Spring naar bijdragen

Hagar

Leden
  • Aantal bijdragen

    37
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door Hagar geplaatst

  1. Sinds mijn laatste discussie met Geopatra de 'major upgrade' van het forum niet heeft overleefd had ik mij voorgenomen niets meer te posten, maar een steunbetuiging aan Twin Peaks is een passende afsluiting. Passend, omdat mijn standpunten en die van TP ooit mijlenver uit elkaar lagen (toen hing mijn kast nog vol bruine overhemden) maar tegenwoordig volledig overeenkomen. Vergis je niet TP, honderden geocachers zijn jou om dezelfde redenen voorgegaan. Hun namen kun je op dit forum lezen als je terugbladert in de tijd. Stuk voor stuk echte geocachers, die hier nog maar weinig terugvinden van het oorspronkelijke spel. Het ga je goed en we komen elkaar vast wel eens ergens tegen.
  2. Hagar

    Opwaardering

    Keske27 is een visionair. De kolder van vandaag is het spel van morgen. In 2002 was het lachwekkend om te beweren dat geocachers ooit stad en land af zouden rijden om kokertjes te rapen op parkeerplaatsen, dagenlang zouden puzzelen om een voortuinkabouter te kunnen loggen en daarna aan te bellen om coins te discoveren. Als het dwazer kan zal het dwazer worden. Dat is de strekking van dit draadje.
  3. En wie publiceerde volgens jou de eerste geocache en waar gebeurde dat? Je mag de vraag overigens ook lezen als: wie publiceerde volgens jou de eerste cache en waar gebeurde dat?
  4. Dankjewel voor het verwijderen van mijn oogkleppen, Kruimeldief. Nu begrijp ik het weer: - alle geocaches die geplaatst zijn voor het oprichten van geocaching.com zijn GEEN geocaches - alle geocaches gepubliceerd bij andere listing services zijn GEEN geocaches - alle geocachers die dit forum bezoeken zijn GEEN geocachers op het moment dat zij actief zijn bij andere geocaching-sites, waar zij zich eveneens hebben aangemeld.
  5. Een geocache ontstaat op het moment dat er een GPS-oriëntatietocht is uitgezet die eindigt met het vinden van een container met een logboek. Vervolgens kan de cache-eigenaar er voor kiezen om: - de cache voor zichzelf te houden - de route bekend te maken aan vrienden en kennissen - te flyeren in de binnenstad - te publiceren op het prikbord bij Albert Heijn - een pagina toe te voegen aan de familiewebsite - te publiceren op het online prikbord van een gespecialiseerde listing service zoals geocaching.com. In het laatste geval zal de cache moeten voldoen aan de regels en richtlijnen van de betreffende listing service, dit ter beoordeling van een keurmeester of reviewer. Lang voordat deze zijn zegen of afkeuring uitspreekt is er echter al sprake van een geocache, die kan worden gelogd.
  6. Stel dat een andere site de ranking zou overnemen, wat ik overigens nog niet 1-2-3 zie gebeuren, wat is dan het probleem? Ik zie alleen maar voordelen. De puntenverzamelaars gaan zichzelf elders op de borst kloppen en nemen hun eindeloze geneuzel over afwijkende statistieken mee. Daarmee raken we hopelijk ook een hoop metaaljagers kwijt. Het zou jou veel werk en de geocachers die dit forum bezoeken veel ergernis besparen. Zie het als de wespenvanger met siroop, die het gevleugelde ongedierte weglokt bij de gedekte tuintafel. Geocaching.nl is toch niet afhankelijk van advertentie-inkomsten, wat een reden zou kunnen zijn om bezoekers-aantallen te maximaliseren? Laat de veel- en snelrapers maar een eigen site opzetten, www.AltijdPasen.nl of zoiets. Zonder de steun van gc.com zal dat nooit een concurrent van gc.nl worden. Of denk je dat een dergelijke site een vrijhaven zal worden voor personen die zich nergens iets van aantrekken en geocaching naar de vernieling helpen door natuurbeheerders tegen zich in het harnas te jagen? Die personen onttrekken zich toch al aan de 'controle' van gc.nl. Hen kun je alleen tegenhouden door de vloed van raapcaches in te dammen.
  7. Hagar

