Spring naar bijdragen

GuustFlater89

Leden
  • Aantal bijdragen

    3
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door GuustFlater89

  1. Vlindertje dank! ik heb met de trial versie van OziEpxlorer het calibreren wel goed gekregen! Ik heb een licentie voor OziCE, maar daarmee wekr ik niet meer. Ik dacht dat calibreren niet met de trial versie op de PC kon.... Toch wel dus. Met die hoekpunten coordinaten is het calibreren (na omzetten van de RD coordinaten) erg simpel!

     

    Overigens ben ik erg gecharmeerd van OruxMaps (voor op Android). Ik heb nooit helemaal kunnen wennen aan de manier van werken met OziCE op mijn oude WindowsCE pda. Oruxmaps kan gebruik maken van Oziexplorer gecalibreerde kaarten, maar ook de Openstreetmaps (online en offline)

  2. Je kunt kaarten van 1:25000 hier legaal downloaden. Is tegenwoordig open data.

     

    Dank voor deze info, ik wist niet dat dit inmiddels gratis verkrijgbaar was. Maar ik gebruik eigenlijk geen actuele kaarten van het kadaster (gebruik Openstreetmap als vectorbestand op mijn android). Het gaat me juist om de oude bonnebladen van 100+ jaar oud. Het leuke daarvan is dat je (als ze goed gecalibreerd zijn) daarmee kan zien hoe het er vroeger uit zag op de plek waar je op dat moment bent. Ik heb inmiddels wel een aantal kaarten, maar zonder calibratie kan ik er niets mee op mijn gps....

     

    Natuurlijk ben ik graag bereid te helpen, als ik dat zou kunnen, maar het is niet zo dat ik heel Nederland in gekalibreerde Bonnebladen heb, zoals dat wel het geval is met actuele topokaarten. Bonnebladen kalibreer ik als onderdeel van de voorbereiding van een cachetocht. Pure voorpret. Met die voorbereiding ben ik soms dagen bezig en door studie van de historische en actuele kaarten zie ik niets over het hoofd. Bij mijn gekalibreerde Bonnebladen gaat het om uitsnedes, zoals streken, buurtschappen, dorpen, landgoederen, natuurreservaten en dan voornamelijk in Brabant en Limburg, dus de provincies waar ik de meeste cachetochten heb gelopen. Als ik kalibratiebestanden van Delft en omgeving had zaten ze al in je mailbox.

     

    Mochten er programma's bestaan om het kalibreren van (Bonne)kaarten te vereenvoudigen dan weet Prof. Lupardi dat. Hij geldt al jarenlang als onbetwiste autoriteit op het gebied van OziExplorer en woont nog bij jou in de buurt ook.

     

    Hoi vlindertje, ik begrijp (en heb zelf al gemerkt) dat het een pittige klus is om een (deel) van een bonneblad te calibreren. Ik heb op https://github.com/opengeogroep/NLExtract‎ een eerste aanzet gevonden om bonnekaarten via een script te bewerken en van calibratie te voorzien. Er is een bestand beschikbaar waarin de hoekpunten van de kaarten/bladen staan, in RD. Dat is al heel wat. Ik kom alleen niet verder met het omzetten naar een goed gecalibreerde kaart. Welke projectie moet ik kiezen en welke datum? Ik heb met OruxMapsDesktop geprobeerd om een kaart te calibreren, maar daar komt niet echt iets goeds uit (ligt verschoven). Wat gebruiken jullie?

  3. @Vlindertje

     

    Tijdens cachetochten in Brabant gebruik ik in Ozi 1 moderne en 2 historische topokaarten (bonnebladen) uit het begin en het midden van de vorige eeuw. Fascinerend om te ontdekken hoe een landschap is ontstaan en sporen te vinden van verdwenen wegen en gebouwen. De bonnebladen haal ik op http://atlas.brabant.nl/bonnekaarten/ en soms ben ik hele avonden bezig om ze te kalibreren in Ozi. Dat verveelt geen moment, want elke kaart is een waar kunstwerk.

    Ik las dat je je bezig houdt met Bonnekaarten. Ik interesseer me zelf ook behoorlijk voor oude kaarten en heb inmiddels een klein programmaatje geschreven dat heel eenvoudig bonnekaarten binnenhaald van Watwaswaar.nl. Alleen zoek ik nog een mogelijkheid om deze (eenvoudig) te calibreren voor OruxMaps of OziExplorer. Er zijn RD coordinaten van bekend van de verschillende bonnebladen, maar ik heb nog geen goede .map file kunnen maken (met datum/projectie etc).

    Met name omgeving Delft interesseert me.

    Misschien kun je me helpen met die calibratiefiles?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...