Spring naar bijdragen

Jersepe

Leden
 • Aantal bijdragen

  188
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Alles door Jersepe geplaatst

 1. Jersepe

  Camelbak...waar te 'krijgen'?

  Het draadje is inderdaad al wat ouder, maar als antwoord op de vraag die werd gesteld: Buiten Bever en Decathlon kun je ook bij PerrySport terecht voor waterzakken. Zelf gebruik ik een Platypus. Het handige aan de waterzak vind ik dat je meer mee kunt nemen en het niet in de weg zit.
 2. Jersepe

  Multicache En Waypoints

  Als je alle waypoints meteen krijgt, incl. het eindcoördinaat, dan heeft de legger een fout gemaakt. Maar ik denk dat je een beginnersfoutje maakt. De finalcoörds zijn normaal nooit in de lijst van waypoints. Ik raad je in ieder geval aan je nog wat te verdiepen in multi's.
 3. Jersepe

  Starters Vragen

  Of het mag, hangt ook af van de toestemming van het gebied. Een meetvraag (question to answer) verandert niets aan de omgeving. Als je daar iets gaat aanbrengen (ook al is het maar een plaatje), dan moet je daar toestemming voor hebben van de beheerder van het object waar je het plaatje aan wilt bevestigen. terp1234 wees ook al op de 161 meterregel. Dus als antwoord op je vraag: -je mag je cache ten alle tijde aanpassen als je dat nodig vindt, maar die veranderingen moeten wel volgens de guidelines plaatsvinden.
 4. Jersepe

  Vraag Over Qr Code

  Dat is inderdaad mogelijk, maar het is not-done om via het forum om een oplossing te vragen voor een mystery. Ook niet om een duwtje in de goede richting. Vraag anders de legger van de cache.
 5. Bij deze ook heel erg bedankt voor jullie harde werk.
 6. Jersepe

  Challenges

  Ik begrijp niet echt waarom er iets op gc.com is gekomen waardoor het mogelijk is dat je vanuit je luie stoel de hobby kunt gaan beoefenen. Hier een aantal tips als je deze meuk weg wilt hebben van .com. Begin langzaam een beetje moe te worden van de achteruitgang van het spelletje. Begrijp langzaam waarover "de ouwe stompen" zo over zeurden. Ze hadden toen gelijk. Wat eens een avontuurlijke hobby was, begint langzaam een suffe bezigheid te worden. Gelukkig zijn er nog prachtige caches genoeg te vinden.
 7. Jersepe

