Spring naar bijdragen

Johannes

Leden
  • Aantal bijdragen

    46
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Johannes

  1. Ach, smaken verschillen. Voor elk wat wils. Sudoku’s oplossen aan de keukentafel en daarna kokertjes graaien in bloembakken kan ook heel leuk zijn. :)

     

    En wees eerlijk, het gaat tenslotte om de puntjes. :thumbup: Waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan? In de tijd dat die uitslover door de modder ploetert kan ik wel honderd echte geocaches scoren! ;) En zonder dat mijn kleren na afloop in de was moeten! Laten we nu eindelijk eens accepteren dat iedereen het spelletje op zijn of haar eigen manier speelt. :thumbup:

     

    ;)

  2. [Weet jij iets wat andere niet weten.. je spreekt met enige zekerheid over deze dingen :) ook grappig dat je bijna niet post op het forum en ineens hier reuze actief :eek::D

     

    in tegenstelling tot eerdere postings van Johannes klinkt dit verhaal wel redelijk, echter nog steeds geldt de regels moeten globaal worden aangenomen en geimplementeerd...

    Dat ik weinig post op dit forum komt omdat relatief weinig draadjes over geocaching gaan. Muntenverzamelingen, rijdende TB's en (structureel onbetrouwbare) statistieken kunnen mij niet boeien en de draadjes waar kilocachers elkaar onophoudelijk op de schouders kloppen en felicitaties toeschreeuwen vervullen mij met plaatsvervangende schaamte.

     

    De discussie in dit draadje is echter veruit de meest belangrijke sinds jaren. Het gaat over de toekomst van geocaching in Nederland en of Nederlanders van Amerikanen de ruimte krijgen om in eigen land orde op zaken te stellen. Daarvoor hoeven er 'globaal geen regels te worden aangenomen en geïmplementeerd'. Wie is er beter op de hoogte van de belabberde situatie in ons land dan de Nederlandse reviewers? Een voortvarende interpretatie van bestaande richtlijnen en doortastend optreden volstaan. Daar kijken alle echte geocachers reikhalzend naar uit.

  3. @Johannes (#207) (aquarium vereniging) : :rolleyes::beerchug:

     

    ---

     

    Twee ideeën springen mij in het hoofd na het doorworstelen van het hele topic.

     

    1- Schaf de tellers af. Klaar. Over. Op gc.com dan bedoel ik. Of pas het zodanig aan dat ik mijn eigen totaal "score" kan zien, maar niet die van Kruimeldief. Zowiezo trek je met statistieken puntjes-jagers aan.

     

    2- Een waarderingssysteem op de logpagina, waar de eigenaar NIETS aan kan veranderen.

    Goede ideeën, maar helaas een brug te ver. Op het forum van gc.com is dit in de loop der jaren ook herhaaldelijk voorgesteld, maar Jeremy wil er niets van weten. Hij heeft het getal achter iemands naam bedoeld als een statistisch gegeven. Dat puntjesjagers en snelrapers de teller beschouwen als een score in een vermeende competitie is voor Jeremy onvoldoende reden om het af te schaffen. En daarin heeft hij wel een beetje gelijk. Je schaft immers het aardappelschilmesje ook niet af omdat er mafkezen zijn die er mee gaan steken.

     

