Spring naar bijdragen

Roemenië


paulvr

Aanbevolen berichten

Beste mensen,

 

Door toeval kwam ik op het onderwerp Geocaching en daardoor op dit forum. Op het gebied van GPS gebruik heb ik slechts één enkele ervaring van heel lang geleden, toen ik voor AVRO-bode/TeleVizier de werking van een allereerste versie van een Magellan apparaatje beschreef. Dat was nog heel lang voordat er sprake was van landkaarten/Tom-Tom enzovoorts, het was gewoon een apparaatje waarin je aangaf wat je positie was en hoe je dan die positie zag veranderen als je ermee op de fiets sprong en een kilometertje verder reed.

 

Intussen zijn er naar ik begrijp ontzettend veel ontwikkelingen geweest. Dingen waar ik maar terloops of helemaal niet kennis van heb genomen. Het hele Tom-Tom gebeuren enzovoorts heb ik me nooit mee bezig gehouden, gewoon omdat ik het niet nodig heb. Wel viel me op dat je heel vaak GPS in de context van navigatie op wegenkaarten ziet genoemd.

 

Zelf ben ik relatief veel van mijn tijd in Roemenië omdat ik daar een tehuis voor zwakbegaafde jongeren heb opgezet. Meiden die in staatstehuizen hebben gezeten en dan plots zonder enigerlei voorbereiding als volwassenen op straat worden gezet. Die zonder ons al gauw prooi zouden zijn geweest van, nou, je kunt je de rest van het verhaal wel voorstellen.

 

Onze directe omgeving is heel erg mooi, we bevinden ons in een langgerekt dal dat in het Nederlands vertaald "Vallei van de Druivenranken" wordt genoemd. Vandaar uit maken we wel eens trektochten naar een volgende vallei. Een relatief nabijgelegen dorp kun je zo na een voettocht van een kilometer of zes bereiken, met de auto zou je er al gauw het verdubbele over moeten doen (de ene vallei uit en dan een volgende weer in).

 

Nu moet je je die voettochten niet zo voorstellen als bij ons: gebaande wegen zijn er niet, je weet globaal ongeveer hoe je moet lopen en voor de rest moet je het zelf maar uitzoeken. Sommigen lopen liever langer over de kam van zo'n heuvel, anderen door een dieper gelegen gedeelte wat gemakkelijker loopt maar waar ook de nodige stekelige dingen je weg versperren, en dan is er nog een soort rondlopende geul die weliswaar een goede wegwijzer vormt maar waar je weg ook regelmatig wordt onderbroken door modderpoelen en brandnetel bossen.

 

De heenweg is niet echt ooit een probleem, je staat doorgaans aan het begin van de middag en de zon geeft aardig aan in welke richting je ongeveer moet lopen. Maar de terugweg is een heel ander verhaal, eenmaal door verkeerde instructies en eenmaal door te snel invallende duisternis hebben we bijna een nacht in de bossen moeten doorbrengen. Geen lolletje als je weet dat er niet alleen wolven maar ook beren in zo'n bos rondscharrelen. In de duisternis doorgaan is levensgevaarlijk omdat er op bepaalde plekken ineens kloven met afgronden tot minstens 50 of meer meter zijn waar je dan de dood zou vinden.

 

Al vaker heb ik eens proberen te achterhalen of er voor dat gebied niet een of andere gedetailleerde kaart bestaat waardoor je middels GPS precies op zo'n kaart kunt zien waar je bent. Kennelijk is dat niet zo; en zelfs kkaarten als op Google Earth voor dat gebied stikken van de fouten (verkeerde plaatsnamen bij dorpen en kleinere steden, enzovoorts, en uiteraard niets gedetailleerds, zelfs geen officiele provinciale wegen).

 

Dus zou je dan toch weer uitkomen op zoiets als ik in de prille begintijd van GPS een keer mocht uitproberen, een apparaatje waarop je in elk geval kon aangeven vanuit welke positie je vertrok en waar je je op dat moment dan bevindt om in elk geval te weten in welke richting je zou moeten lopen om weer op dat beginpunt terecht te komen. En dan maar hopen dat zo'n lijn je niet in de problemen brengt omdat er een diepe kloof waar je helemaal niet op had gerekend op je weg ligt.

 

Vandaar mijn vraag: kan mij iemand hier vertellen wat je optimaal zou kunnen gebruiken in een dergelijke situatie om in ieder geval de weg terug naar huis te kunnen vinden en liefst met nog heel veel meer informatie? Voor hen die het naadje van de kous willen weten, onze geografische positie is: 46°5′2″N 24°16′43″E.

 

Bij voorbaat hartelijk dank!

