Spring naar bijdragen

jvdbroek

Leden
  • Aantal bijdragen

    59
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door jvdbroek

  1. De nieuwere generatie Garmin apparaten kan direct met de GPX bestanden werken. Dat kunnen de oudere apparaten niet.

    Je kunt wel EasyGPS gebruiken om een GPX file naar je GPS te sturen. Binnen EasyGPS kun je, volgens mij bij voorkeuren, instellen welke GPS je hebt en wat voor informatie je wilt laten zien. Dat werkt prima samen met bijvoorbeeld een 60 CSx. Het programma werkte goed onder windows 7, dus ik verwacht dat het ook in windows 10 zal werken.

  2. Je kunt ook de oude zoekfunctie gebruiken. In het nieuwe zoekscherm staat nog een linkje naar de oude zoekfunctie bij "Take me to the old search". Als je daar de GC-code ingeeft krijg je een scherm waarbij je de cache kunt aanklikken en bekijken.

     

    Bij de nieuwe zoekfunctie krijg je alleen de actieve caches in de buurt van het coördinaat van de gearchiveerde cache. Gearchiveerde caches worden niet meer getoond.

  3. In de oude situatie (voor het message center) was het zichtbare mailadres ook altijd noreply. Maar als je dan daadwerkelijk een antwoord stuurde op het mailtje, kwam er wel het mailadres van de user in te staan. Ondanks dat daar noreply stond kon je op die mailtjes toch reageren. Waarschijnlijk werkt dat nog steeds zo, maar dan moet je de andere gebruiker een mail sturen in plaats van een message.

  4. Bedankt, dat werkt inderdaad. Ik had eerder al wel "add filters" aangeklikt maar dat deed niets. Maar het kan zijn dat ik op dat moment wel een naam in het invoerveld had staan. Dan gebeurt er verder niets omdat dat niet als een locatie gevonden kan worden.

    Je moet inderdaad wel met een leeg veld beginnen. Doe je dat niet dan worden alle zoekopdrachten gekoppeld aan de omgeving van de locatie of cache (als je een GC-code hebt ingegeven) die in dat veld staat. Dat veld is op geen enkele manier weg te krijgen.

  5. Kan iemand me zeggen hoe ik op naam kan zoeken? Stel ik heb positieve verhalen gehoord over een cache en ik wil uitzoeken in welke omgeving dat is, hoe moet dat dan voortaan? Vroeger kon ik de naam ingeven bij zoeken op naam (werkte ook niet ideaal, maar na een aantal keer proberen had je meestal wel wat). Maar als ik nu wil zoeken naar bv. "Het mysterie van de ontvoerde prijskoe", of "trajectum lumen", krijg je alleen te zien dat de locatie niet herkend wordt. Je kunt dan wel op "add filters" klikken, maar dat heeft geen effect.

    GC-codes lijkt nog wel te werken, maar ik heb geen idee welke GC-codes bij bovenstaande caches horen. Kan die koppeling ergens opgezocht worden?

  6. Ik heb er een die het nog goed doet (electronica). Maar de behuizing is niet meer goed. Een aantal nokjes waar de schroeven in vast draaien zijn afgebroken. Een deel van de stevigheid van het apparaat komt doordat aan de bovenkant de onderdelen zijn vastgelijmd.

    Als je dat niet opnieuw doet komen er te grote krachten op het huis te staan via de schroefjes.

    Ik zit nu te twijfelen wat te doen. Alles vastlijmen (maar dan kan het nooit meer uit elkaar) of ergens een defecte op de kop tikken en daar de behuizing van gebruiken. Weet iemand of het moeilijk is om alles in een nieuwe behuizing te plaatsen?

  7. Ik heb geen 64, maar een 62 en heb iets soortgelijks gezien. Wat ik nu doe is het volgende. Ik laat een cache niet meer via "Send to GPS" naar het apparaat sturen, maar laad de GPX file (de knop links van Send to GPS). Dan krijg je de mogelijkheid om die cache in een GPX-formaat te downloaden. Ik kies om deze op te slaan in mijn apparaat in de directory Garmin\GPX. Daarna staat de cache, met de complete beschrijving op je apparaat bij geocaches.

