Spring naar bijdragen

Eerste Galileo


Aanbevolen berichten

ReizenReizen

Het betreft alleen een test-satelliet, de EU moet nog een besluit nemen over uitbesteding aan een van de twee kandidaten. Dat was onlangs uitgesteld tot juni/juli, omdat het verschil tussen de kandidaten klein is.

 

Wat ik interessant vond om te lezen:

 

Where GPS signals currently struggle to penetrate our high-rise cities, Galileo will bring performance improvements that should see sat-nav receivers get a fix in even the deepest "urban canyons".

 

en:

 

Promises real-time positioning down to under a metre
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 5 months later...

Van: Tweakers

 

De Europese tegenhanger van het door Amerika gecontroleerde GPS-systeem, Galileo genaamd, zal aankomende 28 december zijn eerste levensteken geven. Op die datum zal namelijk de eerste testsatelliet voor het GPS-netwerk de ruimte ingeschoten worden. Het 28 miljoen euro kostende en 600 kilogram wegende object is afgelopen woensdag door de minister van transport Carla Peijs ‘GIOVE-A’ gedoopt. Zij deed dit in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) van de European Space Agency (ESA) te Noordwijk. Het ruimteobject moet op 24.000 kilometer afstand van de aarde zijn baan vinden en houden. Daarvandaan zal GIOVE-A voor juni 2006 moeten bewijzen dat de ESA ook daadwerkelijk gebruik kan maken van de frequentiebanden die voor Galileo gereserveerd zijn. Daarnaast moet de satelliet inzicht geven over de exacte orbitalen die gebruikt moeten worden voor de andere satellieten van het Europese GPS-netwerk.

 

Het Galileo-project is op papier in 2010 volledig operationeel. Hiervoor zullen totaal dertig satellieten de ruimte bevolken. In de aanloop hiernaartoe zal in de lente van 2006 de GIOVE-B gelanceerd worden en zullen er in 2008 nog vier andere satellieten de twee GIOVE's vergezellen. Alle zes deze satellieten zullen hoofdzakelijk voor testdoeleinden gebruikt worden. Het is daarbij wel te hopen dat de financiën op orde blijven: afgelopen oktober besloot onder andere Duitsland de geldkraan voor het project dicht te draaien omdat het controlecentrum voor Galileo niet in dit land geplaatst zou worden. Om deze financiële tegenslag te verhelpen, heeft de ESA beloofd om de kosten te dekken totdat de individuele landen weer voldoende bijdragen aan het project.

 

We zijn benieuwd naar de resultaten. :beerchug:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik vraag mij af hoe 'ons' GPS-systeem zal werken. Ik bedoeld maar, mijn Geko heeft natuurlijk een almanak met daarin de gegevens van een stuk of wat (24 dacht ik?) Amerikaanse satellieten. Dan zal er toch een software-update moeten komen met een almanak tbv 'onze' Galileo-satellieten. Anders kun je er toch geen gebruik van maken? En dan blijkt dat de meeste GPS-apparatuur van Amerikaanse makelij is, waarom zouden die bedrijven dan Europese almanakken gaan maken? Want was de achterliggende gedachte niet dat Europa zich onafhankelijk wil maken van de Amerikaanse GPS-satellieten?

 

Of heb ik het niet helemaal goed begrepen?! :beerchug:

 

Groet Flatfisher

 

Eén dwaas kan meer vragen dan duizend wijzen kunnen beantwoorden...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Want was de achterliggende gedachte niet dat Europa zich onafhankelijk wil maken van de Amerikaanse GPS-satellieten?