    Er schijnt nu wel een soort waarderingssysteem in de pijp te zitten, maar wanneer dat komt en hoe het er uit gaat zien weten alleen ingewijden. Bedenk dat Amerika bepaalt hoe wij in Nederland geocachen en daar zijn ze net zo geïnteresseerd in de situatie in ons land als dat wij belangstelling hebben voor het geocachen in Seattle, Washington. Als we de neerwaartse spiraal om willen buigen zal dat in eigen land moeten gebeuren, aan de basis: via voorlichting en eventueel ontmoediging bij het aanmelden van caches. Als uit de beschrijving blijkt dat een cache niets toevoegt behalve een puntje, dan heeft de eigenaar het spel niet begrepen en ontvangt hij de aanmelding retour, met een uitleg van wat geocaching inhoudt: elkaar attent maken op mooie en/of interessante locaties. Pas als aan dat criterium is voldaan, kan er sprake zijn van een geocache. Het is spijtig dat een dergelijke toetsing moet plaatsvinden, maar helaas zijn de uitgangspunten van geocaching voor velen niet langer vanzelfsprekend. Lange tijd was het ‘cachen voor de puntjes’ een onnozel en onschuldig randverschijnsel, maar inmiddels is gebleken dat het dwangmatig rapen (scoren, stipjes wegwerken) leidt tot uitwassen, die afbreuk doen aan het imago van geocaching en het voortbestaan van onze hobby bedreigen.

     

    Maatregelen om flutcaches (caches die niets toevoegen behalve een puntje) te weren moeten worden afgestemd met Amerika en dat kost tijd. Uit zijn forumbijdragen blijkt dat Kruimeldief vastbesloten is en hij weet zich gesteund door het bestuur van geocaching.nl en alle authentieke (echte) geocachers, of deze nu al zes jaar of pas zes dagen geocachen. Kruimeldief is geen man van loze woorden en achter de schermen gebeurt vast een hoop. Als er iets te melden valt zal hij dat zeker niet laten. Enerzijds om de vele echte geocachers, die hun hoop op hem hebben gevestigd, gerust te stellen. Anderzijds om de nepcachers, die het spel aan het verzieken zijn, de illusie te ontnemen dat het met die maatregelen zo’n vaart niet zal lopen. Geduld, dus. We hebben jaren op deze omwenteling moeten wachten en een paar maanden kunnen er nog wel bij.

  4. Ik heb een tropisch aquarium en zes jaar geleden werd ik lid van aquariumclub De Siervis. Elke woensdagavond komen de leden samen om te praten over vissen, waterplanten, verlichting, pompjes, filters, kortom alles wat er bij de hobby komt kijken. Onze trots is het enorme aquarium in het clublokaal, waar we allemaal bijdragen aan leveren.

     

    Op een avond nam een medelid een vriend mee, die ook van vissen hield, maar dan op een andere manier. Hij wierp graag een hengeltje uit. Niks mis mee. Hij vond het zo gezellig op onze clubavond, dat hij de week daarop enkele maten meebracht, die de hele avond hebben gesproken over hun favoriete stekjes, werphengels, aas en leefnetten.

     

    Weer een week later besloten de vissers een viswedstrijd te organiseren en aan de wand van ons clublokaal werd een schrijfbord gehangen, waarop de scores bij werden gehouden. Terwijl de hengelaars toestroomden, hielden de eerste oorspronkelijke leden van De Siervis het voor gezien. De sfeer op de clubavonden was veranderd en het ging niet meer over hun hobby.

     

    Op een avond werd ons clubje onaangenaam verrast door het feit dat de hengelaars in het aquarium snoeken en karpers los hadden gelaten, die er vervolgens met schepnetten weer uit werden gevist, terwijl de vangsten per persoon nauwgezet werden genoteerd. Toen de voorzitter van onze aquariumvereniging opmerkte dat dit toch eigenlijk niet de bedoeling was kreeg hij de wind van voren: ”Wat loop je toch te zeuren, man! Het gaat toch over aquaria en vissen!? Wij houden er gewoon van om een lijntje uit te gooien en op een dag zoveel mogelijk visjes te scheppen. Laat ons onze hobby beleven zoals wij dat willen! We zijn allemaal visliefhebbers en voor elk wat wils!”

     

    Er ontstond een discussie die nergens toe leidde, omdat zowel de aquariumhouders als de hengelaars het recht opeisten hun hobby naar eigen inzicht te beoefenen. Ondertussen zag de voorzitter van onze club het aquarium verpieteren. Aan het einde van de avond sloeg hij met de vuist op tafel en kondigde hij aan dat er geen vissen meer in het aquarium mogen worden gegooid puur en alleen om er weer te worden uitgeschept en als puntjes te worden bijgeschreven op het scorebord: “Het is verd* geen wedstrijd! Vissen zijn geen puntjes! We zijn een aquariumvereniging en willen back to basics!”.

