Spring naar bijdragen

Brand


Aanbevolen berichten

Gisteren za.15 mei is een groot deel van natuurgebied De Boschplaat op Terschelling in as op gegaan. Vannnacht is er op 3 plaatsen opnieuw brand uitgebroken. Er is op dit moment ruim 45 hectare weg gebrand. De brandweer kan niet bij de brandhaarden komen om het te blussen. Het is nu afwachten hoe lang het duurt voor er een blushelikopter uit soesterberg komt :eek::lol1:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

De Koninklijke Luchtmacht zet een tweede blushelikopter in bij de bosbrand die op Terschelling woedt. Het gaat om een Chinook, die vier keer zo groot is als de Cougar die al bezig was. De grote helikopter is er vooral om verdere verspreiding van de brand richting een naaldbos te voorkomen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja, ik heb de Chinook hier net boven Zeewolde over zien vliegen met een grote rode zak er onder.

 

Gave machine's he

 

 

heli_chinook_b.jpg

 

Zonder rode zak helaas. Ze blussen in 1 keer een stuk met 10.00 liter wat ze uit de zee scheppen. De Cougar die al sinds van middag aan het blussen is kan "maar" 2500 liter water lossen

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ANP 22.13:

 

BRAND16+AH; TERSCHELLING-BRAND-BOSPLAATBosbrand Terschelling onder controle (6)

N i e u w bericht, meer informatie

TERSCHELLING (ANP) - Bij een bosbrand op Terschelling is afgelopen weekeinde zeker 40 hectare natuurgebied verloren gegaan. Zaterdagochtend brak op de Bosplaats het eerste duinbrandje uit, gevolgd door een grotere brand in de middag. Zondagmorgen laaide het vuur op het oostelijk deel van Terschelling opnieuw op. De brandweer had de brand zondagavond onder controle, maar houdt de situatie in de nacht van zondag op maandag nog scherp in de gaten.

Bij de brand werden zondag twee blushelikopters ingezet omdat de brandweer moeilijk bij de vuurhaarden kon komen. Ook kwamen bosbrandspecialisten van de wal. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Vooral door de inzet van de tweede, grotere blushelikopter kreeg de brandweer het vuur onder controle. Maandag komen opnieuw 25 extra brandweermannen van de vaste wal. Zij zijn afkomstig van verschillende korpsen in Friesland.

Blushelikopters worden alleen ingezet als de reguliere brandweer niet in staat is de brand te blussen. Beide toestellen van de Koninklijke Luchtmacht komen uit Soesterberg. De Cougar kan per keer 2500 liter uit de Noordzee over het vuur uitstorten, de capaciteit van de Chinook is vier keer zo groot, aldus kolonel T. ten Haaf, commandant van de luchtmachtbasis van Soesterberg zondag.

De blushelikopters verlenen regelmatig assistentie bij brandbestrijding, bijvoorbeeld in 2002 bij een brand in een cacaofabriek in Zaandam. Onder de helikopter hangen zogenoemde 'bambi-buckets'. Deze flexibele watercontainers scheppen water uit zee en storten dat uit over de vuurhaarden. Het effect van een blushelikopter is groot, aldus Ten Haaf. Elke keer als hij een lading water uitstort, is dat vergelijkbaar met de capaciteit van drie brandweerwagens. De helikopter doet er ongeveer vijf minuten over om een nieuwe lading water te halen.

Zaterdagochtend om 06.00 uur brak voor het eerst een brandje uit op de Bosplaat. 's Avonds kreeg de brandweer het vuur dat 's middags oplaaide op hetzelfde natuurterrein onder controle, nadat de wind ging liggen. Op twee plaatsen ging daarbij een aantal hectare duin, helmgras en loofhoutbos verloren.

Een aanwakkerende noordenwind deed de brand zondagochtend weer oplaaien. Volgens de brandweer heeft het vuur veel vogelnesten vernietigd. Zondag brandde vooral een berkenbos plat.

In totaal ging het zondag om drie vuurhaarden. De brandweer houdt het gebied rondom twee makkelijker te bereiken vuurhaarden nog nat om uitbreiding van de branden te voorkomen. Daarvoor zijn volgens brandweercommandant I. van Zwol de twee brandweerwagens van Terschelling ingezet.

Door de stevige wind was de rook op het Friese vasteland zowel zaterdag als zondag te zien en te ruiken. De brandweer kreeg vooral op zaterdag veel telefoontjes daarover binnen.

Zondagavond waren in het getroffen gebied geen vlammen meer te zien, maar smeulden verschillende plekken nog wel. Staasbosbeheer en de politie bewaken het gebied in de nacht van zondag op maandag. Volgens woordvoerder M. Izeboud van de gemeente Terschelling blijft het nog wel even spannend. Als de wind weer aanhaalt, is de kans groot dat de brand opnieuw oplaait.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Algemeen Dagblad van 07-09-2001 Pagina 5 Binnenland Interview

 

Bosbrand vaak gunstig voor natuur

Door Bas Groenendijk

 

Kootwijk -

 

Een allesvernietigende bosbrand? Wandelparadijs naar de knoppen? Natuurgebied in rook opgegaan? ,,Niks van aan'', zegt Henk Koop van Alterra, het Onderzoeksinstituut voor de Groene Ruimte in Wageningen.