     

    Als je de 64 aansluit op je PC, dan zie je dat er in de directory (folder) garmin\gpx een file staat met de naam GCxxxx.gpx. Dit is de file van de cache. Bij het opstarten leest hij alle gpx files die daar staan in en laat die zien als geocaches. Ook eventuele pocket queries kun je rechtstreeks daar neerzetten. Het is natuurlijk slim om die directory regelmatig op te schonen. Op je apparaat kun je waypoints en caches die in die directory staan (bijna) niet verwijderen.

  8. Het lijkt wel heel erg op wat gedaan moet worden in de cache die Barny genoemd heeft.

    Daar moet je de gevonden getallen (bv 3, 51, 108) ontleden in de individuele cijfers. Dat levert op: (3, 5, 1, nog een 1, 0, 8). Deze schrijf je achter elkaar op van laag naar hoog: 0, 1, 1, 3, 5, 8.

    In deze reeks komen een aantal cijfers niet voor (er zijn 10 cijfers: 0 tm 9). Degenen die niet voorkomen schrijf je er achter in volgorde van laag naar hoog (2, 4, 6, 7, 9).

    Dat levert een reeks op van 11 getallen (omdat de 1 er 2x in zit): 0, 1, 1, 3, 5, 8, 2, 4, 6, 7, 9. Nu schrijf je onder deze getallen de eerste 11 letters van het alfabet. Op deze manier zijn deze dus aan elkaar gekoppeld: A = 0, B = 1, C = 1, D = 3, ......J = 7, K = 9.

    Op de cache pagina staat ook een formule met letters. Vervang de letters door de getallen die je op deze manier aan de letters gekoppeld hebt en er zou een leuke cachelokatie uit moeten komen.

    • Top! 1
  9. Hoi MarcoDomi,

     

    Ik weet het niet meer precies. Is het waypoint bij het bankje? Dan is het heel eenvoudig. Anders moet je bij het bankje even een waypoint maken.

    Op de cachepositie zoek je dan dat waypoint op. In het scherm zie je dan de afstand en de hoek tot dat waypoint. De hoek is de waarde die je moet hebben. Staat er geen hoek, maar een windrichting NE of SW of zo, dan moet je de instellingen van je GPS wijzigen, zodat hij niet de windrichting laat zien, maar de hoek tov True North (ware noorden).

    Succes

  10. Volgens mij is de kaart gewoon een Google Maps kaart. Je kunt hem met je vingers verschuiven en in- en uitzoomen. Klik je echter onderaan op het symbooltje met de punt en de 4 pijltjes, dan springt de kaart naar de GPS-positie. Staat dat symbooltje uit, dan laat de kaart de laatste positie zien. In jouw geval dus de laatste positie die de maker van de app gebruikt heeft. Whereyougo is gemaakt in Tsjechië, dus best goed mogelijk dat de kaart een positie in Tsjechië laat zien.

    Je kunt volgens mij ook al vooraf de kaart ongeveer op de goede plek zetten en inzoomen. Dan zijn de kaarten al ingeladen via je WiFi-netwerk. Heb je onderweg minder data-verbinding nodig om de kaart op de goede plek te laten zien.

  11. Meestal worden applicaties standaard op het interne gedeelte van je telefoon gezet. In applicatie beheer (opties->applicaties) kun je aangeven dat je de applicatie naar je externe SD-kaart wil verplaatsen. Waarschijnlijk zal hij de mappen dan ook naar je externe SD-kaart verplaatsen. De app start dan voortaan vanaf je SD-kaart.

    Als de app al op je externe SD-kaart staat geeft hij de mogelijkheid om hem weer naar je telefoon te verplaatsen.

  12. Weer wat geleerd. Maar eigenlijk heeft Groundspeak dus een nieuw cachetype geïntroduceerd.

    Wat ik wel verwarrend vind is dat ze dit challenge caches noemen, maar dat het toch iets anders is dan de challenges die ze afgelopen jaar geïntroduceerd hebben.

