Spring naar bijdragen

moose61

Leden
  • Aantal bijdragen

    34
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  • Gewonnen dagen

    2

Berichten geplaatst door moose61

  1. Ik gebruik macro TomTom.gsk. Met behulp van deze macro laad ik het startpunt van alle caches, tevens alle parkeerplaatsen en hints. Kwestie van in het startscherm selecteren.

  2. Op alle forums lees je hetzelfde. Iedereen is ontevreden over de "nieuwe" kaarten en de satelitebeelden werken heel traag, alleen op een lage zoom of helemaal niet. Helaas denk ik niet dat op korte termijn Groundspeak met een oplossing komt. De kaarten/beelden van Google moeten betaald worden en Groundspeak wil geen 3.000.000 dollar per jaar op tafel leggen.

     

    Gelukkig is de community van geocachers groot en hebben enkelen een oplossing beschikbaar. Op Internet staan scripts om in Firefox de oude kaarten weer beschikbaar te krijgen.

     

    1 Firefox installeren

    2 Addon GreaseMonkey installeren (zie http://userscripts.org/about/installing)

    3 Script draaien

     

    Na 5 minuten had ik de Google kaarten en satelietbeelden weer terug. Werkt prima.

     

    Het script vind je op http://userscripts.org/scripts/show/125926

     

    Succes!

    • Top! 1
  3. Zelfkritiek zul je altijd toe moeten passen. Dit zal de kwaliteit van je caches en je eigen kijk alleen ten goede komen. Vergeet alleen niet dat het doel waarom je een cache op een bepaalde manier op een bepaalde plaats hebt neergelegd. Ik heb ook caches die op lelijke plaats liggen om te benadrukken dat het er lelijk is. Gelukkig liggen de meeste op mooie plekken. Vergeet ook niet dat men sneller klaagt dan complimentjes geeft. En dat een cache te moeilijk is en men een hint nodig heeft? Tja, als moeilijk de opzet van de cache is...

     

    We zijn met veel verschillende soorten cachers en iedereen heeft zijn voorkeur. Of je nu van een snelle oppikker, een lange multi of een moeilijke puzzel houdt, er is voor iedereen voldoende keuze. En vind je een cache niet leuk? Zet hem op de ignore list en doe hem niet. Er ligt genoeg.

     

    Overigens houdt een snelle oppikker of power trail niet in dat de kwaliteit niet goed is. Of ie mooi is ligt natuurlijk in eerste instantie bij de legger. Zelfkritiek is dus zeker niet verkeerd.

     

    Groetjes, Moose61

  4. Toevallig met zappen Campinglife opgezet toen het thema Geocaching startte. Nou, het meest waardeloze rapportage, geen enkele link naar de realiteit, met als hoogtepunt dieptepunt een presentator die met het weggooien van de koffer Popie Jopie wil uithangen. Waardeloos.

     

    Twee weken geleden een heel andere behandeling gezien op een Duitse zender. Dit was een programma met veel informatieve items tijdens een treinreis. Daar werd Geocaching wel goed belicht, met een groep kinderen die onder leiding van een leraar (tevens geocacher) op pad gingen om een cache te vinden. Loggen e.d. goed behandeld. Tevens een boswachter aan het woord, die een cache verplaatste omdat deze op een voor de natuur ongelukkige plaats gelegd was (in een grot met overwinteringsplaats van vleermuizen). Zeer goede informatie, ook voor de geocachers zelf.

     

    Ja, het kan dus ook anders. Ik hoop dat dit door de makers van Campinglife ook zo opgepakt zou worden. Maarja, daar mag niet te veel kwalitatief goede en zinvolle informatie verstrekt worden.

     

    Na het item dus meteen hoofdschuddend en gefrustreerd doorgezapt. Is dit de reaktie die Campinglife wil hebben??? Ik dacht men hoge kijkcijfers wil hebben. Dan zal men toch moeten wijzigen in het concept...

     

    Groetjes, Moose61

     

    PS. Frustratie was gezakt, maar na het lezen van de reaktie van de makers...

