Spring naar bijdragen

Lex

Leden
  • Aantal bijdragen

    1195
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  • Gewonnen dagen

    1

Alles door Lex geplaatst

  1. Lex

    Coördinaten in Tjechie

    lat/lon in graden, minuten, seconden heet in de 60CSx: hddd°mm's.ss'' Als je de mogelijkheden even vergelijkt met het gegeven getal zou je het zelf kunnen bedenken.
  2. Voor alle zekerheid: Alleen de kaarten die je selecteert komen links in het kaartentabblad te staan. Selecteren: eerst de kaartknop (links naast de loep) aanklikken, en dan de gewenste kaarten. Deze worden roze, en komen in de lijst.
  3. De grens is dat bij een verplaatsing over meer dan ca. 1000 km het krijgen van een eerste fix langer kan duren. Maar juist moderne toestellen met hooggevoelige ontvangers hebben daar nauwelijks last van. Die kijken in eerste instantie naar alle satellieten, ook die, die volgens hun gegevens onzichtbaar zouden zijn. Je kunt het controleren door, terwijl je geen ontvangst hebt, het toestel wijs te maken dat je in Nieuw Zeeland bent. Als je het toestel buiten weer aan zet kun je zien of het toch snel een fix krijgt. Zo ja, dan heeft het geen last van verplaatsing.
  4. Lex

    Trip & waypoint manager

    CN tegenwoordig niet meer. TopoNL mag eigenlijk niet, maar kan zonder meer.
  5. Lex

    Trip & waypoint manager

    Vroeger was het in ieder geval zoals ik beschreef. Maar misschien heeft Garmin het veranderd.
  6. Lex

    Trip & waypoint manager

    Dat zou dan veranderd moeten zijn. Ik heb de oorspronkelijke TopoNL, en daar staat MapSource ook op. Het zou trouwens erg onlogisch zijn, want TopoNL is voornamelijk bedoeld voor terreintoestellen, en die hebben veelal geen MapSource. Ook de Nüvi's worden tegenwoordig zonder MapSource geleverd, dus die zouden dan allemaal ook van TopoNL verstoken zijn? Daarom mijn vraag: waar wordt vermeld dat je al in het bezit van MapSource moet zijn?
  7. Lex

    Trip & waypoint manager

    Bovenstaande opmerkingen over MapSource en Track & Waypoint Manager zijn onjuist. T&WM is een uitgeklede versie van MapSource; wat ontbreekt zijn de voorzieningen om kaarten te laden en die om indirecte routes (via wegen) te maken en wijzigen. Je krijgt er wel een grove kaart bij, die MapSource niet heeft. MapSource wordt met alle Garmin kaarten meegeleverd, zodat je in dat geval T&WM niet nodig hebt, want alles zit ook in MapSource. T&WM wordt meegeleverd met toestellen die zonder detailkaart worden geleverd. Je kunt er tracks, directe routes en waypoints mee beheren, zoals de naam al zegt.
  8. Lex

    Gps???

    Het gaat er vooral om dat het toestel zelfstandig uitzendt. Dat is in Europa verboden. Het mag alleen als de gebruiker op een knop moet drukken om wat uit te zenden. Dit om te voorkomen dat de frequenties voortdurend bezet worden door toestellen die maar doorgaan. Dat voortdurend uitzenden is nodig omdat het toestel zijn positie doorgeeft aan collega toestellen. Op het scherm zie je dan niet alleen jezelf, maar ook de anderen.
  9. Lex

    GPSMAP 76CSx of 60CSx???

    De 76 is 5 gram zwaarder dan de 60, maar heeft een grotere kast, waardoor hij blijft drijven. De wanddikte kan dus wel iets geringer zijn. Garmin geeft 18 uur op; 30 uur was voor de oude 60C, 60CS was 20 uur. En die 18 uur haalt hij wel, is mijn ervaring.
  10. Lex

    Wiki?

