Spring naar bijdragen

Pocileh

Leden
 • Aantal bijdragen

  202
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

 • Gewonnen dagen

  1

Berichten geplaatst door Pocileh

 1. Dank je wel voor je complimenten.

  Nou die zijn helemaal verdiend hoor!

   

  Gebruikers die "vers" starten met de Nederlandse versie zullen daar minder last van hebben dat de "oer" gebruikers in het engels.

  Dat is zeker zo.

  Maar je blijft in de toekomst wel verzekerd van 'werk'. Clyde is nu eenmaal een druk baasje en de verschillende aanpassingen/toevoegingen zullen ook steeds weer vertaald moeten worden.

  Heb je daar eventueel een afspraak over kunnen maken, zodat het niet nodig is dat je voortdurend zelf bij moet houden wat er veranderd/toegevoegd is?

 2. Nee, dat denk ik niet :rolleyes:

  Maar ik ben aanvankelijk begonnen met de vertaling naar het Nederlands.

  Een weekje of twee, drie, na de start van het project ben ik voor een tijdje naar het buitenland gegaan.

  Gezien de beperkte mogelijkheden om te internetten kon ik niet meer actief deelnemen aan het proces. Ik had daar nogal een rotgevoel bij omdat ik van Clyde had gehoord dat ik (in elk geval op dat moment)de enige vertaler voor het Nederlands was.

  Bovendien ontbrak het me ook aan de mogelijkheid om veel tijd aan het vertalen te besteden.

  Toch ben ik in die tijd wel bezig geweest met de 'dictionaire' en heb daarin een behoorlijk deel van de uitdrukkingen vertaald.

  Toen ik na een week of zes weer thuis was, bleek me alras dat de vertaling eigenlijk al voor elkaar was.

  Ik wist niet dat jullie dat hadden gedaan, maar kwam dat via de CEO te weten, waarmee ik voor mijn afwezigheid al even kontakt had gehad.

  En gezien de tijd die ik heb gestoken in het gedeeltelijk vertalen van de uitdrukkingen in de dictionaire (die ik dus niet volledig heb afgemaakt!) weet ik drommels goed hoe veel tijd en moeite jij (jullie?) in de volledige vertaling moeten hebben gestoken.

  Het is niet altijd een kwestie van letterlijk vertalen en vaak moet je kijken naar de context om te bepalen wat de meest geschikte uitdrukking is. En dat kost tijd.

  En dan, hoe ver moet je gaan bij het vertalen....Mijn uitgangspunt was dat als je het in het nederlands vertaalt, je het ook écht in het nederlands moet vertalen, maar al gauw blijkt dan dat er soms niet goede nederlandstalige uitdrukkingen zijn.... en wat doe je dan? Ik zag bijv dat 'debugging' vertaald was met 'ontkeveren' sja... taalkundig gezien klopt het wel, maar zou je in zo'n geval toch niet gewoon "debuggen" moeten gebruiken????? (Let op, dit is geen commentaar, alleen een voorbeeld van een van de vele dilemma's en die kosten tijd!! )

  Zodoende weet ik dus hoe veel tijd en moeite er in geïnvesteerd is...... :beerchug::thumbup:

   

  Dus: PET AF voor de prestatie die jij (jullie) leverde(n)....

 3.  

  Op geocaching.com worden de child waypoints aangeduid als 'Additional waypoints' en op de Nederlandstalige versie als 'Extra waypoints'. Ik weet dat deze suggestie al eerder is gedaan en vind 'Extra waypoints' de minst gekunstelde vertaling. Zou iemand die voor de eerste keer GSAK gebruikt direct snappen wat 'Dochterwaypoints' zijn, als ie al niet bekend is met de ICT-termenen Parent en Children?

