Spring naar bijdragen

emiledk

Leden
  • Aantal bijdragen

    130
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door emiledk

  1. Van GSAK is (al een paar weken) een betaversie uit (versie 7.7) die echt veel sneller is dan de vorige versie. En dat werd tijd ook, want mijn PC begon al aardig moeite met mijn volgeladen GSAK-database te krijgen.

     

    Eerst moet je deze installeren, de database wordt dan ook geconverteerd.

    http://gsak.info/GSAK770B67.exe

     

    En daarna de laatste versie er overheen:

    http://gsak.info/GSAK770B98.exe

     

    Zie: http://gsak.net/board/index.php?showtopic=13999&st=20

     

    Het is een Beta-versie, en (meer dan) dagelijks lijken er updates te volgen, maar de snelheidswinst is zo groot dat ik de sprong gewaagd heb. Zonder spijt.

  2. Ik weet dat er een macro bestaat welke alle log kan in lezen. Echter maar van 1 cache per keer :blush: Graag had ik deze macro aangepast gezien. Zodat ik weekelijks deze macro kan runnen op de door mij gevonden caches. Dit om de wijzigenen van de laaste dagen bij tewerken

     

    Ook die macro bestaat: linkje

  3. De meeste waypoints zet hij er wel goed in

     

    Iedere keer als ik ga cachen (vaak) zet ik gegevens van GSAK over naar de 60CSx, maar nog nooit heb ik ook maar 1 waypoint gemist, of zijn coordinaten gewijzigd door die omzetting.

    Zoals al eerder geopperd ligt de verklaring volgens mij in het niet helemaal up-to-date zijn van de GSAK-database, en niet in een fout in de software van GSAK of Garmin. En dat up-to-date zijn kan zelfs ook nog een probleem zijn als je wekelijks alles laat verversen. Iets te vaak heb ik daardoor naar een inmiddels gearchiveerde/disablede cache gezocht. Om dat te voorkomen draai ik nu voor de geselecteerde caches de macro RefreshAllGPX, dan weet je zeker dat GSAK bij die caches echt up-to-date is.

     

    Overigens: in GSAK zitten wel opties om bepaalde (child)waypoints wel/niet over te zetten. Dat is dan natuurlijk een kwestie van de juiste vinkjes zetten.

  4. Voor een GPS-newbee annex PC-leek heb ik een handleiding geschreven over hoe je eenvoudig de gratis Open Street Map-kaarten op je Garmin-GPSr kan zetten met behulp van Mapsource. Over OSM is op internet veel te vinden, heel veel, zo veel zelfs dat ik door de bomen het bos niet meer zag en me er niet vanaf kon maken door even een simpele URL te sturen. Vandaar deze handleiding. Wellicht doe ik een ander er ook een plezier mee: OSM-Handleiding.pdf.

     

    Voor wie het niet weet: de Open Street Map-kaarten zijn gratis kaarten (Open source) die door vele vrijwilligers steeds verder up-to-date gehouden worden. Door continue aanpassingen zal de kaart soms zelfs veel completer zijn dan de dure kaarten die ook beschikbaar zijn. Ik heb mijzelf verbaasd over de kwaliteit van deze kaarten. Zeker als je op vakantie gaat, is het snel overzetten van zijn OSM-kaart ideaal, want je zal vast niet voor ieder plekje op de wereld een kaart willen kopen.

  5. Hallo Sandrakim72,

     

    Lastig om hierop te reageren, want om welke cache gaat het, en wat is precies gezegd?

     

    Maar in zijn algemeenheid: feedback krijgen is soms wellicht confronterend, maar uiteindelijk kan je er wel je voordeel mee doen. Zit er een kern van waarheid in de opmerking? Mogelijk kan je daarmee je eigen cachelisting dan nog beter maken.

     

    Persoonlijk heb ik liever dat iemand mij op een onvolkomenheid wijst (wel in nette bewoordingen uiteraard, we blijven toch wel beleefd?), dan dat iets op de pagina blijft staan waar anderen zich wellicht aan ergeren, en ik me van geen kwaad bewust ben.

     

    Ik heb even gekeken naar jouw caches, en kan me voorstellen dat het om 'Michael Jackson' gaat. Bij het lezen van de diverse vragen kreeg ik ook het idee van 'dat kan best wel wat duidelijker gezegd worden, een leesteken wil wel eens helpen.'

