Spring naar bijdragen

iapyx

Leden
  • Aantal bijdragen

    10
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door iapyx geplaatst

  1. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Precies het tegenovergestelde: Het aantal cellen zegt juist wel wat over de felheid van de lichtbundel en minder over de brandduur. 2D = 2x1,5Volt (3Volt dus) en 3D=3x1,5Volt (4,5Volt dus) etc. Heb je een 6D-lamp dan heb je 9 Volt en daarmee heb je een veel fellere bundel dan een 3D-lamp afgeeft. Hij zal langer branden, maar niet heel veel langer. Ik ben benieuwd hoe je daarbij komt. Het hangt steeds af van het vermogen van het lampje. Een autolamp die op 12v brandt geeft veel meer licht dan een nachtlampje dat op 230v brandt. Bij een hogere spanning heb je meestal wel meer vermogen tot je beschikking. Op 230v bijvoorbeeld 230v x 16a = pakweg 3220w. Autozekeringen zag ik tot 30a. Dan is er maximaal 12v x 30a = 360w beschikbaar. Bij de maclites met led stijgt de lichtopbrengst niet met het aantal cellen, maar alleen de levensduur van de batterijen. Bij maclites met gloeilampen stijgt juist de lichtopbrengst en blijft de levensduur van de batterijen gelijk. zie ook deze tabel Mijn vergissing, ik dacht niet aan Led, maar aan gloeilampen. Het is het principe van serieschakeling of parallelschakeling. In serie: de stroom blijft gelijk en dus de capaciteit ook. De spanning is het dubbele van wat een enkele cel levert. parallel: de stroom is het dubbele van wat een enkele cel levert, en dus de capaciteit ook. De spanning blijft gelijk. Hoe werkt dat bij Led dan?
  2. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Precies het tegenovergestelde: Het aantal cellen zegt juist wel wat over de felheid van de lichtbundel en minder over de brandduur. 2D = 2x1,5Volt (3Volt dus) en 3D=3x1,5Volt (4,5Volt dus) etc. Heb je een 6D-lamp dan heb je 9 Volt en daarmee heb je een veel fellere bundel dan een 3D-lamp afgeeft. Hij zal langer branden, maar niet heel veel langer.
  3. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Dan zit je nog met een relatief grote zaklamp . . .
  4. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Als je er al een hebt kun je gemakkelijk een drop-in-ledje kopen. Verder zou ik zeggen zijn Maglites wel verleden tijd (ze zijn wel heel goed tot een krachtige zaklamp om te bouwen, maar dat vergt tijd en kennis). Veel te groot in verhouding tot de lichtopbrengst. Zware D-batterijen. Je kunt eens kijken naar een goedkope Ledlamp die op AA-batterijen werkt. Led Lenser, Fenix zijn goed en betaalbaar. Surefire is voor de zaklampfanaat. Je hebt ook Ledlampen die op CR123's werken. Dat zijn lichte batterijtjes. Bekend van fototoestellen. Kijk ook eens op het forum http://www.candlepowerforums.com voor veel informatie over zaklampen.
  5. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Dit draadje heet 'Zaklamp met groot vermogen'. Mijn meest recente aanwinst: Surefire UB3T. 11 standen: uit, sos, 2-8-15-30-80-160-325-800 lumen en strobe. TIR optic (Total internal reflection) 800 lumen max zijn wel Surefire lumens. Zit wel een prijskaartje aan.
  6. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Ik heb al heel wat Maglite's, maar gebruik ze zo weinig dat ik niet eens meer weet waar ze liggen. Op 'n enkele na dan, die mee mag als ik moet timmeren... Nee geef mij dan maar 'n Petzl, de Tikka XP heb ik altijd bij me, kein, maar veel licht. En voor als het echt licht moet zijn zoek ik dan nog die aanhanger, dus wil graag weten waar die te koop is. 'n leuke zaklamp waar ik ook op wacht is de Magellan Triton 2000. Maar voorlopig dus de Petzl, heb ik ook nog eens m'n handen vrij voor leuke dingen... Probleem met een hoofdlamp is dat je zicht verminderd wordt doordat zaklamp en ogen op vrijwel dezelfde plaats zitten. Probeer het maar eens: neem een zaklamp en schijn op een voorwerp of in een ruimte. Als je de zaklamp op ooghoogte houdt (of vlak boven je hoofd) zie je minder dan wanneer je hem laag (of van je lichaam af) houdt. Voor mij daarom geen hoofdlamp.