    • Top! 1
  5. De eisen die ik aan een geocaching app stel:

    - Grotendeels bugvrij

    - PQ offline kunnen opslaan

    - Offline kunnen loggen en achteraf synchroniseren met de servers van gc.com

     

    Mijn persoonlijke ervaringen met enkele apps:

    - App geocaching.com: Na de upgrade van App van geocaching.com veel problemen met deze app. Initieel zag de nieuwe versie mijn SD kaart in de smartphone niet meer. Na een update van Android werkte dit weer. Het inlezen van een PQ duurt veeeeeeel te lang (meer dan 1 uur voor 1000 caches), waardoor de app zich slecht leent voor grote trips waarbij je veel caches/PQ wilt gebruiken. Volgens de berichten op het forum hebben ook veel gebruikers het probleem dat ze met de app niet kunnen inloggen bij gc.com, dus niets kunnen ophalen of kunnen loggen.

    - App c:geo: Volgens vele de beste app voor geocaching die er bestaat. Helaas lukt het mij niet om te loggen bij gc.com met deze app (kreeg ook geen foutmelding, waren gewoon niet geaccepteerd door gc.com). Volgens het forum een probleem door de wisselende methodes bij gc.com, maar bottem line niet op te lossen dus voor mij niet bruikbaar. Ik heb deze app dus ook niet verder bekeken. Wel even in het achterhoofd houden dat de ontwikkelaar van deze app ermee gestopt is en er dus geen updates komen. Een andere ontwikkelaar heeft de app overgenomen en heeft een nieuwe versie op de marketplace van Android geplaatst onder de naam "c:geo Open Source". Ik verwacht dat hier in de toekomst de updates ook op verschijnen.

    - App GDAK: Goede tool voor het meenemen van grote hoeveelheden listings, echter is wel wat kennis van GSAK en algemene computerkennis nodig om 'eenvoudig' om de data erin te krijgen. Het werken met de app is eenvoudig, echter is het remote loggen niet mogelijk.

    - App Columbus: Ben ik nu aan het besnuffelen. Eerste indruk is zeer goed. Hiermee kan ook bij gc.com gelogd worden, echter alleen online.

     

    Er zijn nog andere apps, sommige waarmee je fieldnotes kunt plaatsen, andere waarmee je via een derde server fieldnotes of logs bij gc.com kunt plaatsen. Deze heb ik niet bekeken.

     

    Tot nu toe heb ik nog niet de ideale, goedwerkende app geonden, maar ik blijf hopen dat de bugs uit de apps steeds verder opgelost worden en de functionaliteit uitgebreid. Tot dusver zie ik bij alle apps geen of slechts zeer beperke mogelijkheden om met trackables om te gaan.

     

    Voor alle apps kan ik je meegeven: probeer ze thuis eerst uit, met name het loggen bij gc.com.

     

    Ten aanzien van de kosten in het buitenland maak ik gebruik van een oostenrijkse SIM kaart van Abroadband. Ik woon namelijk in de grensstreek en cache meer in het buitenland dan in Nederland. Met deze kaart hab ik een geen maandelijkse kosten en een tarief van 0.59 Euro per MB. In de praktijk liggen de kosten hoger door de minimale pakketgrootte waarmee gerekend wordt, echter voor mij blijven de kosten significant lager dan bij een nederlands abonnement. De laagste kosten heb je echter door zo veel mogelijk offline en eenmalig via een gratis Wifi punt te synchroniseren. Om te voorkomen dat de coins/TB's gegrabt worden kun je er een briefje bij stoppen met het verzoek 1-2 weken te wachten met grabben.

     

    Ik hoop dat je iets hebt aan mijn ervaringen.

     

    Veel plezier in Zweden, moose61

  6. Voor zover ik kan zien is dit inderdaad alles wat je kunt doen. Nu kun je op een 60CSx toch geen omschrijvingen downloaden.

     

    Wat wel kan is via GSAK met behulp van een macro meer informatie op de GPS laden. Hierbij kun je de hints en de Child Waypoints op de GPS plaatsen, hetgeen meestal voldoende is bij het paperless cachen van traditionals. Hierbij ben je niet beperkt tot de 1000 waypoints limit van de 60CSx. Voorwaarde is wel dat de caches in GSAK hebt. Dit kan via de cachepagina van iedere cache (1 voor 1 downloaden) of bij een Premium Member via de Pocket Queries.

