Spring naar bijdragen

Sterna

Leden
 • Aantal bijdragen

  63
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Alles door Sterna geplaatst

 1. Ik heb het laatste stuk van dit draadje gelezen. Meer uitleg van De broekies lijkt me na al die postings niets toe te voegen. Wat wel iets zou toevoegen was geweest de mededeling dat hij er nog eens over nagedacht had, en uit respect voor de zienswijze van anderen zoals Buzzardseye had besloten de caches van Buzzardseye niet meer te gebruiken/vermelden. Ik ben bang dat die post niet gaat komen - of ben ik te pessimistisch vanavond?
 2. Laat bijna maar weg. De bepalende factor is voedsel. Vogels broeden op plekken waar in het broedseizoen voor henzelf, maar vooral voor de opgroeiende jongen, een gunstige voedselsituatie is. Dat is in die gebieden, zeker als ze noordelijk gelegen zijn, vaak in herfst en winter niet het geval, slechts een deel van de vogel(soorten) kan zich dan in die gebieden in leven houden. De vogels zoeken dan voor hen gunstiger gebieden op. Op het noordelijk halfrond liggen die zuidelijker, zodat wij in ons strategisch gelegen landje in de delta dan grote aantallen vogels over ons heen krijgen in de herfst. Voor iedere soort is er weer een ander verhaal hoe dit precies in elkaar zit. En er zijn inderdaad frappante verschillen - maar als je goed kijkt (onderzoek doet) is er veelal een heldere verklaring. Er zijn boeken en websites vol geschreven over dit onderwerp - maar gewoon genieten van al die trekkende vogels is ook mooi. Wat misschien wel leuk is om juist hier te vermelden, is dat er tegenwoordig in het onderzoek naar de trekwegen van vogels ook gebruik gemaakt wordt van GPS-technologie. Vogels krijgen dan een satellietzender aangemeten. Vroeger kon de positie van de vogel alleen relatief onnauwkeurig worden bepaald door de satelliet, tegenwoordig zit in de zender een GPSr die posities vastlegt, en wanneer er kontakt is met de satelliet worden deze data doorgegeven. Voorbeelden van Nederlands onderzoek dat dit type technologie gebruikt is werk aan grauwe kiekendieven, purperreigers (deels met 'gewone' zenders) en enkele soorten meeuwen en ganzen.
 3. Oepsss... ja inderdaad, waarschijnlijk iets gemist Kijk maar even naar deze en deze draadjes......
 4. In het algemeen hou ik me ver van dit soort discussies, maar ik wil wel even kwijt dat ik het hier geheel mee eens ben. Ik ken TP verder niet, maar ik vraag me wel af wat nou eigenlijk z'n hobby was: geocachen of praten over geocachen? Is dit nu echt nodig? Hebben we hier iets aan? Of probeer je TP's standpunt nog eens te verduidelijken?
 5. In een paar stappen heb ik al deze postings gelezen. Wat loopt er hier veel door elkaar, bijna niet te volgen. En wat is er veel negativisme, openlijk en tussen de regels. Helaas, helaas. Heel veel van wat er aan de orde komt valt in de categorie 100 mensen 100 meningen, ofwel geef elkaar de ruimte, ga je gang en geniet - maar geniet niet ten koste van een ander. Ik zie eigenlijk maar één wezenlijk punt: het gedrag van sommigen schaadt soms de belangen van ons allemaal: namelijk het verder kunnen gaan met geocachen. Ik geloof niet dat het zo erg is dat er al bijna een wet is die geocachen verbiedt, maar ik zie genoeg voorbeelden aangehaald om me de zorg te kunnen voorstellen dat het moeilijker wordt om caches te leggen en te laten liggen - zeker op mooie en dus vaak wat kwetsbaardere plekken. Het vervelende is natuurlijk dat daar maar beperkt iets aan te doen is: wanneer een activiteit door een steeds grotere groep wordt beoefend, zullen daar ook mensen tussen zitten die op wat voor manier dan ook lak hebben aan anderen en daardoor schade aanbrengen. Die heb je namelijk overal, en zeker in ons dichtbevolkte Nederland merk je dat dan snel. Kunnen we daar iets aan doen? Uiteraard, maar dat zijn de dingen die iedereen kan bedenken: normale gedragsregels verspreiden, elkaar er op wijzen, sociale controle (ja ik weet het, iets wat stiekem is leent zich slecht voor sociale controle, maar via logs, cache-listings etc. kun je best iets doen denk ik). Als op die manier duidelijk wordt dat het slechts een enkeling is die dingen niet doet zoals ze zouden moeten, is en blijft dat vervelend, maar daardoor zal het geocachen niet (kunnen) verdwijnen lijkt me. Pas als het mainstream wordt om er een zootje van te maken gaat het fout - en dat kunnen we met z'n allen toch nog wel verhinderen? Groet, (nog een) Sjoerd
 6. Sterna

