Spring naar bijdragen

superboppe

Leden
  • Aantal bijdragen

    254
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  • Gewonnen dagen

    1

Alles door superboppe geplaatst

  1. Zo'n Controlegetal maakt het vaak wel heel makkelijk om een multi thuis op te lossen. Niet doen dus. Maar wat je zeker niet moet doen is mensen het aantal letters laten tellen van woorden met een lange ij er in, (zonder te vermelden of jij vindt dat dat 1 letter is of er twee zijn), aantal onderdelen van een bank laten tellen (zonder te vermelden of de borgringen van de bevestigingsbouten ook mee doen), aantal oranje onderdelen laten tellen (van een licht rood, donker gele schommel), omtrek van de rotonde laten bepalen (zonder te zeggen of je de binnen-, buiten-, of middencirkel bedoelt), het middelpunt van een driehoek laten bepalen (zonder te vertellen welk van de 3053, in 2004 bepaalde, punten), omtrek op ooghoogte van de boom (zonder te vertellen of het je linker of rechter oog is) te meten, het aantal traptreden te tellen zonder te vertellen of de onderste en bovenste plank treden zijn of niet, een vierkant bord twee of vier zijden heeft, of het aantal openingen in een buis te tellen. Of een peiling te maken zonder te vermelden of je het magnetische- of ware noorden moet gebruiken. En komen niet op elk willekeurig punt van een pad twee wegen bij elkaar? Maar een rekensommetje zonder haakjes heeft ook een eenduidig antwoord, volgens de algemeen geldende wiskunde. Mits de bedenker van het sommetje zich daaraan heeft gehouden, komt daar het juiste antwoord uit als de variabelen correct zijn.
  2. Je kan je notifications laten doorsturen naar je thuisserver die de mail filtert en notifications voorziet van essentiele informatie als locatie en hint, en via bijvoorbeeld Gnokkii een sms laat sturen vanaf een telefoon die je aan de PC hebt gesoldeerd. Of omzet in een twitter bericht. Zo iets. Zou kunnen.
  3. Ja, maar dan kan je hem ondertussen niet updaten. En de ander kan ook de coordinaten zien, wat je misschien wel niet wilt. Het klinkt als een vrij eenvoudige aanvulling, die volgens mij de kwaliteit van caches zou kunnen verhogen, en de reviewers wellicht weer werk gaat schelen.
  4. Het valt met op dat sommige berichten/treeads/draadjes niet in de RSS feed veschijnen. Zoals deze. Wat is hier mis? Zijn alleen bepaalde categorieen in de RSS te zien? Of alleen bepaalde cachers? Of alleen titels met een bepaalde letter er in? Of ben ik gek? Zelfs deze post zelf staat er niet in, ook niet als ik een nieuwe RSS-bookmark aanmaak vanaf deze pagina zelf. Huh?
  5. Het zou zo verdomd handig zijn als je een listing van een ongepubliceerde cache naar een andere cacher kon sturen, in de vorm van een link waarmee hij/zij, mits ingelogd, jouw pagina kan zien en reviewen. Want, ook al lijkt de titel anders te beweren, is dat niet de activiteit van de Reviewer. Het zou een hoop slordigheden en andere fouten schelen als dit een gangbare praktijk werd. En juist daarom zou het fijn zijn als dit makkelijker werd gemaakt, dan door zoals nu de pagina uit te printen, in pdf om te zetten, op te slaan met alle images en links er bij, etc, en die naar een ander te mailen. Alleen de platte text lezen voldoet vaak niet. Ben je het hier mee eens, steun dan mijn voorstel op GC.com: http://feedback.geocaching.com/forums/75775-geocaching-com/suggestions/2298382-provide-review-link-for-unpublished-caches-to-a (of lever je kritiek). Het voor de hand liggende bezwaar dat dat vriendjes-een-ftf-laten-scoren in de hand werkt lijkt me niet relevant, want dat kan nu ook al als je zo flauw bent. Het hoeft geen verplichting te zijn, maar zou, zeker bij een eerste geplaatste geocache wellicht wel bevorderend zijn voor de kwaliteit als een nieuwe cache door bijvoorbeeld twee (actieve) mede-cachers werd gevalideerd.
