Spring naar bijdragen

schaafjes

Leden
  • Aantal bijdragen

    15
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door schaafjes geplaatst

  1. Ik denk dat je het onderschat. Zo was het inderdaad, tot een aantal maanden geleden. Onze meest recente earthcache is een aantal keer afgewezen; hij was niet uniek genoeg, er werd te weinig initiatief gevraagd, de cacher moest te weinig onderzoek ter plekke doen (bord lezen is geen onderzoek), eenvoudige metingen mogen niet, zodra er 1 vraag bij zit die niet heeeeel geologisch is wordt het afgewezen. De uitkomst was een earthcache die echt heel anders is dan vrijwel alle earthcaches die online zijn. De wereld rond earthcaches is veranderd; en wel zodanig dat het bijna onmogelijk is er een te publiceren. Ik weet ook dat hoekraam het een aantal keer geprobeerd heeft met earthcaches die er in het verleden absoluut zeker doorheen waren gekomen. Maar ja, niet meer dus. Of dat goed is of slecht daar wil ik niet over discussieren, maar feit is wel dat alleen wat zoeken op de geologie van je woonplaats echt niet meer voldoende is. En het is op die moment juist absoluut de reviewer die moeilijk doet, en niet de maker.
  2. ik sluit me echt 100% aan bij de Geo Ridders. Wil je een puzzel-clubje oprichten om gezamelijk iets op te lossen? Prima! Kom je een medecacher tegen die je iets verder helpt of zelfs een coordinaat geeft? Prima! Wissel je bij een event oplossingen uit? Prima! Het kenmerk van al deze interactie is namelijk dat het tijdsgebonden is. Het gebeurt en dan is het weg. De "schade" is dus maar beperkt en resulteert niet in echt veel meer bezoek van de cache. Dus als je niet uit een puzzel komt, mail de eigenaar, mail en/of bel al je vrienden en kom er zo uit. Prachtig toch? Dat is echt iets heel anders dan iets publiceren op een (semi-)openbaar forum als GL. Daar blijft het staan, en dat is nu net het essentiele verschil met alle andere voorbeelden die gegeven worden. En ik denk dat iedereen dat wel ziet, maar dat veel mensen het niet willen zien omdat ze graag zonder enige moeite te doen het puntje willen scoren. Dat het luie gedrag van de GL-crowd betekent dat de CO extra cache onderhoud moet doen, dat de omgeving meer schade oploopt (wat soms een reden is om er bewust een puzzel van te maken), ach, who cares, we hebben weer een puntje! Zonde dat het spelletje blijkbaar zo benaderd wordt. Ik denk dat iedereen best snapt dat als een site iets doet dat totaal tegen de wil van de CO is (en tegen de regels van GS), dat dat dan op zijn minst niet aardig is. De CO stelt de cache ter beschikking, maar je wilt hem wel tegen zijn/haar wil scoren. Lijkt me toch, hoe je ook redeneert, niet goed te praten. Maar ja, hier komen we nooit uit denk ik. Ik ga me er ook niet verder aan ergeren, er zijn belangrijkere dingen in de wereld. Goed plan.
  3. Ene Richard B. Ach, ik weet wel welke naam hij gebruikt, maar of het de echte naam is dat weet je toch niet, en helpt het? Geheel in GL stijl dus van mij niet de hele oplossing, maar wel bijna "Richard B" is goed, en dan: 09 10 12 19 20 18 1 Oplossingen publiceren we niet uiteraard.
  4. Tsja, bij een van onze puzzels staat in de hint een URL. Als je die volgt hoef je alleen nog maar wat dingen in te vullen. Maar ja, hij schijnt wel op GeoLeaks te staan. Ik schrijf "schijnt", want we hebben zelf geen account en hoeven die ook niet. Maar 1 keer klikken en even kijken op die pagina is te moeilijk? En als dit de regel is kunnen we de 3,4 en 5 sterren categorieen wel afschaffen natuurlijk. Overigens maakt het ons voor deze bewuste puzzel niet veel uit, dus erg vinden we het niet echt, maar hij staat niet op GL omdat hij zo moeilijk is. Zo ook de puzzel waar de dijk6jes aan refereren; die was best eenvoudig op te lossen, maar hij stond al een half uur na publicatie op GL. Ik weet van een andere legger dat die er voor gekozen heeft om een (eenvoudige) mystery van de cache te maken omdat de locatie gewoon geen grote aantallen bezoekers kan hebben. Vervolgens werd de oplossing, die door gewoon de pagina te lezen was te vinden, gepubliceerd op GL. Gevolg: te veel bezoek en daardoor archivering. Soms kies je ook voor een mystery om onderhoud te beperken, zeker als een cache wat verder van huis ligt. Meestal is het echt een bewuste keuze om ergens een puzzel van te maken, het is niet "cachertje-pesten" of zo. Ik zou zeggen: laten we in Nederland gewoon blij zijn met de grote hoeveelheid caches van allerlei soorten, van allerlei moeilijkheidsgraden. Zelfs als je alle mysteries op je ignore-list zet dan zijn er per oppervlakte nog steeds veeeeeel meer caches dan in veel andere landen. Waarom is er die dwangmatige neiging om per se alle stipjes weg te moeten werken? Er zijn niet veel T5 caches, maar moeten die dan ook maar weg omdat niet iedereen die kan doen en er dus stipjes op de kaart blijven staan en ze ruimte in nemen? En zo nee, waarom dan wel de 5-sterren puzzels verpesten?
  5. Klopt, maar daar zijn grenzen aan. Maar ja, je denk dat ik geen juridische achtergrond hebt zie ik. Laten we het daar dan maar bij laten (al is het niet waar). En de CO ook niet! Dus hoe wil de CO GL dan gaan aanpakken: Meneer de auteur, ik heb een plaatje van u misbruikt, en nu doet een ander dat ook, ga a.u.b. die ander aanpakken. Inderdaad dat is lastig, maar dat maakt het niet minder illegaal van GL. Het feit dat ze hier geen regels voor hebben geeft al aan hoe ze er in staan. Dat de CO hier niet echt iets tegen kan doen zou het op de een of andere manier minder illegaal van GL maken of zo? Het kan juridisch vrijwel zeker, maar ik denk niet dat er iemand is die er het geld voor over heeft. Mijn advies aan cache owners waarbij plaatjes en/of substantiele stukken van de tekst zijn overgenomen: klagen bij de GeoLeaks en als ze niets doen de provider inlichten.
