Spring naar bijdragen

De Armadillo's

Leden
  • Aantal bijdragen

    208
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door De Armadillo's

  1. Ik zal me ongetwijfeld niet geliefd maken met dit onderwerp, maar na vandaag weer eens 30 minuten door de brandnetels te hebben geploeterd kon ik het even niet laten hierover wat te zeggen.

    Ik beschouw me zeker als een aanvanger met nog geen 50 founds en ik ben al zeker geen hard-core maar eerder een recreatief cacher. Mijn mening zal daarom zeker worden afgekeurd door de die-hards en doorgewinterde cachers. Maar ik begin me te verbazen over de fantasieloosheid van sommige cacheleggers.

     

    Ook deze keer heb ik met gezin een multi ondernomen die ons voerde door bossen, langs reservaten en weilanden. De diverse tussenpunten uiteraard opgelost en zo doende tussen de 5 en 10 km te voet afgelegd. Prachtig. Totdat je het eindpunt nadert. Die blijkt (en ik zeg het maar zoals ik het ervaar) in de rimboe tussen de brandnetels gemikt. Dan kruip en glibber je weer door het vuil van medemens (flesjes, blikjes, spatborden, plastic zakken etc. etc) over verotte stronken en takken en door metershoge brandnetelhagen. Het bladerdak bemoeilijkt dan bovendien de exacte locatie meting. Zo'n enorme deceptie na een prachtige multi.

     

    Op zo'n moment vraag ik me in alle rede af of het nou werkelijk niet mogelijk was met wat meer aandacht een 'normale' plek te bedenken die echt net zo min "toevallig" vindbaar zou zijn door dreuzels. (ja, ik begin het jargon te kennen) Nu lijkt het dan soms van: "zo, pletter hier maar neer, weer een cache klaar".

    Erg jammer allemaal en helaas merk ik dit toch wel vaak. Totdat het tegendeel bewezen wordt ben ik er stellig van overtuigd dat met wat meer aandacht dit soort brandnetelgeploeter gewoon voorkomen kan worden.

     

    Inderdaad een bekend gegeven wat steeds meer lijkt voor te komen, maar de verhouding tussen goede en slechte caches vinden we nog steeds goed genoeg om deze hobby voort te zetten.

    Probeer in ieder geval in je log zo duidelijk en zo eerlijk mogelijk te zijn. Als je het een slechte cache vindt, vermeld dit dan gewoon. Wel duidelijk met inclusief je redenen en argumenten uiteraard.

    Dit is denk ik de beste boodschap aan de cache legger. Aan de hand van de informatie kan hij dan eventueel de cachelocatie en/of cachebeschrijving aanpassen.

  2. Ik wil maar zeggen dat ik hoop dat de genoemde campercaches op plekken gelegd worden die de moeite waard zijn. Dus niet op carpoolplaatsen, bij electriciteitshuisjes, etc. :crybaby:

    Je hoeft ze niet te gaan doen, niemand die het je verplicht :blush::lol1:

    Maar waarom al gelijk zo negatief, ze worden door verschillende mensen neergelegd die de omgeving daar kennen en het worden geen traditionals, maar multi's, met de bedoeling om de camperaar die de camperplaats bezoekt meer van de omgeving te laten zien, dat kan zijn natuur, maar ook een dorp of een stad.

    Klinkt goed!

  3. De Isala Delta serie tussen Zwolle en Kampen is neergelegd door een groepje cachers onder de verzamelnaam StichtingMorekop

     

    Wat overigens een geweldige serie is (meest traditionals) die je bijna alleen op de fiets kunt doen en langs prachtige plekjes gaat. En daar doen we het voor :thumbup:.

    Ik wil maar zeggen dat ik hoop dat de genoemde campercaches op plekken gelegd worden die de moeite waard zijn. Dus niet op carpoolplaatsen, bij electriciteitshuisjes, etc. :crybaby:

  4. Mijn gps ging voor de derde keer defect en ben toen gaan zoeken waar of dit probleem in zit.

    Bij de sofware version kon ik ook vinden dat er een GPS SW version in zit.

    Als je de gps een upgrade geeft qua software schijnt het fout te gaan.

    Nadat ik ook de gps sw software een upgrade had gegeven werkte mijn GPS weer als vanouds.