  7. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Of een van deze lampen... Helaas niet van alle lampen een afbeelding. http://www.candlepowerforums.com/vb/showth...008#post2183008 nr. 9 en 11 uit de lijst heb ik zelf uit verschillende onderdelen in elkaar gezet. (bouwpakket a.h.w.) of The Beast van Surefire: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=108506 of deze, 4000 lumen: http://www.knivesandtools.com/nl/pt/-polar...werper-ph40.htm PS. niet voor nachtcaches en neem je zonnebril mee. PS. voor nachtcaches = deze discussie wel interessant: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=182742
  8. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Klopt zeker! Hele felle lampen kunnen zeker in je nadeel werken (ik heb er zelf twee: één met 60 lumen en één met 105 lumen) tijdens het nachtcachen, daarom gebruik ik ook heel vaak een roodfilter voor de lampen (wat je nachtzicht niet aantast) en voor het zoeken naar reflectoren gaat de filter er voor weg... En wie nu toch een normale 3D Maglite wil aanschaffen: momenteel voor net geen 25 euries te koop bij Kwantum = misschien wel goedkoop, maar weet wel dat je geen LED lamp koopt. De begeleidende tekst "Maglite zaklamp met enorm veel licht" klopt dus niet. (voor een nachtcache dus wel weer goed). Verder is hij zwaar en groot. En een 'drop-in' LED reserve lampje is niet goedkoop.
  9. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Maglites zijn inderdaad goed te modificeren, ik ben zelf in het bezit van deze: (niet zelf gedaan trouwens, gewoon kant-en-klaar gekocht) Enorm fel, maar ik sluit me aan bij kiddooz, bij een nachtcache zal je deze lamp maar zo af en toe kunnen gebruiken, voor als je een reflector op grote afstand moet zien te vinden. nadeel is dat je daarna weer even niets ziet doordat je verblind bent. Voor de rest van de tijd kan je beter een klein lampje gebruiken voor het lezen van de papieren enzo. ja, gave zaklamp. Ik ken ze zo via eerdergenoemd forum. Heb zelf een mag85 en mag5761 in elkaar gezet, ontzettend felle lampen. Drie standen licht door een speciale 'driver'. Daarnaast heb ik een U2. Dat is voor nachtcaches een goede lamp. Zes verschillende standen waarvan de laagste voor nachtcaches of nachtwandelingen - waar je weinig licht nodig hebt (wordt op dat forum ook uitgebreid behandeld) - ideaal is. Nadeel: prijzig en inmiddels zijn er vast goedkopere alternatieven.
  10. iapyx

    Zaklamp met groot vermogen

    Per toeval dit forum tegengekomen op zoek naar een zaklampenforum in het Nederlands. Zelf heb ik gegeocached, maar door gebrek aan tijd kom ik er niet meer aan toe. Wat me nog wel te gek lijkt is een nachtcache te doen. Nu de discussie over zaklampen... Ik zag al een bedrijf uit Apeldoorn genoemd worden hier. Daar hebben ze inderdaad de mooiste en beste zaklampen. Surefire, Fenix, Wolfeyes en andere goede merken. Maglite lijkt een beetje voorbij (behalve de Magcharger). Zwaar, groot, relatief weinig lichtopbrengst. Toch bestaat er nog een hele markt voor. Ten eerste zijn ze goedkoop (20 USD via de US), werken ze altijd (kan ik van mijn Surefire niet zeggen), ook al laat je ze jaren liggen. En je kan ze modificeren. "Tunen" hoorde ik iemand laatst zeggen. Dat kost wel wat, maar voor een zaklampenhobbyist is dat erg leuk om te doen. Voor wie het nog niet kent, kijk op dit forum (ook voor LED-lampen en nog veel meer): http://www.candlepowerforums.com/vb/ iapyx
×
×
  • Nieuwe aanmaken...