  6. Als de CO het eerlijk heeft gedaan (en dus niet zonder toestemming hergebruikt) dan kan de CO zich beroepen op auteursrecht. Hou er rekening mee dat je vaak dingen gedeeltelijk mag hergebruiken als je er maar zelf iets extra's mee doet. Maar dat is een grijs gebied. Maar ja, zelfs als de CO de auteursrechten niet heeft, dan heeft de originele auteur die. Ook dan mag GL dus niet publiceren. Dus het is niet echt relevant in dit geval.... Een plaatje overnemen van een cache pagina is altijd inbreuk op auteursrechten, maakt niet uit wie het plaatje gemaakt heeft. Tenzij de maker het er zelf op heeft gezet, maar dat lijkt wat onwaarschijnlijk Ook overnemen van vragen of teksten is overduidelijk een schending van auteursrechten. Dus antwoorden opnemen zal wettelijk waarschijnlijk wel mogen, de vragen opnemen echter niet. Overigens zou ik GL ook kunnen interpreteren als een site met een commercieel doel waar schending van andermans rechten wordt aangemoedigd en toegestaan. Immers: GL zelf plaatst verzoeken voor oplossingen (en faciliteert niet alleen) en het feit dat er advertenties op de pagina staan levert opbrengsten op. Het is dus commercieel aanmoedigen van schendig van rechten van anderen en dat is gewoon strafbaar. Zelfs als ze alleen zouden faciliteren is er genoeg jurisprudentie die aangeeft dat dat eigenlijk niet zo heel veel uit maakt. GL zou best kunnen opereren, maar ze zitten echt op de grens van wat mag en ze zitten er vaak overheen. Zeker omdat ze vaak niet reageren op een verzoek tot verwijdering van degene die de rechten heeft. Juridisch zijn ze dus zeer waarschijnlijk wel aan te pakken, maar ja, wie heeft daar het geld voor over?
  7. Tegen Geoleaks op zich is niet zo heel veel te doen denk ik, maar waar wel wat tegen te doen is, is het schenden van auteursrechten. Natuurlijk mag je praten over een puzzel, en jammer genoeg vinden mensen het blijkbaar nodig om dat in het openbaar neer te zetten. Maar wat niet mag is teksten en/of plaatjes overnemen. Daar zitten gewoon auteursrechten op. Je kunt twisten of die rusten bij Geocaching.com of bij de cache owner, maar dat maakt voor dit geval niet uit. Het overnemen mag gewoon niet. Bij een van onze puzzels was het nog wat extremer en daar hebben we serieus overwogen om de provider in te schakelen, gelukkig was dat uiteindelijk niet nodig en heeft de eigenaar van Geoleaks meegewerkt. Maar ze hebben al een keer een waarschuwing gehad van de provider, dus een beroep op auteursrechten kan wel degelijk helpen om dingen weg te laten halen. Even voor de duidelijkheid: ik ben voor de vrijheid van meningsuiting, niets mis mee. En als je het blijkbaar niet in je hebt om puzzels op te lossen en toch een niet te stuiten neiging hebt om wel perse alle puntjes in de buurt dwangmatig op te moeten ruimen, dan zal iets als Geoleaks je misschien helpen. Beter zou nog zijn om de CO te benaderen of er informeel over te praten met medecachers, maar als dat blijkbaar ook te veel eist van je persoonlijke vaardigheden, dan tsja, dan kan niemand er iets tegen doen als je dit middel gebruikt. Echter: daarbij mag je GEEN teksten en/of plaatjes gebruiken uit de cache listing, en ook niet uit mailtjes van de CO. Bovendien ga je tegen de regels van Geocaching.com in en dat mag natuurlijk ook niet. En ik zag dat iemand schreef "geoleaks zelf publiceert niets maar faciliteert alleen en dat is niet strafbaar".... nou.... dan mogen alle t.o.r.r.e.n.t sites en news index sites ook weer terug komen. Leuk! Laten we het aan "Brein" en de hoge raad gaan vertellen, want die hebben een ander mening....
  8. Ik sluit me aan bij vanbaarsel.... Wat mij opvalt is dat volgens bepaalde personen allerlei dingen niet mogen. Puzzels zijn onzin want dan moet je moeite doen om die op te lossen, earthcaches mogen niet want er ligt geen doosje, voortuincaches mogen niet omdat (eigenlijk geen idee), en zo verder. Als het aan sommige mensen ligt hebben we alleen maar traditionals. Persoonlijk zou ik dat saai vinden, maar als je dat wilt is het heel eenvoudig hoor, stel je pocket queries zo in dat je de rest niet ziet, er is geen enkele verplichting om alle caches ter wereld te doen. Zo vind ik webcam caches waardeloos, dus die filter ik gewoon uit. Om maar niet te spreken over (verboden) travelling caches zoals bepaalde bussies Deze cache lijkt niet helemaal conform de regels te zijn hoewel het wel een mooie plek is voor een earthcache. Dat kan gewoon gemeld worden lijkt me. Maar dat is nog geen reden om te ageren tegen earthcaches in het algemeen lijkt me. Zijn alle Earthcaches leuk? Nee natuurlijk niet. Maar ik heb ook al best veel traditionals gedaan waarvan ik zoiets had van "moet dat nu hier". Ik heb leuke voortuincaches gedaan, en hele vervelende. Leuke multi's en multi's die van mij niet hadden gehoeven. En zo verder. Het punt is dat er van elke soort cache leuke en minder leuke zijn. Dat kan echter geen reden zijn om meteen af te geven op alle caches van die soort. En als je bepaalde soorten caches niet leuk vind, prima, daarom kun je die dingen ook uitzetten in PQs en op de kaarten. En als ze echt zo erg zijn, dien dan op de feedback site een voorstel in om die soort te verbieden. Ieder zijn eigen manier van deze hobby beoefenen zou ik zeggen, was vrijheid en meer van de wereld zien niet juist de basis van geocachen? (Is dit offtopic? Ik denk het niet.... de titel gaat wel over 1 cache, maar de post gaat over earthcaches in het algemeen....)
  9. schaafjes