    Doe hier je voordeel mee.

    The dalmatiër.

    Heb al een aantal jaren een 60CSX waarvan ik de firmware al een aantal malen heb geugrade zonder problemen.

    In het algemeen blijft het opnieuw "flashen" van firmware een beetje tricky, alhoewel het bij steeds meer apparaten voorkomt.

    Als tijdens het flashen bijv. kortstondig de voedingspanning en/of verbinding wegvalt kun je blijven zitten met een niet werkend apparaat. Soms werkt opnieuw flashen, maar vaak ook niet.

    Kortom: Zorg in het geval van het upgraden van de 60CSX software dat je USB verbinding goed is, en ga tijdens het flashen ook niet zitten pielen met de knopjes :thumbup:.

  5. Kan iemand mij helpen? Ik ben op zoek naar een GPS die geschikt is voor geocaching (met kompas bv. het aantal meters onder zoveel graden lopen, projecteren en coördinaten ingeven) en welke ik daarnaast ook kan gebruiken in de auto. Ik ben al opzoek geweest maar geraak hier niet wijs uit. Ik ben wel een beginneling en als ik een GPS heb, wil ik wel al de functies leren dat is geen probleem.

     

    Er is een duidelijk verschil tussen gps'en voor autonavigatie en voor outdoor gebruik. Even zo wat dingen op een rijtje:

    Autonavigatie GPS:

    1) Schermgrootte aangepast voor autogebruik.

    2) Stemfunctie.

    Outdoor GPS:

    1) Is erg robuust uitgevoerd. Kan dus tegen een stootje, tegen modder en tegen regen. Sommige typen blijven zelfs drijven.

    2) Gaan erg lang mee op batterijen. Met mijn 60CSX kan ik dagenlang cachen met een setje 2700 mAH oplaadbare AA batterijen. Bovendien heb ik altijd een extra setje mee. De vaste accu voor een auto GPS gaat hoogstens enkele uren mee.

    3) Sommige typen hebben een statisch kompas. Dit is soms erg handig.

     

    Hopelijk heb je hier wat aan!

  6. Ik heb een garmin nuvi 265w navigatie systeem.

    Ik wil graag, net als vroeger op mijn tomtom, caches langs de route die ik rij zien.

    Ik heb al een macro in GSAK die een piep geeft als er een langs de route ligt, maar ik wil graag een schatkistje zien.

     

    Wie kan me aan een hulpmiddel helpen.

     

    bvd

    Buzzardseye

     

    Behalve met een poi file kun je het ook met een gpx file doen. Het voordeel van gebruik van een gpx file is dat je de afzonderlijke punten na installatie op je nuvi kunt bewerken. Het handigst vind ik de mogelijkheid om na het vinden van een cache deze op de nuvi te verwijderen. Als de caches in een poi file zitten dan kan dit niet.

     

    De export doe ik via GSAK, via Export -> GPX/LOC File ...

    Daarna de file inlezen in MapSource (als je dit goed hebt ingesteld: slechts de gegenereerde gpx file dubbelklikken) en verzenden naar je nuvi. Voordeel hiervan is dat je snel kunt zien of je wel een goede gpx file hebt.

     

    De settings die ik hiervoor gebruik in GSAK heb ik hier niet bij de hand, maar ik gebruik o.a. het schatkistje als standaard symbool en ook neem ik de child waypoints niet mee. Ook heb ik het format van de tekst al wat aangepast, zodat op het scherm al zichtbaar is wat het type cache is, de cachebehuizing en beide moeilijkheidsgraden. Geweldig dat GSAK :thumbup:.

  7. Ik heb mijn schreden gezet op het pad van "paperless cachen". Het bevalt me prima, maar ik krijg het niet voor elkaar om ook de illustraties op mijn PDA te krijgen. Ik heb de berichten op dit forum gelezen en de cursus in Spoiler doorgenomen, maar ik kom er niet uit. Is er soms een klein verraderlijk vinkje dat snel over het hoofd wordt gezien?

    Dan moet je even bij de exportfunctie onder tabblad geavanceerd een vinkje plaatsen bij grab images first....

