Spring naar bijdragen

hesselannema

Leden
  • Aantal bijdragen

    640
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door hesselannema

  1. Er is weer een leuk speeltje op de markt gekomen, waar bij het laad proces zelfs via je smartphone is te volgen.

    "skyrc NC2500" http://www.skyrc.com/index.php?route=product/product&path=20&product_id=179 en oa hier te koop http://www.nkon.nl/maha-powerex-sanyo-eneloop-chargers/skyrc-nc2500.html

    Gezien de mogelijk heden is ea te vergelijken met de laders welke http://forum.geocaching.nl/index.php?showtopic=17391&p=278578 in dit topic word genoemd.

  2. Op internet kwam ik nog wat tips tegen. Betrefende het dagelijks gebruik welke ik jullie niet wil onthouden.

    Bron

     

    IPC-1 acculader, druppellader = La Cross BC900 = Techno-line BC900.

     

    De van IPC-1 van Voltcraft is een veelzijdige, multifunctionele acculader en druppellader voor NiCd en NiMH oplaadbare accu's van het formaat AA en AAA tot een maximale capaciteit van 3000 mAh. Op het internet is wel het nodige te vinden (review, tips en trics, handleiding), maar m.i. ontbrak er een korte en overzichtelijke Nederlandstalige handleiding.

     

    Veelzijdig en multifunctioneel

     

     

    kan één tot vier accu's laden

    AA en AAA formaat kan naast elkaar en tegelijkertijd geladen worden

    heeft vier verschillende functies ('mode'):

    charge (opladen); domweg accu's opladen die (te) leeg zijn

    discharge (ontladen-opladen); eerst ontladen daarna opladen om een eventueel geheugeneffect te wissen

    refresh (verversen); meerdere malen ontladen en opladen totdat geen toename in capaciteit meer geregistreerd wordt

    test (test); ontladen dan opladen om de capaciteit te meten

    deze vier verschillende functies kunnen onafhankelijk van elkaar per batterijvak worden uitgevoerd (zie hieronder bij de verschillende functies).

    per functie kan laadstroom (default 200 mA, maximaal 1800 mA) en (indien van toepassing) ontlaadstroom (default 100 mA) ('current') worden ingesteld (zie hieronder bij Opladen);

    aan het einde van elk van de vier functies gaat de lader over op druppellading

    per batterijvak kan voor een verschillend lcd weergave ('display') worden gekozen (laadstroom in mA, laadtijd in uu:mm, klemvoltage in V, geaccumuleerde capaciteit in mAh)

     

     

    --------------------------------------------------------------------------------

     

    De vier verschillende functies ('mode') van de IPC-1.

     

    1. Charge (opladen)

    Bedoeld voor accu's die reeds in gebruik zijn.

    Dit is de default functie van de ipc-1, dus domweg de accu erin doen en wachten tot het display 'full' aangeeft.

     

    advies 1: gebruik functie nr.2 discharge (ontladen-opladen) i.p.v. 'charge', zodat je zeker weet dat je geen last hebt van het geheugen effect.

    advies 2: de levensduur van een accu wordt voor een groot deel bepaald hoe je hem in de lader behandelt. Laad je hem snel (de accu wordt dan ook erg warm), dan loopt de levensduur sneller achteruit.

    advies 3: heb je een beetje haast met het opladen, gebruik dan deze functie 'charge'

    advies 4: heb je grote haast, verhoog dan de laadstroom (default 200 mA) tot het maximum van 1000 mA; binnen 8 seconden na het indrukken van de laatste toets kan met de 'current' toets de gewenste laadstroom worden ingesteld. Doe dit niet te vaak, want het is niet bevorderlijk voor de levensduur van de accu.

    advies 5: heb je hele grote haast, zet dan de accu('s) in vak 1 en/of 4 en laat vak 2 en 3 leeg. Op deze manier kan de laadstroom (default 200 mA) maximaal 1800 mA zijn. Doe dit niet te vaak, want het is niet bevorderlijk voor de levensduur van de accu.

     

    2. Discharge (ontladen-opladen)

    Eerst ontladen, daarna opladen om een eventueel geheugen effect te wissen.