    Wie Kent "boodod"?

    Hoi, op 4 oktober heeft een gebruiker (boodod) onze geocoin uit zijn eigen cache gehaald. Toen kregen we bericht van hem dat hij hem mee zou nemen naar het oosten (dat is de missie van de munt). Daarna hebben we niets meer vernomen. We hebben in totaal een keer of 6 contact met hem proberen te leggen via zijn profiel, maar hebben geen reactie gekregen. We hebben toen maar een note geschreven bij een van zijn caches, maar weer geen reactie. Behalve dan dat hij zijn eigen cache als "found' logde de dag daarna. We hebben in de mails aangegeven dat we graag iets terug zouden horen, al was het maar dat de munt verloren was gegaan. Ook dat kan gebeuren natuurlijk, maar helemaal niets..... We hebben gekeken of hij wel eens met iemand samen cached (logjes nagelopen, gekeken naar anderen op dezelfde dag en dan kijken of die combinatie bij andere caches ook voorkomt), maar dat heeft geen resultaat opgeleverd. Kortom: we weten het even niet meer. De munt ligt nu alweer bijna 4 maanden bij hem, hij heeft in de tussentijd wel andere TBs gedropped, maar onze munt dus niet, en hij reageert ook nergens op. Weet iemand een andere manier om hem te benaderen? Misschien kent iemand hem? Er kan natuurlijk een hele valide reden zijn voor het 4 maanden vasthouden van een coin, maar wij zien hem even niet. Alvast bedankt! Richard
×
×
  • Nieuwe aanmaken...