  Weer eens wat anders

  Lees dit draadje over flash mobs en geocaching! Nog meer bellen en klepels
 7. Sterna

  Logvraag bij een not-found

  Ik snap het niet. 1 het spelletje gaat er om iets te vinden en je naam te schrijven op het papier dat daar in zit, het gaat er niet om 'er geweest te zijn'. er kunnen allerlei redenen zijn waarom je 'er' geweest bent maar toch de cache niet gevonden hebt, dat hoort bij het spelletje, sterker nog die onzekerheid of je iets weet te vinden maakt het spelletje (veel) leuker. dus kun je niet een found loggen als je hem niet gevonden hebt. 2 waarom is de waarde van je herinnering gerelateerd aan het loggen van een found? er zijn meerdere caches die ik na lang of kort zoeken niet gevonden heb, maar dat zijn in een aantal gevallen ook leuke herinneringen (mooie plek, kennelijk heel goed verstopt, aangenaam gezelschap die dag enzovoort), en als ik de kans heb ga ik er nog eens heen. waarom zou ik dan in zo'n geval iets willen bewijzen wat ik niet gedaan heb, ik heb dan toch de verstopte cache niet gevonden? klaar, sterker nog: ik zou m'n eigen herinnering verpesten door iets te loggen wat niet klopt.
 8. Tool nodig? Knop 'hide and seek a cache' en dan code intypen bij waypoint, en op Go drukken oftewel die knop is er al. :naughty:
 9. Sterker nog: ik ben er over een aantal weken in de buurt en had een cache in ..... de Heldense Bossen op het oog! Maar ff niet.....
 10. Sterna

  geocaching.com uit de lucht?

  Sommige providers hebben daar op dit moment last van (bv Xs4all), sommige ook niet (bv multikabel) :-( Het is een routeringsprobleempje bij de verbindng van Amsterdam naar America. Je zult dus op (sommige) andere amerikaanse sites ook prblemen hebben. Thnx!
 11. Kan gc.com niet bereiken, hebben meer mensen dat of is er hier iets mis met verbindingen? Dank voor reacties alvast!
 12. Zonet dit draadje eens doorgelezen, en ik heb me weer verbaasd. Ik vind cachen erg leuk (al regende het me vandaag te hard), maar waar ben ik in beland? Gelukkig heeft Kruimeldief gelijk: er liggen genoeg leuke caches die je gewoon kunt vinden en loggen. Dat zijn dan toch geen gekregen coördinaten? Soms kun je een mystery geheel zelfstandig vinden op een andere manier dan de cachelegger verzonnen heeft. Is dat dan fout....? Ik heb wel eens een mystery gehad waarbij je twee aanwijzingen voor andere plekken dan de cacheplek op internet moest vinden, en bij m'n tweede zoekopdracht blunderde ik meteen ook tegen de cachelocatie zelf aan. Doe ik dan iets fout? Bij jou zou ik dan net moeten doen alsof dat niet gebeurd was en de 'correcte' versie op de mail zetten. Tja. Kennelijk denk je dat dat komt omdat hij zo moeilijk is dat niemand hem meer vinden kan? Er kan een andere reden zijn, die ook een afname kan verklaren. Misschien irriteren cachers zich wel aan de voorwaarde dat ze hun huiswerk moeten inleveren om te 'mogen' loggen. Afijn, ik hoop dat het snel weer beter weer wordt, kan ik naar buiten.
 13. Tja... dit zijn van die dingen in automatiseringscontext waar je vooral om moet grijnzen, ik vond het echt een prachtige screendump aan het begin van dit draadje, en het zijn dingen die ergens opgelost moeten worden als ze ècht een probleem zijn, die je niet moet proberen te begrijpen en waarvoor je al helemaal niet op zoek moet naar een 'dader' - dat kunnen er meestal vele zijn, dus er een aanwijzen is heeeeel gevaarlijk (en voor sommigen niet prettig lijkt me zo).
 14. OK, sorry, nou reageerde ik meer op de teneur van latere posts, maar je hebt geheel gelijk als je naar jouw post verwijst. Maar het antwoord van Larinagu is dan denk ik voldoende: het staat in de Geo d'Or beschrijving dus zullen mensen het ook wel zo doen zo af en toe.
 15. Begrijp ik het goed? Er zijn cachers die doen wat in de Geo d'Or beschrijving staat en vervolgens zijn er cachebezitters die reageren alsof er iets heel onredelijks en oneerlijks gedaan wordt. Dat kan dus niet, lijkt me. En je hebt jezelf er mee als cachebezitter, want de waardering die sprak uit het uitdelen van de Geo d'Or telt dan kennelijk niet meer. Daarmee doe je jezelf tekort. Of is de ranglijst belangrijker dan de uitgesproken waardering van de cachebezoeker?
 16. @ Fangorn Dank voor je reactie, ik snap je redenatie, het zijn allemaal individuele afwegingen die tussen mensen (gelukkig) kunnen verschillen. Ben in ieder geval blij dat je de waardering niet afleest aan het aantal logs. Je sluit je aan bij Vlindertje, OK, maar ik hoop nog wel op een antwoord van iemand op mijn vraag over www.navicaching.com want ik beland echt op een site die denk ik niet bedoeld wordt?!?
 17. Ik ga nieuwsgierig als ik ben naar www.navicaching.com maar dat lijkt me een site met links naar allerlei verkoop-sites?
 18. OK, snap ik, maar kan het dan toch niet naast elkaar bestaan binnen één systeem? Ik vind afhankelijk van tijd, humeur, situatie, gezelschap beiden leuk: een snel te vinden cache of een langere route met een cache. Aan de hand van de beschrijving en de logs kan ik redelijk goed selecteren. Het gaat er toch niet om of 'het gros' ze waardeert? Als de mensen die jouw cache daadwerkelijk gelopen hebben hun waardering uitspreken in hun log maakt het toch niet uit of dat kennelijk kleine aantal jouw cache vindt tussen vele andere caches of op een aparte site met veel minder caches? Je krijgt dan de waardering die je verdient van de mensen die jouw voorkeur delen. Misschien mis ik als relatieve nieuwkomer iets? Of ben ik net als Prof X ook teveel tegen die typisch Nederlandse neiging tot afsplitsen in splinters? Hou het lekker bij elkaar, probeer binnen die grote gemeenschap mensen de diversiteit te laten beleven en draag de basale waarden uit (je 24/7 ergernis, terecht!).
 19. Sterna