  6. Complimenten voor zo'n uitgebreide uitleg. Veel aspecten zijn behandeld, en je kan natuurlijk niet alles tot in de puntjes uitleggen. Maar ik heb wel een paar suggesties voor aanvullingen en verduidelijkingen: * Onder 'coordinaten' zou je ook RD kunnen (moeten) noemen, ons Nederlandse coordinatenstelsel, dat toch in diverse caches, niet alleen mysteries, gebruikt wordt. Of gewoon decimale graden Ndd.ddddd Eddd.ddddd, in plaats van minuten. Verder zou ik noemen dat er men het niet zo nauw neemt met de notatie van coordinaten, en dat bijvoorbeeld N51.12.456 niet betekent dat na de punt bij de graden het decimale deel komt, maar de minuten. Kortom, kijk altijd goed wat je (met name bij een mystery) invult, want hoe onlogisch het er ook kan staan, de cache-legger heeft altijd gelijk. * Ik zou benadrukken dat het een stiekeme hobby is, en dat je eigenlijk onopgemerkt te werk moet gaan. Maar vooral dat daar ook onder valt dat je geen zichtbare sporen van het zoeken achterlaat. Ik zie steeds vaker dat men voor het vinden van het vogelhuisje op ooghoogte of de nepdrol op de boomstronk, de grond rond alle bomen in een straal van 10 meter omwoelt, en dit zo achterlaat alsof er een kudde wilde zwijnen op bezoek is geweest. Gebruik een prikstok of een tentharing, maar geen schoenzolen om te zoeken. OK, een onverlaat op een crossmotor laat ook bandensporen na in het natuurgebied, maar zo zijn wij niet. * Steeds meer beginnende cachers willen in no-time zelf iets verstoppen. Op zich niets mis mee, maar laat men zich wel afvragen of het iets toe voegt. Ik wil hier geen kruistocht tegen voortuincaches voeren, maar het al te snel plaatsen van minder-dan-gemiddeld-caches, om er maar een neergelegd te hebben, gaat toch ten koste van de kwaliteit, in mijn ogen. Het lijkt me goed iets meer nadruk te leggen op het feit dat je een cache plaatst om anderen een plezier mee te doen. Er zijn richtlijnen -lees: regels-, dat is duidelijk, maar er zijn ook bepaalde 'goede gewoonten'. Een cache legger gaat niet over een nacht ijs; dat is iets dat je zorgvuldig zou moeten doen. Je ziet steeds vaker dat een nieuwe cache die door iemand is neergelegd die er zelf reeds 20 gevonden heeft, 50 meter afwijkt van het gegeven coordinaat, bijvoorbeeld. * Denk voor wie na je komt: berg alles waterdicht op, netjes verstopt, plak niet het hele nano-rolletje vol met een mega sticker, etc. Juist een handleiding als deze is het uitgelezen instrument om beginnende geocachers met de van oorsprong gangbare geocache-mores bekend te maken. Als niemand het ze vertelt, hoe moeten we het dan weten? Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen, en iets meer aandacht aan deze puntjes kunnen wijden, in een volgende, ongetwijfeld nog mooiere, editie.
  7. Geniaal tool. Je kan heel snel zoeken op alles wat je wilt. Hele eenvoudig om een selectie te maken van wat ik ga doen. Samenvatting met hints en opmerkingen printen, en op pad. En zo nu en dan een POI list voor mijn Etrex Vista HCx maken zodat ik alle caches van het land en meer er met tussenpunten en hints in heb zitten. Regelmatig paperless op pad met mijn oude Vista. Of even een lijst HTML files maken en die naar mijn telefoon copieren. Heb ik meteen alle plaatjes en de spoilers (via Spoilersync) op zak. Niks PDA of Iphone nodig. Een Nokia 2700 classic. Allemaal dank zij GSAK.
  8. superboppe