     

    De hengelaars, en vooral degenen die onlangs waren toegetreden, snapten er niets van. Wat is er mis met een visje scheppen? Waarom moet het scorebord weg? Dat hangt er al zo lang als wij hier komen! Wat denken die oudgedienden wel!? Het is een samenzwering om onze pleziertjes af te pakken! Ze zijn gewoon jaloers op onze hoge scores.

     

    De aquariumhouders en de hengelaars kwamen niet tot elkaar omdat beide partijen totaal verschillende opvattingen en verwachtingen omtrent vissen hadden. Uiteindelijk ging de voorzitter op zijn strepen staan en kondigde hij aan het aquarium op te zullen schonen, geen vissen meer toe te staan omwille van de competitie en het scorebord te zullen verwijderen. Daarop verlieten de meeste hengelaars boos het clublokaal. Maar enkele nieuwkomers bleven zitten en schoven wat dichter naar de oorspronkelijke clubleden toe: “Een aquariumclub, hè? Dus jullie houden siervissen? Vertel er eens wat meer over, want het klinkt best interessant”.

  5. Het enige is dat ik nu bijna mijn statistieken-bannertje onderaan de berichten niet meer durf te laten staan. En soms vins ik het wel leuk om te zien aan hoeveel caches we al plezier hebben beleefd. En ook het 2-tje bij hidden. Daar beleven we ook zeer veel plezier aan.

    maar goed, als die statistieken echt zo slecht zijn,... Ik zal 's overwegen om ze weg te halen.

    Statistieken zijn niet slecht maar wekken de indruk dat geocaching een competitie is. Door ze te verwijderen maak je het forum minder interessant als podium voor personen die geocaching op de eerste plaats beschouwen als een manier om zichzelf te bewijzen en te onderscheiden door middel van een hoge score. En mensen die hun zelfrespect ontlenen aan hun score doen alles voor de puntjes. Het staat hun vrij door de poep te lopen en onder afvalcontainers te graaien naar filmkokertjes, maar sommige mensen gaan verder en neigen tot gedrag dat het imago van onze hobby schade toebrengt.

     

    Hopelijk slagen de reviewers erin het cachebestand op te schonen of er tenminste voor te zorgen dat er geen caches meer bijkomen die alleen worden neergelegd om een obsessieve puntenjacht in stand te houden, die alles met ego's en niets maar dan ook niets met geocaching te maken heeft. Kruimeldief en Hawkeyes, succes!

  6. Toch treurig voor dat team: een hele dag zoeken zonder één echte geocache te vinden. Het artikel vermeldt niet of de Vlaamse snelrapers hun prestatie hebben aangemeld bij het Guinness Book of Records. Zou niet misstaan tussen de records voor paalzitten en de honderd meter lopen binnen één minuut met aan elkaar geknoopte schoenveters. Toegegeven, we doen het niet na, maar waarom zouden we ook?

  7. Zoals wel vaker bij dit soort onderwerpen en thema's lopen de meningen sterk uiteen.

    Of het goed of fout is, ligt aan de norm die er is gesteld. Oftewel: de regels.

    En die regels laten het toe dat men lange verhalen schrijft, maar ook dat men geen verhalen schrijft.

    Ook over kopiëren en plakken is er niets geregeld.

    Dus is elk logje GOED. :)

    Normen zijn geen regels. Hooguit zijn regels van normen afgeleid. Regels staan toe dat jij in het openbaar uit je neus eet of scheten laat, maar dat doe je (hopelijk) niet omdat het onfatsoenlijk is: het voldoet niet aan de norm.