    Maar wat hier gevraagd wordt is wel wat ik me bij challenges had voorgesteld. Niet ergens ter wereld een foto maken en die op de site zetten. De meeste challenges die ik tot nu toe gezien heb zijn erg flauw en niet echt een uitdaging. Wat mij betreft hadden ze die hele challenge flauwekul beter aan dit soort caches kunnen koppelen en op die manier een nieuw cache-type introduceren.

  13. Ik ben niet zo goed op de hoogte van de regels van GS, maar was het niet zo dat er geen aanvullende voorwaarden meer aan een cache gesteld mochten worden? Dus als je je naam op het papiertje gezet hebt mag je loggen. Ongeacht of je aan de verwachtingen van de CO voldaan hebt of niet. De puzzels zijn er meestal voor om het coördinaat van de cache te achterhalen. Dus volgens mij kun je ze gewoon loggen. Tenzij GS de regels weer aangepast heeft.

  14. Je kunt van km toch m maken (door op km te gaan staan, en dan enter te kiezen)...

    Of kan dit alleen met de 60-serie, en niet met de 62...

     

    Dat is voor projecties. Voor alarmcirkels (of proximity-cirkels) gaat dat niet bij de 60 CSx ook niet.

  15. De "vondst" knop is een extra die je alleen krijgt bij de kistjes voor geocaching. Kies je bij het maken van de waypoints voor een ander symbool (standaard blauw vlaggetje), dan hoef je niet aan te geven dat je het punt gevonden hebt.

    Meestal gebruik ik als naam gewoon de nummers die mijn GPS voorstelt (eerstvolgende niet gebruikte nummer). Als je dan de lijst met waypoints op "dichtstbijzijnde" sorteert dan staan de waypoints in volgorde van afstand tot je huidige positie.

    Dat kun je instellen door in de waypoint lijst op "menu" te drukken. Dan krijg je een aantal opties (sorteer op naam (alfabet), op afstand, op symbool, .....).

    Succes met de rest van de tocht.

  16. Goed dat je alle informatie ook hebt geprint.

    In het kort je moet onderscheid maken tussen verschillende typen caches:

    - traditional: hier is de cache te vinden op het punt dat is aangegeven. Deze caches zijn te herkennen aan het enkele doosje (met groen deksel) linksboven op de cachebeschrijving. In de GPS is dit punt gemarkeerd als een gesloten kistje. Als je je daarnaartoe laat navigeren kun je ook aangeven dat je de cache gevonden hebt en dan verandert het symbool in een open kistje.

    - multicache: hier loop je een route van punt naar punt en aan het eind is een cache verstopt. Soms zijn alle tussenpunten vooraf gegeven en die kunnen dan in je GPS geladen worden (de vlaggetjes). Het beginpunt van zo'n multicache (dat is het coördinaat op de cachepagina) is op je GPS weer als een kistje aangegeven. Zijn de punten niet vooraf gegeven dan werkt het meestal als volgt. Je zoekt iets op het eerste punt. Dat gegeven wordt gebruikt om het coördinaat van het 2e punt uit te rekenen. Daar zoek je weer naar informatie en zo steeds verder tot het eind van de route. Multicaches zijn op de prints herkenbaar doordat er 2 doojes (met geel deksel) in een hoek van 90 graden linksboven op de cache-listing staan.

    Wil je in het veld punten in de GPS zetten dan kan dat door middel van de knop "Mark" op je GPS. Je kunt dan punten (waypoints) in de GPS zetten. Dmv "Find" en de optie "waypoints" kun je deze zoeken.

    - mysteriecache: Hier is het de bedoeling dat je een puzzel of vraag oplost. Deze levert op de een of andere manier het coördinaat van de cache op. Het coördinaat op de cache-pagina heeft meestal niets te beteken en daar is meestal niets te vinden. Te herkennen aan het vraagteken in de cache-listing. In je GPS is het coördinaat van de pagina (waar niets te vinden is) op de kaart weergegeven met een gesloten kistje. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om de coördinaten van dit soort caches niet in de GPS te laden.