 

Ik ben geenzins iemand die veel van Galileo weet. Omdat het in de toekomst voor geocachers en andere gps-gebruikers van belang kan zijn, heb ik het berichtje hier neergezet. :)

 

Maar ook in Europa worden GPS-en gemaakt, en dit systeem zou onderdeeltjes van de europeesche economie flink kunnen stimuleren.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wanneer een firma denkt er geld mee te verdienen zullen ze het gaan produceren. Dat is markt politiek. Wanneer de klanten vragen en betalen zal de firma produceren. Dit heet pull. Wanneer de firma heeft geproduceerd maar de vraag is er nog niet dan zal zij haar product gaan promoten. Dit heet pusch. En dan komt er natuurlijk nog concurentie om de hoek kijken. Buitenlandse bedrijven zullen dit ook gaan implementeren wanneer zij denken er aan te verdien of te veel marktaandeel gaan verliezen. Het blijft dus koffiedik kijken wat er in de toekomst gaat gebeuren. We moeten natuurlijk eerst nog afwachten of de plannen over galileo allemaal doorgaan. Of het niet te duur word en of het werkt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik vraag mij af hoe 'ons' GPS-systeem zal werken. Ik bedoeld maar, mijn Geko heeft natuurlijk een almanak met daarin de gegevens van een stuk of wat (24 dacht ik?) Amerikaanse satellieten. Dan zal er toch een software-update moeten komen met een almanak tbv 'onze' Galileo-satellieten. Anders kun je er toch geen gebruik van maken? En dan blijkt dat de meeste GPS-apparatuur van Amerikaanse makelij is, waarom zouden die bedrijven dan Europese almanakken gaan maken? Want was de achterliggende gedachte niet dat Europa zich onafhankelijk wil maken van de Amerikaanse GPS-satellieten?

Je hoeft je geen zorgen te maken denk ik. De bedoeling is dat Galileo met de bestaande GPSr gaat werken. Ik heb in die berichtgevingen van Galileo niet begrepen dat we dan allemaal een aangepaste GPSr moeten hebben.

Ik weet niet of wel een almanak hebben van 24 Satellieten omdat dat erin geprogrammeerd is of omdat er niet meer dan 24 Satellieten in gebruik zijn.

 

Galileo komt in eerste instantie met 30 Satellieten. Ik denk dat dit naadloos over gaat.

 

Mocht je gelijk hebben dat het afhankelijk is van wat de bestaande GPSr als software hebben ingebouwd, dan krijgen we sowieso een probleem.

Amerika gaat namelijk zijn 24 bestaande Satellieten niet vervangen, maar minstens verdubbelen. Dus als dat een feit is, zouden onze bestaande GPSr met jouw theorie het ook niet meer doen.

Maar, waar praten we over? Galileo is eigenlijk nog niet eens in testfase. Met moet bij die nog te lanceren satelliet testen of de frequentie waarop het uitzendt het wel eens doet van die afstand.

De planning is dat Galileo in 2010 opertioneel wordt.. Reken dar maar al snel een paar jaar bij. Vooral nu de Duitsers de geldkraan hebben dichtgedraaid.

Ik wil daarmee zeggen, zou jij je Geko van nu, nog steeds gebruiken in 2010?

Ik denk dat 99% van de cachers die nu een goede GPSr hebben in 2010 al met een 3e of 4e bezig zijn.

Ieder jaar komen er toch nieuwe modellen met nieuwe features en een grote groep wil met hun gadgets toch "bij" blijven.

 

GPS is eigenlijk een systeem van de Amerikaanse defensie en Galileo is er voor iedereen. We zijn te afhankelijk geworden van het GPS systeem om de macht over het systeem over te laten aan de Amerikanen. Nu is SA uitgeschakeld, maar een gekke President kan het zo weer inschakelen.

Het bestaande GPSsysteem is niet zo verschrikkelijk nauwkeurig. Als alle condities goed zijn heb je een nauwkeuigheid van een paar meter.

Ze proberen wel met WAAS er verbetering in aan te brengen, maar aangezien WAAS een samenwerking is tussen een Satelliet en een aantal grondstations, hebben we op het land weing aan WAAS.

WAAS is bedoeld voor het ontvangen tot de horizon. En je weet dat de horizon verder ligt als je op zee of in de lucht bent. Daarom is WAAS eigenlijk alleen maar bedoeld voor Luchtvaart en Scheepvaart.

Men "weet" nog niet eens of WAAS het wel goed doet op het land en adviseert nu nog steeds het niet op het land te gebruiken.

Hetzelfde geldt voor de Europese tegenhanger EGNOS.