     

    Groetjes,

    Emile

  6. Krijgen we straks na de reeks 'Erwtje 1 t/m 200' nu ook een cachetsunami van 'Petling 1 t/m 500'? Ik ben er klaar voor :thumbup: . Ik hoop Kruimeldief ook... :blink:

    Bij het cachen in Duitsland kom je vaak Petlingen tegen. Ik vind het een prima cachebehuizing voor micro's.

  7. Ik heb het idee dat de alsmaar oplopende aantallen logs in GSAK het programma erg langzaam maken na verloop van tijd.

    Het hierboven beschreven "Number of logs in offline pages" laat inderdaad een beperkt aantal logs zien, bijvoorbeeld 5 of 10. Als je daarna dit aantal echter weer op "unlimited" zet, staan er gewoon weer een paar 100 in bij veel gelogde caches. Ze worden dus niet verwijderd o.i.d. en blijven in GSAK staan.

     

    Iemand een manier om bijvoorbeeld alleen de laatste 5 en die van jezelf erin te houden? Kan hier geen macro voor vinden op de GSAK site.

    Natuurlijk kan ik ook gewoon een nieuwe database aanmaken en een weekje wachten tot alle pq's weer een keer binnen zijn gekomen, maar is er geen andere oplossing?

     

    thnx

     

    Daar heeft GSAK zelf al in voorzien: kijk in het menu Database, Purge Logs. Volgens mij precies wat je zoekt.

  8. 'Nieuw' is betrekkelijk, deze versie is er al sinds mei 2009. Tav Garmin Firmware (behoudens bij de allernieuwste modellen) zou ik in zijn algemeenheid willen adviseren: If it ain't broken, don't fix it. Oftewel: niet installeren, tenzij de nieuwe functionaliteiten echt van belang voor je zijn, of je nu bepaalde problemen ondervindt.

    Ik lees wel eens wat mee op een Garmin-forum, en de ellende die mensen ondervinden na het upgraden van firmware lijkt vaak niet te overzien. Of het allemaal niet goed uitgetest is door Garmin, en/of dat het apparaat-afhankelijke problemen zijn, dat weet ik niet.

  9. Zouden we niet als conclusie van dit alles kunnen nemen dat de basis voor het loggen van een cache op het internet de geschreven log in het logboekje is.

     

    Geen log in het logboekje is dan per definitie geen log op het internet.

     

    MAAR: de cacheeigenaar kan op basis van getoond bewijs een uitzondering maken op deze regel. Zulks ter beoordeling van de individuele cacheeigenaar.

     

    De cacher kan dit nooit op eigen houtje besluiten !

     

     

    Ik denk dat dit ook de bestaande gang van zaken is.

     

    Geopatra.

     

    :thumbup: Mee eens, zo ga ik er ook mee om als legger.

     

    Als ik in found-logjes lees dat cachers de cache niet gevonden hebben gaan mijn tenen krom staan. Afgelopen zaterdag heb ik in Duitsland samen met een ander team lange tijd gezocht naar een cache. Duidelijk geript, dus een not*found log volgde. Als je dan vervolgens leest van een ander Nederlands team die daarna doodleuk in een FOUND-log schrijft dat ze hem NIET gevonden hebben (met Grüße aus Holland), dan schaam ik me zelfs een beetje.

     

    Maar er zijn voor mij wel degelijk situaties waar je als cachelegger een soort 'mededogen' kan hebben. Als de cache geript is, dit nog niet op internet kenbaar was gemaakt, de cachezoekers duidelijk genoeg moeite hebben gedaan om hem te vinden, niet naast de deur wonen, ahv foto's/situatiebeschrijving aan kunnen tonen dat ze echt op de juiste plek geweest zijn, dan heb ik er als cachelegger geen moeite mee dat ze hem wel als found loggen. Maar de logtoestemming is dan wel het besluit van de legger, en niet van de (niet)vinder. Ik vind het persoonlijk in zo'n geval niet nodig dat er weer een sloot benzine verbruikt wordt om wat inkt op een logrol te kunnen krabbelen die door mij toch nooit gelezen zal worden. Het is misschien het wat soepel toepassen van regels, maar die flexibiliteit mag er wat mij betreft best zijn. Bij belangrijkere zaken in het leven vragen we toch ook om die flexibiliteit zonder dat we gelijk een anarchie nastreven?

