Spring naar bijdragen

Geocache Koppelen Aan Erfgoed? Beslis Mee!


Aanbevolen berichten

Hoe kunnen geocaching en erfgoed aan elkaar gekoppeld worden? Beslis mee of dit project subsidie krijgt en stem!

https://www.jijmaakthetmee.nl/aanvraag/dodendraad-leeft

 

 

achtergrondinformatie:

In 2015 is het precies 100 jaar geleden dat de Dodendraad werd aangelegd. De Dodendraad was een elektrische grensversperring uit de eerste wereldoorlog die langs de hele Belgisch-Nederlandse grens werd gezet. De draad, die onder hoogspanning stond, heeft vele slachtoffers gemaakt.

“De dodendraad leeft” is een landkunstwerk en erfgoedproject dat de herinnering levend houdt aan deze draad. Het landkunstwerk bestaat uit een traject van 10 kilometer waarlangs 20.000 witte krokussen worden geplant, op de grens tussen Wuustwezel en Zundert.

Vernieuwend aan dit erfgoedproject is dat we een onverwachte doelgroep inschakelen: de Geocache gemeenschap. Geocache is een wereldwijd 'schatzoek spel' waarbij de deelnemers via internet coordinaten opkrijgen waar een cache (schat) verstopt is.

De deelnemers moeten de verstopte kist met bolletjes vinden en een aantal krokussen planten langs het voormalige traject van de dodendraad (via opgegeven coördinaten). Als beloning krijgen zij een foto uit de eerste wereldoorlog met daarop een persoonlijk verhaal over iemand die met de Dodendraad te maken had (slachtoffers, smokkelaars, vluchtelingen) Er komt ook een workshop 'landart voor geocachers"

 

'de dodendraad leeft' is een project van stichting Verhalis en heeft subsidie aangevraagd bij het fonds cultuurparticipatie. steun ons met je stem:

https://www.jijmaakthetmee.nl/aanvraag/dodendraad-leeft

 

en volg ons op facebook

 

 

  • Top! 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

Vanwege de commerciële ontwikkelingen bij geocachen waarbij mensen hun zakken proberen te vullen ten koste van een mooi spel, heb ik kritisch de achtergrondinformatie gelezen. Vooralsnog denk ik dat het in dit geval kan gaan om een verrijking zowel voor geocachen als voor aandacht voor het erfgoed. Geocachen kan dan meer zijn dan een zoekspelletje.
Nog even een vraag: wie is de subsidieverlener? Misschien vermeld, maar dan heb ik er overheen gelezen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

heel goed dat je het kritisch leest. Subsidieverlener is fonds cultuurparticipatie (www.jijmaakthetmee.nl)

Op onderstaande link vind je meer info, ook de reactie van het fonds.

Voor het gemak plak ik hier onder ook de reactie van het fonds:

 

"Geocachers, grensbewoners, basisschoolleerlingen en kunstenaars geven met een bloeiend kunstwerk samen nieuw leven aan een plek die aan de dood herinnert. De krokussen vormen een mooie metafoor en laagdrempelige manier om een nieuwe doelgroep te betrekken bij landart. Door te doen wat ze graag doen, schat zoeken, worden de geocachers uitgedaagd om samen een kunstwerk te maken. De workshop ‘Landart voor geocachers’ versterkt dit effect. De cross-overs zijn talrijk; erfgoed en moderne landkunst, geocache gemeenschap en de plaatselijke bewoners; Nederland België; de VVV en landkunstenaars."

 

subsidie wordt toegekend als we genoeg stemmen krijgen, dus als je het een goed project vindt kun je helpen door hier te stemmen:

https://www.jijmaakthetmee.nl/aanvraag/dodendraad-leeft

Link naar opmerking
Deel via andere websites

bewonderenswaardig initiatief, maar door medewerking te vragen van "geocachers" helaas gedoemd te mislukken

 

Barny

Barny, waarom denk je dat het gedoemd is te mislukken? Ik hoor graag hoe je hierover denkt.

bewerkt door contrabandista
Link naar opmerking
Deel via andere websites

het gaat de tegenwoordige "geocachers" om de puntjes die te behalen valt, daar moet alles voor wijken, ze doen maar wat aan

en die verloedering gun ik dat project niet,

zoek AJB serieuze mensen met echte belangstelling voor het project geen bijeengeraapt zooitje die de naam en hobby "geocaching" gewoon niet waardig zijn

 

Barny

  • Top! 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik zag op de pagina van de organisatie dat er 200 geocachende deelnemers kunnen meedoen. Als je dit bijvoorbeeld in de vorm van een event kunt gieten, voorkom je een run op de caches (puntenjagen). Er is vast wel een cacher (of meerdere) uit de buurt te vinden die dit mee wil organiseren.

Deelnemers kunnen dan bijvoorbeeld allemaal één coördinaat krijgen waar zij hun kistje met bolletjes kunnen vinden. Niet aanmelden als geocache dan natuurlijk.

  • Top! 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dan zou ik van te voren wel even met de reviewers overleggen over de volgende richtlijnen:

"Het is niet toegestaan een event cache te organiseren met als doel het aantrekken van geocachers voor een geocache zoektocht.

Als er reeds een evenement buiten de geocaching gemeenschap is georganiseerd of als het zal plaatsvinden zonder een cachepagina op geocaching.com, is het waarschijnlijk geen event cache.

Voorbeelden hiervan zijn: zijn concerten, beurzen, sportevenementen en scouting evenementen"

  • Top! 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik had bedoeld: een echt event, met cachepagina.

Doel van het event: bloembollen planten op aangegeven coördinaten. Op die plaatsen vind je dan je doosje met bolletjes, maar dit worden géén caches. Doosje opruimen na het planten dus. Of je krijgt je doosje gewoon mee op het event.

Zo beperk je het aantal cachers gemakkelijk tot 200, wat ik dacht gezien te hebben op de pagina van de organisatie. Mogelijk komen er dan ook meer mensen voor het goede doel en voorkom je dat de omgeving overlopen wordt door FTF zoekers.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...