-
Aantal bijdragen
1445 -
Geregistreerd
-
Laatst bezocht
-
Gewonnen dagen
50
Vlindertje heeft op 8 maart 2015 voor het laatst de dagwinst behaald
Vlindertje had de meeste vind ik leuks
Waardering in de gemeenschap
392 UitstekendOver Vlindertje
- Verjaardag 12-04-1984
Previous Fields
-
GPS of Smartphone Merk / Type
Etrex Vista
-
Ik gebruik mijn GPS / Smartphone sinds
2004
Contact Methods
-
Website URL
http://www.metacaching.nl
-
ICQ
0
Profile Information
-
Geslacht
Niet ingevuld
-
Woonplaats
Eindhoven
-
Interesse
Filosofie
Wandelen
Honden
Geocaching
-
hooningkorf volgt nu Vlindertje
-
Fijne Feestdagen En Een Avontuurlijk 2015
Vlindertje antwoordde op een discussie van Cachetor in Nieuws, Informatie & Polls
Ook voor jou in 2015 een zonnig spoor, beste Cachetor. Leuk om te weten dat tot jouw avontuurlijke voornemens ook het maken van een CloudCache behoort. -
Kom, TT. Je weet donders goed dat je het tóch niet volhoudt. En ik volg dit forum eigenlijk alleen nog voor dit soort discussies. Odlaniger weg, Diederikus (was bijna) weg, jij hebt er tabak van, Domi tref ik elders ... als iedereen met een vlotte pen en een duidelijke mening opstapt is dit forum wat mij betreft ter ziele. Over geocaching gaat het immers al lang niet meer.
-
Dag beste Odlaniger. Als een keurig en uitgebreid antwoord op een directe vraag van de topic starter wordt verwijderd houdt het op. Voor mij is dit forum voortaan 'read only'.
-
Odlaniger, het ligt voor de hand om je vragen te stellen op de keurmerksite. Op dit forum is het keurmerk al uitgebreid aan de orde geweest en in dit draadje is het onderwerp geheel off topic. Kwestie van tijd voordat het draadje wordt gesloten omdat het doel van de topic starter al lang is bereikt. Dat is vast reeds gerapporteerd en de voze, tenenkrommende trollenhumor komt de houdbaarheid evenmin ten goede.
-
Een gemeenschappelijke vriend, voor wiens verzinsels en bijdragen aan het spel geocaching ik het grootste respect heb, heeft een munitiekist in zijn voortuin. De betreffende cache is baanbrekend. Ook voor jouw bijdragen aan het spel geocaching en de diverse sites en 'vakbladen' heb ik niets dan bewondering. Ik begrijp jouw frustraties en ik respecteer de keuzes die je hebt gemaakt. IK heb de moed om de boel op een hoger plan te brengen echter niet opgegeven en geniet met volle teugen van alle nieuwe initiatieven, die concreet wel veel opleveren. Op de eerste plaats veel voldoening, maar het beleg op mijn boterham is ook belangrijk en ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Geocaching neemt tegenwoordig nagenoeg al mijn tijd in beslag en de rol die gc.com daarbij speelt is zo onbeduidend, dat ik de site soms vergeet. Afgekeurde caches verdwijnen niet uit het veld, maar wel uit beeld. En reken maar dat ik als keurmeester niet alleen let op de cachegrootte. Dat geldt trouwens voor de meeste keurmeesters. Voor mij is de INTENTIE van de plaatser doorslaggevend, maar dat is geen hanteerbaar criterium voor een keurmerk. Het keurmerk is een hulpmiddel voor authentieke geocachers, die authentieke geocaches willen kiezen uit een gesaneerde database. Dat gebeurt honderden keren per maand, maar al waren er slechts tien gebruikers dan was het voor mij nog de moeite waard. Naast een praktisch hulpmiddel is het keurmerk immers ook een statement.