    De default functie is nr.1 opladen ('charge'). Als je deze functie ('discharge') wilt gebruiken druk, dan binnen acht seconden nadat je de accu(s) erin hebt gedaan gedurende ca. één seconde op de 'mode' toets, door vervolgens herhaald de 'mode' toets in te drukken kun je wisselen tussen de functies 'charge', 'discharge', 'refresh' en 'test'. Om de functiestand van een individuele accu te wijzigen moet eerst de corresponderende nummer-toets worden ingedruk en vervolgens de 'mode' toets.

     

    advies 1: gebruik altijd deze functie om op te laden i.v.m. het geheugen effect.

    advies 2: heb je haast met het opladen, gebruik dan functie nr.1 charge (opladen) en verhoog eventueel de laadstroom.

    advies 3: ook LSD NiMh's hebben onderhoud nodig, dat doe je door ze eens in de drie maanden volledig te laden-ontladen-laden, dan blijven ze ‘wakker’. Bewaar ze daarna in de ijskast.

     

    3. Refresh (verversen)

    Om lang niet gebruikte accu's tot leven te brengen door meerdere malen te ontladen en te laden totdat geen wijziging meer in de maximale laadcapaciteit wordt gemeten.

    De default functie is nr.1 opladen ('charge'). Als je deze functie ('refresh') wilt gebruiken, druk dan binnen acht seconden nadat je de accu(s) erin hebt gedaan gedurende ca. één seconde op de 'mode' toets, door vervolgens herhaald de 'mode' toets in te drukken kun je wisselen tussen de functies 'charge', 'discharge', 'refresh' en 'test'. Om de functiestand van een individuele accu te wijzigen moet eerst de corresponderende nummer-toets worden ingedruk en vervolgens de 'mode' toets.

     

    advies: gebruik altijd deze functie als je accu's hebt gekocht, want je weet niet hoelang die al bij de fabrikant - importeur - tussenhandel - winkel hebben gelegen.

    voor verse AA's van Eneloop duurt deze functie 3-4 dagen (default laad- en ontlaadstroom).

     

    4. Test (test)

    Met deze functie wordt de capaciteit van de accu gemeten. Eerst wordt de accu geheel ontladen, daarna opgeladen en vervolgens nog een keer opgeladen. Aan het einde van deze cyclus geeft het display de capaciteit weer volgens de 'minus-delta-V' methode. Deze functie is geschikt om een zwakke broeder in een set accu's er uit te kunnen halen en op deze manier accu's van ongeveer gelijke capaciteit in één set te kunnen gebruiken.

    De default functie is nr.1 opladen ('charge'). Als je deze functie ('test') wilt gebruiken, druk dan binnen acht seconden nadat je de accu(s) erin hebt gedaan gedurende ca. één seconde op de 'mode' toets, door vervolgens herhaald de 'mode' toets in te drukken kun je wisselen tussen de functies 'charge', 'discharge', 'refresh' en 'test'. Om de functiestand van een individuele accu te wijzigen moet eerst de corresponderende nummer-toets worden ingedruk en vervolgens de 'mode' toets.

     

    advies 1: na verversen en test, doe dan een plakkertje op de accu waarop datum en capaciteit geschreven staan.

    advies 2: doe verversen en test 1-2x per jaar, dan kun je zien hoe hard of langzaam de capaciteit achteruit gaat en of het al tijd wordt de accu bij het chemisch afval te parkeren.

    deze functie duurt, afhankelijk van accu-leeftijd en -capaciteit, ca. 2-3 dagen (default laad- en ontlaadstroom).

    • Top! 1
  3. Beste collega's,

     

    Op aanraden van deze thread heb ik mij verleden week ook de Voltcraft IPC-1 aangeschaft.

     

    Ik zit met twee vraagjes nog, wellicht kunnen jullie me helpen :

     

    1) kreeg ik voor alle 4 de batterijen 1866 mAh te zien.

     

    2) Ik krijg echter "000" op de display.

     

    Heel vreemde verschijnselen vind ik, maar misschien weten jullie er wel raad mee. Ik hoop iets van jullie te horen.