    Het Gebruik Van De Hint

    Sjonge, omgeploegde bossen Bedoel je dat wat blaadjes onderste boven liggen? Of dat wat zand enkele centimeters verplaatst is? Ja, een hint kan de natuur 'redden' Nee, eerlijk waar: laatst op zoek naar een vogelhuisje, maar de 20 bomen er omheen waren 20cm rond de boom volledig kaalgeharkt. Het was echt een komisch gezicht, vooral als je er bij bedenkt hoe gefrustreerd de vorige cacher daar in de weer moet zijn geweest, verbeten schoppend tegen de grond en bladeren. Alsof er een kudde wilde zwijnen naar truffels had lopen zoeken. Positief was dat het vrij duidelijk was dat ik op de juiste plek was beland. Maar in die zin heb je gelijk, dat, al staat er in de hint: "op ooghoogte, tjilp, tjilp", die kennelijk niet wordt gelezen en hij net zo goed achterwege gelaten had kunnen worden. Vroeger waren er minder cachers, hadden er misschien meer een prikstok, maar ik denk wel dat het aan ons, cachers van het eerste uur, is om alle nieuwe beoefenaars van deze spannende, natuurvriendelijke, uitdagende, ondergrondse, en stiekeme hobby, een beetje op weg te helpen, en aan te geven hoe bepaalde dingen horen. Zoals de boel achterlaten zoals je die gevonden hebt, of nog beter, zonder enig spoor. En een hint mag daarbij best helpen om de kans op eventuele sporen te minimaliseren, zeker op plekken in de natuur waar niet duidelijk is waar hij ligt. Een filmkokertje zoeken in de grond bij een van 20 bomen in een bos, wat niet zonder prikstok lukt, is geen bal aan, maar een nano in een bout van een picknicktafel zoeken, en dan ook nog vinden, is geweldig!
  9. superboppe

    Het Gebruik Van De Hint

    Bij een multi of mystery vind ik doorgaans dat de cache zelf goed te vinden moet zijn: de uitdaging zit daar in iets anders. (Alleen mensen die een mystery van Geoleaks hebben beplukt krijgen geen hint voor het eindpunt; hebben ze ten minsten iets zelf gedaan ) Maar de omgeploegde bossen die je tegenwoordig tegenkomt laten zien dat zonder hint het gros van de cachers de kunst van het zoeken niet meer verstaat. Maar hints voor waypoints onderweg moeten altijd in de HINTS sectie op de pagina staan. Dat is waar je ze zoekt, als je op pad bent. Rekening houden met elk mogelijk aantal karakters voor de hinttekst op elk mogelijk apparaat kan niet. Als ik iets mee neem is het de tekst van de hints, en het zou jammer zijn als ik die nou net niet had omdat de hints verspreid over een andere tekst staan (ook al heb ik bij een multi doorgaans de beschrijving wel bij me). Maar goed, richtlijnen zijn leuk, stricte regels gaan me wat ver; Daar zijn er al veel te veel van.
