Spring naar bijdragen

Lambertus

Leden
  • Aantal bijdragen

    19
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door Lambertus geplaatst

  1. Je doet niks verkeerd. Er zijn gewoon meer aanvragen dan de server kan verwerken. Bij je aanvraag geeft de server aan hoe lang je ongeveer moet wachten, de melding van het aantal mensen in de wachtrij nadat je de aanvraag ingediend hebt is dus geen foutmelding. Het beste is gewoon eenmalig je aanvraag in te dienen en rustig af te wachten tot de email komt. Over het algemeen klopt de te verwachten vertraging redelijk. Ondertussen probeer ik bij de sponsor een snellere server los te peuteren, dat zou de wachtrij moeten verkorten voorlopig. Ben ook met een lange termijn oplossing bezig die de wachtrij helemaal op moet lossen (een applicatie die de kaart op de pc van de gebruiker maakt i.p.v. op de server), maar dat is allemaal nog erg prematuur.
  2. Suzan, tot zover is kennelijk alles goed gegaan. De kaart installer voor MapSource maakt geen nieuw menuitem aan, het verteld alleen MapSource (in de Windows Registry) waar de kaart op de hardeschijf staat. Als je nu MapSource start kunnen er twee dingen gebeuren: - Je vind een pull-down lijst met geinstalleerde kaarten in de menubalk van MapSource. Selecteer de OSM Routable kaart. - Er is maar één kaart geinstalleerd en de OSM Routable kaart is automatisch geselecteerd. Zoom nu uit naar 3000km. Als het goed is zie je ergens in het grijze grid een paar lichtgekleurde rechthoekjes. Zoom daarop in en je ziet de kaartdetails langzaam verschijnen. Veel plezier met je nieuwe Etrex en OSM kaart!
  3. De site werkt wel met Internet Explorer 6, 7 en 8 maar omdat de JavaScript in IE erg langzaam is duurt het erg lang voordat de vierkantjes op de kaart verschijnen. Ik denk dat IE9 beter zal werken, MS heeft voor die versie een snellere JS engine beloofd. Overstappen op een browser die wèl standaarden volgt, zoals Firefox, Opera en Chrome, is zowieso wel een goed idee.
  4. Hendrikus, Bedankt voor je bijdrage, maar ik snap er eerlijk gezegd geen biet van. Topzoekertje Topzoekertje, als je op die site iets naar beneden scrollt kom je een paar links tegen naar handleidingen over hoe je de website moet gebruiken, zoals deze.
  5. Hele kleine correctie, het zijn niet de instellingen in het register die overschreven worden maar het overzichtskaartje en bijbehorende .tdb bestand. In principe zou je meerdere kaarten van die website in dezelfde directory kunnen kopieren om daarna met MapSetToolkit de kaartdelen te combineren tot 1 nieuwe overzicht kaart en .tdb die je in MapSource zou kunnen gebruiken. Dat is niet persé nodig, tenzij je veel nieuwe versies of verschillende landen geinstalleerd hebt waardoor er steeds meer overbodige bestanden in de installatie directory blijven staan.
  6. Lambertus

    Trip & Waypoint Manager

    Misschien handig om te vermelden dat voor het installeren van kaarten voor gebruik in MapSource er wat informatie aan het Windows register toegevoegd moet worden. Hiervoor zijn verschillende programma's te krijgen maar bijna elke kaart komt tegenwoordig met een installer die dit voor je doet, zo ook voor OpenStreetMap. Routeerbare Garmin kaarten met wereldwijde dekking van OpenStreetMap kun je bijvoorbeeld hier vinden.
  7. Adres zoeken en indexeren met de opensource tools gaat helaas nog niet probleemloos. Het Garmin formaat is op dat vlak nog niet 100% bekend. Sommig types hebben bij het adres zoeken inderdaad last van het feit dat de provincie of staat ingevuld moet worden. In jou geval (maar ook bij Nuvi's) kun je de adres search dus nog niet gebruiken. Zoeken op straatnaam zou volgens mij wel moeten werken. Ik verwacht dat dit in de toekomst steeds beter wordt, maar nu werkt de search nog niet foutloos.
  8. De kaartgrid kan (hoeft niet) elke keer bij een update veranderen, Madeira ligt ruim binnen een tile bij de laatste update iig. Als je niks ziet wanneer je de OSM kaart geselecteerd hebt in MapSource moet je idd gaan inzoomen op het gebied dat je gedownload hebt. Een Garmin kaart bestaat uit meerdere lagen en kennelijk zit de hoogste laag niet standaard in kaarten die met Mkgmap gemaakt worden.
  9. Nette handleiding Leuk om zulke initiatieven te zien.
  10. Lambertus