    Dat is een van de opties. De nadelen hiervan vindt ik dat (bij mijn PDA tenminste) je voortdurend moet scrollen omdat de pagina veel breder is dan het beeld van de PDA. Ook kost deze manier erg veel geheugenruimte.

    De tweede optie is via een tool als CacheMate of GPXSonar. Deze maakt rechtstreeks gebruik van een gpx file. Met SpoilerSync kun je evt. spoilerfoto's meenemen.

  8. Inmiddels is er zoveel geschreven over de voortuincaches dat bij mij het idee opborrelt om ook een voortuincache te leggen. Al was het maar om te zien wie er op af komt en vervolgens zegt: "vervelend hoor, die voortuincaches" waarna met gezwinde spoed het logje wordt geschreven.

     

    Ja, doen! Zorg wel dat het een filmkokertje is onder een steen naast de kabouter.

     

    Ook even voor zorgen dat je eenzelfde kabouter koopt als je buurman :P.

  9. Ik ben er alleen maar voorstander van om kritischer te kijken naar caches die weinig toegevoegde waarde hebben, zoals een zinloze

    filmkokertraditional in een voortuin.

    In het gedeelte voor de komma kan ik me in vinden; geldt voor zo'n 50% van de caches tegenwoordig. Ik ga mijn eigen caches in 2010 ook eens opschonen.

     

    Volgens mijn mening sla je hier exact de spijker op zijn kop :P.

    Caches zouden een toegevoegde waarde moeten hebben, met andere woorden: ze zouden je moeten leiden (evt. via een mooie wandeling) naar een bijzondere locatie. Het merendeel van de voortuincaches, carpoolcaches, etc. valt daar echt niet onder !!!

    En als je nou een heel mooi huis hebt? (Of tenminste, zelf vindt dat je een mooi huis hebt) Dan is het toch voor de legger een toegevoegde waarde?

     

    Het gaat erom dat het voor de vinder een bijzondere locatie moet zijn, niet voor de legger. Daar zou misschien vantevoren wat beter over nagedacht moeten worden!

  10. Ik ben er alleen maar voorstander van om kritischer te kijken naar caches die weinig toegevoegde waarde hebben, zoals een zinloze

    filmkokertraditional in een voortuin.

    In het gedeelte voor de komma kan ik me in vinden; geldt voor zo'n 50% van de caches tegenwoordig. Ik ga mijn eigen caches in 2010 ook eens opschonen.

     

    Volgens mijn mening sla je hier exact de spijker op zijn kop :offtopic:.

    Caches zouden een toegevoegde waarde moeten hebben, met andere woorden: ze zouden je moeten leiden (evt. via een mooie wandeling) naar een bijzondere locatie. Het merendeel van de voortuincaches, carpoolcaches, etc. valt daar echt niet onder !!!

  11. Lijkt me geen goed idee om op deze manier een gevoel te krijgen over de kwaliteit van een cache. Ik zou het zelf namelijk gaan gebruiken om bijv. Wherigo's uit te filteren. Daarin ben ik niet geinteresseerd omdat ik die niet kan doen met mijn 60csx. Anderen zijn misschien niet geinteresseerd caches die langer zijn dan xx kilometer, of in mysteries.

     

    Wel ben ik voorstander voor een methode om je waardering voor een cache te kunnen geven, om op die manier de kwaliteit van een cache te kunnen helpen bepalen. Volgens mij maken ze in Duitsland veel gebruik van een dergelijke waardering, maar ik kan het zo even niet weervinden.

     

    Geo d'Ors zijn leuk en geven een indicatie, maar zijn niet precies genoeg.

     

    Aardige suggestie, maar wellicht niet handig omdat ieder zijn reden heeft om een cache te ignoren...

     

    Ik ignore bijvoorbeeld (mystery) caches met een bepaald thema waarvan ik weet dat ik die nooit op zal lossen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit slechte caches zijn. Ze spreken alleen mij niet aan...

     

    En als we het dan toch over rating hebben (er wordt best vaak over gediscussieerd, dus er zal toch een behoefte aan zijn), bekijk anders dit eens.

     

     

    Precies MR Attari, dat GCVote bedoelde ik nou!

    Wel weer vervelend dat dit alleen met FireFox werkt en blijkbaar niet met Internet Explorer. Zo wordt het natuurlijk nooit wat.