-
Je bevestigt wederom dat je niet de moeite hebt genomen je grondig te informeren inzake het keurmerk. Hoe kun je anders botweg beweren dan niemand keurt waar een cache ligt, wat erin zit en of er onderhoud wordt gepleegd terwijl het concept 'keurmerk' in alle publicaties nauw is verweven met het concept 'keurmeester'? Een keurmeester kent het keurmerk toe en kan het ook weer afnemen. Er zijn echter (nog) veel te weinig keurmeesters om alle nieuwe caches te beoordelen en eventueel te voorzien van een keurmerk. Keuren vergt veel meer tijd dan reviewen en het is ondoenlijk om de berg rotzooi, die dagelijks online komt, handmatig te verwerken. Daarom is het selectieproces geautomatiseerd. Zo vallen micro's direct af omdat het geen geocaches kunnen zijn, maar containers in andere categorieën genieten het voordeel van de twijfel. Keurmeesters nemen nu het keurmerk af van caches die het ten onrechte hebben gekregen. Daarbij is een bekend forumlid en tevens bekwaam programmeur bezig het filterproces met slimme algoritmen te verfijnen. Wellicht is hij bereid hier iets over te vertellen, al verwacht ik dat niet. Verder kan iedereen (anoniem) caches beoordelen. Vind je dat een cache ten onrechte wel of niet het keurmerk draagt, dan kun je dit melden. De cache komt dan op een wachtlijst die door de keurmeesters wordt afgewerkt. Sommige keurmeesters keuren een cache ter plekke, anderen gaan af op de cachebeschrijving en in het bijzonder de logjes. Nog veel caches dragen het keurmerk ten onrechte, maar het bestand wordt steeds verder 'handmatig' opgeschoond. Er wordt dus wel degelijk gekeurd en niet alleen automatisch gefilterd, maar we moeten roeien met de keurmeesters die we hebben. Nieuwe keurmeesters zijn welkom. Met drie keurmeesters per provincie komen we al een heel eind. Voor zover ik weet is het keurmerk de eerste en enige poging om het cachebestand van de Benelux te saneren en wie een betere manier weet mag het zeggen. Kritiek spuien is makkelijk, vooral als deze ongegrond is en berust op onvolledige informatie. En laat het opsporen en melden van caches, die letterlijk en figuurlijk onder de maat zijn, vooral aan anderen over.
-
Humor, TT ! @Fangorn. Inhoudelijk werd in eerste instantie niet ingegaan op een onderwerp waar alles over is gezegd terwijl er niet werd geluisterd. Vooroordelen hebben jou altijd belet je in het keurmerk te verdiepen, net zoals vooroordelen jou beletten je te verdiepen in CloudCaching, maar dat laatste geheel terzijde. Een keurmerk impliceert geenszins dat iets 'goed' is, maar dat iets aan bepaalde criteria voldoet, in dit geval dat een container gelegenheid biedt om het spel geocaching te spelen zoals het is bedoeld. Jij voegt daar elementen als een interessante plaats en openbare logs aan toe, terwijl 'bijzondere locatie' als criterium bewust is weggelaten omdat hier geen objectieve maatstaven voor bestaan. Jij schrijft zo vaak dat bij een micro (kokertje) kosten en moeite zijn gespaard en dat de kans groot is dat dit ook geldt voor de route en de eindlocatie. De praktijk toont jouw gelijk aan. Niet zo verwonderlijk, want de meeste kokerkneuzen (strooiers en rapers) weten immers niet wat geocaching inhoudt. De praktijk toont echter ook het omgekeerde aan. De plaatser van een container, die gelegenheid biedt om het spel te spelen zoals het is bedoeld, weet wel degelijk wat geocaching inhoudt en dat elementen als een verzorgde omschrijving, een mooie route en een interessante eindlocatie belangrijk, zo niet essentieel zijn. Een keurmerkcache zal daarom niet snel teleurstellend uitpakken en in die zin is het keurmerk tevens een indicatie voor kwaliteit.