     

    Groetjes,

    Jan

    1 vreemd zou allemaal verschillend moeten zijn. laad de batterijen eens een discharge cyclus door lopen en stel de laad stroom hoger in (hoger discharge is ook hogere laad stroom)

    ps. Stond er Full in display toen je keek ?? anders is lader log aan het laden en is de batterij nog niet vol.

     

    2 mAh word berekend door hoeveel er in de batterij word gedowd. voor een goede waarde dient deze voor af tegaan door een discharge.

     

    3 voor een optimaal capasitijd dienen batterijen eigenlijk een leadin te hebben (x aantal keer leeg en vol) Ook goed voor zwakke batterijen, om deze in een beter conditie te krijgen. Discharge refresh is de optie waar bij de batterij leeg word getrokken en weer geladen. Dit gebeurt een paar keer achterelkaar. en kan een paar dagen duren.

     

    zelf laad ik mijn batterijen met een hoger laad spanning dan de standaard instelling.

  4. De opvolger/ verbeterde versie van de IPC1 leuk afgeprijst met 8 batterijen!

    Net zo duur nu als de MAHA Powerex MH-C9000 lader

    Het kan goedkoper op die site vervang www maar eens door sk

     

    <KNIP> Het lijkt mij, dat de oplader die bij NKON te koop is dezelfde is, maar met een andere naam. Ik zie geen verschillen, maar misschien dat er onder de motorkap wat wijzigingen zijn aangebracht.

    De Voltcraft IPC-1 en IPC-1L zijn idd ook bekend onder een ander merk/model naam La Crosse BC-900 en RS-700. Zie ook 1e posting. De BC-1000 lijkt mij de opvolger van de BC-900 (mogelijk hogere laadstroom)

     

    aan de IPC-1 heb je een goede koop! Ik heb hem nu geruime tijd en bevalt prima. <KNIP>

     

    Enige nadeel is dat als een accu erg leeg is, zwak is, de lader soms weigert om hem op te laden en "empty" of "error" aangeeft. Als je die accu echter even in een oude oplader met standaard laadstroom doet, je weet wel, die dingen waar op staat hoeveel uur ze er in moeten blijven zitten voor een volledige lading, de IPC-1 ze wel weer herkend en laad.

     

    Dus al met al, leuk apparaat, zeker ook omdat er adopters bij zitten zodat je de AA kunt gebruiken als D-C cellen. Voor het geval dat...

    Blij dat hij goed bevalt..

     

    lege accu.. jump start is ook mogelijk (even de plus polen met een ander accu in de ander laadschacht "kort sluiten" Lader start nu)

     

    <KNIP>Het is gewoon voor de fun die lader, want mijn huidige VARTA lader met 2300 mAh batterijen bevalt al drie jaar prima.<KNIP>

    Tot ik die baterijen in een hier genoemde lader deed... Bleken ze niet meer 2300 mAh te zijn. (Uit eigen ervaring blijkt dat een goede lader aan te raden is)

     

    Misschien een rare vraag ;

    <KNIP>

    Of voldoet je normale (bv GP) lader daar ook voor ?

    Ik geef de voorkeur aan een inteligente lader.. In plaats van vol proppers.. en daar bij accu te mollen

     

    Mijn gp snellader liet mijn gp batterijen lekken als een baby zonder luier. Ik zou maar voor de slimmere varianten gaan.

    :)

     

    Ook een IPC-1 besteld. Dank Hessel voor je draadje en alle reacties. Als ie niet bevalt Hessel woont een dorp verderop!

    Breng maar langs .. een tweede lader is nooit weg :)

  5. Weet niet of het helpt .. maar gooi al je tijdelijke/cookies/invoeg toepassingen en zo eens leeg. Je begint nu alware met een schone lei. Mogelijk heeft dit resultaat. Systeem herstel is mogelijk ook iets.. terug naar IE8. Vervolgens alle cookies/invoeg toepassingen wissen en op nieuw naar IE9

     

    Om nu een ander brouser voor te stellen heeft geen zin .. dat lost immers het probleem niet op. Dat is alleen maar iets willen roepen. En dan weet je ook niet wat je met IE9 mist

  6. Net van de week een 8 tal Tronic Energy 2500 gehaald bij de Lidl. Standaard zou mijn lader deze gaan laden met 100 mha.

