Spring naar bijdragen

Fotootje toevoegen


kapper

Aanbevolen berichten

ReizenReizen

Gast 90-1015262279

916 kB... Da's fors! Twee mogelijkheden:

 

- het plaatje is erg groot voor het web (bijvoorbeeld 1600x1200 pixels), terwijl je voor een algemene site je zou moeten beperken tot 400X300 of zo. Want: nog steeds hebben vrij veel mensen een monitorresolutie van 800x600 en ten tweede duurt het downloaden voor mensen met een modemverbinding errug lang. Als je het plaatje verkleint, neemt de bestandsgrootte evenredig af.

 

- het plaatje is wel klein van formaat, maar niet (of niet goed) gecomprimeerd. Praktisch elk fotobewerkingspakket kan dit, het heet vaak 'opslaan voor web' o.i.d. Mocht je geen pakket hebben, kijk dan eens naar de Ulead Smartsaver.

 

Zenz

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gast 90-1015262279

Ehmmm... 'opslaan voor web' is wat kort door de bocht. Vaak krijg je de keuze voor JPG, GIF of PNG.

 

- Voor foto's kies je jpg, een compressievorm waarbij pixels worden samengevoegd en gemiddeld. Comprimeer je te sterk, dan onstaat een wat waterig, 'blurry' effect. Maar je bestand kan tot 10 maal 'lichter' worden zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies.

 

- voor grafische bestanden (tekening e.d.) kies je GIF, een compressievorm waarbij het aantal kleuren wordt gereduceerd. GIF ondersteunt maximaal 256 kleuren, maar is pas echt compact bij 64 of 32 kleuren. Ongeschikt voor foto's, ideaal voor bijvoorbeeld artwork, line-art enz. Ondersteunt transparantie, i.t.t. JPG

 

Sommige pakketten bieden gewoon de optie een bestand op te slaan als jpeg (of jpg), waarbij je vaak op kunt geven hoe sterk het plaatje gecomprimeerd moet worden.

 

Suc6!

 

Zenz

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gast 90-1015262279
waarom is het formaat PNG niet bruikbaar? het is wel een van de betere formaten hoor!

Absoluut! De enige reden waarom ik het verder niet noem, is dat het nog steeds niet door alle browsers volledig wordt ondersteund. Internet Explorer ondersteunt - zelfs in 6.0! - nog steeds niet de Alpha transparency van de PNG standaard. Ook Konqueror (Linux) heeft problemen.

 

Gebruik je geen transparency, dan is PNG prima bruikbaar - maar niet beter of slechter dan JPG.

 

Zenz

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.
  • Onlangs hier   0 leden

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...