     

    Ik heb zelf ook de 60CSx, ben Premium Member en GSAK gebruiker. Op deze methode heb ik alle caches van NL op de GPS (en nog wat meer). Dit bevalt me goed en heb op deze manier al veel caches gevonden.

  7. Bij projecteren wordt het volgende waypoint opgegeven ten opzichte van een referentiepunt, b.v. het laatste waypoint. Je moet dan in een bepaalde hoek een bepaalde afstand afleggen.

     

    Op veel GPSen zit een functie waarmee je de projectie kunt uitrekenen, maar het kan ook met programmaatjes als PCT (op PC) of PGCT (PDA), Zie http://www.pgct.nl/index.html

  8. Overigens is recentelijk (8 maart) een aanpassing geweest in de guidelines van Geocaching.

     

    GEOCACHING.COM SITE

    TERMS OF USE AGREEMENT

    Last updated: March 8, 2011

     

    4. Use of Publishing Tools and Forums

    You agree not to:

    (m) Publish, in any form of media, the solutions, hints, spoilers, or any hidden coordinates for any geocache without consent from the cache owner.

     

    Dit betekent dus dat diegene die meewerkt aan GeoLeaks deze regel overtreed. Wellicht moet er een tweede banner komen voor diegene die op GeoLeaks meewerkt aan oplossingen: Yes ik heb een BAN gekregen van geocaching.com (en ik ben het zelf schuld). :dribble:

  9. Zojuist even geprobeerd op de website van Geoleaks te kijken, maar ook mijn mailadres is verbannen. Zelfs een ander adres dat ik (nog) niet gebruikt heb. Zou er een antipatie zijn voor gmail adressen? Of worden zo gesponserd worden door Hotmail/Microsoft? Of hebben ze al genoeg leden? Of zijn alle cachers die raadselcaches gemaakt hebben verbannen? :cry:

     

    Ik zal het nooit te weten komen, want ik ben verbannen... :thumbdown:

     

    Dan toch maar de banner op mijn website plaatsen! :thumbup:

  10. Overnachting heb ik geen ervaring in Luxemburg. We rijden meestal een dagje op en neer. Caches wel. Mijn absolute topper: Forgotten Darkness

    Helaas op dit moment offline, alhoewel ik mij bijna niet kan voorstellen dat de cache verdwenen is. Wel de moeite waard om de owner even een mailtje te sturen als je deze wilt doen. Geen klimuitrusting nodig, maar niet geschikt voor kleine kinderen.

     

    Veel plezier, Moose61

  11. Op mijn GPS60CSx gaan 1000 Waypoints. Ik maak in GSAK POIs aan, waardoor ik deze limiet niet meer heb. Op mijn GPS heb ik zo'n 20.000 caches, inclusief child WP's en hints. Voor de meeste traditionals is dit voldoende.

     

    Verder neem ik een PDA vaker mee met listings, b.v. voor virtuals en earthcaches. Multies maak ik meestal vooraf een printout.

  12. Ik denk dat je een paar dingen door elkaar haalt. Voor zover ik weet kun je met Mapsource geen POI's maken. Je hebt GPX bestanden, dit zijn geen POI bestanden. Met Mapsource kun je wel de GPX openen en de punten als WP laden. Hierbij hebben ze standaard symbolen, dus geen geocache pictogrammen.

     

    Gebruik je GSAK en een macro als GarminCsvPoiExport, dan kun je POI files aanmeken. Dit is inclusief de symbolen en hints. Deze kun je met POI Loader op de GPS laden en op de GPS bekijken met Find-POI. Werkt goed, dat doe ik zelf al jaren.

     

    Het is ook mogelijk om voor de WP's het GC symbool te krijgen, maar ook dat gaat via GSAK en is initieel wat meer werk. Wil je dit doen, neem dan even contact op met een PM.