  Mini-Pc, Tablet Of Phone

  Een iPad mee het veld in nemen? Dat zou ik niet doen. Lijkt me toch niet echt handzaam en bovendien erg kwetsbaar. Ik heb zelf sinds kort een iPod touch met de geocaching app erop. Dat bevalt eigenlijk prima. Alles is goed leesbaar, PQ's zijn makkelijk binnen te halen. Bij een cachetour kun je (als je zin hebt) alvast een logje schrijven en dat later versturen als je weer wifi hebt. Dat kan met een iPad natuurlijk ook, maar die is een stuk groter. Ik denk dat de accu van een iPod ook langer meegaat, maar dat weet ik niet. Een netbook meenemen lijkt me om dezelfde reden niet handig. Bovendien moet je die eerst opstarten. En als je dan in de regen iets moet opzoeken duurt die minuut lang terwijl de druppels op je netbook vallen. GPS met beschrijving vind ik persoonlijk niet ideaal. Heb het wel eens bij anderen gezien, maar soms zie je ook de html-codes in de beschrijving. Da's ook niet echt prettig lezen. Ik had eerst een oude PDA waarop ik alle beschrijvingen via GSAK-->HTML-export op zette. Dat werkte ook prima, totdat de PDA kapot ging (gestorven aan ouderdom).
 8. Heel herkenbaar. Caches waar op de listing staat dat je a.u.b. discreet logt. Op de eindlocatie sta je dan jezelf af te vragen hoe je hier onopvallend moet zoeken. Het loggen kan dan nog wel discreet gebeuren, maar het zoeken valt meer op. Ik vraag me dan altijd af waarom er geen duidelijke hint (en geen cryptische) of een duidelijke spoilerfoto bij zit. Daarmee maak je de ripgevoeligheid al een stuk minder. Dan kun je als cacher redelijk snel graaien en loggen. Het langer zoeken van een goed verstopte cache vind ik wel heel leuk, maar alleen als je dat op je gemakje zonder pottenkijkers kunt doen.
 9. Tja, moeilijk om precies te bepalen waar het probleem zit. Even een paar vragen: - Wat voor GPS heb je? - Met welk programma zet je Waypoint in je GPS (bv. MapSource of via GC.com)? - Is het SD-kaartje wel groot genoeg voor alle kaarten? Zo doe ik het: MapSource starten. (Als je een Garmin hebt en Garmin-kaarten, dan heb je ook het programma MApSource) Via Hulpprogramma's kiezen voor Kaarten ontgrendelen. Als je dat hebt gedaan, kun je linksboven kiezen welke kaart je wilt laten weergeven. Heb je een kaart op je scherm, dan kun je er voor kiezen om deze naar je GPS te zenden. Je moet wel eerst je GPS aan het programma koppelen. Zie daarvoor het menu "overdragen". Ik hoop dat je wat verder kunt, ondanks de wat onduidelijke uitleg.
 10. Het maakt mij als CO niets uit of iemand met een ., : of ; logt. Ook een leeg logje zal ik respecteren. Verwijderen vind ik uit den boze. Als iemand een uitgebreide log schrijft vind ik dat natuurlijk wel heel leuk om te lezen. Ook kritiekpunten lees ik graag. De logjes die ik zelf schrijf kunnen kort zijn. Dat hangt er vaak vanaf of ik tijd heb om uitgebreid te loggen, zin heb, iets bijzonders heb beleefd of de cache in wat voor opzicht dan ook opviel.
 11. Jersepe

  Taalprobleem

  Je kunt ook interglot.com gebruiken. Dat is een online woordenboek. Echter niet geschikt om hele teksten te vertalen. http://babelfish.yahoo.com/ is ook een vertaal machine voor hele websites of stukken tekst. :nerdmode aan:Als dat niet helpt is het antwoord altijd 42 :nerdmode uit:
 12. Tja, er zijn inderdaad meerdere mogeljkheden. Eerst proberen zelf te herstellen, daarna de eigenaar mailen. Ook melden in de log. Soms kan een volgende cacher al iets aan de schade herstellen. Een andere kant van het verhaal: Ik heb de laatste tijd een aantal caches mogen vinden waarvan ik vermoed dat ze veel onderhoud gaan vergen. Ik heb het idee dat CO-ers tegenwoordig helemaal niet meer lang nadenken alvorens een cache te leggen. Het meest lastige zijn de micro's die je op een plek moet vinden waar je vol in het zicht staat. Dan ook nog eens zonder eenduidige hint of spoiler. Maar wel met de dringende vraag om a.u.b. discreet te loggen. Discreet loggen doe ik het liefst, maar discreet zoeken moet daar wel aan vooraf gaan. Puur op de GPS vertrouwen werkt ook niet altijd. Niet iedere GPS is nauwkeurig. Masterchef heeft een punt om zich af te vragen hoe de cachers met caches omgaan. Aangezien masterchef al enige ervaring heeft, ga ik er vanuit dat de beschadigingen aan zijn caches door cachers is gedaan. Ik denk dat de verklaring niet al te moeilijk is. Het aantal cachers stijgt steeds sneller. Mensen komen er enorm snel mee in aanraking. Dat resulteert automatisch in een gemiddelde manier van cachen en ook van verstoppen. Waar er een aantal jaren geleden misschien 50 mensen per maand een cache gingen zoeken, zijn het er nu misschien wel 100. Als 1% van de cachers onzorgvuldig met een cache omgaat, dan kun je je voorstellen dat de schade aan caches steeds erger wordt. Hoe meer cachers er zijn, hoe meer hufters daar tussen zitten. Reden voor mij om mijn caches niet meer met goodies aan te vullen. Het logboek vervang ik nog, maar daar blijft het bij. Gelukkig zijn mijn caches nog niet door dreuzels ontdekt.
 13. Jersepe

  Wanneer Hint Gebruiken.

