Spring naar bijdragen

Geocache Locatie Op Gps Wijkt Af Van De Werkelijke Locatie, Maar Googl


ef_ash

Aanbevolen berichten

Hi allen,

 

ik ben nog maar een beginnende geocacher, en heb bij mijn eerste pogingen een aantal caches niet gevonden omdat mijn gps (Dakota 20 met topokaart Benelux) me op de verkeerde locatie liet zoeken.

Naderhand heb ik de geocache.com android app op mijn smartphone geinstalleerd, en als ik daar de locatie op de kaart laat zien, toont hij wel ongeveer exact waar de cache ligt ....

 

Voorbeeld: als ik de coördinaten N 51° 01.518 E 004° 49.500 ingeef op mijn Dakota laat hij me aan de linkerkant van de straat zoeken. Als ik de coördinaten in Bing-Maps ingeef, geeft die trouwens dezelfde locatie:

http://be.bing.com/maps/#Y3A9NTEuMDE2NjAyfjQuNDY2NjAwJmx2bD00JnN0eT1yJnE9TiUyNTIwNTElMjVDMiUyNUIwJTI1MjAwMS41MTglMjUyMEUlMjUyMDAwNCUyNUMyJTI1QjAlMjUyMDQ5LjUwMA==

Maar daar konden we de cache niet vinden ... dus de android app opgestart, die gebruik maakt van google maps, en die liet de cache aan de overkant van het kruispunt zien, waar hij exact ook lag!

(Dat kan je zelf ook zien als je bovenstaande coördinaten ingeeft in Google Maps, de link kopiëren werkt blijkbaar niet).

 

En 't is niet alleen bij deze cache dat ik na enig zoekwerk met de gps toch de smartphone erbij moet halen. Ik kan moeilijk geloven dat die smartphone beter is dan zo een speciale outdoor-garmin, dus ergens zal ik wel iets mis doen ...

 

Ik heb al heel wat rondgekeken of ik hier een verklaring kon voor vinden, en heb al geexperimenteerd met verschillende kaartdatums op mijn gps te selecteren, maar de afwijking blijft ....

 

Als iemand van jullie me hierbij kan helpen, alvast heel erg bedankt!

 

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

Als je in de Bing-kaart de 'aerial view' aanklikt, dan zie je meteen dat de straten van Bing niet passen op het satelietbeeld. Dit betekent dus dat een van tweeen afwijkt: in de meeste gevallen zal het het satelietbeeld zijn dat afwijkt, maar in dit geval is het de kaartlaag.

Als je de GPS 'gewoon' gebruikt met het kompasscherm ipv de kaart, dan zou hij je wel naar de goede kant van de straat moeten sturen.

 

Daarnaast is het natuurlijk zo dat een GPS je vrijwel nooit exact naar de cache kan sturen. Meestal zal er een meter of 3 tot 5 miswijzing zijn, en zul je het laatste stukje van de tocht gewoon zelf moeten zoeken en opletten.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

IK herken dat niet met onze Dakota en de topo Benelux kaart. Uiteraard komen wij ook wel eens aan de overzijde van de straat uit, maar dat kan ook liggen aan de meting van de Cacheowner, aan de omstandigheden ter plekke of wat dan ook. Ik heb vele kaarten geprobeerd, maar val keer op keer weer terug op deze Topo Benelux kaart van Garmin in combinatie met de CN Europa kaart. En met de laatste zin van @Kalkendotters ben ik het volkomen eens.... Al vaker heb ik gezegd dat gedurende de laatste 5 of 10 meters een scherpe bril handiger is dan welke GPS dan ook..... Succes!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik gebruik de Dakota in combinatie met Openstreetmap. Meestal loop ik op kompas/afstand. Een enkele keer als dit niet goed werkt, schakel ik over op de kaart. Dat klopt eigenlijk altijd vrij goed.

Verder is het inderdaad vooral goed kijken :-) Eerst rond het nul-punt, als dat niets oplevert de cirkel wat groter maken.

Niet vinden door een (kleine) GPS afwijking zal je met wat meer ervaring niet vaak meer gaan overkomen.