     

    Groetjes, Moose61

  13. Ik heb doosjes geplaatst en ik heb enkele earthcaches gemaakt. Alle soorten vindt ik leuk, echter ook de kwaliteit van beide verschilt van cache tot cache. Ik zelf tracht altijd toch een beetje extra in een cache te stoppen, ook in de earthcaches. Soms met meer succes dan een ander keer. Ik probeer altijd te voorkomen dat men vanuit de huiskamer kan loggen, idem probeer ik meer te vragen dan het aflezen van een informatiebord. Indien mogelijk ook een beetje extra beweging. Ik vind het wel jammer dat een foto niet meer gevraagd mag worden. Daarop probeer ik wel de earthcache op aan te passen dat men daadwerkelijk aanwezig moet zijn geweest wil men de cache kunnen loggen. Dat is geen eenvoudige opgave. Bij de aangegeven earth cache vind ik dit zwak.

     

    Ook ik heb in het verleden vragen gekregen of men een earthcache mocht loggen omdat men er vroeger geweest is. Mijn antwoord is simpel. Als men aan de logeisen voldoet kan men loggen. Voor zover ik weet ligt nergens vast dat je een cache niet mag vinden/loggen voordat ie vrijgegeven wordt.

     

    Mijn eigen ervaring met earthcaches is wisselend. Leuke plaatsen en vanalles bijgeleerd, echter ook plaatsen waar alleen een informatiebord overgeschreven moest worden. Maar dezelfde ervaring heb ik ook met tradies, raadsels en multies. Van veel tradies heb ik de informatie in de listing nog niet eens gelezen of gezien. Bij de earthcaches was dat wel altijd het geval, want die hebben iets meer voorbereidingen nodig dan een paperless zoektocht naar een tradie.

     

    Mijn earthcaches hoeven niet veel founds te hebben. Ik ben tevreden als er iemand geweest is die er anders niet geweest zou zijn en er nu van genoten heeft en liefst iets opgestoken.

     

    Op je vraag of er een doosje te leggen is? Bij één van mijn earthcaches wel, de andere twee niet.

     

    Geen doosje te vinden? Het gebeurt vaker. Zo heb ik eens een geel busje op een parkeerplaats gezien en deze door een foto te plaatsen kunnen loggen. Vind ik dat niet leuk? Dan moet ik het niet doen. Ik vond het wel leuk, dus ik heb het gedaan. Mijn keuze, mijn beslissing. ;)

     

    Mijn antwoorden op je 3 vragen:

    1) Formeel wellicht wel (anders geen goedkeuring). Wat mijn inziens niet klopt is de erecode waar over gesproken wordt. Voor het waddengebied gelden strenge regels, zowel bij toegang met een boot als door wadlopen. Hiervoor zijn wetsbesluiten en verordeningen, dus zeker geen erecode. Bovendien is er in de listing niet duidelijk aangegeven wat wel en wat niet mag. Zo mogen honden in ieder geval niet op het wad, deze moeten op de boot blijven. Een van mijn earthcaches ligt in het Wad (De Waddenzee), maar daarin is wel duidelijk aangegeven wat wel en wat niet mag, althans met betrekking tot mijn cache. In deze listing vindt ik ze zwak naar voren komen, hetgeen problemen kan opleveren voor de natuur (schade), de cacher ter plaatse, geocaching in het algemeen en natuurlijk ook de CO.

    2) De logeisen vind ik zwak. Ik heb verleden jaar wadgelopen, dus ben ik in de buurt geweest en mag ik loggen als ik de vragen goed op het internet opgezocht heb. Ben je België nog nooit uitgeweest mag je ook loggen. Ten opzichte van onze Amerikaanse collega caches is ie namelijk in de buurt. Waar ligt de grens?

    3) Hier zijn vaste kanalen voor, voor zover ik weet zowel GC.com als bij GSA (Geological Society of America, welke earthcaches moet goedkeuren).

     

    Ter afsluiting niet vergeten: Voor diegene die earthcaches gewoon niet leuk vinden heeft Groundspeak de IGNORE functie uitgevonden. Gewoon alleen die caches doen en de rest niet. Laat die over aan die cachers die ze wel leuk vinden.