    Door dat mijn lader gebruikt maakt van Delta V (meet spanings dip als batterij vol zit) laad ik standaard al mijn batterijen op 200 mha... Omdat een hoger laadspanning het dip je beter meetbaar maakt.

    Nu blijken deze batterijen een laadspanning van 500 mha nodig te hebben. (je hebt bijna een bril nodig om dit te kunnen lezen) Dus in het vervolg de ze maar gaan laden op 500 mha

  7. Heb je nog een tip mbt de file uit mijn mailbox (gmail) te trekken en in te laden automatisch?

    File. Get data via e-mail.

    In het volgende scherm moet je je conectie gegevens op geven. Als dat goed is ingesteld zou alles moeten binnen komen. Let wel de pocket qwery mag niet meer dan 500 caches bevaten. Indien deze ingesteld staat op meer dan 500. Dan zullen de bestanden handmatig van de .com site gehaald moeten worden.

  8. Net werd er weer over doosje gesproken.. Jordan Dental sticks. Het doosje op onder staande foto. Deze doosjes zijn heel goed als batterij doosje te gebruiken. Er passen echter maar 2 batterijen in. Maar ze blijven er wel mooi in zitten. Ook al is het schanier van het doosje stuk. Dankzij het onverslijtbare sluit meganisme.

    181970_f_317ad493e25915e6f01930cd5321b355.jpg

     

    ps Doosje is ook goed als kleine cache te gebruiken. Plaats hiervoor een krachtige platte magneet in doosje. De helft van de ruimte blijft nu nog over voor een mooi plat logboekje. Een boekje van watervast papier verdient de voorkeur.

  9. 1 Klopt dat state in begin nog niet gevuld werden bij gc.com. De eerder genoemde macro vult ea. als veld leeg is. (Nil is niet leeg)

     

    2. Gsak Database, Global replace. In dit menu opgeven dat je state wilt vervangen door ..(leeglaten)

    Door county ook te doen worden de provicies ook hersteld/corigeerd (gemeentelijke herindeling)

    Als de velden leeg zijn countrystatecounty macro runnen. (LETOP: statenstieken macro wil ook geen lege velden en zal ook gemeente proberen te vullen)

    ((doordat veld gevuld is met Nil ziet macro deze als gevuld. Ook fouten in state county worden niet gecorigeerd. Als veld leeg is wil macro deze vullen. Dit geld voor stat/countrystatecounty macro))

     

    3. zie ook 2

     

    4 Gsak file, load gpx/loc/zip. In dit menu de velden "County update" vullen met "YB" en " State update" vullen met "SBA" Alle nederlandse gsak gebruikers zouden dit moeten instellen!!! Dus een ieder even deze setting controleren.

     

    Tip open eens 1 cache waar Nil staat Maak dit veld leeg. Run vervolgens je stats macro en kijk of het veld is gevuld.

  10. hoe maak ik zo'n HTML om in mijn telefoon te zetten

     

    In GSAK onder File,Export,HTML Files (ctrl-h) Hier mee word een extract gemaakt van gsak met index. Wel een selectie maken.

    De zo gemaakte map met submappen en bestanden kunnen vervolgens in zijn geheel via de verkenner/software van de telefoon worden gecopyeerd. Via bestanden beheer in je telefoon kan vervolgens het bestand index.htm(l) worden geopend.

     

    Ook is de zo gemaakte extrakt gemakkelijk voor onderweg als je geen inet op je laptop hebt. En wel je laptop meeneemt. tijdens je wekendje weg.

  11.  

     

    In de normale GSAK omgeving is dit gewoon te zien. Zie hieronder. (overigens heb ik een naam van de database geocaches NLD aangegeven ik laat daar alles in wat er in de query komt)

    gsak.png

     

    Bedankt alvast..

     

    Groet Edwin

     

    Het valt mij op dat er bij enkele van je caches de state gevuld is met Nil.

