Spring naar bijdragen

Artikel brabantsDagblad 11-08-05


hawkexplorer

Aanbevolen berichten

Afgelopen donderdag een artikel in het Brabants Dagblad over caching in de drunense duinen.

 

 

"Krantenartikel"

 

Zorgen om gestruin door duinen met gps

 

door Marlies Westra

 

 

Donderdag 11 augustus 2005 - Door de natuur struinen met een gps is populair, maar in de Loonse en Drunense Duinen begint de boswachter zich ook wat zorgen te maken.

 

Drunen

 

Sinds de intrede van de gps, het apparaatje dat via een satelliet de weg wijst, raken steeds meer wandelaars letterlijk ’van het padje’. Ze volgen niet meer de geijkte paden en struinen dwars door de natuur. „Leuk natuurlijk. Maar het moet toch niet te gek worden“, zegt een bezorgde boswachter Frans Kapteijns. Ook in de Loonse en Drunense Duinen heeft Natuurmonumenten, waarbij hij in dienst is, ermee te maken. „We zetten de bordjes ’op de paden blijven’ niet voor niks neer. Genieten mag, maar de natuur is er ook voor de natuur zelf. Het wild moet niet te veel verstoord worden. En als mensen nou allemaal zorgzaam met de flora en fauna om zouden gaan. Je wilt niet weten wat voor rommel, blikjes en papier ze overal neergooien.“

Waar Kapteijns tegenwoordig ook mee te maken heeft is het schatgraven. „Dat is ook zo’n nieuwe activiteit. Ergens in de natuur wordt een schat begraven, een cache. Via internet worden de coördinaten doorgegeven. En dan kan je op zoek gaan met je gps“.

Landelijk is de afspraak gemaakt dat schatleggers hun activiteit bij Natuurmonumenten melden. Een snelle blik op het internet leert dat er, bijvoorbeeld ten zuiden van Drunen, zeker tien schatten liggen verstopt. De schatgraver krijgt er allerlei informatie bij. ’Op uw route vindt u steeds weer nieuwe coördinaten’. Een lukraak uitgekozen cache blijkt in dit geval een munitiekistje te zijn. Het bevat onder meer: een embleem van de landmacht, een speeldoosje, een stropdas, sleutelhanger, besteksetje, een spin en een logboek.

Wie op zoek is gegaan, geeft later thuis weer een reactie via zijn computer. ’Mooie wandeling, cache niet gestolen, ligt er goed bij’.

Boswachter Kapteijns heeft tot nu toe twee officiële aanmeldingen gekregen van schatleggers. „Als we andere caches tegenkomen, halen we ze gewoon weg.“

Op trainingen, meestal gegeven door outdoorcentra, leren mensen hoe ze met een gps om moeten gaan. Met twee organisaties heeft Kapteijns afspraken gemaakt over het respecteren van de huisregels in de duinen: in het open stuifzand mogen ze rondstruinen, maar verder moeten de deelnemers op de paden blijven. „Leuk dat veel mensen zo de natuur in trekken, maar we hebben er bij Natuurmonumenten toch wel zorg om.“

"Einde krantenartikel"

 

Jammer alleen dat een legale cache die ik maandag gevonden heb neergezet wordt als een illegale cache.

Verder ook jammer dat boswachter kapteijns niet meld dat ik tijdens het lopen van de andere officiele cache zand zand op 17 april, hem nog gebeld heb om te melden dat er ilegale crossers in de duinen bezig waren.

Hij me daar op dat moment dankbaar voor was.

 

Is het misschien een idee om hier een positieve draai aan te geven of moet je zoiets dood laten bloeden?

 

Hawkeplorer

bewerkt door hawkexplorer
Link naar opmerking
Deel via andere websites

ReizenReizen

Is het misschien een idee om hier een positieve draai aan te geven of moet je zoiets dood laten bloeden?

 

Hawkeplorer

 

In het artikel worden impliciet allerlei verbanden gelegd: tussen blikjes in de natuur en geocaching, tussen geocaching en in het wilde weg door natuurgebieden struinen, tussen outdoortrainingen en geocaching en ga zo maar door. Journalisten hebben daar een handje naar. Waarschijnlijk zijn de citaten ook uit hun context gehaald.

 

Mijn advies zou zijn: stel een persbericht op waarin helder wordt uitgelegd waar geocaching.nl (en .com) in dit kader voor staat: zelfregulering uit respect voor de natuur, afspraken met natuurbeheerders, cache in trash out etc.

 

Maar dan niet verbaasd zijn als je er nooit meer wat van hoort.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Misschien moeten de heren terreinbeheerders wel een beetje oppassen met het geven van interviews als langzamerhand bekend is dat krantenartikelen verdraaid worden. We hebben een soortgelijke rel gehad met de Gelderlander die een artikel schreven op de voorpagina, later zeidden SBB en Stichting Het Geldersch Landschap ze waren verkeerd geciteerd. In het Nederlands is dat dus woorden verdraaid. Het lijkt mij weer een boswachter die zijn competenties te buiten gaat, en wel in die zin dat ook Natuurmonumenten ongetwijfeld een persvoorlichter heeft, en je mag ervan uitgaan dat die is getraind voor het te woord staan van de pers.

Persoonlijk word ik een beetje misselijk van de negatieve berichten die steeds weer opduiken, temeer omdat je als community wordt afgeschilderd als een stel criminelen, maar goed zo zal het altijd wel blijven het grote voordeel, ook deze boswachter kan zijn kleinkinderen vertellen dat ie in de krant heeft gestaan.

 

Groeten kapitein Haak.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...