     

    Niet elk logje is goed. Net zomin als elk boek, schilderij, liedje, mens of cache goed is. Een logje als 'Snel gevonden, op naar de volgende!' is onfatsoenlijk. Het toont geen waardering voor de inspanningen van de cache-eigenaar en staat er alleen omdat er nu eenmaal iets moet worden ingevuld om een vondst te kunnen registreren. Bovendien getuigt het van creatieve bloedarmoede en onbegrip van het spel geocaching. Logjes schrijven hoort bij het spel. Daarom kun je ook niet volstaan met het aanvinken van een hokje 'found'. Je wordt geacht je belevenissen te delen met medespelers en je mening over de cache te geven. En nee, dat is geen verplichting. Er zijn geen regels voor. Het is een kwestie van fatsoen.

     

    Inmiddels is er naast geocaching wel een spelvorm ontstaan waar onfatsoenlijk gedrag heel 'norm'aal is. Waar kosten en moeite worden gespaard bij het maken van 'caches'. Waar het niet langer om verhalen, maar alleen nog om aantallen gaat. Over een opraper die niets toevoegt valt weinig te vertellen. Flutcaches krijgen flutlogjes, maar de strooiers/plaatsers van dergelijke 'caches' verwachten ook niet anders. In die kringen is onfatsoenlijk gedrag de norm geworden, net zoals het in bepaalde kringen normaal is om in het openbaar uit je neus te eten of scheten te laten.

  8. Even resumerend. Als ik tijdens het cachen niet goed om me heen kijk ben ik niet aan het Geocachen?

    Precies. Bij geocachen gaat het om wat er op de gegeven coördinaten te zien is. Het mooie of bijzondere karakter van de locatie is de beloning voor de inspanning. Het doosje is slechts de bescherming voor het logboek waarmee je kunt aantonen dat je de plek hebt bezocht.

     

    Uiteraard kun je het rapen van doosjes als een sport of spel beschouwen, en plezier beleven aan het snel rapen van veel doosjes, maar noem dit geen geocaching. Mijn mening staat los hiervan, net zoals mijn mening los staat van de bedoeling van het spel schaken. Je kunt pionnen verzamelen, schaakborden stapelen in wedstrijdverband, een hobby maken van het oranje verven van koninginnen en torens omkegelen met tennisballen, maar de dooddoener dat iedereen het spel kan spelen zoals hij of zij dat graag doet is volkomen misplaatst, want deze bezigheden hebben weinig of niets te maken met het spel schaken.

  9. Altijd leuk om te zien hoe nederlanders proberen te Powercachen. :lol:

     

    Geloof dat het record al ver over de 1000 in 1 dag zit, maar kan even geen bevestiging vinden.

    Met die puntjesregen lijkt het meer op Showercachen.

     

    Met geocachen heeft het in elk geval niets te maken. Mag dit draadje naar de rubriek 'Off Topic'?

     

    Je loopt, rend of vliegt als geocacher naar een 'geocache' je kijkt vooral niet om je heen vervolgens loggen in een geocacheboekje en s'avonds loggen op geocaching.com tegelijk bellend met een geocacher hoe leuk je sommige geocaches vond..... heeft dit niets met geocaching te maken ???????? :P

     

    ps: dit draadje mag blijven hoor.

    Als je het zo stelt, inderdaad. Geocaching gaat over mooie en bijzondere locaties, waar een logboek is verstopt zodat je kunt bewijzen dat je daar bent geweest. Als je geen oog hebt voor de locatie ('je kijkt vooral niet om je heen') dan ben je niet bezig met geocachen. Je kunt wel overal 'cache' voor of achter zetten, maar dat maakt het niet automatisch onderdeel van het spel geocaching.

     

    Het draadje hoeft niet dicht, de speed- en power'cachers' moeten immers ergens hun ei kwijt, maar het betreft toch geen Nieuws & Informatie over geocaching. Daarom stel ik een verhuizing naar 'Off Topic' voor.