  12. Lijkt me geen goed idee om op deze manier een gevoel te krijgen over de kwaliteit van een cache. Ik zou het zelf namelijk gaan gebruiken om bijv. Wherigo's uit te filteren. Daarin ben ik niet geinteresseerd omdat ik die niet kan doen met mijn 60csx. Anderen zijn misschien niet geinteresseerd caches die langer zijn dan xx kilometer, of in mysteries.

     

    Wel ben ik voorstander voor een methode om je waardering voor een cache te kunnen geven, om op die manier de kwaliteit van een cache te kunnen helpen bepalen. Volgens mij maken ze in Duitsland veel gebruik van een dergelijke waardering, maar ik kan het zo even niet weervinden.

     

    Geo d'Ors zijn leuk en geven een indicatie, maar zijn niet precies genoeg.

  13. YES :rolleyes: Weer een nieuwe uitdaging...of toch niet?

    OK, een geocache komt soms tot een einde! Diefstal, vandalisme, geen zin meer, geen tijd meer, nieuwe cache ideeën, echtscheiding, nieuw hobby of overlijden kunnen aanleiding zijn om een cache zelf te archiveren of door achterstallig onderhoud en geen reacties meer te geven door de reviewer te laten archiveren.

     

    Maar worden de fysieke overblijfselen zoals WP's en de cache ook wel altijd weer opgeruimd? Nee, helaas blijft er regelmatig e.e.a. liggen door laksheid en gemakzucht. Dit is natuurlijk ook een grote belediging voor het hele spelletje en de spelers. We willen graag zo onopvallend mogelijk aanwezig zijn en ons spelletje netjes uitdragen naar terreinbeheerders en andere muggles toe. Opruimen van zwerfafval en in ieder geval je cache restanten hoort daar dan zeker bij. Anders verwordt een waypoint en een geocache gewoon tot ordinair zwerfafval.

    Gelukkig zijn de meeste geocachers wel begaan met het lot van de "vrije" natuur en omgeving waarin we ons begeven. Daarom is er ook het CITO fenomeen.

     

    En je kunt nog verder gaan, bezoek eens een cache die gearchiveerd is en waarvan je ernstige vermoedens hebt dat ie er nog gewoon ligt. Na enkele TOP micro's in Overijssel in het verleden hebben we gisteren een grote slag geslagen. Sterker nog, er zat zelfs een TB in die na 3,5 jaar weer daglicht zag! En er volgt waarschijnlijk meer binnenkort.

     

    NB 1. dit betoog is niet bedoeld om te zeggen, kijk ons eens goed bezig zijn, maar om een serieus toenemend verschijnsel de kop in te drukken. Dus niet simpelweg alleen iets "neerpleuren", maar ook opruimen na gebruik!

    NB 2. dit draadje mag van mij een soort schandpaal database worden van niet opgeruimde caches, helpt vast en zeker. Niet zozeer de naam van de geocacher noemen, maar wel van de cache! Maar niet voordat je zelf hebt opgeruimd. Uiteraard zullen de excuses dan ook rondvliegen. Als er maar over nagedacht wordt. Overigens is een gearchiveerde cache vogelvrij. Iedereen mag hem opruimen.

    NB 3. we zouden dit ook RESCUE CACHING kunnen noemen omdat we een verloren TB hebben opgespoord. Is ook al eens min of meer gedaan door BLOODWOOSJ bij deze TB.

    Maar dat kan een ander draadje worden/ blijven.

     

    Ben het volledig met je eens dat archiven van een cache niet alleen achter de computer kan gebeuren. De echte geocacher is ook natuurliefhebber (zou je denken ...) en dan laat je geen plastic troep, of wat dan ook, rondslingeren. Een openbaar bookmark als schandpaal is daarom, maar wel na herhaald aandringen bij de cache eigenaar, dan ook niet eens zo'n slecht idee.

     

    Wel stoor ik me aan het feit dat Nederland helemaal volgeplemd lijkt te worden met caches van sterk wisselende kwaliteit. Ook dat zou je als een vorm van milieuvervuiling kunnen zien. Misschien moet een ieder zijn eigen gelegde caches eens serieus bekijken en besluiten welke caches de moeite nog steeds waard zijn en welke niet.