    Kaartmateriaal

    Als je gratis kaarten voor de Garmin GPS zoekt kun je bij OpenStreetMap terecht. OpenStreetMap is een collectie vrije geografische data welke door de gebruikers wordt verzameld. Het voordeel van de vrije data is dat je er vanalles mee kunt doen, bijvoorbeeld mijn dienst om je eigen persoonlijke routeerbare Garmin kaart samen te stellen. Zo'n persoonlijke Garmin kaart is erg handig als je op vakantie door verschillende landen reist.
  11. Die is er al, namelijk de maptiles download. Dat werkt zolang er maar geen kaartnummers bijkomen, dan moet je ook de *.tdb bijwerken. De installer is vooral bedoeld voor de eerste installatie en voor gebruikers die verder niet veel 'snappen' of zelf willen doen om de kaarten te updaten. Maar ook voor het updaten van de kaarten is de installer prima te gebruiken. Qua grootte zit er niet veel verschil tussen de beide versies, de installer is zelfs iets kleiner (door andere compressie).
  12. Bedankt voor de uitleg. De OpenStreetMap kaarten kunnen dus niet als TOPO worden aangemerkt (er staan nauwelijks tot geen huizen in, weinig sloten (alleen de grote) en ook veel te weinig landmarks en zo kunnen we nog wel even doorgaan. OpenStreetMap richt zich op dit moment toch voornamelijk op vervoer dus veelal wegen, hoewel het project volledig open is en dus ook gebouwen, sloten, gedenkstenen, straatmeubulair etc. erin opgenomen kunnen worden. Het zal nog wel de nodige jaren duren totdat 'onze' kaart zich kan meten met een topo kaart. Ondanks dat dat de Nederlandse basis data zo'n 6 jaar oud is en dus nog veel bijgewerkt moet worden zijn er al veel voorbeelden waarbij de OSM kaart de werkelijkheid beter weergeeft dan de commercielen. Gebaseerd op een enkele ervaring kun je dus niet zeggen: "die kaart is slecht want...". Even de grote voordelen van OSM op een rijtje: - Gratis, ook voor commercieel wedergebruik (licentie: CC-by-SA), in tegenstelling tot bijv. Googlemaps. - Elke dag wordt de kaart beter en elk uur worden de laatste wijzigingen gepubliceerd. Mijn Garmin kaarten worden elke week ververst. - De gebruikers bepalen welke gegevens op de kaart (in de database) te vinden zijn, niet een commercieel bedrijf. Dus er is ook aandacht voor commercieel niet-interessante gebieden (bijv. fiets-, wandel, paardrij, Friestalig-, Carnaval- enz. kaarten). Grootste nadeel: OpenStreetMap begint met een achterstand. OSM is begonnen in 2004 'from scratch' terwijl de gevestigde bedrijven reeds decennia bezig zijn of capitaal hebben complete kaarten in te kopen. Conclusie: Met hulp van vele vrijwilligers, dus ook de Geocachers , wordt OpenStreetMap een geduchte veelzijdige concurrent voor de commerciele kaart leveranciers. Gratis! Dus ook al zie je dat commerciele kaarten, op dit moment, beter zijn dan de OSM kaarten hebben actieve GPS gebruikers er baat bij om mee te helpen. Tenzij je het geen probleem vind elke paar jaar een klein kapitaal uit te geven aan nieuwe kaarten van je favorite GPS leverancier.
  13. Dat zou kunnen maar dan moet je de OpenStreetMap data eerst converteren naar het Polish formaat (*.mp) dat door cGPSMapper gebruikt wordt. Een dergelijke converter bestaat (nog) niet.
  14. Hierzo de 'leverancier' van de eerder genoemde kaarten van Nederland . Even een vraagje voor de kenners: waar moet een kaart aan voldoen om een topo kaart genoemd te mogen worden? Zijn het hoogtelijnen, is het de hoge mate van detail? De huidige kaarten vertonen nog een groot probleem, namelijk dat er op de scheiding tussen de kaartsecties (tiles) stukken weg wegvallen. Hierdoor vind ik dat de kaarten niet klaar zijn voor het grote publiek en heb er daardoor ook nog niet heel veel ruchtbaarheid aan gegeven. Ook heb ik nog geen (processor) capaciteit om het kaartmaak proces op te schalen tot europa (of meer) met meerdere soorten kaarten (bijv. topo-, fiets- of auto georienteerd). Er wordt trouwens binnen OpenStreetMap door een aantal personen samengewerkt om Mkgmap (de tool die OSM data converteerd naar Garmin img formaat) zover te krijgen dat deze routeerbare kaarten kan produceren. Dit is helaas een zeer tijdrovend proces en ik denk niet dat er dit jaar al iets op dit vlak te verwachten valt.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...