  Even off-topic @Macsels: Je kunt bij paperless cachen ook spoiler picture's in de beschrijving op laten nemen. Doe ik altijd als ik paperless aan het cachen ben. on topic: een hint gebruik ik bijna altijd, vooral in een gebied waar veel muggels zijn, of waar ik anders bang ben teveel te moeten gaan woelen. Erg irritant zijn hints waar per waypoint wel een hint staat aangegeven. Zet het dan bij de additional waypoints. Of maak je waypoints duidelijker. Als je het doet om de moeilijkheidsgraad op te schroeven; zet dan in de beschrijving dat de waypoints moeilijk zijn en dat juist het plezier moet verhogen.
 14. Dat helpt ook alleen maar als de legger de icoontjes gebruikt. Ik ben bang dat de gemiddelde voortuincachelegger daar de moeite niet voor wil nemen. De gemiddelde voortuincachelegger doet ook geen moeite om een mooie plek te kiezen of om voor toestemming te zorgen. Het is toch ook een kleine moeite om het op de listing te zetten, meteen aan het begin. Heb dat helaas nog weinig gezien. Soms wel een opmerking als: de cache ligt op privéterrein, maar dat zegt nog niets.
 15. Ik heb ondertussen een bookmark gemaakt van stads- en vortuincaches die mij tegenvielen. Soms was de plek niet mooi/bijzonder. Soms kon je worden verrast door voorbijgangers die ineens om de hoek komen fietsen/lopen. Soms gaat het om voortuincaches waarbij dit niet op de listing is aangegeven. Als de legger de listing aanpast, pas ik de bookmark ook aan.
 16. Ik vind ook dat er teveel caches met een banner worden beloond. Aan de andere kant ben ik door banners op het forum wel vaker gewezen op caches die ik heel graag wil gaan doen. Onder andere de Bedevaartcache (nog steeds op de to do-lijst). Maar ja, wie gaat bepalen welke cache terecht een banner aan de vinder mag geven? Wat is een prestatie? Dat hangt van iedere cacher af. Laat de keuze om een banner te maken aan de legger over. En laat de keuze om die banner dan te gebruiken aan de vinder over. Persoonlijk zou ik de Bedevaartcache-banner wel gebruiken. Al is het alleen al om iemand anders op een cache te attenderen. Daar heb je ook Geo d'Or lijsdten voor en bookmarks, weet ik.
 17. Ik zou zeggen: voer een woord met een ij eens in via de hint-decrypter. Wordt de ij als één letter gezien? Wordt het woord ijs vwf of lf? We spelen het spelletje via gc.com, dus hanteer hoe de ij daar wordt gezien. Denk ook aan buitenlandse cachers die geen flauw benul hebben van de lange ij. Iemand vroeg hoe het in Duitsland gaat met de ß Dat is inderdaad een extra letter. Dat geldt ook voor de ä, ö en ü. Alternatief gebruiken de Duitsers voor de vier letters ook wel eens volgende schrijfwijze: ß = ss ä = ae ö = oe ü = ue De ij wordt in Duitsland overigens niet als ie jo uitgesproken, maar wel bij het spellen, maar dan is het ie jot. Moet ineens aan een tv-programma denken: Heielei Kükelei
 18. Welk gedeelte begrijp je niet. Dan kan ik dat voor je vertalen. Vertaalmachines werken zelden goed. Ik heb wel een tip voor een goed online-woordenboek: www.interglot.com
 19. Jersepe