   

  Tsja, het is voor een groot deel gevoelsmatig. "Additional" vertalen met "bijbehorend" of "toegevoegd" is op zich niet verkeerd, maar gevoelsmatig ligt het (voor mij althans :blink: ) toch anders. Een "childwaypoint" (letterlijk kind-waypoint) heeft een directe relatie tot het oorspronkelijke waypoint (de 'parent' of 'ouder'), een 'bijbehorend' of 'toegevoegd' waypoint heeft dat voor mijn taalgevoel niet.

  Bij bedrijven spreken we immers ook vaak van een "dochteronderneming" of "dochterbedrijf" waarmee de directe relatie met het oorspronkelijke bedrijf (het moederbedrijf :blush: ) wordt getoond.

   

  Maarrrrr....ik laat het graag aan de vertalers - team MaChrAu - over. Zij hebben hier ontzettend veel tijd en moeite in gestoken (vraag me niet hoe ik dit weet :cry: ) en zij moeten er ook een goed gevoel bij hebben als ze dit over willen nemen. :thumbup:

 4. 'n tiepevoutje...

   

  In het venster GPX/LOC/ZIP bestand laden is een keuzevenstertje voor het gebruiken van markeringen:

  "zet markering"

  "Indien gelijk, zet ALLEEN de markering"

  "Wis eerst alle merkeringen" ---> hierin het typefoutje, zou 'markering' moeten zijn.

   

  En dan nog zo maar een ideetje ten aanzien van de naam "bijbehorend waypoint" zou het wat zijn om die 'dochterwaypoint(s)' te noemen?

  Ik weet dat het ook niet ideaal is, maar het ligt volgens mij wat prettiger in het gehoor dan "bijbehorend waypoint"

 5. Diegenen die zich storen aan het gebruik van de nederlandse vertaling zouden altijd nog weer kunnen overschakelen op de engelse variant (zoals ik :lol: ).

   

  Dit gedeelte van een van mijn voorgaande postings nog eens lezend, besef ik dat dit wat cru over moet komen.

  Het was niet mijn bedoeling te zeggen dat ik me aan punten in de vertaling stoorde -zo klinkt het misschien wel- en dat ik daarom terug ben gegaan naar het engels, maar net als Gerrit Tabak heb ik nauwelijks moeite met die taal - het was min of meer de voertaal voor mijn vak - en daarom gebruik ik GSAK in het engels. Zoals je hier en daar zelf op kunt merken is ook de schermlayout in de nederlandse versie niet helemaal optimaal en vallen soms (delen van) woorden weg.

  Ik vind de engelse versie ook vertrouwd aandoen, dat is de voornaamste reden om bij engels te blijven.

 6. Bastos,

   

  er van uitgaande dat je de engelse versie nu gebruikt is het:

  Tools --> Options --> Advanced.

   

  In het het dan geopende venster is er in de rechterbovenhoek een keuzevenster (Language) waar je uit de verschillende talen kunt kiezen.

  Uiteraard moet je dan wel een recente versie - meest recent op dit moment is 8.1.1.127 - van GSAK hebben.

 7. Je hebt de oplossing dus al gevonden...

   

  Even over de vertaling...die is niet gedaan via google kan ik je verzekeren....

  Maar er staan inderdaad hier en daar wel wat rare vertalingen in....bv 'ontkeveren' voor de-bugging, maar in de aanloop naar het project 'vertaling' is een paar keer gesproken over hoe ver te gaan in een vertaling.

  Moet je bijvoorbeeld 'Delete' vertalen...

  Toen was al duidelijk dat het lastig zou zijn om een strakke lijn te trekken.

  Ik weet uit mijn eigen omgeving dat er mensen zijn die categorisch weigeren programma's te gebruiken die niet volledig nederlands zijn omdat ze het engels totaal niet machtig zijn...

