Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Geplaatst

De laatse dagen ben ik een aantal keren een aanwijzing voor een volgend punt in een multicache tegengekomen van het soort " 12 graden (True) en 127 meter". Ik stel dan een nieuw punt in, uitgaande van de plek waar ik ben, met als richting die 12 graden en als afstand 0,2 km en ga dan langs de GOTO lijn tot ik zo ongeveer op de goede afstand ben.

Op mijn Garmin GPS12 kan in die afstand alleen in eenheden van 100m opgeven.

Hebben jullie slimmere truuks?

ReizenReizen

Geplaatst

Ik weet niet zeker of het ook op de GPS12 kan, maar een methode die op de mij bekende GPSsen mogelijk is, is de volgende:

 

Je bevindt je op het uitgangspunt. Beweeg nu de cursor over het kaartje; er verschijnt dan boven in beeld een afstands- en richtingaanduiding (t.o.v. je huidige positie). Deze afstandsaanduiding is in meters. Als de afstand en richting goed zijn markeer je het punt (enter). Dit is dan het geprojecteerde waypoint.

 

Dezelfde methode is zelfs mogelijk als je je niet op het uitgangspunt bevindt.

Je stelt dan 'meet afstand' in vanaf het uitgangspunt, en verschuift de cursor tot de afstand en richting vanaf het uitgangspunt goed zijn.

 

Helaas gaat dit alles niet goed op als de pixelgrootte van het kaartje tientallen meters groot is. Dan worden de stappen natuurlijk te groot. Als dit bij de GPS12 het geval mocht zijn denk ik dat het onmogelijk is iets beters te doen dan je nu al doet.

 

++ Lex ++

Geplaatst
Op mijn Garmin GPS12 kan ik die afstand alleen in eenheden van 100m opgeven.

Hebben jullie slimmere truuks?

Je kan ook deze manier eens proberen je hebt dan de mogelijkheid om een nieuw waypoint in je gps te zetten.

Als je het Position Format van je gps instelt op UTM dan kun je tot op 1 meter nauwkeurig het waypoint instellen.

Met de formules b=a*SIN B en c=a*COS B kan je de missende lengte en breedte berekenen, in het gegeven geval is het 124,2m naar het noorden en 26,4m naar het oosten, tenopzichte van het uitgangspunt.

b=Overstaande rechthoekzijde

c=Aanliggende rechthoekzijde

a=Schuine zijde (127m)

B=hoek (12°)

Geplaatst

bedankt voor de reacties.

aquosus, ik snap de methode, maar voor in het veld is het een beetje lastig. bovendien moet je ook nog corrigeren voor het geval dat de peiling niet in "grid north"maar in "true north"is opgegeven.

mij lijkt een combinatie van het idee van lex en mijn eigen werkwijze op de GPS12 het handigst.

ik zet een goto uit naar een punt in de goede richting, maar iets te ver (ik kan die afstand maar per 100m opgeven). dan ga ik naar de map page en beweeg de cursor langs de route lijn. de afstand is dan op mijn GPS12 af te lezen in eenheden van 10m. zo kan ik een waypoint maken op 10 m nauwkeurig en dat is meestal voldoende

bedankt

Geplaatst

Als ik zo een situatie kom en een richting en afstand moet gebruiken vanaf waar ik ben dan kijk ik eerst naar mijn positie. Die staat lekker in RD-coordinaten, dus in meters. Ik mark een waypoint.

Voor richtingen van een veelvoud van 90 graden (N,O,Z,W) wordt het gewoon optellen of aftrekken. Dat doe ik op de waypoint definitie page. (Later dus: GOTO waypoint)

Ik heb geen zakjapanner op zak dus dat wordt hoofdrekenen voor andere richtingen. Die voor veelvouden van 45 graden zijn simpel: 100 meter NO geeft 70 meter oost en 70 meter noord. (1/sqrt(2)).

