Spring naar bijdragen

Artikeltje in Algemeen Dagblad van 1 augustus 2005


Wij Drie

Aanbevolen berichten

Een artikeltje uit het Algemeen Dagblad van 1 augustus jl. Pagina 2.

letter.jpg

 

Opmerking 1: Alleen jongeren? (tot 99 jaar dan waarschijnlijk)

 

Opmerking 2: Bij letterboxing is geen GPS nodig. Het spelletje met een GPS heet of Geocaching of Terracaching. Letterboxing werkt volgens mij met aanwijzingen en op het eind een stempeltje.

 

Opmerking 3: Deelname is € 5 tot € 7,5. Onze hobby word steeds commerciëler. Onze Geo/Terra-caches zijn gewoon gratis hoor!

 

tot cache

team Wij Drie :thumbdown:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

En op 3 aug. zetten ze een uitgebreider artikel in de Limburger:

 

Via GPS van opdracht naar opdracht

 

Heerlen - De vereniging Natuurmonumenten heeft iets nieuws bedacht voor een spannende speurtocht over de Brunssummerheide: een moderne GPS-ontvanger stuurt wandelaars op de uitgestrekte heide van opdracht naar opdracht.

Lisanne (9) bedient de GPS-ontvanger, broertje Daan (6) bewaakt de sleutel van de 'letterboxen'. Samen met hun ouders, Guido en Karin Jente, zoeken ze de weg naar de volgende opdracht. De route is opgeslagen in de GPS-ontvanger, die in directe verbinding staat met een navigatiesatelliet: een pijltje wijst de familie uit Brunssum hoe ze moet lopen.

 

 

 

'Letterboxen', noemt de vereniging Natuurmonumenten de nieuwe manier van speuren door de natuur. ,,Vroeger stuurde je mensen met een kompas en een goede landkaart de heide op'', legt José Hermens van Natuurmonumenten uit. ,,Nu doe je in feite hetzelfde, met als enige verschil dat kompas en landkaart in die GPS-ontvanger zitten. Hetzelfde systeem, maar dan in een modern jasje.''

 

 

 

In Engeland is het 'spoorzoeken via GPS' al jaren een rage. Een jaar of acht geleden is het overgewaaid naar het continent. Mensen zetten op internet een route uit die wandelaars via een kabeltje kunnen kopiëren naar hun eigen GPS-toestel. Met dat apparaatje, dat tegenwoordig in elke sportwinkel te koop is, zoeken zij vervolgens in het veld hun weg. Het GPS-toestel staat in contact met de satelliet, die registreert waar ze op dat moment zijn en hoe ze verder moeten lopen.

 

 

 

,,Wij hebben geen bezwaar tegen deze nieuwe manier van natuurbeleving'', benadrukt Hermens. ,,Maar we proberen het wel een beetje te reguleren, zodat het niet ten koste gaat van de natuur. Wij hebben op de Brunssummerheide zelf een leuke route uitgezet die spannend is, maar kwetsbare plekken als de bron van de Rode Beek vermijdt.''

 

 

 

Groepen of gezinnen kunnen in het bezoekerscentrum Brunssummerheide een tasje huren met een GPS-toestel, een speciale sleutel, een duidelijke uitleg van het systeem en een kaart van de Brunssummerheide. Met dat 'gereedschap' kunnen ze vervolgens de heide op voor een wandeling van bijna drie uur. Onderweg komen de wandelaars negen 'brievenbussen' - of in het Engels: 'letterboxen' - tegen.''

 

 

 

,,Zo'n 'letterbox' kun je vergelijken met een stevige beschuitbus die we in de grond hebben ingegraven'', zegt Hermens. ,,Je kunt die bussen met die speciale sleutel openen. In de bussen zit een opdracht, een vraag of een spelletje. Het is de bedoeling dat je alles weer terugstopt en de bus afsluit voordat je naar de volgende opdracht gaat. En gelukkig doen mensen dat doorgaans ook.''

 

 

 

De familie Jente heeft alle negen bussen gevonden. ,,Al moest je soms heel goed zoeken'', zegt moeder Karin. ,,De opdrachten waren heel leuk. In een van de bussen zaten bijvoorbeeld stethoscopen waarmee je de sappen door de boomstam hoorde lopen.''

 

 

 

Het GPS-toestel brengt hen uiteindelijk weer terug naar het bezoekerscentrum. Daar leveren ze de spullen weer in. ,,Het was hartstikke leuk'', vindt vader Guido. ,,Een echt avontuur.''

 

 

 

'Letterboxen' op de Brunssummerheide kost 7,50 euro per groep; leden van Natuurmonumenten betalen 5 euro. Natuurmonumenten vraagt wel 100 euro borg voor de dure apparatuur. Reserveren kan via tel. 045-5630355. Een soortgelijke route is uitgezet bij de Grensmaas in Stevensweert. Binnenkort komt er een derde route op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hmm, moet meteen aan HHGTTG denken:

 

Stichting Natuurmonumenten - ape-descended life forms are so amazingly primitive that they still think digital watches are a pretty neat idea.

 

Welkom in 2005, heren/dames van Natuurmonumenten :cry:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

In Engeland is het 'spoorzoeken via GPS' al jaren een rage. Een jaar of acht geleden is het overgewaaid naar het continent.

 

8 jaar geleden? knap werk van die engelsen, want "Selective Availability" werd pas op 2 mei 2000 uitgezet. voor die tijd had je dus al snel een gebied van 100 vierkante meter om af te zoeken.

bewerkt door team simpson
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...