  Wil je GSAK zo 'nederlands' mogelijk maken dan denk ik dat je inderdaad woorden waar goede nederlands uitdrukkingen voor bestaan ook echt moet vertalen, bijv.'file' door 'bestand', 'delete' door 'wissen'

  Een woord als 'debuggen' zou ik dan wel vervangen door 'foutzoeken' in plaats van door 'ontkeveren'. Dat ziet er inderdaad nogal gegoogled uit.

  Maar toch petje af voor de vertaler(s). Ik weet uit eigen ervaring hoe enorm veel werk het is en een tiepevout is gauw gemaakt. Ik ben er oorspronkelijk mee begonnen voor de nederlandse versie, maar doordat ik een tijd in het buitenland heb gezeten, is het daar bij gebleven. Iemand anders is er toen ingestapt en heeft het over genomen. Toen ik het na terugkomst weer op wilde pakken bleek het eigenlijk al gebeurd te zijn.

  Diegenen die zich storen aan het gebruik van de nederlandse vertaling zouden altijd nog weer kunnen overschakelen op de engelse variant (zoals ik :lol: ).

 8. Ziet er simpel uit maar doet kennelijk wel wat hij moet doen. Op het moment dat ik keek waren er twee man actief.

  Eigenlijk alleen maar gekeken uit nieuwsgierigheid naar het product.

  Het lijkt me een leuke toepassing voor diegenen die graag laten zien waar ze mee bezig zijn.

  Ik zal er echter nooit op te zien zijn, maar dat is eenieders eigen keuze denk ik zo maar!!!

 9. Edit: met zo'n unieke naam als pocileh ben je trouwens wel erg makkelijk te googlen, zeker als je wat verder zoekt en zo, maar dat blijft natuurlijk wel een gokje ;-)

   

  Ja daar heb je gelijk in. Alleen, tot mijn stomme verbazing is die niet uniek zoals ik een paar jaar geleden tijdens een google-sessie ontdekte.

  Ik heb die naam ooit zelf bedacht, het is de samentrekking van twee woorden en dan van achter naar voren aan elkaar geplakt.

  Toch blijken er nog tenminste twee figuren die naam te gebruiken. Aangezien ik die naam al sinds jaaaaren (bijna 10 jaar) als één van mijn nicknames gebruik zou het kunnen zijn dat hij ooit gepikt is. Anders is het wel een heel erg toeval. :blush::blush::D

 10. Wat je uit het oog verliest is dat mijn logs afgezien van het vastleggen van datum en tijd dat ik een cache (niet) gevonden heb plus een verhaaltje over hoe ik het ervaren heb, geen persoonlijke gegevens bevat. Daar zorg ik wel voor.

  In de asocial media wordt je juist verlokt om zo veel mogelijk met zo veel mogelijk personen te delen.

  Goed, je kunt het in principe beperken via instellingen, maar wat een ander -een zogenaamde vriend :dribble::lol1::lol1: - vervolgens met die info doet, doorzetten, kopiëren/plakken? heb je dan echt niet meer in de hand.

   

  En als ik het heb over zaken bij GC.com die ik in eigen beheer heb, dan bedoel ik de info op de profielpagina. Wat ik daar niet zelf kan beheren is van zo'n ondergeschikt belang dat ik me daar niet druk om kan maken.

   

  Dat vind je nu, maar je weet nooit wat er in de toekomst controversieel wordt.
  Des te meer reden om niet op die asocal media met je billen bloot te gaan (zoals soms wel letterlijk gebeurt!!)

   

  Door mij vet gemaakt. Alles wat je op gc.com zet mogen ze verkopen naar andere partijen die dat ook weer door mogen verkopen etc. Zonder dat jij daar iets over te zeggen hebt.

  Tsja, je denkt toch niet dat je met een kwajongen van doen hebt? De voorwaarden van GC.com heb ik gelezen maar ik gaf al aan dat ik bij GC niet meer dan het hoognodige aan info plaats en ik kan me daar dus niet druk om maken.

  Zo zijn bijv mijn thuiscoördinaten bij GC.com echt niet mijn ware thuiscoördinaten.

