Spring naar bijdragen

Tekenradar


Aanbevolen berichten

Nadat mijn man na het geocachen erachter kwam dat hij was gebeten door een teek, was ik op zoek naar informatie over het verwijderen en dergelijke. Ik kwam toen de site tekenradar.nl tegen, waar je je beet op kunt melden en eventueel de beten met een kring (erythema migrans) kunt registreren. Hierdoor doe je mee aan het landelijke onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.

 

Wellicht vinden jullie het ook belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar die hele vervelende beestjes die het geocachen toch iets minder aangenaam maken (mijn inziens).

 

The Snakes

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

Zeker belangrijk die informatie, voor jezelf en om te melden..

Ik hoop dat je man aan de beet geen vervelende gevolgen overhoudt...

 

Een doorlopend draadje met van alles over deze beestjes is ook hier te vinden.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 10 months later...

laatste nieuws van de tekenradar. Het is natuurlijk nakaarten maar wel leuk (nou ja) te weten nu het nieuwe seizoen begint.

 

Ruim 20 procent teken besmet met Borrelia
UTRECHT -

Van de ruim 3400 teken die het afgelopen jaar zijn opgestuurd naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was 22 procent besmet met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer 3 procent van de mensen met een tekenbeet, liep de ziekte op. Dat meldden het RIVM en Wageningen University zondag.

 

Het RIVM en de universiteit richtten in maart vorig jaar de website tekenradar.nl op om onder meer het aantal tekenbeten in Nederland in kaart te brengen. Ze riepen mensen met een tekenbeet op zich te melden en de teek op te sturen. Tekenradar.nl ontving in een jaar ruim 7000 meldingen en kreeg 3400 teken opgestuurd. Zo'n 2828 mensen vulden daarna elke drie maanden een enquête in. Van hen kreeg 2,7 procent de ziekte van Lyme, meestal binnen drie maanden.

Volgens de organisaties blijkt uit dit onderzoek dat een beet van een besmette teek lang niet altijd de ziekte van Lyme tot gevolg heeft.

Volgens het RIVM meldden de inwoners van Drenthe de meeste tekenbeten, gevolgd door Groningen, Utrecht en Gelderland.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21477160/__Teken_besmet_met_Borrelia__.html

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 months later...

Even in de nabije toekomst kijken met behulp van wat statistiek.

Ik lees in Trouw:

Komende maand zo'n 200.000 tekenbeten

In juli worden vermoedelijk zo'n 200.000 mensen in Nederland gebeten door een teek. Dat stellen het RIVM en de Universiteit van Wageningen op Natuurbericht.nl. Dat betekent ook dat mogelijk duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen.[...]

Zo'n 3 procent van alle mensen die door een teek worden gebeten, wordt daadwerkelijk ziek. Uit een enquête van de universiteit blijkt ook dat slechts de helft van alle mensen zich regelmatig controleert op teken na een buitenactiviteit.[...]

Volgens het RIVM meldden de inwoners van Drenthe de meeste tekenbeten, gevolgd door Groningen, Utrecht en Gelderland.

 

bewerkt door Prof. Y. Lupardi
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Geen goed nieuws. Niet alleen kan je de ziekte van Lyme oplopen maar ook een verwant zusje van die bug.

Die verwante van Borrelia burgdorferi heet Borrelia miyamotoi en je wordt er ook (heel soms) patient van die behandeld moet worden.

 

 

Nieuwe tekenbacterie in Nederland

De bewuste bacterie had, voor zover bekend, nog nooit mensen ziek gemaakt in Nederland. Mensen met een normale afweer die via een tekenbeet besmet worden met deze bacterie, krijgen koorts en griepachtige verschijnselen. Mensen die door ziekte, medicijnen of bijvoorbeeld door het ontbreken van de milt, een verzwakte afweer hebben, kunnen er een hersen- of hersenvliesontsteking door oplopen.

De patiënt die door het AMC is behandeld, had last van een scala aan neurologische klachten, waaronder geheugenproblemen en een onregelmatig looppatroon. Hij was kort daarvoor behandeld voor kanker. Zijn afweer was sterk verzwakt. Hij bleek besmet te zijn met de Borrelia miyamotoi-bacterie. ,,Na behandeling werd de man weer helemaal de oude'', vertelde AMC-internis-infectioloog Joppe Hovius vrijdag.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21815390/__Nieuwe_tekenbacterie_in_Nederland__.html

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...