 

Paul van Rossum.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

Als je op de heenweg je GPS aan hebt staan wordt de gelopen weg (track) bewaard indien je dit hebt ingesteld. Wil je weer terug naar het beginpunt, dan sla je de track op en kiest voor trackback en je loopt nagenoeg dezelfde weg terug.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

daar ik geloof dat er geen kaarten zijn voor roemanie waar je iets aan hebt.

 

Zou je het in onze ogen kunnen proberen met een willekeurige gps die beschikt over de functie om je gelopen route op te slaan. die je dan vervolgens op de terugweg weer kunt volgen.

 

Wat je ook zou kunnen doen (en dat kan met elke gps) is tussenpunten opslaan van de "heenweg" zodat je via die punten ook weer terug kunt lopen. Deze punten kun je dan natuurlijk ook bewaren voor een volgende keer.

 

Of er moet hier iemand zijn die gedetailleerde kaarten van roemenie weet ????

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hartelijk dank voor jullie antwoorden. Ik heb even gewacht met reageren omdat de vraag werd geopperd of iemand iets over gedetailleerde kaarten van Roemenië weet. Niet dus.

 

Nu de hamvraag: welk toestel zouden jullie voor dit doel aanbevelen? Te denken is aan gebruiksgemak, maar ook duidelijkheid van display (ik zie niet zo heel scherp) en dan natuurlijk prijs (als een ouder tweedehands exemplaar net zo goed is als wat nu gemaakt wordt - graag!) Maar op dit moment weet ik niet zo goed waqar ik het best naar zoeken kan, het aanbod is groot maar al die type nummers zeggen mij niets, dus ben ik voor elke tip dankbaar! Mailen mag natuurlijk ook, graag zelfs: mijn email adres is paulvr@web.de .

 

groetjes,

 

Paul.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Of er moet hier iemand zijn die gedetailleerde kaarten van roemenie weet ????

De Europese Oregon 400t heeft schijnbaar kaarten van Roemenië (kaartje). Maar hoe gedetailleerd die zijn...? Als je de dekking in google maps bekijkt, moet je je er misschien niet al te veel van voorstellen. Hopelijk weet ik binnenkort meer :blush:

En de prijs is mogelijk ook een struikelblok :lol1:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...
Of er moet hier iemand zijn die gedetailleerde kaarten van roemenie weet ????

De Europese Oregon 400t heeft schijnbaar kaarten van Roemenië (kaartje). Maar hoe gedetailleerd die zijn...? Als je de dekking in google maps bekijkt, moet je je er misschien niet al te veel van voorstellen. Hopelijk weet ik binnenkort meer :ph34r:

En de prijs is mogelijk ook een struikelblok ;)

 

 

Hartelijk dank Karel. Inderdaad, Google maps voor centraal Roemenië zijn een regelrechte ramp. Niet alleen zijn ze zo slecht dat het zelfs voor mensen die heel vertrouwd zijn met het gebied nog problemen opleveren, maar bovendien staan er hele reeksen dorpen verkeerd vernoemd. Kennelijk kan iedereen daar plaatsnamen voor de kaart indienen. Dus is het een spelletje mis-mis-raak, vaak vind je dezelfde plaatsnaam op twee of drie plekken terug en niet zelden juist niet op de plek waar zo'n dorp dan daadwerkelijk ligt. Om van de korrektheid van het natuurgebied nog maar niet te spreken.

 

Maar ik ben natuurlijk hartstikke benieuwd naar je nieuws als het zover is.

 

met hartelijke groet,

 

Paul.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kijk eens bij :

 

http://www.rqa.ro/

 

Groeten PAULUS :rolleyes:

 

RO.A.D. 2006 heeft ook niet echt een gewedige dekking...

 

Een paar voorbeeldjes (map detail: highest, schaal: 300m, verkleind naar 500×500 pxs):

 

Rond het coördinaat dat paulvr geeft in zijn eerste postje

valea_viilor.jpg

 

Sibiu, toch niet echt een gehucht... dus stukken beter

sibiu_1.jpg

 

RO.A.D. 2008 zou in oktober uit moeten komen, misschien is die beter. Maar het blijven toch vooral kaarten voor navigatie over de weg en geen topo kaarten.

bewerkt door KarelKraak
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wij zijn op vakantie in Kroatie geweest en hadden daar geen kaart van. Vanaf het begin heb ik bij alle plaatsjes een waypoint gemaakt en de track opgeslagen van de doorgaande routes. Als je die zichtbaar laat heb je na een tijdje iets dat lijkt op een kaart van de streek. Dat kun je naturlijk ook bij wandeltochten doen. Ik heb zelf een garmin vista hcx en vind dat een superding. En de prijs wordt snel minder.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...