  14. Het kan op twee manieren:

    1: Complete kaart downloaden van OSM en deze op een SD kaartje zetten en in de GPS plaatsen

    2: Kaart installeren in MapSource en via de reguliere Mapsource methode op de GPS laden.

     

    Ad 1: Zie deze link

    Ad 2: Zie handleiding Mapsource (in het kort A: GPS aansluiten en aanzetten - B: Kaarten selecteren in Mapsource - C: Kaarten naar GPS sturen)

     

    Mocht je er niet uit komen, stuur me even een PM.

     

    Succes, Moose61

  15. Hallo allemaal,

     

    Ik heb wat hulp van jullie nodig! Ben enige tijd Premium menber en aan het worstelen met query's in mijn Garmin te krijgen. Het instellen van de gewenste gegevens op de site is helemaal gelukt, ook het ontvangen van de GPX files, maar welke truc moet ik uithalen om de gegevens in het geheugen van de Garmin 60 CSx te krijgen?

     

    groet Nesmarba

     

    Als je mapsource hebt of GSAK dan kun je ze daar mee op je GPS zetten Max 1000 punten

    stuur een PM als je meer wilt weten.

     

    Met GSAK kun je m.b.v. een macro de PQ ook omzetten naar een POI (Point of Interest) file en deze op de GPS laden met POILoader. Dit heeft de volgende voordelen:

    - Geen limiet van 1000 punten

    - Ook de hints kunnen op de GPS gezet worden

    - Ook de Child WP's kun je erbij zetten

     

    Ik doe het al enkele jaren en heb alle caches van NL in mijn GPS, incl. child WP's en hint. Het is natuurlijk niet zo mooi dan een Oregon met complete listings, maar volgens mij het maximale dat je uit de 60 kunt halen.

  16. Hierover wordt in de GC guidelinges het volgende gezegd:

     

    6.5. Logging My Own Cache

     

    Can I log a find on my own cache? What about when I go back to visit?

     

    It is considered "bad form" to log a find on your own cache, no matter when you do it. The same is true if you re-visit another traditional cache (for example to place or retrieve a travel bug). Use the "post a note" log option to record your visit in these circumstances.

     

    In either case, you're not "finding" a cache because you already know where it is. Save the smiley face for use when you've truly discovered a hidden cache.

     

    Link naar artikel: HIER

  17. Ja, het is een bekend gevoel. Of het nu de eerste voortuincache is of de honderdste, het gevoel zal altijd blijven. Zeker als je 'betrapt' bent. Het overkwam me één keer door een oplettende buurman die mij aansprak en één keer toen ik in de verkeerde tuin aan het zoeken was en de bewoners thuis kwamen...

     

    Ik heb zelf ook een cache in de voortuin liggen (GC2M69X, de tweede in deze tuin). In de listing heb ik duidelijk aangegeven dat het een voortuincache vetreft en het huisnummer om vergissingen te voorkomen. Tevens zijn de buren op de hoogte.

    Doordat ik deze cache in mijn voortuin kon leggen had ik de mogelijkheid om iets speciaals te doen, dat op andere plaatsen niet kon.

     

    De cachers die op zoek zijn naar deze cache vinden het gezellig om een praatje te maken en een kopje koffie te drinken. Tot nu toe alleen maar positieve logs ontvangen. Wel de cache op een dusdanige manier gemaakt dat je je niet ongemakkelijk hoeft te voelen.

     

    Tja, en verder zijn we allemaal groot genoeg om zelf te beslissen welke caches we willen zoeken en welke niet. Als je geen voortuincaches wilt doen, moet je ze niet doen. Er hoeft geen verbod te komen. Andere vinden ze misschien wel leuk. Of zullen we meteen de micro's en nano's ook verbieden (passen geen TB's in en te moeilijk te vinden). Raadsel caches (te moeilijk), multies (te vermoeiend), carpoolcaches (niks aan), virtuals (geen doos), T5 (te zwaar), D5 (moet ik te veel denken), urban caches (te weinig natuur), caches bij water (te veel muggen) en ga zo maar door. Je kunt overal wel iets op tegen hebben en willen verbieden. Niemand verplicht je een cache te zoeken die je niet leuk vindt. Doe gewoon die caches die je wel leuk vindt. Niet zeuren. Er zijn caches genoeg. Voor iedereen wat wils.