  10. Altijd leuk om te zien hoe nederlanders proberen te Powercachen. :rolleyes:

     

    Geloof dat het record al ver over de 1000 in 1 dag zit, maar kan even geen bevestiging vinden.

    Met die puntjesregen lijkt het meer op Showercachen.

     

    Met geocachen heeft het in elk geval niets te maken. Mag dit draadje naar de rubriek 'Off Topic'?

  11. Gebruik geen teksten of beeldmateriaal waar auteursrecht op rust, en dat is op bijna alles, tenzij nadrukkelijk wordt vermeld dat het niet zo is. Jij bent verantwoordelijk voor de inhoud van de pagina en Groundspeak is verantwoordelijk voor de publicatie ervan. Beide partijen kunnen worden aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht en het is niet de vraag of maar wanneer dat voor de eerste keer zal gebeuren.

     

    Cachepagina's zijn advertentiedragers en dienen dus een commercieel doel, wat de voorwaarden en reglementen van geocaching.com ook stellen. Groundspeak is een commercieel bedrijf met inmiddels een miljoenenomzet op jaarbasis en reken maar dat ze een proces aan hun broek krijgen als een advocaat ontdekt dat er wat te halen valt. Zo werkt het in Amerika. In Nederland loopt het zo'n vaart niet, maar waarom zou je Groundspeak in verlegenheid brengen?

  12. We zullen wel weer een hersenkronkel hebben :thumbsup: maar is het geen leuk idee om ook een beloning uit te kunnen delen als een cache echt bar slecht is????

     

    idee voor de naam: Geo Goor

    Het gezeur begint weer eens !

    Wat is een bar slechte cache?

    Heel eenvoudig. Een bar slechte cache is een cache die niets meer biedt dan een kans om effe snel te scoren. Herkenbaar aan de beschrijving 'Een eenvoudige cache om effe snel te scoren' en aan honderden identieke logjes 'Bedankt voor deze snelle cache'.

  13. AHA, ik voel dat hier zich weer een splitsing dreigt te vormen; De Orde van Rode Kwaliteits Paaltjes Discipelen en Het Verheven Genootschap der Groene Paaltjes Volgelingen. Uiteraard elk een eigen site, statuut, leefregels en cachecode. :crybaby:

    Ach, zolang je niet voor paal staat, mag het geen naam hebben.

  14. men hanteert nu al steeds vaker, hoe groter het aantal bezoekers, hoe groter het aantal dat zich niet aan de regeltjes van de beheerder houdt, hoe groter de kans dat je geen toestemming meer krijgt.

     

    Ik denk niet dat het ook maar een moer uitmaakt hoe je het noemt als je aan het vragen van toestemming denkt. Ik weet dat het Utrechts Landschap alleen maar hebben wil dat het caches betreft die op geocaching.com gepubliceerd worden en niet op de andere. Weer een ander verhaal dus. Niet sport/spel/hobby maar geocaching via geocaching.com

     

    En ik weet uit eerste hand dat het Utrechts Landschap, onder invloed van andere ‘Landschappen’ inmiddels een heel andere mening is toegedaan en helemaal niet meer zo positief staat tegenover ‘geocaching via geocaching.com’. De tijd dat ‘geocaching via geocaching.com’ kon doorgaan als een spel voor natuurliefhebbers is voorbij. Ook natuurbeheerders lezen dit forum, waar ‘geocachers’ het een sport vinden om gemotoriseerd (milieuvriendelijk!) tientallen doosjes per dag bij elkaar te rapen en niet aarzelen daar zelfs natuurgebieden voor binnen te rijden. De relatie tussen gc.nl en natuurbeheerders staat al tijden onder druk. Zenz en Mumzle zijn niet voor niets opgestapt. Het werd voor hen steeds moeilijker om dit opgefokte circus van puntenjagers en muntenverzamelaars nog langer te verantwoorden, alleen maar om een commerciële Amerikaanse site te spekken. ‘Geocaching via geocaching.com’ heeft, ook in de ogen van natuurbeherende organisaties, nog maar bitter weinig te maken met geocaching. In dit verband is in een ander draadje het woord ZIEK al eens gebruikt.