    Cache dagje plannen

    Ik volg de Xaa-methode, maar na de eerste cache voel ik mijn voeten vaak niet meer en is de dag zo ver gevorderd dat een tweede tocht er niet meer in zit. Planningssoftware voegt voor mij niets toe.
  8. Mijn God, dat ik dit nog mee mag maken. Ik heb het bericht drie keer gelezen voordat ik kon geloven wat er staat. De wal keert het schip. Kruimeldief gaat geocaching teruggeven aan de geocachers. En nu doorzetten en volhouden, Evert! Laat je niet intimideren door die nepcachers en puntjesjagers.
  9. Op 01-01-2003 telde Nederland evenveel cachers als caches: ongeveer 300.
  10. Hmmm lijkt me sterk, was in die tijd een groepje van ongeveer 23 mensen, het gros zit nu nog onder de 1000 logs op een enkeling na dan. Veel meer dan 1000 echte geocaches liggen er ook niet in Nederland. Voor de meeste cachers van het eerste uur blijft een magneetje in een verkeersbord een magneetje in een verkeersbord, ook al is er een groene pagina voor aangemaakt.
  11. Van de 300 Spartanen is tweederde nog actief. Van de actieve geodino's logt nog een kwart regelmatig online, maar andere 'grote namen' kun je lezen als je na een middagvullende speur/wandeltocht in de vrije natuur vermoeid maar voldaan bladert in het logboek van een echte geocache. Voor een event/reünie zijn de fossielen best te porren, maar je zult hen via-via moeten opgraven, want slechts een handvol bezoekt nog wel eens dit forum. Hou het evenement simpel. Vooral geen 'event-caches', want de ouwe hap hoeft niet bezig te worden gehouden en komt ook wel als er geen puntjes te halen zijn. Voor het ophalen van herinneringen aan de begintijd, toen elke cache nog een avontuur en het vinden ervan een prestatie was, volstaan een tent en wat hangtafels.
  12. Hagar