     

    Groetjes van een voortuincacheeigenaar, Moose61

  18. Enkele jaren geleden mijn 60CSx via E-Bay in Amerika gekocht. Qua prijs toen ongeveer de helft ten opzichte van de prijs in Nederland. In geval van problemen zou het toestel terug naar Amerika moeten. Gelukkig nooit problemen met het toestel gehad, dus veel geld bespaard.

     

    Bij een aankoop is er een overeenkomst tussen een koper en een verkoper, niet tussen koper en fabrikant. Dat betekent, dat je in principe bij de verkoper moet zijn in geval van problemen. De verkoper kan, afhankelijk van de afspraken die hij met zijn leverancier heeft (bij officiële dealers is dit vaak de importeur), ook de mogelijkheid bieden dat de koper dit rechtstreeks met de importeur/fabrikant afhandeld. Er liggen geen afspraken met een nederlandse importeur als je het toestel in Amerika gekocht hebt. Wereldwijde garantie van de fabrikant kan hier een uitkomst bieden.

     

    Garantie wil overigens niet zeggen dat je buiten deze periode geen recht op vergoeding van kosten hebt. Garantie wil alleen zeggen dat je onder bepaalde condities een vergoeding krijgt (bv van fabrikant of importeur) zonder dat je hier veel moeite voor hoeft te doen. Vergoeding bij problemen is wettelijk zo ongeveer geregeld:

    - Binnen 3 maanden na aankoop zal in geval van een defect de leverancier moeten aantonen dat er niet juist met het toestel is omgegaan.

    - Na 3 maanden na aankoop zal de koper moeten aantonen dat de oorzaak in het apparaat lag en niet aan de gebruiker.

    Gezien het 2e punt is het dus gemakkelijk om een garantie te hebben. Let wel op bij de wettelijke regels. Het betreft nl. een geschil dat tussen de leverancier en de koper afgehandeld moet worden. De verkoper is verantwoordelijk voor het leveren van een goed apparaat, niet de fabrikant.

    De duur dat je aanspraak kunt maken op een vergoeding is afhankelijk van datgene dat je gekocht hebt. Bij een apparaat, waarvan verwacht mag worden dat het 10 jaar meegaat en een garantie van 1 jaar heeft kun je ook bij een defect na enkele jaren aanspraak maken van een vergoeding of tegemoedkoming van de reparatiekosten. Ik heb al eens meegemaakt dat een leverancier 4 jaar na aankoop nog korting gaf op de reparatie (wasmachine) omdat hij vond dat zijn apparatuur veel langer mee zou moeten gaan.

     

    Kort geleden bij een klein dispuut bij het Juridisch Loket geweest om hier wat meer informatie over te krijgen en zodoende heel nuttige informatie gekregen. Maar ook hun waren heel duidelijk: Bij problemen is het een zaak tussen koper en verkoper. Dan is het natuurlijk gemakkelijk als deze zich in de buurt bevind en niet aan de overkant van de grote plas. Daarbij komt nog eens dat dan niet het nederlandse recht van toepassing is maar de wet van het land waar de aankoop heeft plaatsgevonden, dus USA.

     

    In het buitenland kopen? Tja, dat is een vraag die ieder voor zich moet beantwoorden.

     

    Eigenlijk zou je je moeten afvragen waarom de apparaten hier soms twee keer zo duur zijn dan in de USA. Ook al tel je bij de amerikaanse prijs de BTW en invoerrechten op, dan nog kom je niet in de buurt van de nederlandse prijs. Rara, hoe kan dat? Ik heb op deze vraag nooit een antwoord kunnen krijgen. Vroeger vanuit mijn werk daarom heel veel apparatuur in de USA besteld, in Nederland alleen gefrustreerde vertegenwoordigers ontmoet omdat men niet in de buurt van de amerikaanse prijs kon aanbieden...

     

    Groetjes, Moose61

×
×
  • Nieuwe aanmaken...