  Batterijen testen

  Naar aanleiding van Geopatra's eerdere post hierover heb ik diezelfde besteld, en net vanochtend heb ik de eerste vier opgefriste batterijen er uit gehaald en weer in gebruik genomen. Daar heeft ie anderhalve dag over gedaan, maar haast heb ik daarmee gelukkig niet Nu zitten er vier in die ik gistermiddag uit de chemobox heb teruggehaald, inderdaad een paar maand geleden wegens beroerde prestaties afgedankt. Als ie die ook weer opwaardeert is het terugverdienen begonnen. Dank voor deze goede tip, Geopatra!
 20. Sterna

  Geocaching.com ligt plat

  alleen de pagina met m'n profiel is ontoegankelijk, via de homepage kun ik wel bij cachebeschrijvingen komen, al is het wel sloom nu
 21. Sterna

  Epiloog

  Deze discussie, en eerdere op dit forum de afgelopen tijd, hebben me aan het denken gezet. Ik ben een relatief nieuwe geocacher (vorig voorjaar echt begonnen, daarvoor al wel meegelopen met m'n broer en gezin). Uit de twee sites .com en .nl heb ik een heleboel informatie gehaald, wat erg leuk en handig was. Daar horen ook de forums bij, allerlei technische info maar ook hoe mensen tegen zaken rond cachen aankijken. Een grote snoepdoos aan informatie, heerlijk. Maar er vallen ook negatieve dingen op. Om te beginnen dat deze gemeenschap soms net een echte Nederlandse al heeeeel lang bestaande vereniging op dorpsniveau is: oud zeer, kleinzieligheid, gedoe, bijzaken. Hou toch op met onzin, maak een grapje, geef je mening beschaafd en realiseer je dat anderen er anders over kunnen denken - en ook dat geschreven tekst altijd anders overkomt dan getypte berichten (jullie missen nu bijvoorbeeld mijn vriendelijke grijns). En probeer de sterke kant van dit forum: het uitwisselen van nuttige/leuke/grappige etc. info, niet te laten ondersneeuwen door negatief gedoe. En anderzijds: hanteer het TV-principe: je hoeft niet alles te lezen..... Ik wil geen spam, dus liever ook niet als ik lid ben van een digitaal forum. Dus als iemand een al dan niet digitale winkel begint met spullen die hij/zij ergens anders inkoopt en met marge weer verkoopt, vind ik het ongepast als daar op een informatief forum door die persoon zelf reclame voor wordt gemaakt. Anderzijds, als iemand goede ervaringen heeft met een leverancier, binnen of buiten het forum, wil ik dat best horen, à la Consumentenbond: vertel wat goed was en waarom, kan mij helpen bij de keus van een volgende aankoop. Dat is als ik het allemaal goed begrepen heb ook de lijn van de regels voor dit forum, dus wordt dat bewaakt door moderators. Prima geregeld. Goed, geen spam/reclame dus, maar zoals altijd, je kunt ook te ver gaan en te rigoureus zijn. Ik heb de handleiding van Kapitein Haak destijds ook gedownload en geprint, een fraaie summary van alle nuttige info. Nu wordt het een boek, ik hou wel van boeken, dus dat is alleen maar prachtig. Kan die stapel A4tjes met een nietje erdoor weg. Is het praten over dat boek dan commercie? Als ik lees dat het over 10 of 15 euri voor dat boek gaat, weet ik genoeg om te beseffen dat het wel kostendekkend is en er ook nog wat wat overblijft, maar reken maar niet dat Kapitein Haak na de publicatie van dit boek kan gaan rentenieren. Als dit boek de enige reden is voor de gebeurtenissen die voor Kapitein Haak aanleiding waren zijn epiloog te schrijven, hoop ik dat er ergens mensen zijn die vanavond een paar rustige en verstandige telefoontjes plegen, zodat Kapitein Haak en de beheerders van dit forum weer door één deur kunnen. En verder hoop ik op mooi weer dit weekend, want ik heb tijd om te gaan cachen Sjoerd
 22. Correctie: het betreft deze cache! groetjes GeoVlinder Een cache met maar 2 founds en 2x4 sterren vinden op het moment dat je uit zelfbescherming een gat in de sneeuw graaft om in weg te kruipen.... gelukkig bestaat toeval nog. Een prachtverhaal. En ondertussen schrijven wij in NL forums vol over het wel of niet loggen van potjes die er niet zijn of niet open willen. Ik wil naar buiten! Maar dat is ik moet gewoon werken.....
 23. Sterna