-
Authentiek betekent voor mij vooral 'oorspronkelijk' maar 'echt' is in dit verband ook een prima kwalificatie. De logboeken van oorspronkelijke caches ('oercaches') bevatten vaak zeer uitgebreide verhalen. Niet alleen werden ruiltransacties zorgvuldig genoteerd, de logger gaf ook aan waar hij vandaan kwam en waar hij naar toe ging. Zo konden bepaalde schaarse artikelen, zoals specifieke onderdelen en gereedschappen, medicijnen of ammunitie van een speciaal kaliber, worden getraceerd door pioniers en voortrekkers die er grote behoefte aan hadden en bereid waren om de vorige bezoeker achterna te reizen. De caches fungeerden ook als communicatiecentra. In de logboeken werden persoonlijke en familiezaken vermeld, zoals geboorten en sterfgevallen, in de hoop dat bezoekers er kennis van zouden nemen om het 'nieuws' bij gelegenheid door te vertellen aan bekenden en belanghebbenden. Hoewel de meeste voortrekkers de edele kunst van het lezen en schrijven wel degelijk enigermate beheersten, beschikten zij niet over mobiele telefoons. Ook moderne overlevingscaches, die overal ter wereld op afgelegen en onherbergzame locaties zijn geplaatst, bevatten soms logboeken met persoonlijke verhalen, al behoort een satelliettelefoon tegenwoordig steeds vaker tot de inventaris. Op deze eeuwenoude cachetradities is het geocachen gebaseerd. Hecht je geen waarde aan een container met ruilspullen en een volwaardig logboek, waar je een reisverslag in kwijt kunt, dan ga je voorbij aan de traditie en essentie van het spel en ben je geen echte of authentieke geocacher. Heb je genoeg aan een logkoker, omdat een cache voor jou slechts een puntje is, dan ben je eerder een munzeeër, ook al sta je ingeschreven bij een site die is genoemd naar het spel geocaching. Maar ach, dit alles zal de veelraper een zorg zijn. Wat hij van geocaching denkt te weten heeft hij immers geleerd van de buurman, die een echt boterhamzakje onder zijn voordeurmat heeft verstopt. En zo is geocaching door onwetendheid en na-aperij verworden van een avontuurlijk oriëntatiespel voor wandelaars en natuurliefhebbers tot een bespottelijk tijdverdrijf voor onnozelaars. Nepcachers, die zich vermaken met het zoeken van nepcaches. En 'nep' is in dit verband het tegengestelde van 'echt' of authentiek.
-
Het woord 'authentiek' schept juist duidelijkheid, behalve als de strekking van het begrip je ontgaat. Natuurlijk was de eerste cache een traditional, dat impliceert immers de term 'traditional', maar dat betekent niet dat een multi niet authentiek kan zijn. Niet de locatie definieert het concept 'cache', of het feit dat de geografische coördinaten al dan niet gegeven zijn, maar het principe van een verborgen bergplaats met artikelen die geruild kunnen worden. Dat is tenslotte van oudsher de betekenis van het woord 'cache', een betekenis waar de bedenker van het woord 'geocaching' in zijn uitleg aan refereert. Of iets een geocache is wordt dus bepaald door de aanwezigheid van ruilspullen en een logboek (het bieden van gelegenheid tot ruilhandel) en niet door het gegeven dat de eerste geocache: een zwarte emmer was die ondere andere een cassetterecorder en een blik bonen bevatte werd geplaatst door een middelbare heer werd gepubliceerd in een nieuwsgroep. Kleur en exacte inhoud van de container, leeftijd van de plaatser en de wijze van publicatie zijn geen definiërende kenmerken van een geocache. Definiërend is het bieden van gelegenheid tot het bedrijven van ruilhandel (trade). Het echte geocaching staat of valt dus inderdaad met een doos vol ruilspullen. Juist die doos (cache) maakt het spel uniek en onderscheidt geocaching van andere GPS-zoekspelletjes zoals munzee.
-
En dát maakt nou het verschil tussen geocaching en andere GPS-zoekspelletjes zoals kokerloggen en munzee.
-
Dat probleem had ik onlangs ook toen ik premium lid wilde worden van Albert Heijn. Ik wil die winkel graag steunen met een bijdrage van 30 euro per jaar en krijg daarvoor ook voorrang bij de emballage. Na klikken op de hamster kon ik probleemloos betalen. Staat er op het scherm bij gc.com geen lachende kikker, eventueel met antenne?