    Spoiler

    Spoiler groeit met elke editie. Nummer 8 breekt, meer nog dan nummer 7, uit de benauwde kaders en biedt een brede kijk op geocaching. Verfrissend, interessant en informatief. Redactie, bedankt en ga zo door!
  13. Optie 1. Maar behalve volstrekt oninteressant zijn ranglijsten en statistieken ook funest voor het geocachen. Ze maken het spel aantrekkelijk voor mensen die helemaal niet geïnteresseerd zijn in geocaching (navigeren naar bijzondere locaties), maar alleen in kansen om snel en gemakkelijk te scoren. Zonder statistieken en ranglijsten waren er geen: - ondermaatse caches, die niets toevoegen behalve een puntje - bijbehorende flutlogjes, in de trant van ‘TFTC. Op naar de volgende!’ - opgesplitste multicaches, die omwille van de puntjes worden gepubliceerd als raapserie - raapseries, waar hele gebieden mee dicht worden gespijkerd - gemotoriseerde cachejachtpartijen, die geocaching een slechte naam bezorgen - forumbezoekers, die kiezen voor optie 5. Voorkom verder spelbederf en schaf het cijferwerk af.
  14. JA! Hoeveel van die 800 nieuwe dit jaar liggen in bushokjes? Volgens mij wil jij coûte que coûte caches afkraken. Ik stel voor dat je daar nu mee ophoudt. Caches afkraken? Een kokertje in een bushokje, dat niets toevoegt behalve een puntje, is geen cache. Geef eens aan in welke opzichten het kokertje voldoet aan de omschrijving van een geocache, zoals vermeld op de startpagina van deze site? En wees eerlijk: ook jij ziet het kokertje niet als een cache, maar puur als een puntje. Jij staat niet in dat bushokje voor een uitdagende speurtocht of een bijzondere locatie, maar om te werken aan je score, in de veronderstelling dat geocaching een wedstrijd is. Jij bent trots op je score en ontleent er status en zelfrespect aan. Daarom sluit jij je ogen voor het feit dat puntjes, door het massaal strooien en rapen van nietszeggende traditionals, steeds minder voorstellen en roep je, tegen beter weten in, dat het wel meevalt met de kwaliteit van caches in Nederland. Jouw neiging om het probleem te bagatelliseren is heel begrijpelijk, maar het is redelijk noch realistisch om van geocachers, die de wildgroei van het pretentieloze strooigoed ter discussie stellen, te verlangen dat zij hun kritiek voor zich houden.
  15. Jawel hoor. Zij het met tussenpozen Ik lees geregeld de roep van cachers dat newbies eerst maar eens een 100tal caches gevonden moeten hebben en dan van alle types een x aantal, voordat ze een cache "mogen" leggen. Langzamerhand wil ik er nog wel eentje aan toe voegen. Een maximum aantal caches te leggen door dezelfde persoon. Of een maximum per jaar. De gearchiveerden meegeteld Dat zou ook nog wel eens de kwalitiet ten goede kunnen komen. Immers, als je maar 5 of 10 mag plaasen, dan wil je daar denk ik kwalitiet inleggen. Series niet meer goedkeuren. Bonuscaches niet meer goedkeuren. De stroom caches bij een event niet meer goedkeuren. Lijkt me wel wat. En dan van alles een maximum. Niet alles van één type. Het lijkt me heerlijk een cache te kunnen afkeuren met de opmerking dat ze het maximum aantal van Traditionals, mysteries of multis hebben overschreden en dat ze alleen nog ruimte hebben voor een Letterbox Hybride of een Wherigo. En dan dus de regel erbij dat ze eerst 100 caches gevonden moeten hebben. Zo dat het aanmaken van maar weer een nieuwe account vervelend is. Voor degene die er dan geen moeite mee heeft om dan snel even een 100 tal caches te loggen, stellen we dan ook nog de regel in dat caches alleen ingediend kunnen worden door premiummembers van geocaching.com en daarbij donateurs van geocaching.nl. Is dat geen super idee? Voor de reviewers wel, kunnen die ook eens naar buiten gaan, anders dan naar hun werk, familiebezoek, naar de winkel of de honden uitlaten. En wat een rust zal dat geven hier op het forum. Of is dat een utopie? wanneer gaat dat in heerlijk ons eigen geo-polder model Hopelijk vandaag nog. In tegenstelling tot Amerikaanse richtlijnen, houdt een eigen geo-poldermodel rekening met het Nederlandse cachelandschap. Maar inderdaad, het blijft een utopie. Immers, GC.nl wikt en GC.com beschikt. En daar zijn de meeste cachers best tevreden mee. Je kunt er toch niets aan veranderen en het schept duidelijkheid en rust. Je weet waar je aan toe bent. De zegeningen van een sterk centraal gezag.
  16. Indirecte kwaliteitscontrole is natuurlijk wel degelijk mogelijk. Kijk naar de Geo d'or. Ik vind het ook niet erg dat er 'mindere caches' zijn voor mensen die alleen maar willen scoren, maar ik zou zo graag willen voorkomen dat ikzelf naar zo'n cache rijd en teleurgesteld het toneel verlaat. Misschien een extra categorie: 'Verwacht er niks van maar het is wel een puntje' caches. Gammo Zoals gewoonlijk wordt ook in dit draadje KWALITEIT weer verward met VOORKEUR. Geo d'or heeft te maken met voorkeur en voorkeur is subjectief. Kwaliteit is objectief. Je voorkeur kan uitgaan naar Lada, maar Mercedes biedt meer kwaliteit. Kwaliteit ontstaat door zorg en aandacht, door vakmanschap, perfectionisme, originele ideeën en het gebruik van hoogwaardige materialen. Niemand kan ontkennen dat de Bedevaartcaches meer kwaliteit bieden dan de zoveelste oppikker in een bushokje. Als iemand graag oppikkers scoort is dat een kwestie van voorkeur en dat staat volkomen los van de (lage) kwaliteit van oppikkers. Ook al heb je genoten in het bushokje, de oppikker blijft nietszeggend. @Wilxlii: Jouw voorliefde voor statistieken is algemeen bekend, maar zijn er cijfers nodig om aan te tonen dat er wordt gestrooid met nietszeggende caches? Ook dit draadje maakt weer duidelijk dat velen zich ergeren aan het feit dat in toenemende mate kosten en moeite worden gespaard bij het uitzetten van caches. Voor jou is een cache een cache en een puntje. Wat een cache niet toevoegt fantaseer jij er zelf wel bij. Zo wordt het bushokje toch nog bijzonder en ontwijk je de vraag die jij jezelf vast ook wel eens stelt: "Wat sta ik hier in godsnaam te doen?".