  Premium Caches in Nederland

  Ik ben geen premiummember en kan de caches inderdaad niet inzien. Wat is trouwens de lol van een premiumcache ? Je wilt toch graag dat zoveel mogelijk mensen je cache kunnen zoeken ? De zoekfunctie doet het nog: in dit draadje is deze vraag uitgebreid besproken.
 24. Sterna

  Commercie in geocaching

  Dit is precies waar het om gaat: iemand wijzen op een aanbieding of een goede leverancier (waarbij ik er dan van uit ga dat dat eerlijk gebeurt en zonder belang bij die leverancier) is iets wezenlijk anders dan een cache leggen waarin reclame voor je eigen commerciële activiteiten is inbegrepen. Nu was het op/via de cache pagina, maar als een verder neutrale cache zou blijken te eindigen bij de koffietafel van een buitensportzaak voel ik me ook belazerd. Ik zou het goed vinden wanneer dit punt in de review wordt meegenomen (en dat er af en toe iets door de review slipt snap ik ook wel, is geen probleem want mensenwerk! - en dat wordt dan vanzelf gemeld en gecorrigeerd). Nu was het een geocaching gerelateerde commerciële activiteit, de volgende keer .... vul zelf maar in. En wie weet, leidt een dergelijke discussie wel tot het verzoeken om, of zelfs opleggen van, wijziging van al bestaande caches - dat moet dan ook kunnen, de wereld is niet statisch. Geen idee, ik heb inmiddels honderden maar nog lang niet alle 46 honderd zoveel beschrijvingen gelezen. Overigens ben ik, als nog redelijk verse cacher, wel blij dat er op een onderwerp als dit veel reacties komen van mensen die cachen kennelijk ook willen zien als een relatief commercie-vrije activiteit. Eigenlijk wel grappig in overdrachtelijke zin: we vinden onze richting wel zonder dat we gestuurd worden door onnodige bemoeienis.
 25. Sterna

  Commercie in geocaching

  Gevoelsmatig vind ik een Dierenpark of een duingebied iets heel anders dan een webwinkel. En als ik het draadje goed begrijp runt de cache-legger zelf de webwinkel? Bah, te banaal voor woorden. Als je webwinkel goed is wordt ie in het kleine cache-wereldje vanzelf bekend, daar heb je dan geen cache voor nodig. En als ie niet goed is, ook duidelijk. Morgen mag ik de cache van Slager X pas loggen als ik bij hem een karbonade heb gekocht, sorry maar dit gaat geheel de verkeerde kant op. En zeggen 'dan doe je hem toch niet' is niet op z'n plaats: al bij het bekijken van de info stuit je op de reclame. Ik vind dat als je een cache gaat doen, dat het review-systeem garanties geeft en moet blijven geven dat de cache aan zekere randvoorwaarden voldoet. Dat er voortuincaches zijn vind ik al erg genoeg, alsjeblieft niet ook nog winkelcaches erbij.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...