-
Afstand Wp's Van Bestaande Cache's?
Vlindertje antwoordde op een discussie van roykuh in Algemene vragen
Is die oppikker wel een geocache? Zo niet, dan hebben de plaatser en de reviewer de kluit belazerd en is er voor jou geen moreel dilemma. -
Ik begrijp je wél en ik ga er een eind in mee. Om met Vlindertje te spreken (hallo knul, leef je nog, ik mis je hier....)... "Heeft de eerste legger ooit een hoge boom, een diepe spelonk of een eilandje in de Indische Oceaan in gedachten gehad toen hij die eerste cache plaatste?" Niemand kan in zijn ziel kijken, maar ik betwijfel het. Hij wilde gewoon, dat wij met behulp van een door hem als leuk ervaren technologie zijn geplaatste doosje vonden in een redelijk bereikbare bosje met als enig risico de kans op een teek of een schram van de aanwezige bramenstruik..... Het zijn de randverschijnselen (misschien wel uitwassen) van het geocachen die tot dit soort zaken hebben geleid. Nee, ik ben niet uit een boom gevallen en verkeer in blakende gezondheid, hoewel geroerd door het feit dat jij mij mist. Ik ben en blijf een trouwe bezoeker van dit forum, want jouw hilarische beschouwingen van korfbal- en Ferraricachen en oud-Hollandse spelen als koekcachen en nanohappen (mét of zonder gebit) wil ik voor geen goud missen. Zelf waag ik mij echter niet meer aan dergelijke bespiegelingen. Sinds ik voor de derde keer een verhaaltje in de prullenmand kon gooien, omdat een boeiend en drukbezocht draadje plotseling werd gesloten, vind ik het welletjes. Rapporteur of willekeur, op dit forum hangt het zwaard van Damocles boven elke wezenlijke discussie, die iets dieper gaat dan de ideale prikstok. Het slotje mag dan een even eenvoudig als effectief hulpmiddel zijn om controversiële thema's te liquideren, ik schrijf mijn stukjes niet voor de kat z'n viool. Om 'on topic' te eindigen: uiteraard heeft boomklimmen niets met geocachen te maken, net zo min als puzzelen en munten verzamelen enig raakvlak met het spel hebben. De meeste cachers zijn het spoor volledig bijster en hebben geen flauw benul van wat het spel inhoudt, laat staan van wat geocachen uniek en interessant maakt. Ze apen elkaar na en/of klooien maar wat wat aan. Onwetendheid wordt gecompenseerd met de meest idiote veronderstellingen en verzinsels, zoals metaaljagen, gridvullen en natuurlijk kokerloggen voor puntjes. Voor elk wat wils, nietwaar? En als het spel is ontdaan van alles wat geocaching tot geocaching maakt, en totaal niks meer voorstelt, kun je het gemakkelijk met alles combineren. Breng de stamppot van onzin en flauwekul op smaak met een sausje van andere sporten, spellen en hobby's en het blijft genietbaar. Door hobby's als puzzelen en munten verzamelen belandt echter niemand in het mortuarium. TT werd onwel tijdens het cachen, maar kon het gelukkig navertellen omdat hij met beide benen op de grond stond. Dat geldt niet voor de medespeler, die enkele jaren geleden tijdens het cachen onwel werd, uit een boom viel en zijn nek brak. Het forum putte zich uit in blijken van medeleven en dooddoeners als 'oversteken is ook gevaarlijk', 'eigen schuld/verantwoordelijk', 'een ongeluk zit in een klein hoekje' en omarmde vervolgens solidair de cachemaker die onnadenkend een onnodig risico had ingebouwd. Het wachten is inderdaad op het volgende dodelijke slachtoffer. En dat is vast geen ervaren klimmer, die zich weet te zekeren, maar wéér een middelbare heer die een koker ziet hangen op slechts 3 meter hoogte en zich onvoldoende bewust is van de risico's. "Ik ben nu zover gekomen en laat me niet kennen. Anderen doen het ook en het hoort bij het spel". Het forum staat immers vol 'on topic' bijdragen van klimmers die hun gerei showen en enthousiast vertellen over wat hun hobby toevoegt aan het geocachen. Het staat wéér te gebeuren. We kunnen er op wachten en hopelijk nog héél lang.
