdens het geocachen, maar op het forum zelf wordt het ook niet veel beter, wat dat betreft.
  16. fub

    Forumregels

    Geef dan een scherm-resolutie aan, dan kan je gewoon uitrekenen hoeveel pixels alle plaatjes bij elkaar mogen zijn. Want op mijn 19" kan ik niet zo 1-2-3 bedenken wat dan te breed is.En een 15" monitor? Bestaan die nog dan!?
  17. fub

    digitale kompas

    Net even nagekeken op hun website. Ik zat er niet veel naast: het is tegenwoordi 15 euro. En ja, dat is een Sandisk. Ik weet heel erg zeker dat je niet teleurgesteld gaat worden! Veel plezier!
  18. fub

    digitale kompas

    Kom eens naar Nijmegen. 'Rust Wat' van Ruud4d gaat over de stuwwal heen, met hoogteverschillen van 70m. OK, een leuke gimmick, maar zoals je al zegt: niet essentieel. Tja, je leest hier allemaal berichtjes van mensen waar het kompas niet goed bij werkt. De mensen waar het wel bij werkt, die hoor je hier niet...Het kompas op mijn GPSMAP 60CSx werkt vrijwel altijd naar behoren -- en als ik een afwijking constateer, dan is dat na een calibratie zo weer opgelost. Ik wil echt niet meer zonder, vooral bij het aanlopen naar een cache is het echt heel erg fijn om een kompas op de GPS zelf te hebben. Overigens hebben wij altijd nog wel een 'gewoon' kompas bij ons, voor als je eens een peiling moet doen. Dat is met het kompas van de GPS toch wat minder nauwkeurig. Maar die blijft meestal in de cache-tas zitten. En een 2GB mini-SD kaartje kost, wat, 17 euro bij de Dixons? Daar hoef je het ook niet voor te laten.
  19. Daar heb je dan gelijk in. 't Staat er eigenlijk ook al: 'Door de hoge kwaliteit kaarten van Kadaster, heeft u de mogelijkheid om uw eigen routes te maken.' Toch wel jammer dat het apparaat niet kan autorouteren - dan had ik 'em meteen gekocht.
  20. Nee, dat kan hij niet. Toch wel speciaal dat er dan op de website van de ANWB staat: 'Routeplanner op het apparaat zelf, dus geen pc nodig'... Da's dus gewoon een leugen? Ik ben voor mijn pa op zoek naar een fiets-GPS. En dan een die je gewoon aanzet en die dan meteen laat zien waar je bent. Ik heb zelf een GPSMAP 60CSx, en daar kan je topo-kaarten op zetten, maar die zijn dan weer niet routerend. En de wegenkaarten hebben dan weer minder detail dan de topo-kaarten. Een TomTom kan wel autorouteren voor de fiets (ook al hoor je daar soms gekke verhalen over), maar die heeft ook niet het gewenste kaart-detail... 't Moet echt een dood-simpel ding zijn, want hij is geen fan van allerlei knoppen. Is er een GPS die dat wel doet? Of is er PC-software die voor je routeert, en die route kan exporteren naar GPX, zodat je die op je GPS kan zetten?
  21. Er zit wel een USB-interface op, volgens de plaatjes op de Satmap-site. Aan de zijkant, onderaan.Volgens de FAQ kan je ook tracks en waypoints in GPX-formaat up- en downloaden. Er is zelfs een item in de FAQ over geocaching.
  22. En toch denk ik dat de logjes een behoorlijk goede 'quality indicator' zijn. Tuurlijk zitten d'r logjes bij die geschreven zijn door mensen die geen hele lappen proza produceren, maar ik durf te beweren dat als alle logjes van het kaliber 'Vlot gevonden, snel weer verder, TFTC' zijn, de locatie niet interessant is.Maar als er lange(re) verhalen in staan over de belevenissen van de cachers, of als ze foto's bij hun logs hebben geplaatst, dan is er dus iets te zien, en doet de omgeving iets met je. Het is mij gebleken dat cachers die voor de mooie wandeling of avontuurlijke speurtocht gaan, doorgaans ook hun waardering voor de cache-legger tot uitdrukking willen brengen in hun logje. De puntjes-rapers kan het allemaal niet schelen, die loggen alleen maar op internet om hun statistieken bij te werken. Dat betekent dat je soms 'bedrogen' uitkomt (Rondje Bernheze had ik best zonder gekund, alle enthousiaste verhalen ten spijt), maar over het algemeen loont het de moeite om de logjes eens door te nemen. En er zijn natuurlijk ook de bookmark-lists die diverse cachers aanleggen van caches die zij aanbevelen. Daar maken wij tegenwoordig gretig gebruik van. Ook daar zit er soms een misser tussen, maar over het algemeen heb je d'r zeker wat aan. Maar er is niks mis met traditionals. Een traditional midden in een natuurgebied kan ook een hele mooie wandeling opleveren - en je hoeft niet eens te rekenen onderweg!Alleen zijn de natuurgebieden in Nederland zo klein dat je haast wel een multi nodig hebt om een interessante wandeling d'r uit te halen. Maar dat hoeft in andere landen zeker niet zo te zijn -- in Frankrijk en Denemarken ken ik een paar series traditionals die echt de moeite waard zijn, terwijl ik die dingen hier in Nederland links laat liggen.
  23. Ik heb zelf regelmatig hetzelfde probleem. Ik heb dat 'opgelost' door in Python een progsel te schrijven dat de geo-* tools aanroept en de beschrijvingen exporteert naar 1 grote HTML-file. Die copy/paste ik dan in OpenOffice.org writer en bewerk ik dan verder. Blijft voor een groot gedeelte handwerk, en omdat het allemaal op Linux draait heb je d'r nog weinig aan ook.
  24. fub