    - earthcaches: Te herkennen aan het aarde-symbool op de cache-listing. Dit is eigenlijk geen echte cache. Hier is nl. geen doosje te vinden. Hier vind je aardkundig interessante informatie. Meestal is er een informatiebord of iets dergelijks. Meestal word je gevraagd om een foto te maken en die bij je log te plaatsen en informatie die je ter plekke kunt vinden (meestal op het informatiebord) naar de eigenaar van de cache te mailen. Ook hier is de plek weergegeven als een gesloten kistje.

     

    Algemene informatie: iedere cache heeft een uniek nummer dat begint met GC. Onder dit nummer zijn de caches waarschijnlijk in je GPS te vinden. Bij caches waar de waypoints gegeven zijn is het GC-nummer meestal vervangen door een nummering 01, 02, 03. Heb je bv een cache GCXXXX, dan is het eerste waypoint genaamd 01XXXX.

     

    Voorbeelden van caches in de buurt van Herpen:

    traditional: TB-hotel Herpen

    multi: stadscache Ravenstein, de prins op het witte paard (misschien nog wat lastig voor een eerste cache), BOEijend, Bossen bij Schaijk (I en II)

    myterie: geschakeld, Typisch Hollands (is eigenlijk een multi tegenwoordig), TOPscore

    earthcache: Herperduin, Grote Koolwijk

  17. Sind kort een smartphone in bezit. Ik ben dus niet zo'n ervaren gebruiker.

    Nu hou ik bewust even mobiel internet uit, omdat ik de telefoon wil gebruiken zoals ik hem in het buitenland zou gebruiken.

    Nu verbaas ik me over het volgende. Ik heb cache-details ingeladen via een GPX-file. Als ik nu de cache selecteer krijg ik alleen maar gegevens te zien als ik een internet verbinding heb (thuis heb ik een wireless-netwerk, dus daar lukt het wel). Waarom worden de gegevens uit de GPX-file niet gebruikt?

    Verder ziet het programma er erg volledig uit.

  18. Op een standaard Etrex (H) kun je geen kaarten laden.

     

    Ik ben zelf begonnen met een Etrex (voorloper van de Etrex H). Het is een prima apparaat om ervaring mee op te doen en om te kijken of je het spelletje leuk vind. Ik had er zelf wel een kabel bij, maar die heb ik nooit gebruikt om caches te laden. Handmatig invoeren is wel even wat werk, maar dat valt ook wel mee en je wordt er ook wel handig in. Bovendien is mijn ervaring dat je bij 80 a 90% van de multi-caches de vervolgpunten toch moet ingeven omdat die vooraf niet bekend zijn.

    Ik heb de kabel wel een paar keer gebruikt om de tracklog uit te lezen (dan kun je op een kaart op de PC zien waar je precies gelopen/gefietst hebt). Maar die keren zijn ook op de vingers van 1 hand te tellen.

     

    Als je het spelletje leuk vind kun je altijd nog een duurdere GPS kopen. Dan kun je de Etrex als backup meenemen. Nu lopen mijn kinderen vaak met de Etrex omdat ze dan ook achter het pijltje aan kunnen lopen. Het nadeel van mijn apparaat (en dat heeft de H niet) is dat hij nogal snel de GPS'sen kwijtraakt omdat de ontvanger niet zo gevoelig is. Dat was ook de voornaamste reden om een nieuwe GPS aan te schaffen. Als ik al een Etrex H gehad had, dan kon ik in het bos toch steeds de weg vinden. Dan was er niet zo'n behoefte aan een nieuwe GPS en liep ik nu waarschijnlijk nog steeds met een Etrex rond.

  19. Via de knop "Find" kun je waypoints of geocaches selecteren (Geocaches staan ook in de lijst met waypoints).

    In de lijst met waypoints die je dan krijgt moet je op de knop "Menu" drukken. Dan kun je de lijst sortering veranderen.

    Als de lijst gesorteerd is op naam kun je de sortering veranderen naar dichtsbijzijnd en andersom.

    Ook kun je een symbool selecteren. Dan krijg je een lijst met alleen waypoints die dat symbool hebben.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...