-
@Barry. Met een nette brief aan het gemeentebestuur is toestemming doorgaans snel geregeld. Leg in je eigen woorden uit wat geocaching inhoudt en wat jouw plannen zijn. Volsta niet met een link naar een geocaching website. Laat doorschemeren dat jouw cache ook de plaatselijke middenstand ten goede kan komen. Op deze manier heb ik in 2004 moeiteloos schriftelijke toestemming verkregen voor het plaatsen van een onbeperkt aantal caches in de omgeving van Echternach, Berdorf en Consdorf en in 2005 voor het leggen van caches bij Beaufort en Larochette. Alleen bij Beaufort deed zich een kleine 'complicatie' voor. Een ambtenaar vroeg of hij bij het eigenlijke plaatsen van de cache aanwezig kon zijn. Ik heb toen een afspraak met hem gemaakt op het terras van Auberge Rustique bij het startpunt van A knight's Trail. We begonnen met koffie en appeltaart, hebben vervolgens de complete route gelopen en de cache geplaatst, om weer te eindigen bij Auberge Rustique. De koffie en de appeltaart waren 'van het huis' en het bier was op kosten van 'le conseil communal'. De meeste caches (40+) liggen overigens in de omgeving van Berdorf. Hiervoor zijn ook aparte afspraken gemaakt met diverse landeigenaren en de beheerder van camping Martbusch (die tevens een oogje houdt op een zeer grote bonuscache). Vanaf Martbusch organiseer ik samen met een oude schoolvriend al 10 jaar klim- en 'survival'tochten voor gezelschappen. Meestal gaat het daarbij om groepen medewerkers van bedrijven en instellingen. Hotel Perekop is onze uitvalsbasis voor luxere arrangementen, meestal teambuilding-activiteiten voor het kader van bedrijven en overheids-organisaties. Het klimmen laat ik overigens aan mijn zakenpartner over. Domi begrijpt wel waarom ;-) Bij de caches gaat het vooral om oorspronkelijke caches, maar dan ook écht oorspronkelijk. Dat wil zeggen dat de containers behalve logboeken ook 'gereedschappen' (relatiegeschenken) bevatten en proviand (blikjes energiedrank). Zo bevat een cache bij de Räuberhöhle hoofdlampjes om deze en andere grotten te verkennen. @mmjjt. Het is mij nu duidelijk wat een handdruk voor jou betekent. Je bent op de trollenlijst verzekerd van een plek voor het leven. @Domi. Op het startpunt van een CloudCache is een goede dataverbinding vereist. Daar wordt het basisprogramma geladen: het minimum wat nodig is om de tocht tot een goed einde te brengen. Afhankelijk van de beschikbaarheid en kwaliteit van de internet-verbinding op de verschillende waypoints komen typische CloudCache-functies beschikbaar, zoals communicatie met andere teams, interactie met virtuele entiteiten via AR en het raadplegen van internetbronnen met aanvullende informatie over bezienswaardigheden onderweg. Maar ... dat ga je binnenkort zelf ervaren. Ik neem aan dat je van @rend inmiddels een startlicentie hebt gekregen voor Bedevaartcache 3.
-
Trek geen rookgordijn op terwijl jij jouw stokpaardje (voorlichting in 't veld) berijdt. Nieuwkomers hebben behoefte aan duidelijkheid, juist omdat het woord geocachen 'in de volksmond' verkeerd wordt gebruikt. Jij bent je als juf ongetwijfeld terdege bewust van je verantwoordelijkheid om accurate kennis over te dragen. Geen bewuste misleiding dus, door het zoeken van micro's en nano's 'voor het gemak' maar cachen te noemen. Maak prullenrapers en puntenjagers liever attent op Munzee. Daarmee doe je hen én alle geocachers een groot plezier.