 

Trouwens, beide systemen, WAAS en EGNOS zijn in eerste instantie "verzonnen" als noodoplossing totdat de nieuwe GPS systemen (Amerikaanse GPS en Europese Galileo) operationeel zijn. De bedoeling is dat die nieuwe systemen zo goed ijn dat we WAAS/EGNOS dan niet meer nodig zijn.

 

Galileo zou als voordeel hebben dat het niet meer zoals bij GPS, een paar meter nauwkeurig is, maar een paar centimeter nauwkeurig....

 

Waar ik me meer zorgen om maak is dat ik gelezen heb dat Galileo er waarschijnlijk een prijskaartje aan gaat hangen.

De nauwkeurigheid schijnt betaald te moeten worden.

Een doemscenario is dat Galileo gratis is voor het grote publiek met een nauwkeurigheid van een paar meter. Wil je nauwkeuriger? Wil je een paar centimeter nauwkeurig? dan moet je daarvoor betalen.

Het ligt aan de prijskaartje dan of een cacher een cache nauwkeuriger weet uit te peilen of niet :)

En maak je maar geen zorgen om de Amerikanen en of ze ook GPSr voor Galileo zouden maken. Als dat nodig zou zijn, zal dat zeker gebeuren.

Nu maken ze immers ook GPSr op dat puur op Europa gericht is?

Nu maar hopen dat de eerste Satelliet van Galileo ook daadwerkelijk in een baan om de aarde zal gebracht worden. De ESA heeft meer mislukte lanceringingen op zijn naam staan dat gelukte.

Ik dacht gelezen te hebben dat er weer zo'n oude Russische raket gebruikt gaat worden, dan lijkt het wel goed te komen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Volgens mij wordt die almanac om de zoveel tijd geactualiseert dmv van een signaal vanaf een sateliet.

Als je een halfjaar je GPS hebt uit gehad duurt het ook veel langer voor hij je positie bepaalt heeft. Hetzelfde geval met een nieuwe GPS-er welke net uit de winkel komt.

 

De Prof. zal hier wel een duidelijk antwoord over weten.

 

Ger@ld

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

He jongens, lezen jullie dit lijntje nog wel eens? Ik heb struinend door www-land nogal wat informatie verzameld, dan wel beter begrip gekweekt. En dat wil ik jullie niet onthouden!

 

Zoals de almanak van je GPS, die wordt inderdaad geactualiseerd door gegevens die door een satteliet worden verstuurd. Het is zelfs zo dat slechts van één satteliet die update nodig is en dan weet je GPS weer behoorlijk nauwkeurig waar alle andere sattelieten van het betreffende GPS-systeem moeten zijn. Vervolgens gaat je GPSr nog meer sattelieten zoeken en via een correctiemethode kan vervolgens die nauwkeurige plaatsbepaling gedaan worden, waarvan wij zo graag gebruik maken. Het klopt dus dat als je je GPS een maand in de kast laat liggen, dat dan je almanak dusdanig verouderd is dat je GPS niet meer weet welke sattelieten er boven je hoofd verwacht kunnen worden. Ach dat wist iedereen al wel.

 

Wist iedereen ook dat er reeds een tweede satteliet-navigatie systeem up and running is? Dat is het Russische GLONASS-systeem, gebruikt volgens de engelse vertaling 24 stattelieten, hoewel er volgens mij momenteel slechts 14 actief zijn. Ach, dat doet er ook niet toe, je hebt een speciale receiver voor nodig om die te ontvangen. Ik heb gezien dat een of andere Taiwanese fabrikant gecombineerde 24-kanaals ontvangers maakt die zowel GPS als GLONASS kunnen ontvangen. Voor de vliegtuigindustrie naar ik begreep.

 

Nu mijn conclusie: je huidige GPSr zal geen Galileo-sattelieten kunnen ontvangen, tenzij je almanak daarvoor wordt aangepast én het signaal dat Galileo gaat uitzenden ook door je GPSr ontvangen kan worden. Ik ben geen frequentie-specialist, maar kan me zo voorstellen dat dat anders niet kan.

 

En op de website van de ESA kan je zien dat de eerste Galileo-satteliet, GEOVE-A onderweg is naar de lanceringsbasis in Kazakhstan.

 

Flatfisher

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...