  17. Van kwaliteitscontrole kan geen sprake zijn. Hoe wij cachen wordt namelijk niet in Nederland bepaald, maar in Amerika. Amerika dicteert dat alles wat beschrijfbaar papier bevat en met toestemming is verstopt op een veilige plek kan doorgaan voor een geocache. Nederlandse reviewers moeten controleren of aanmeldingen aan die eisen voldoen, en zo ja, de caches publiceren. Ze zijn met handen en voeten gebonden aan de Amerikaanse richtlijnen. Als de Nederlandse reviewers mochten keuren op kwaliteit werd er niet gestrooid met canisters op nietszeggende plaatsen. Dat er wel wordt gestrooid met canisters op nietszeggende plaatsen komt omdat iedereen andere verwachtingen heeft van het spel. Zoveel mensen, zoveel meningen. Sommige cachers houden vast aan de uitgangspunten en publiceren lange wandelingen langs en naar mooie plekjes. Voor anderen is geocaching puur een wedstrijd en gaat het alleen om scoren. Elke cache is een puntje en waarom zou je het moeilijk maken als het gemakkelijk kan? Waarom een multi lopen als je in die tijd ook langs 30 canisters kunt rijden? Omwille van de statistieken worden de grenzen opgezocht binnen de richtlijnen die Amerika stelt. Er staat nergens dat strooien met canisters niet mag en dus wordt het gedaan. Kwaliteit is daarbij geen overweging: een cache is een cache is een puntje. Zo simpel is het. Indirecte kwaliteitscontrole is echter wel mogelijk. Schaf de statistieken af en het aantal canisters op nietszeggende plaatsen zal drastisch dalen. Maar dat is vloeken in de kerk.
  18. Veel goede ideeën beginnen als grap. Kunnen we de statistieken vandaag nog afschaffen? Of aanpassen, zodat ze, zoals Kiddooz voorstelt, niet het aantal founds maar geleverde prestaties weergeven? Vanaf dat moment is het spel een stuk minder interessant voor puntenjagers, die gaan voor het snelle en gemakkelijke werk. Zij zullen elders andere manieren gaan zoeken om hun ego te kietelen en hun oppikkers meenemen. Binnen een jaar zijn de echte geocachers weer onder elkaar, met de helft minder cachers en caches, maar is dat erg?
  19. Nog simpeler: laat ze geen echte caches zoeken maar oppikkers met logrolletjes. Zo maken ze kennis met de techniek, maar knappen ze volledig af op het spel.
  20. Ja, met mijn huidige GPSr en PDA zou ik Wherigo-caches kunnen lopen. Nee, ik zal er nooit speciale apparatuur zoals de Colorado voor aanschaffen. Wherigo is een interessante ontwikkeling, die echter op dezelfde manier zal eindigen als CDI. Twintig jaar geleden zou CDI een revolutie op het gebied van interactieve multimedia-ervaringen inluiden. Films, spelletjes, educatieve software ... alles stond op CD's, die op speciale CDI-spelers werden afgespeeld. CDI werd echter spoedig ingehaald door de standaardtechnologie van de PC. Wat een CDI-speler kon, was voortaan ook mogelijk op een gewone PC en daar werkte het zelfs sneller en beter en had je veel meer keuze. Voor Wherigo heb je speciale apparatuur en speciale software nodig, net als destijds bij CDI. De technologie die Wherigo zal inhalen is al in opmars. Over enkele jaren zijn alle mobiele 'telefoons' standaard voorzien van GPS en Internet. Dan log je in op een (geocaching)site, die nagaat waar je bent en je vervolgens keuze biedt uit een aantal multimedia-avonturen in de buurt. Vervolgens kun je ... Papierloos cachen; niet alleen online routebeschrijvingen lezen, maar er bijvoorbeeld voor kiezen specifieke informatie te ontvangen op het juiste moment. Pas als je een waypoint hebt bereikt stuurt de site de aanwijzingen voor de volgende etappe. Beschikken over automatische hulplijntjes; als op een waypoint niets te vinden is, en je vermoedt dat een aanwijzing of de cache is verdwenen, kan de site de coördinaten controleren en eventueel een hint geven waar je moet zoeken. Daarbij heeft de cache-eigenaar vooraf bepaald hoe ver de hulp mag gaan. Coöperatief/competitief cachen; teams cachen met of tegen elkaar in wedstrijdverband. De site geeft aanwijzingen en informeert de teams over elkaars positie. Op de kaart zie je de teams vanuit verschillende richtingen bewegen naar de vermoedelijke cachelocatie. Cybercachen; navigeren, speuren en ontdekken in zowel de digitale als in de werkelijke wereld. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om in de ruïne van een kasteel aan de hand van een X3D/VRML-animatie van het oorspronkelijke gebouw aanwijzingen te vinden. Virtuele gidsen geven rondleidingen, vertonen videofragmenten, presenteren info-pagina's van andere websites. De mogelijkheden van cybercachen zijn eindeloos, maar zullen niet in statische cartridges worden vastgelegd, die met speciale hard- en software worden afgespeeld, maar interactief en 'on demand' worden geboden via een permanente verbinding met een intelligente geocaching-site. Dit alles is overigens geen reden om Wherigo links te laten liggen. Integendeel, de ervaring die je ermee opdoet komt zeker van pas als je later interactieve multimediacaches gaat ontwerpen op een nieuwe generatie geocaching-sites. CDI mag dan verdwenen zijn, maar de toepassingen die CDI destijds een voorsprong gaven zijn tegenwoordig gemeengoed op het standaard-platform van de PC en het Internet. Wat Wherigo nu te bieden heeft, is straks mogelijk zonder speciale apparatuur en programmatuur en 'gedoe' zoals het downloaden van cartridges. Wherigo is slechts een tussenfase, maar daarom niet minder boeiend!
  21. Hagar