    Het grote voordeel van een wikisysteem boven een forum is dat je verbeteringen kunt aanbrengen. Je kunt met een aantal mensen een samenhangende tekst opbouwen. In een forum kun je eigenlijk alleen maar toevoegen. Daardoor is het vooral geschikt om een concrete vraag te beantwoorden, terwijl de behandeling van een onderwerp beter door een persoon in een enkel artikel geschreven kan worden, waarin hij dan de inbreng van anderen kan verwerken. Maar dat is dubbel werk, en die ene persoon moet er maar zijn in hebben om de bijdragen van anderen weer in zijn artikel te verwerken.
  11. Lex

    Quoten

    Ik neem aan dat je dit gekscherend bedoelt. Maar in het maltees zou dit heel wel de spelling kunnen worden als het woord hier zou worden ingevoerd. Nou ja, voor dzj heeft het maltees een speciale letter (g met een punt erop), en voor sj ook (x). Giokexin dus. Het misstaat niet bij: tajprajter telefown eksrej kompjuter erkondixiner mowbail Je moet het op zijn nederlands voorlezen, want dat klopt het aardig, behalve x=sj, maar wel aan engelse woorden denken. typewriter telephone x-ray (röntgen apparaat) computer air conditioner mobile Je moet trouwens niet denken dat maltees een soort raar geschreven engels is; de structuur van de taal is heel anders, en er zijn ook heel veel eigen (arabische) woorden en woorden van italiaanse en ook wel franse afkomst.
  12. Lex

    Quoten

    Voordat iemand in een ijverige bui de knop gaat veranderen: Van Dale kent naast citeren wel quoten, maar niet kwoten.
  13. Lex

    Quoten

    ECM is doorgeslagen door het onder een bericht van 2 jaar oud te schrijven. Het heeft alleen zin als de schrijver zich erdoor realiseert dat hij iets onwenselijks doet. Geopatra slaat de plank mis als hij schrijft dat de schrijver bepaalt of het nodig is; hij bepaalt of hij citeert of niet, maar kan het verkeerd hebben wat betreft de noodzakelijkheid. En in Geopatra's berichtje was het citeren geheel ten onrechte, omdat het bericht in zijn geheel geciteerd wordt, en het er ook vlak boven staat.
  14. Je had al uren antwoord op de Nottersite toen je dezelfde vraag hier stelde. Verschil is wel dat daar niet bleek dat het om geocachen ging; daarom wordt hier maar een instelling opgegeven, namelijk die voor geocachen, terwijl daar meer mogelijkheden werden genoemd.
  15. Lex

    Static Navigation

    Er moet onderscheid gemaakt worden tussen positiebepaling en richtingbepaling. Voor de positiebepaling (waar je staat) is beweging absoluut niet noodzakelijk. Omdat via GPS niet bepaald kan worden wat de richting is, moet je bewegen om uit de verandering van de positie de bewegingsrichting te kunnen bepalen. T.o.v. de bewegingsrichting kan het toestel dan richtingen aangeven. Bij stilstand wordt de bewegingsrichting bepaald door de schijnbare beweging als gevolg van meetfouten, en is daarmee volstrekt willekeurig. Dat geeft een tollend scherm bij koers boven instelling. Static navigation is het moedwillig onderdrukken van langzame bewegingen, omdat die onwaarschijnlijk zijn voor een wegvoertuig. Daarmee wordt echter ook de positieverandering onderdrukt.
  16. Lex

    digitale kompas

    Als je noord boven hebt staan is de kaartrichting niet afhankelijk van de oriëntatie van het toestel. Je zult het dus niet merken als die verkeerd gemeten wordt. Alleen het kompas en de richtingspijl zullen dan verkeerd wijzen, maar die heb je lang niet altijd aanstaan.
  17. Lex