  10. Doorgaans kom je er wel uit als je gewoon begint met invullen. Maar inderdaad, er zijn gevallen waarbij je iets uitrekent dat voor meerdere uitleg vatbaar blijkt. Als dat zo is vind ik dat je best de cache-owner een mailtje mag sturen om hem/haar er op te wijzen dat het wat slecht omschreven is. Wellicht was dat juist de bedoeling, maar doorgaans, bij een mooi multi, is het gewoon onwetendheid van de cache-legger dat er meerdere manieren zijn om de dingen te zien of noteren, en is hij, of zij, er wat blij mee dat de cache-beschrijving wat verbeterd kan worden. Ik zelf zit vaak echter meer te twijfelen bij vragen als: Hoeveel letters geven het soort winkel aan? Hoeveel treden heeft deze trap? waarbij het altijd de vraag is of de verdieping waar je aankomt ook een tree is of niet (gaat het om de treden of het aantal stappen omhoog). Wat doen we daar mee?
  11. Oh ja? Hoe dan? Simpel, door GC.com zelf. Je hebt de voorwaarden ooit geaccepteerd (inclusief toekomstige wijzigingen), en als je je daar niet aan houdt kan GC.com je gewoon lid-af maken. Blijft natuurlijk wel lastig om aan te tonen wie zich er niet aan heeft gehouden, maar ja, een bankovervaller wordt ook wel eens na een tip aangehouden. En als ik een feestje houdt, en jij misdraagt je, mag ik je rustig naar buiten zetten. Hoef ik geen 'bewijs' voor aan te leveren; het is mijn feestje onder mijn voorwaarden. Best eng, eigenlijk.
  12. Ach, als je je niet aan de voorwaarden van GC.com houdt kan je account mijnsinziens daar verwijderd worden. Dus pas op als je iets op Geo!#@%$ zet. Het gaat er niet om wat wettelijk mag; je speelt een spel en dient dat volgens de regels te doen. De wetgever verbiedt mij niet een kruiswoordraadsel fout in te vullen, maar het slaat nog steeds nergens op. Als je een spel volgens willekeurige eigen regels speelt gaat de lol er snel af. Kortom, Geo!#@%$ zelf is niets aan te doen: elke dwaas kan een berg stront neerkwakken; het gaat er om wie er vervolgens letters in schrijft. Niet doen dus; ga lekker een ander spelletje spelen dan Geocaching mysteries zoeken, als je dat niet leuk vindt of niet kan. Ik zeg: een cache bestaat bij de gratie van een cache-owner: Respect!
  13. Hulde! Handhaven blijft natuurlijk lastig, maar we hebben in elk geval een poot om op te staan. "Vrijheid van meningsuiting" is iets dat los staat van het hele GC-spelletje, uiteraard, maar als je een spel speelt hoor je je toch aan de regels te houden. Staat niet in de regels, maar valt onder goed fatsoen. Is moeilijk voor de zwakkeren van geest onder ons; die hebben een scheidsrechter nodig om aan de regels gehouden te worden, maar dat betekent niet dat zolang die er niet zijn, alles mag. Nee, je neemt deel aan een spel, en houdt je aan de regels die daar bij horen (en die zijn er nu op dit punt). Als je dat niet wilt is het heel simpel: dan ga je maar een ander spelletje spelen! En het gaat natuurlijk gewoon om de mentaliteit van de Geocacher. Een bergbeklimmer vindt er ook niets aan om met een helikopter op de top gedropt te worden, en roept niet vervolgens trots dat hij de top heeft bereikt. En dat is logisch. In Geocacheland zou het ook gewoon zo moeten zijn dat een log staat voor iets dat je zelf bereikt hebt. Dat is de aard van het spelletje. Eer, voldoening, bloed, zweet en tranen. Heerlijk!
  14. superboppe