En voor waarden ertussen: gewoon lineair interpoleren. Want gelukkig zijn de aanwijzingen nooit voor ons 'vaar 50 km in richting 23,7 graden' .

Afstanden tot een paar honderd meter geven zo een misplaatsing die meestal kleiner is dan de EPE van de GPS.

Ik denk dat ik ook maard e methode van Barnold ga gebruiken: spaart een hoop kopzorgen.

Geplaatst

In de Stameren Cache kwamen we tegen, nadat we L gevonden hadden (en dat was wel een mooi rond getal ( spoiler ) , maar de uitkomsten van de optellling zijn vies)

Het zesde punt in de route vind je vanaf hier als volgt: 179+L m. afstand, 329+L °true peiling.

Hiermee moest een vrij groot object gevonden worden. Dat ging nog wel.

Maar in Out of the Blue kwamen we te staan voor:

Loop vanaf een groen object met een hangslot 140 meter richting 205 graden

En hiermee moest een boom in een dicht bos worden gevonden, dat was heel wat lastiger.

Vandaar de vraag waarmee dit draadje startte, en de voorkeur voor een in het veld te hanteren methode.

Door de gezamenlijke wijsheid zijn we nu wel op iets praktisch uitgekomen.

Ikheb intussen ook gemerkt dat andere GPS-en wat andere mogelijkheden op dit punt hebben.

Maar net als de professor houd ik mij bij mijn GPS12, die ik ook meestal op RD of op het grid van OS (in GB) heb staan.

Geplaatst

Tot hier toe zijn de gegeven methoden zeker te gebruiken.

Maar om een bepaalde boom te zoeken in een dicht bos is een waypoint dat op 10m nauwkeurig is gevonden plus nog eens de EPE die je erbij moet tellen zeker niet gemakkelijk te vinden.

Mijn Garmin 12xl is voorlopig uitgeleend (om een werkmakker warm te stoken om ook te gaan hunten) maar eens terug in mijn bezit ga ik toch eens uitzoeken of het niet beter kan.

Ik gebruik nu een Vista en daarmee kan je tot op 1 meter een punt projecteren en dan de gegevens als waypoint vastzetten, hij beschikt ook over een wetenschappelijke rekenmachine dat ik trouwens nog zo goed als nooit heb gebruikt, maar af en toe toch handig omdat je bij sommige caches wat rekenwerk moet verrichten.

 

Het meeste vertrouwen stel ik in de door Lex aangehaalde methode. :dribble:

Dat moet te doen zijn met een Garmin GPS12

 

Je bevindt je op het uitgangspunt. Beweeg nu de cursor over het kaartje; er verschijnt dan boven in beeld een afstands- en richtingaanduiding (t.o.v. je huidige positie). Deze afstandsaanduiding is in meters. Als de afstand en richting goed zijn markeer je het punt (enter). Dit is dan het geprojecteerde waypoint.

++ Lex ++

Geplaatst

Het probleem is dat ik op de Garmin GPS12 op geen enkele manier een afstandsaanduiding zie die nauwkeuriger is dan 10m.

Op het kaartschermpje geeft hij richting in graden en afstand in x,xxkm

Op het waypointscherm idem. Bij het invoeren van een waypoint op basis van richting en afstand springt het invoerveld zelfs op xx,xkm dus in eenheden van 100m.

Vandaar dat ik me tevreden toon met 10m nauwkeurigheid.

Geplaatst
[...]Bij het invoeren van een waypoint op basis van richting en afstand springt het invoerveld zelfs op xx,xkm dus in eenheden van 100m.

[...]

Ja, ik voel mij heel gefopt omdat ik het veld bij invoer opeens een decimaal achter de komma zie verliezen. Ooit had ik de hoop dat dat ding soms zo intelligent was om dat invoerveld aan te passen aan de schaal van de map-page, maar nee. :dribble:

Geplaatst
... Want gelukkig zijn de aanwijzingen nooit voor ons 'vaar 50 km in richting 23,7 graden' ...