     

    Als vinder heb ik in het verleden na een (ongevraagde) toestemming van de legger een enkele keer ook wel eens een duidelijk geripte cache als found gelogd. Tegenwoordig zou ik daar (voor mijn eigen geweten) beslist meer moeite mee hebben. Ik kom wel een keer terug. Of niet.

  10. Tenslotte: cacheplaatsers moeten zodanig plaatsen dat je geen stok/tak nodig hebt!

     

    Helemaal mee eens!

    Maar de realiteit is helaas zo dat je soms wel degelijk onder de grond moet zijn. Hoe vaak lees je niet op de cachelisting 'Een prikstok kan handig zijn'.

    In een bos met beperkte GPS-ontvangst prikken naar een cache is niet helemaal mijn ding, maar dan is zo'n prikstok toch wel handig om snel van de plek weg te kunnen zijn (zodat je geen aandacht trekt...je weet wel, stiekem doen).

  11. Voel je dan ook vooral niet aangesproken aub. Voor jullie heb ik alle respect ! :yes:

     

    Wees gerust, ik voelde me hier niet aangesproken. :thumbup: Ik heb er nog geen 3000 gevonden. ;)

    Respect voor veelvinders lijkt me niet echt nodig: veel caches vinden is toch vooral het resultaat van de keuze hoe je de al dan niet spaarse vrije tijd benut. Het is geen wedstrijd, er zijn geen prijzen. ;)

  12. Tja, volgens mij gaat het er om wat je zelf uit het cachen haalt. Ik kan mij er niet zo druk om maken en weet zeker dat er gerommeld wordt door mensen. Zie soms wel eens dat er meer dan 3000 founds zijn. Als je dan kijkt hoe lang iemand lid is en dat deelt door het aantal dagen.. dan klopt er iets niet....

    Het gaat mij er om dat ik zelf plezier beleef aan het cachen. De statistieken zijn voor mijzelf leuk om in te zien. :yes:

     

    Geen probleem dat iedereen het op zijn/haar manier doet. Alleen wel eerlijk blijven spelen bij races etc he :thumbup:

     

    Grtzzz

     

    Ik verbaas me er toch steeds weer over wat een stelligheden in dit forum geponeerd worden die op niets gebaseerd lijken te zijn. Dit is er ook weer zo een. Ik heb (wel) even de moeite genomen om te kijken hoe het zit met deze 3000-plussers. We hebben er in Nederland 29 van. Ik heb hun vondsten gedeeld door het aantal dagen dat zij bij GC.COM geregistreerd zijn. Gemiddeld is er door deze groep 2,1 cache per kalenderdag gevonden. Voor fanatieke cachers (en dan hoef je niet eens een 'puntjesjager' te zijn waar iedereen ook van alles over schijnt te weten en van te vinden) is dit een laag gemiddelde. Van de 29 3000-plussers zijn er 6 cachers met een score tussen 3,0 en 4,1 cache per kalenderdag. Als je bereid bent er genoeg tijd in te steken, en genoeg te reizen, dan zijn dit cijfers die zonder fraude gewoon haalbaar zijn (weet ik uit eigen ervaring). Dus dan vraag ik me af: waar baseer jij je uitspraak op? Graag feiten!

     

    Of heb je misschien gekeken hoe lang men lid was van GC.NL. Tsja, het verschil tussen .COM en .NL wordt hier al vaak genoeg ter sprake gebracht, ik heb geen behoefte daar ook nog een duit in het zakje te doen. Maar de stellige uitspraak komt dan wel in een ander daglicht te staan.

     

    Groeten,

    Emile

  13. Ik heb nu zelf Topo NL draaien op de Garmin GPSMAP 60CSx en ben hier best wel tevreden mee. Vinden jullie het de extra investering waard (EUR 100) om OnRoute te kopen als je al Topo NL hebt?

    Geeft het werkelijk meerwaarde als je in het veld aan het lopen bent? Of is de meerwaarde alleen maar de routering, want die zal ik niet gebruiken.

     

    Groeten,

    Jeroen

     

    Iedereen maakt hierin uiteraard zijn eigen afweging. Ikzelf heb ook een 60CSx, en gebruikte de Topo NL. Routering was voor mij ook niet belangrijk. Mijn advies zou zijn om het geld voorlopig even in je zak te houden, zeker totdat de (snellere?) update beschikbaar is.