    welke soort

    Je vergeet: toestemming regelen. Maar verder ben ik het met je eens. Klopt allemaal helemaal, maar ook een tradi met micro kan op een interessante of zelfs zeer interessante plaats gelegd worden cq. cq. alleen door een behoorlijke wandeling gevonden worden. Daar gaat het toch ook om bij geocachen! Maar ik zal die oude discussie niet opnieuw aangaan cq. opvoeren: daar heb ik al genoeg oorlog over gehad in het verleden! Geopatra. Maar die oude discussie bracht wel leven in de brouwerij, nietwaar Geopatra? En heimelijk verlang jij terug naar die tijd. Ik ook, hoor. Die oorlog ging echter niet over micro's! Het ging over pretentieloze drive-in hit & run caches, puur voor de puntjes geplaatst op oninteressante locaties, zoals onder een 'doorkijkstruik' of langs 'zomaar een fietspad'. Niet boos worden. Dit is geen poging om de strijdbijl weer op te graven. Die oorlog ligt ver achter ons en de strijd eindigde in een dubbele overwinning. Jij hebt je zin gekregen, want er zijn tegenwoordig meer pretentieloze drive-in hit & run caches op oninteressante locaties dan ooit tevoren. Maar ook de tegenpartij kan tevreden zijn, want die wilde niet anders dan jou overtuigen dat elke geocache op een interessante of zelfs zeer interessante plaats gelegd moet worden cq. alleen door een behoorlijke wandeling gevonden kan worden. Want daar gaat het om bij geocachen!
  22. Wat een zielig geval ... Heb je 'm kunnen helpen?
  23. Niet weer over micro's gaan zeuren alsjeblieft. Micro's zijn heel nuttig, zeker als ze bij tankstations zijn verstopt. Het is natuurlijk heel zielig als een vertegenwoordiger in driedelig grijs op weg naar de klant na het tanken nog snel even de struiken in duikt om een micro te scoren, maar dit heeft wel een therapeutische waarde. De simpele ziel heeft dan het idee dat hij die dag iets heeft gepresteerd en hij kan op feestjes vertellen dat hij aan geocaching doet.
  24. Hagar

    Micro caches?!

    @ Hagar: Je bedoelt: ik !! Nee, ik bedoel de "men" uit de vraag van w.vdsnoek ... ... en daarmee bedoelen w.vdsnoek en ik de geocache-community in de Benelux.
  25. Hagar

    Micro caches?!

    Doe 't GOED of doe 't NIET . 'Men' heeft geen behoefte aan weer een interessante 'Doorkijkstruik' langs 'Zomaar een fietspad'.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...