Bij cache "Op wacht..." in de buurt van Oudemirdum in Friesland komt toevallig wel zo iets voor. Het gaat om het snijpunt van de routes van twee vliegtuigen.

Om het vertrekpunt te berekenen van een van de vliegtuigen wordt inderdaad gezegd dat dat 8 km x graden op is. En dat punt blijkt dan in het IJsselmeer te liggen.

Leuke cache.

Geplaatst

In dit draadje over het projecteren van Waypoints wil ik toch nog even het ideale systeem beschrijven dat zowel mijn Garmin GPS III als de haast antieke Garmin GPS 45 bezitten, en dat ik node mis op mijn moderne GPS V.

 

Op elke waypointpagina wordt afstand en richting t.o.v. de huidige GPS-positie aangegeven. Die huidige positie kun je echter vervangen door een willekeurig waypoint, waarna de projectie vanuit dat waypoint wordt aangegeven.

 

Omgekeerd, als je afstand en/of richting invult, wordt dit de nieuwe positie van het onderhavige waypoint.

 

Je kunt dus op eenvoudige wijze van elke positie zien hoe hij t.o.v. de andere ligt, en ook elk waypoint vanuit elke andere positie projecteren - ook achteraf -. En dat is het minpunt van het systeem, je kunt zo misschien ongewild de coördinaten wijzigen. Het systeem van de V is wel meer fool proof, je kunt vanuit elke positie een nieuw waypoint projecteren, het oude kan je door projectie dus niet veranderen.

 

Dat de GPS V, als opvolger van de III, deze voorziening niet meer biedt zal wel het gevolg zijn van het ontstaan van gespecialiseerde GPSsen voor land- en watergebruik. De V is voor gebruik op het land, en daar is het over het algemeen minder belangrijk. Het wachten is nu dus op een speciale Geocaching GPS, of speciale firmware, ik ben benieuwd.

 

++ Lex ++

Geplaatst
[...]

Omgekeerd, als je afstand en/of richting invult, wordt dit de nieuwe positie van het onderhavige waypoint.

[...]

Ik ben af en toe verbaasd hoe goed bruikbare toeters en bellen uit het verleden zijn verdwenen in moderne GPS-en. Je zou zeggen dat met de verbeterde geheugencapaciteit, snellere CPU's e.d. een voortdurende functieuitbreiding van de GPS voor de hand ligt. En wat je nu ziet is: je krijgt gespecialiseerde GPS-en, voor zeilers, landrotten, scouts, geocachers ... ;)

Waarom kan een GPS voor een wandelaar ook niet blijven drijven zoals voor watersporters? Ik heb de mijne al een keer in een sloot laten vallen.

 

Maar om op het citaat terug te komen: het herzien van een waypoint gaat makkelijk op mijn GPS12 via de waypoint definitie pagina. B.v. als ik via een kaart de positie tevoren had bepaald en ik wil hem 'echt' hebben nu ik er op sta. Of de positie van een cache blijkt niet te kloppen. Gewoon de DST op nul zetten en het waypoint floept naar de nieuwe plek.

Wat GPS-en met zat geheugen ook niet meer schijnen te hebben: een waypoint commentaarveld van 16 posities.

Geplaatst
Of de positie van een cache blijkt niet te kloppen. Gewoon de DST op nul zetten en het waypoint floept naar de nieuwe plek.

Wat GPS-en met zat geheugen ook niet meer schijnen te hebben: een waypoint commentaarveld van 16 posities.

Dit zijn toevallig twee punten waar de moderne GPS V wel goed in is.

Je kunt bij elk waypoint ook achteraf de positie middelen. Als je dat op een verbeterde positie doet floept hij er onmiddellijk naar toe.

 

En het commentaarveld bevat ruim 60 posities; omdat het zoveel ruimte van het scherm inneemt moet je het wel via een menuutje oproepen, het is niet permanent zichtbaar.

 

++ Lex ++

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...