    Ik raad je via een global replace alle velden Nil leeg te maken. (alle velden county en state mogen rustig worden leeg gemaakt als vervolens de volgende macro ff word gedraait)

    Run vervolgens macro CountryStateCounty.

    Nu worden nl alle caches op nieuw aan provincie en gemeentes toebedeeld.

     

    Er bestaat ook een setting in gsak waar bij bij het in lezen van de gpx bestanden ea word geupdate.

  12. Mocht je gsak gebruiken. Dan kun je hier binnen een selectie maken. Welke je kunt exporteren naar een html boekwerkje (een x aantal html paginas kompleet met index/menu) Dit zijn nu alle cache paginas/omschrijfing/foto/hint.

     

    Door deze map met html bestanden bv op je mobiele telefoon/pda/laptop te zetten heb je al je caches van die regio altijd bij de hand. De html bestanden zullen lees baar zijn in de webbrouser van je telefoon en heb je geen internet verbinding nodig.

     

    Zelf heb ik zo alle caches die ik nog niet heb gedaan in mijn telefoon staan (zonder internet verbinding) En zoek met behulp van het gc-nr verkregen uit mijn gps (zelfde extract, wp's)de bij behorende omschrijving er bij

  13. Ik heb nu al een poosje de GP2700 maar vallen vooral tegen omdat ze snel leeglopen. Nu cachen wij niet iedere dag (helaas moet er ook gewerkt worden) en dan merk ik dat mijn Dakota vaker onverwachts leeg is als ik 'm na een flink aantal dagen weer pak. Aangezien wij soms ook ad-hoc gaan cachen zijn de GP's niet altijd opgeladen. Na alle verhalen over zelfontlading begrijp ik dat de ReCyCo's of de Eneloops de beste keuze zijn.

    knip

     

    Klinkt dat je nu een lader hebt gebruikt welke niet in staat is om 2700 goed te laden. Nl laders met bij geleverde batterijen. Hebben vaak de text er bij staan dat ze speciefiek geschikt zijn voor bij geleverde batterij. Hier mee word niet bedoeld het merk batterij maar de geleverde mHA. Dus een lader met 2300 mHa mee geleverder batterijen is in staat om deze goed te laden. Word hier echter zwaarder 2700 batterijen in gedaan. Dan is niet gegarandeerd dat deze batterijen volledig geladen worden.

  14. mag ik je vraag beantwoorden met een weder vraag.

    b_35100.jpg

    Dit is een universele lader. Bij deze lader moet je afhangkelijk van het aantal mAh van je batterij een schuif je verzetten. Om de juiste laad stand te krijgen. Waarom moet je dit dan doen.

     

    Het antwoord moet eigelijk zijn wat is het vermogen van je lader. Is dit bv 2500 mAh dan zal deze heel goed 2500 mAh en lagere mAh baterijen kunnen laden. Echter zal deze moeite hebben om een 2800 mAh baterijen te laden. ivm met een tekort aan vermogen

  15. Tja ik heb ook nog een stel oude batterijen, ooit eens bij de Lidl gekocht, deze zijn al zo'n 5 jaar oud maar doen het nog prima.

    Het is dus wel een kwestie van regelmatig gebruiken, af en toe helmaal leeg en in m.n oude lader niet te lang opladen.

    Dus voor mijn niet zo'n dure oplader en dagenlang proberen om oude batterijen weer leven in te blazen, dat kost kwa tijd en stroom meer dan een nieuwe set batterijen ;-)

    Dat idee had ik ook. tot het mij op begon te vallen dat er setjes bij waren die het kort vol hielden terwijl ze net uit de lader kwamen. Na een refrece actie in de voltcraft ipc1 wat een paar dagen duurde (jammer genoeg niet vermeld in de mee geleverde handleiding, maar wel in die van Lacrosse BC-900) Waar bij het mij op viel dat na elke cyclus meer mAh in de baterij geladen kon worden.

    Ook is het te vermelden waard dat ouder lader mogelijk niet goed in staat zijn zwaardere baterijen te laden dan waar ze mee geleverd zijn.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...