    digitale kompas

    Voor de kompaskalibratie heb je helemaal geen satellietontvangst nodig. Ook de drukmeting heeft er niets mee te maken. Wel moet je het toestel goed horizontaal houden, zowel tijdens de kalibratie als tijdens het gebruik. Daarom kun je beter zelf ronddraaien dan alleen het toestel, want dan is het horizontaal houden makkelijker. Als je een afwijking hebt zal dat meestal worden veroorzaakt door een scheve stand. Ook kan het aardmagnetisch veld ter plaatse afwijken, maar daar heeft elk magnetisch kompas dan last van. Als twee toestellen precies dezelfde afwijking vertonen is dat toch wel de waarschijnlijkste oorzaak.
  18. Nee, dat is geen leugen. Routes maken hoeft nog geen autorouteren te zijn. Als je zelf routes kunt maken op het toestel, en dat kan, voldoet hij aan wat de ANWB stelt. Dat het toestel dan ook zelf routes moet kunnen maken heb je er maar bijverzonnen.
  19. Je kunt dat geheugenkaartje wel te zien krijgen door het toestel in USB massaopslagmodus te plaatsen. Dan zou je de routes ook daarop kunnen zetten. Maar het is zinloos, want de eTrex kan het niet inlezen van het kaartje. Alleen kaarten en POI's. Zelfs niet de tracklogs die hij er zelf opzet.
  20. Nee Team Tisco, dat is behoorlijk fout. Lees nog eens goed wat hierboven gezegd wordt: N 52° 17.590' wordt S 52° 17.590' (N wordt S) E 4° 35.018' wordt W 175° 24.982' (180° - lengte) Dus S 52° 17.590' W 175° 24.982' Dit scheelt 453 km met jouw positie, waarin je trouwens ook nog een paar gewone rekenfouten maakt; zonder die zou het verschil zelfs 1622 km geweest zijn: 90-52=38, niet 48. En de minuten moeten ook afgetrokken worden, niet opgeteld. Dat NZ en OW verschillend behandeld moeten worden komt doordat een volledige cirkel via de meridiaan (NZ) 4 x 90° telt, en een volledige breedtecirkel 2 x 180°.
  21. Of als je volgens de eerder gegeven regel 6 en 180 optelt krijg je 186 E. West = 360 - oost, dus 186 E = 174 W.
  22. leuk stukje, alleen jammer dat ze een glazen (#$%#) fles in de doos stoppen... Het begint op 10:50. En nog een stommiteit: bij het bepalen van de eindcoördinaten leggen ze het toestel niet even op de paal, maar naast de paal, waarbij de twee mannen zich bovendien ook nog eens over het toestel buigen.
  23. Lex

    Het is LENTE !

    Dat helpt toch niet tegen hooikoorts? Dat is tegen teken!
  24. Meer dan een komisch filmpje is het niet. Want er wordt helemaal niet ingegaan op hoe het kwam dat de Coloradotester de verkeerde kant op liep. Hij ging zo grondig verkeerd dat het zelfs niet veroorzaakt kan zijn door een verkeerd ingesteld datum. Misschien domweg verkeerd positieformaat en slecht opgelet; of domweg een verkeerd getal ingevoerd. Maar dat kan met ieder toestel gebeuren, en ligt aan de tester, niet aan het toestel.
  25. Eigenlijk is het helemaal geen truc. Het is gewoon een functie. Je zegt toch ook niet dat het omrekenen op de site een truc is? In- en uitvoer van positiecoördinaten zijn in heel veel stelsels mogelijk, intern wordt altijd gewerkt met decimaal verdeelde graden en het kaartdatum WGS84. Je hebt de mogelijkheid om in het door jou gewenste stelsel in te voeren, en ook uit te lezen. Als dat bij uitvoer een ander stelsel is dan bij invoer is het dus omgezet. Maar ook als je het stelsel onveranderd laat wordt er in het algemeen dus 2x omgerekend, 1x bij invoer en 1x bij uitvoer.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...