    Goud

    Als een cache al door iemand gevonden is vind ik er werkelijk niks meer aan. Alleen goud verzilveren telt. Zeker als het een carpoolcache is: lekker snel van de bijrijdersstoel springen nog voordat de auto stil staat, en de bestuurder uitlachen terwijl hij nog staat te parkeren, en jij al het logboekje ontmaagt! Heerlijk! En FTS! Dat je de eerste bent die hem oplost en groen licht van de checker krijgt! Da's eigenlijk nog mooier. Kan je gewoon rustig gaan slapen... Zouden ze op GeoL#@&$.nl ook een wedstrijdje maken van de First to Spoil? Sneu volk daar.
  15. Ach, waar maken we ons druk over. Als je de FTF of 100TF maar zelf verdiend hebt, de multi zelf gelopen, en de mystery zelf hebt opgelost. En niet denken: "Zo, ik heb mijn FTF binnen, dan kan ik mooi de coordinaten of oplossing publiceren, want er is geen eer meer te behalen". Wat dat betreft ben ik het helemaal met Barny eens, het maakt geen r**t uit of hoeveelste je bent; zoeken, vinden en oplossen is iets dat je voor je eigen EER doet, je naam in een boekje schrijven kan iedereen.
  16. Ik wil een GPS datalogger/tracklogger/phototagger kopen, om mijn gelopen route bij het orientatielopen op te slaan, en later te kunnen analyseren. Lijkt me leuk. Mag geen GPS met schermpje zijn, want dan zou je hem wel eens onderweg kunnen gebruiken, en dat mag niet. Wie heeft er eentje liggen en wil hem verkopen? Of kent iemand die er een wil verkopen? Ik denk aan types als de iGotU GT600 of GT200e. Lekker klein, maar niet zo veel batterij-levensduur. Of aan de Qstarz Q1000XT, met een betere GPS-chip (zeggen ze) en gaat langer mee, maar is wel weer een stuk groter. Of een Qstarz Q1300S/ST die wel klein is, maar wel erg kort op een batterij mee gaat. Wie heeft een advies?
  17. Pas als ik een voortuincache neerleg ga ik voor de FTF! Nèt voor de bijna-eerste vinder uit het raam springen en met de eer gaan strijken (en meteen loggen op mijn iRon). Da's pas leuk! Of het kistje direct binnen zetten en meteen archiveren (kan hij ook 5/5 sterren worden: "kijk maar hoe weinig hij gevonden is").
  18. Stem op dit Feedback item op Geocaching.com om deze vraag kracht bij te zetten. Het gaat overigens niet alleen om RD, maar om gewoon alle van toepassing zijnde coordinaten te laten zien. Zou zo handig zijn. Mystery met oplossing in MGRS? Dan weet je wat het ongeveer gaat worden. RD? Ook heel handig. Maar met 4 stemmen komt hij niet echt op nummer 1, dus breng je stem uit!
  19. Bedoelen jullie niet gewoon deze (zonder batterijen): http://jgeo.nl/handig/?
  20. Of dit een respons is op mijn voorstel op de GC.com feedback site is weet ik niet, maar er kan ineens iets met SMS en Twitter. SMS/Twitter op Gecocaching.com Bijvoorbeeld om een hint op te vragen, of een note te plaatsen. Alleen is de pagina met uitleg wat summier. Wie heeft hier al ervaring mee en wil die delen? Het lijkt alleen locale SMS kosten te kosten, maar er staat ook iets over advertising. Krijg ik vervolgens dagelijks SMS spam? En kost die ineens wat? Ik ben een beetje huiverig voor dit soort dingen.
  21. superboppe

    Batterijen

    Koop in elk geval nooit oplaadbare NiMH van Durace11. Ik heb nog nooit zulke slechte batterijen meegemaakt. De capaciteit ligt ver onder wat gespecificeerd is, en zakt bovendien bij gebruik snel in. Let bij alle batterijen met een grote capaciteit op dat je een relatief moderne lader gebruikt die ze ook als zodanig 'herkent'. Een oude processor gestuurde lader die ik had bleef maar doorladen bij batterijen van 2700+ mAh, waardoor ze heet werden, en vervolgens effectief nog maar als 2500 mAh of minder presteerden.
  22. superboppe

    Coórdinaten

    Dat weet ik niet, maar Google weet het wel!
  23. Ik krijg geen nieuwe berichten meer binnen via de RSS tream van het forum (http://forum.geocaching.nl/index.php?app=core&module=global&section=rss&type=forums&id=2). Wat is hier mis? Ligt het aan mij of aan het forum?
  24. Wie weet wat momenteel de beste (en natuurlijk acceptabel geprijsde) NiHM lader is? Ik wil een compact modelletje, dat op 12V en 110-240V kan werken (met adaptertje). Ik heb nu een Maha MH-C204F, die op zich uitstekend voldoet, maar die moeite lijkt te hebben met 2600 mAh batterijen, en niet ophoudt met laden. Het zou natuurlijk leuk zijn als hij ook aangaf hoeveel capaciteit een batterij nog heeft, en batterijen per stuk kan laden (ipv per paar) als je een 3 batterijen in een apparaat moet zetten. Er is veel te koop, maar wat telt zijn natuurlijk de ervaringen van gebruikers. Wie heeft die?
  25. Ik denk dat ik zoiets in een paar uur wel gebouwd en getest heb (hoewel of zoiets ook in het buitenland werkt?). Alleen om dat voor elkaar te krijgen, zou ik de site van gc.com moeten gaan scrapen. En dat is nou net tegen hun voorwaarden. Heeft gc.com niet zelf zo'n service? Tc Je kunt http://geo.rkkda.com/ gebruiken, wellicht. Geo-gid zou de status van een cache moeten kunnen filteren. Volgens mij vraagt hij niet een cache pagina zelf op, alleen de lijst met caches die voldoen aan een criterium. Lage server load dus.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...