Logjes lezen helpt ook, als er sprake is van een serieuze afwijking waar je rekening mee moet houden, dan kom je dat daar wel tegen.

Suc6!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De kaart gebruik je toch puur ter indicatie waar de cache ongeveer moet liggen. Je zoekt toch niet op de kaart?

Als je bijna bij de cache bent schakel je toch over naar je kompas en kijk je waar de pijl naartoe wijst en zoek je daar ergens :D

  • Top! 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik zoek persoonlijk liever op de kaart en veel anderen die ik ken ook. Het kompas wordt in het kaartscherm ook gebruikt, namelijk om de richting van je pijl weer te geven als je stil staat of langzaam loopt. De afstand tot de cache hoef ik niet op de meter nauwkeurig te weten. Vaak klopt dat toch niet.

 

Je dient er voor te zorgen dat het pijltje (jij) bovenop de waypoint op de kaart staat. Dan sta je op het nulpunt. De cache kan dan nog altijd in een straal van 10m om je heen liggen: 5m afwijking van de gps van de CO en 5m afwijking van je eigen gps. En dat is nog onder optimale omstandigheden, het kan zelfs meer zijn.

 

Vaak heb je veel ondersteuning van de kaart, maar er kan een paar meter afwijking in de kaart zijn t.ov. de werkelijkheid. Op de coördinaten van de TS zie ik inderdaad verschil tussen kaarten, bij de Open Fietsmap wordt het punt vlak boven de T-splitsing getekend, bij alle andere kaarten (o.a. Onroute, CN en Topo Benelux) er iets onder.

  • Top! 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Eerst en vooral: bedankt voor alle reacties en tips! Dit forum leeft echt :thumbsup:

 

Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat een gps me niet tot recht bovenop de caches kan brengen, dan zou de fun er ook snel afzijn :-)

Het was me niet duidelijk of het verschil in cache-locatie dat de verschillende kaarten me gaven, aan een foutieve instelling van mijn toestel lag.

Ik heb ondertussen de OSM kaart geinstalleerd op de Dakota, en die geeft inderdaad een andere locatie voor de cache aan dan de Topokaart.

 

Alleen raar dat de 100 euro die ik voor de Topokaart betaald heb in dit geval minder nauwkeurig blijkt te zijn dan de gratis OSM.

 

Nogmaals bedankt voor alle hulp!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Je kunt natuurlijk de kaart niet afrekenen op basis van één cache. Ik heb beide kaarten uitvoerig geprobeerd en val toch telkens weer terug op de Garmin kaart. Ik mis nog al eens het een en ander op de OSM. En voor de rest is het een kwestie van voorkeur denk ik. Als jij het gevoel hebt beter uit de voeten te kunnen met de OSM kaart dan moet je die gewoon gebruiken. Aan de Dakota zal het allemaal niet liggen. Die doet qua bruikbaarheid beslist niet onder voor zijn wat grotere broertjes uit de Oregon serie. Succes!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hi allen,

 

even een update: afgelopen weekend heb ik nog een paar caches gezocht, en wat geëxperimenteerd met de Topo-kaarten en de OSM-kaarten.

Nu bleek dat de Topo-kaart in de meeste gevallen correct was, enkel de caches gelegd door eenzelfde CO kwamen beter uit met de OSM-kaarten.

 

Mijn idee: zou het kunnen dat deze CO de coördinaten van zijn caches heeft opgezocht dmv google-earth? Dat zou verklaren waarom de google-kaarten in deze gevallen de locatie correcter weergeven. Ik las hier en daar op internet dat de google-earth coördinaten inderdaad kunnen afwijken van de topografische kaarten, omdat ze een 2D-raster over een 3D-wereldbol leggen, of zoiets.

Geen idee of het klopt, ik ben geen geografische specialist.

Waarom de OSM-kaarten dan weer overeenkomen met de google-kaarten, en niet met de topo-kaarten, kan ik dan weer niet uitleggen ...

 

Verder nog bedankt voor de "kompas-tip"! Dat zoekt inderdaad handiger, en blijkt nauwkeuriger te zijn dan een "zoek-regio" af te bakenen op basis van de kaartlocatie .

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...