    FotoCarrousel

    Als die foto's helemaal zouden verdwijnen, zou ik ze niet missen. Maakt het laden van de pagina alleen maar trager. Voor mij voegt het niks toe.
  25. 31 december 2006 onze eerste cache gevonden, dus nog 'newbie'. 1. Ik begin altijd met iets te mompelen over "een GPS speurtocht". Is de interesse gewekt, dan vertel ik meer, anders laat ik het daarbij. 2. Zonder twijfel de mooie multi's door mooie gebieden. Wij zijn nog niet zo heel erg geoefende wandelaars, dus als het langer is dan 10km moeten wij afhaken, maar ook daaronder is er nog genoeg te doen in Nederland. Afstand tot de thuisbasis doet er niet zo heel veel toe -- ik rij rustig een uur om aan de start van een mooie multi te verschijnen. (De baas betaalt toch de brandstof...) Bookmark-lists wijzen mij op de mooiste multi's, dus ik heb zelf ook een lijst van 'Aanraders'. Hopelijk heeft iemand d'r eens wat aan. Traditionals doen we als we er langs komen en het een interessante plek lijkt. Series van traditionals met een mystery aan het eind doen we niet meer -- Rondje Bernheze was gezellig om te doen doordat we met zijn drieen op stap waren, maar niet door de caches zelf, die hadden we best kunnen missen. Mysteries bekijken we even, maar als we het niet meteen zien, dan laten we die liggen. Stadswandelingen doen we ook zo weinig mogelijk. Scoren interesseert ons (niet) meer. Tuurlijk is het leuk om iets speciaals te doen voor je 100ste of 200ste, maar we gaan echt niet wat oppikkers doen om de score op te vijzelen. Dat er 'puntjes' vlak bij de thuisbasis liggen, stoort me totaal niet. Het tempo waarmee we caches vinden is dus ook ontzettend gedaald de laatste maanden. Af en toe komen we mede-cachers tegen. Lui van zeer divers pluimage, maar zonder uitzonderingen 'goed volk'. Dat is altijd wel erg leuk. Tijdens grote events als het GME zijn het er net even te veel, en is het lastig om met mensen in gesprek te raken -- en we zijn ook niet zo 'incrowd' dat men spontaan op ons af komt ofzo. Trackables zijn wel leuk -- heb er zelf een paar op pad gestuurd, maar ben een beetje kopschuw geworden sinds een hele mooie coin met een speciale opdracht al in de eerste cache verdween, wat erg teleurstellend was. Als we ze tegenkomen in een cache worden ze wel uitgebreid bekeken en gelogd. Over loggen gesproken -- ik probeer altijd iets te maken van een log. Ook bij Rondje Bernheze heb ik mijn best gedaan om bij elke cache een uniek bericht te schrijven. Ingiechan fotografeert graag, en soms komen uit die samenwerking best mooie dingen, zoals ons logje bij Renkums Beekdal, waarbij de eigenaar ons nog mailde om te bedanken voor de mooie paddestoelen-foto's. Dat is dan wel erg leuk.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...