  14. Iedereen bedankt voor de reakties :).

     

    Mijn voorkeur gaat voorlopig uit naar een aparte database 'Opgelost' in GSAK. Hierin staan o.a. alle opgeloste mysteries. Afhankelijk van de mysterie is het startcoordinaat aangepast (m.b.v Corrected Coordinates...), of is er een child waypoint toegevoegd (m.b.v. Child Waypoints...) als de originele startcoordinaat bijv. een parkeerplaats is. Ook bevat deze enkele tradi's of multi's die nog niet zijn gevonden en waar ik via Child Waypoints de aanvullende tussenliggende of zelfs cachecoordinaten heb toegevoegd. In een note geef ik nog meestal kort aan wat er aangepast is.

     

    Om dit alles zichtbaar te maken heb ik twee kolommen in GSAK toevoegd, zodat zichtbaar is dat een note bijgevoegd is of/en dat het coordinaat is aangepast, zie bericht #7 van team_wolfje.

     

    Hiernaast heb ik een bookmark PQ lopen met daarin alle opgeloste caches, zie bericht #5 van Team Helmpies. Als ik deze importeer in de 'Opgelost' database dan krijg ik precies wat ik wil en zelfs nog meer:

    * Corrected coordinates blijven staan (dus de aangepaste startcoordinaat)

    * Toegevoegde child waypoints blijven staan

    * De laatste logs worden toegevoegd (datum is eenvoudig te checken in een van de kolommen)

    * De meest recente status is zichtbaar

    * In de beschrijving is in rood aangegeven dat het een corrected coordinate betreft

    * In het plaatje zie je zowel de orginele startcoordinaat (pionnetje) als de corrected coordinate

     

    M.b.t. dit laatste punt: De corrected coordinate wordt bij een export naar gebruikt en niet de originele coordinaat. Al met al werkt dit prachtig. Het combineren van meerdere GSAK databases is een fluitje van een cent dus het hebben van een extra database is voor mij geen probleem.

  15. Ik heb in GSAK een aparte database met daarin de opgeloste caches die ik nog niet heb gevonden. Vaak zijn dit copies van de originele gpx file van die cache waarbij bijv. de hoofdcoordinaat is aangepast of waaraan bijv. child waypoints zijn toegevoegd.

     

    Is het mogelijk om deze databasse in een keer te refreshen, zodat van al deze caches de data weer actueel is (meest recente log, enabled/disabled status, etc.)

  16. Probeer het eens met File, Export, GPX/LOC file. In die export kan je wel een Waypointname voor child waypoints manipuleren. (in GPS, Send waypoints werkt dat niet) bv: %code %children Gx%drop2-%c_Prefix

     

    Ja hoor, bij GPS/Send Waypoints kun je deze string ook gewoon invullen. Na aanklikken van Send Waypoint ... (of iets dergelijks) krijg je dan een submenu.

     

    Het voordeel van waypoints naar je GPS toesturen is dat de cache functionaliteit binnen je GPS (in ieder geval in de 60csx) kunt blijven gebruiken. Zelf ben ik in ieder geval niet zo gecharmeerd van het gebruik van POIs. Het enige voordeel wat ik kan bedenken is dat je de beperking van het aantal waypoints niet hebt.

  17. Jazeker, ik heb het zelf ook pas veranderd :angry:

     

    Je gaat in het menu naar GPS - Send Waypoints.

    In het vak Waypoint Name typ je "%smart %children %smart%c_Prefix"

    Je krijgt dan in je GPS WP's te zien met de naam van de cache en daarachter een volgnummer.

     

    Succes!

     

    edit - Dit beschreef je ook zelf al ;) Heb je niet het aantal characters te hoog staan zodat hij er niks mee kan?

     

    Zelf gebruik ik: %drop2 %smart %children%drop2-%c_Prefix

    Het voordeel is dat je de aanduiding "GC" dan kwijt bent.

  18. Wie kent nyntje?

     

    Onze TB Smile is sinds 1 juni in het bezit van dit team. We willen onze TB weer graag op pad hebben en daarom heb ik al divernse keren contact met hun opgenomen. Hierop wordt jammer genoeg niet gereageerd.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...