  15. Ongeacht het aantal 'vondsten', iemand met een loglijst vol Hit & Run en Stop & Go caches is en blijft een ordinaire prullenraper, die zich diskwalificeert als geocacher door het spel te spelen op het allerlaagste niveau.

    Dit slaat de spijker op de kop :thumbup: maar je kunt weinig aan die versimpeling doen. Hooguit zou je op een speciale pagina aan nieuwkomers uit kunnen leggen wat geocachen precies is en aan welke kwaliteitseisen een cache moet voldoen. Maar ja, die pagina wordt toch niet gelezen. Nieuwkomers zien pagina's met drive-in hit and run-caches en denken dat het zo hoort. Ook een slecht voorbeeld doet volgen en zeker als het om de snelste en goedkoopste oplossing gaat.

     

    Hier ligt toch wel een taak voor de approvers die best wat kritischer mogen zijn en niet alles klakkeloos moeten toelaten wat aan de toestemmingseis voldoet. :D Ze zijn denk ik bang hun vingers te branden aan wazige criteria als kwaliteit. Kwaliteit laat zich moeilijk omschrijven maar het valt direct op als het ontbreekt en dat geldt helaas voor een steeds groter deel van de nederlandse caches.

     

    Hoe zou het toch komen dat bij onze zuiderburen zo veel kwaliteitscaches liggen? :blush: Het fenomeen drive-in hit and run is daar nagenoeg onbekend. De Belgen maken tenminste werk van hun caches!

  16. Het blijft spijtig dat steeds weer de grootte van de container gelijk wordt gesteld aan de kwaliteit van de cache, of van de cache-lokatie. En dat is een verband wat je niet kunt leggen.

    Het gaat helemaal niet om de grootte van de cache, maar of die speciaal is en iets toevoegt. Een ingegraven mega-ton bij een tankstation is net zo 'ondermaats' als een micro op dezelfde plaats en een micro verborgen op de bovenste verdieping van de Eiffeltoren kan zowel letterlijk als figuurlijk een topcache zijn.

     

    Wat een cache speciaal maakt is de locatie en/of de prestatie die je moet leveren om die locatie te bereiken. Veel micro's zijn nu eenmaal verstopt op oninteressante plekken waar je op weg naar opa en oma alleen maar even hoeft te remmen. Daarom is het begrip 'micro' voor veel cachers besmet, maar dat heeft niets te maken met de afmetingen van de container.

  17. Virtuele caches worden anders nog prima toegelaten, hoor. Maar er moet dan ook wel iets speciaals te zien zijn.

    Bij het approven wordt op een absurde manier met twee maten gemeten. De bloembak naast de ingang van McDonald's wordt afgekeurd als virtuele cache, want is niet speciaal genoeg. Stop je er echter een filmkokertje in, dan wordt deze creatie direct opgenomen in de database. Wat is er zo speciaal aan de vele verkeersborden, picknicktafels, afvalbakken, vangrails, openbare toiletten, regenpijpen, tankstations en viaducten die zijn voorzien van een micro?

     

    Blijkbaar is het bij virtuele caches wel mogelijk om te beoordelen of deze speciaal genoeg zijn. Kunnen dezelfde criteria niet worden gehanteerd om ondermaatse micro's te weren (het liefst met terugwerkende kracht)?

  18. Gewoon een keer per maand je cache een flinke beurt geven. Afstoffen, schrobben, in de was zetten en tenslotte de omgeving even met een kruimeldief behandelen  :yes:

     

    Maar dat werkt niet! ;)

     

    Als ik de kruimeldief aan zet, dan gaat er alleen een e-mail de deur uit, maar zuigen: ho maar! :)

     

    Nico.

     

    Kortom: geef je cache net zoveel aandacht als je vrouw.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...