    De nieuwe kaart is gedetailleerder en recenter, maar in de (nog korte) praktijk heb ik daar nog niet veel voordeel aan ondervonden. Het snelheidsnadeel is wel dusdanig dat ik nu Topo NL weer gebruik, en slechts bij twijfel of paden op Topo NL volledig zijn switch ik. Om een indruk te geven van de snelheid: als ik 1 keer op in- of uitzoomen druk, dan duurt het 25 seconden voordat het scherm bijgewerkt is, waarbij op enig moment de gehele kaart gewist is. Dit gebeurt dus ook als de kaart verschoven wordt. Bij Topo NL is dat slechts enkele seconden, en is de kaart wel steeds zichtbaar.

     

    Groet,

    Emile

  14. De kaart ziet er mooi gedetailleerd uit, maar ik vind de snelheid echt een probleem.

    Ik heb deze topo niet, maar misschien kun je het hertekenen/herberekenen wat versnellen door voor minder detail te kiezen? (ik weet niet of dat instelbaar is?)

     

    Dat zal vast en zeker kunnen schelen, maar had ik hem nou niet juist voor die details gekocht?

  15. Via de voorinschrijving heb ik de Topo-kaart ruim een maand geleden besteld. Vandaag mijn eerste cache ermee gelopen, dus een uitgebreid onderzoek kan ik het nog niet noemen.

     

    Voorlopige conclusie: Ik ben niet tevreden.

     

    De kaart ziet er mooi gedetailleerd uit, maar ik vind de snelheid echt een probleem. Ik heb hem gebruikt op een Garmin 60CSx, waarbij ik mijn 2 Gb geheugenkaartje voor circa 900 Mb gevuld had (ik weet niet of dat wat uitmaakt in snelheid). Heel vaak haperde hij, en als hij het scherm opnieuw moet tekenen (wat vaak gebeurt) kan je weer een paar seconden wachten.

    Dat hij kan routeren is aardig, maar daar heb ik hem niet voor gekocht. Om te testen wilde ik dat hij de route naar huis (op dat moment zo'n 35 km) zou berekenen, maar daar liep hij iedere keer op vast.

    Bij het zoeken naar de cache leek het alsof hij vastgelopen was, de laatste meters reageerde hij niet meer.

     

    Het licentiesysteem vind ik overigens ook waardeloos (toen ik hem kocht wist ik de regeling nog niet). Je mag hem op 1 GPSr installeren. Stel nou dat ik door de snelheidsproblemen over zou willen stappen op een andere GPSr, of de huidige gaat kapot, dan zou ik dus ook een nieuwe kaart moeten kopen. Bij dat soort regelingen zou de prijs wel wat lager mogen zijn, want in feite komt dat gewoon neer op een jaar- tot drie-jarig-abonnement, en dan ben je weer aan de beurt.

     

    Kortom, had ik dit van tevoren geweten, dan had ik hem niet gekocht. De Topo NL-kaart voldoet eigenlijk nog prima, en ik denk dat die spoedig weer gewoon bovenop komt te liggen. Morgen maar eens een tweede cache ermee lopen, wie weet gaat het dan beter...

  16. Heeft iemand deze app al werkend op een HTC Touch Pro???

     

    Ja, dat is mij, met nogal wat moeite, gelukt. Het kan dus wel.

    Bij de officiele installatiemethode ging het niet, maar door cab-files naar de HTC te kopiëren is het uiteindelijk wel gelukt.

  17. Bij evince vind ik het altijd zo lastig om de cijfers/letters van het controlegetal te lezen, en gebruik daarom liever geochecker.

     

    Op mijn eigen caches gebruik ik wel een checker, want wie is er mee gediend als je iemand af laat reizen naar een foute coördinaat? Dat je het tijdens de 'metaaljacht' er nog niet op zet kan ik me wel wat bij voorstellen.

     

    Verplicht stellen van checkers lijkt mij raar, waarom weer een regeltje? Overigens maak ik er wel dankbaar gebruik van als hij er is, en als er geen checker op zit, en de berekende coördinaat lijkt een voortuin van iemand te zijn, dan check ik de coördinaat en huisnummer wel per mail, want ik wil niet bij de buren plantjes uit de tuin trekken.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...