  Caches Met Zelfde Locatie

  Toen ik een Earthcache ter review aanbood, kreeg ik wel degelijk de vraag van geoaware of de legger van een andere cache het goed vond dat de Earthcache in de buurt van zijn cache ligt. Ik zou in ieder geval de legger van de eerstgeplaatste cache mailen dat er nu een Earthcache op "zijn" plek ligt. Persoonlijk zou ik om een archivering vragen als de Earthcache er precies op ligt.
 20. Ik ben blij dat er af en toe eens iemand zo stellig aangeeft wat hij/zij ziet als een verarming van de hobby. Dus als je iets dwars zit: kom op het forum! Daar is een forum tenslotte voor. Hou het wel netjes!
 21. Precies mijn mening. Een voortuincache hoeft niet meteen bagger te zijn. Maar geef aan dat het in een voortuin is. En persoonlijk zou ik zeggen: zorg dat de cache vanaf de straat te doen is. Zodat je niet in een tuin staat te zoeken. En eventueel langs het keukenraam moet lopen. Wat de kwaliteit betreft: Een vooruincache als beloning voor een puzzel vind ik prima (als je van puzzelen houdt). Een voortuincache als tradi vind ik een teken van uiterste luiheid van de legger. Geen zin in het onderhoud, geen zin om een mooi plekje te zoeken (uitzondering is als je een prachtige voortuin hebt waar het uitzicht ook mooi is). Waarom leg je dan een cache neer? Voor wie? Je maakt toch een cache voor de community? Of doen mensen het voor zichzelf? Om dat puntje extra bij "hidden"? Liever één mooie cache waar de hele community met lof over spreekt dan een aantal caches waar een groot gedeelte van de geocachers ook over spreekt, maar dan zeker niet met lof. Hmmm... ik denk aan een bookmarklist met voortuincaches die beter te vermijden zijn.
 22. Dit ziet er uit als een locationless cache, wat niet meer toegestaan is volgens de richtlijnen van gc.com. Er moet altijd een logboekje op de cachelokatie aanwezig zijn. De cache-eigenaar zou deze cache aan moeten passen, zodat deze aan de regels voldoet of proberen deze bij Waymarking.com onder te brengen. Anders kan het zijn dat deze cache gearchiveerd wordt door een Reviewer. Hitchhikers zijn geen locationless caches. Het zijn wel fysieke caches. Bij een locationless moest je iets vinden wat aan bepaalde voorwaarden voldeed. Bij een hitchhiker moet je de hitchhiker ook daadwerkelijk in handen hebben. De hitchhikers vallen nog wel onder de grandfathered caches. Er zou bij Call Me wel een logboek moeten zijn. Maar dat is natuurlijk zo gebeurd. Over een estafette-cache: Als je de cache hebt gevonden, maar niet verplaatst, dan heb je nog steeds de cache gevonden. Logvoorwaarden zijn niet meer toegestaan. En een tweede keer loggen is een persoonlijke keuze.
 23. Jersepe

  Additional Waypoints

  De additional waypoints (en ook de eindlokatie) zijn (volgens mij) in eerste instantie bedoeld voor de reviewer. Die kan dan de route en eindlokatie van multi en mystery caches controleren. Als legger kun je ervoor kiezen deze openbaar te maken, alleen de coördinaten te verbergen of helemaal te verbergen. Bij de additional waypoints kun je als legger ook een geschikte parkeerplaats aangeven. Klopt helemaal. Maar denk eraan dat bij een multi de coördinaten bovenaan de cachepagina ook meteen de parkeerplaats markeren. Dan is het dus niet nodig om nog eens een extra Additional Waypoint te maken voor de parkeerplaats.
 24. Jersepe

  Meest Gelogde Cache

  Dat is inderdaad een flinke klus, maar dan heb je wel wat je wilt hebben. Een kwestie van een aantal PQ's maken (zie het draadje PQ voor nederland) en dan heb je meteen alles bij elkaar. En dan heb je inderdaad een statistische vaststelling. Maar daar ging het toch ook om? Als de topic-starter graag wil weten welke cache het meest werd gevonden is dat de mogelijkheid. Er is vast wel iemand bij gc.com die het kan bekijken, maar waarom zou diegene dat doen? Dan kun je misschien beter vragen wie alle caches van NL in GSAK heeft staan en wellicht de juiste macro heeft klaar staan. Als Geotrail het wil weten dan is de GSAK-manier de enige juiste zonder de vraag door te geven aan iemand anders. Wie weet mag de persoon bij gc.com het niet eens zeggen (om wat voor reden dan ook). Misschien weet de vriend uit Duitsland van Geotrail waar de info voor duitse caches te zien is?
 25. Jersepe

  Meest Gelogde Cache

  Ik heb geen gouden tip, maar je kunt vast via GSAK alle nederlandse caches in een database zetten en dan via een macro de caches sorteren op aantal foundlogs. En dan heb je meteen een top 10 of 100 of wat voor top je dan ook wilt hebben.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...