 

Een bosbrand op z'n tijd kan hem niet allesvernietigend genoeg zijn. ,,Want'', zo zegt Koop na een onderzoek in het bos langs de A1 bij Kootwijk dat zes jaar geleden platbrandde, ,,brand in naaldbos op arme zandgronden is goed voor de natuur. Door het wegbranden van de 15 tot 20 centimeter dikke laag van naaldjes en takjes die zich in de loop van de tijd heeft gevormd, krijgen zeldzame plantjes de kans terug te keren in de natuur. En dat gebeurt ook, zoals je hier kunt zien.''

 

Tussen de afgebrande bomen, die Staatsbosbeheer voor het eerst niet heeft opgeruimd, wijst de wetenschapper op enkele nauwelijks zichtbare plantjes tussen de eveneens spontaan teruggekeerde struikheide. ,,Dat zijn sporenplantjes. Hun minuscuul kleine zaadjes zijn over misschien wel 1000 kilometer komen aanwaaien en krijgen nu, dankzij het feit dat die bovenlaag is weggebrand, in het vrijgekomen zand de kans om te wortelen.'' Een normaal mens zou er geen seconde bij stilstaan, maar Henk Koop wel. Verrukt roept hij: ,,Kijk hier, Cladonia korstmossen en daar de zeer zeldzame en aan brandplekken gebonden paddestoelen: de tolzwam, de oliebolzwam, brandplekfranjehoed, bosbrandvlamhoed en de brandplekbundelzwam. Sommige van deze gewassen leven in symbiose met dennen, zoals de mycorhiza-paddestoel.''

 

Een beetje besmuikt merkt Henk Koop even later op dat hij zo enthousiast is over het gunstige effect van bosbranden op de natuur dat hem na een brandje wel eens om een alibi is gevraagd. ,,Dat had ik gelukkig. Maar kijk daar, het wilgenroosje, fireweed noemen ze dat in Amerika. Dat is niet de meest bijzondere plantensoort, maar hij is wel mooi.''

 

De onderzoeker van Alterra wil toch even duidelijk maken dat hij niet bij elke bosbrand staat te juichen. Bossen, waarbij de humuslaag vermengd is met zand, mogen wat hem betreft behouden blijven. ,,Maar dat is anders bij de aangeplante naaldbossen op arme zandgronden. Daar komen van nature steeds meer loofboomsoorten tussen, die dikke strooisellagen veroorzaken. Daardoor verdwijnen bepaalde paddestoelen en korstmossen. Ze worden verdrongen door grassen. Als het kale stuifzand na een brand weer boven komt, vestigen zich er opnieuw grove dennen met een ondergroei van korstmossen, struikheide, bunt-, schapen- en zandstruisgras. Ook de zandloopkever en zandhagedis keren terug. Bovendien trekken dode bomen veel houtetende insecten aan, die op hun beurt weer aantrekkelijk zijn voor spechten. Het heeft ook tot gevolg dat er meer in holen broedende vogels komen.''

 

Over de suggestie om dan toch maar van tijd tot tijd een stuk bos in de brand te steken, moet Henk Koop glimlachen. ,,Zoiets doe je natuurlijk niet. Maar het zou wel goed zijn als de brandweer van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer te horen krijgt in welk gebied eens in de 200 jaar een brand mag uitwoeden. Er hoeft niet altijd angstvallig te worden gereageerd bij elke rookpluim. De bosbeherende instanties zijn denk ik nog niet zover om nu al aan te geven welk gebied eventueel mag afbranden. Maar ze bestuderen op dit ogenblik wel ons rapport over de gunstige effecten van de bosbranden in Oldebroek (1970), Stroeërzand (1976) en Kootwijk (1995). De ontwikkelingen staan niet stil. Dat blijkt ook al uit het feit dat na die laatste grote brand geen dode bomen zijn opgeruimd. Het heeft wel iets, die doodsbeenachtige resten van bomen. Er wordt hier leunstoelbeheer toegepast. Eindelijk hoeft dit volkje een keer niets bij te sturen, te kappen of naar zijn hand te zetten. De natuur mag zijn gang gaan en zorgt voor natuurlijk herstel.''

 

Op de geblakerde vlakte waar zich ooit een bos bevond, herstelt de natuur zich vanzelf.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hopelijk is de virtuele maar fysiek wel aanwezige cache Het Huske op e Slenk er nog.

Ik ben dit weekend op Terschelling geweest. En het Huske is 'mijn' cache. Ik heb, na wat navraag bij eilanders besloten dat een cachecontrole niet nodig was! Maar 100% zeker ben ik niet. In Juli ben ik er weer, dus dan zal ik zelf gaan controleren. (Eigenlijk is de belangrijkste reden dat in vier dagen 100 km fietsen teveel zadelpijn op heeft geleverd voor nog es 40 km extra :-)

 

Ik zie net dat de cache op 19 mei gelogd is, dus het Huske is er nog! Wel wordt een afwijking van 300 meter van de coordinaten gemeld, dus deze zomer toch maar wat cache onderhoud plegen. Schep en spijkers mee...

Of zou het makkelijker zijn de coordinaten aan te passen? :crybaby:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...