 11. Wat mij zo tegenstaat aan zaken zoals Facebook is de stiekeme manier waarop je gevolgd wordt/kunt worden.

  Ik bezoek bijv. nogal eens de nieuwssite van de telegraaf.

  Als ik daar een pagina 'terugblader' (via de terugknop in de browser, of zoals ik het doe, via "ALT+pijl<--" dan blijkt dat ineens niet goed te werken als je - zoals ik - via de hostslist alle Facebook verwijzingen hebt geblokkeerd. En waarom?

  Omdat je kennelijk via een link van Facebook wordt gestuurd!!! Zo kan je IP worden getraced en ik heb zo maar het idee dat ze daar 'iets' mee doen. Of zou dat voor de lol zijn? :blush:

  Browser.PNG

   

  In dit voorbeeld ben ik van de hoofdpagina naar het item "vieze tandarts moet sluiten" gegaan. Via de 'terug' knop kan ik nu niet terug naar de hoofdpagina "Nieuws | Altijd op de....."

  Haal ik de blokkering via de Hostslist weg, dan kan ik ineens wel weer naar de vorige pagina terug....

   

  Nou zijn er meer wegen die naar Rome leiden, dus ik omzeil dat wel maar zo zie je maar wat er in het verborgene kan worden gedaan. Ik ben bang dat dit soort grappen dus ook bij GC.com tzt naar voren zal komen. Ik zal daar in ieder geval geen last van hebben. En als je het leuk vindt dat ze dat doen....gewoon lekker doen, maar IK vind het niet slim......

 12. En ondanks dat heb je al tenminste (ik kan je DNF's wat lastiger tellen) via geocaching.com de wereld ingetrapt. Waar advertenties rond worden gezet, en andere publiciteit mee gemaakt zonder dat jij daar iets aan verdient en/of iets over te zeggen hebt. En volgens mij hebben Jeremy en Co. geen van die 161 caches geplaatst.

  Tc

  Ja, en? Dat staat ook op mijn eigen website zoals Track_Leader al heeft geconstateerd. Maar dat is in mijn eigen beheer en kan ik elk moment verwijderen. De gegevens die op GC staan zijn zo algemeen dat ik me daar geen buil aan kan vallen, dat hou ik drommels goed in de gaten. Reclame er om heen? Ja, voor wat hoort wat, maar ik ben niet bereid om mijn hele hebben en houden met de hele wereld te delen. Tenslotte is het naar GC.com toe éénrichtingsverkeer, maar op de asocial media weet je nooit wat er met je verhalen gebeurt.

   

  @ Track_Leader.....Ja, en, wat bewijs je daar mee? Ik ben me dat drommels goed bewust, maar op die hele site zul je niets vinden wat ik niet zelf volledig in de hand heb.

   

  En, zoals eerder gezegd, ik ben me ook drommels goed bewust dat ik mijn sporen na laat op het internet, maar dat probeer ik wel zo veel mogelijk te beperken. Dat ik niet wil deelnemen, nee, dat ik die a-social media verafschuw wil niet zeggen dat ik niet op deze wereld rondloop. Ik trek mijn grenzen op een ander punt dan iemand anders. Dat recht heb ik en iemand die vindt dat hij dat bespottelijk moet maken vind ik een simplist. Vinden we allebei wat :lol1::lol1::lol1:

 13. Mochten er forumleden zijn die denken dat ik boos ben.....dat is niet zo.

   

  Ik heb mijn mening gegeven over het gebruik van de zogenaamde social media.

  Ik ben - zoals wel blijkt uit mijn eerste posting in dit draadje - geen voorstander van fenomenen zoals Facebook, Twitter, Hyves of hoe het ook allemaal moge heten. Ik noem dit dan ook consequent a-social media.

  De 'eigenaars' van dit soort instituten zijn maar op een ding uit, het verzamelen van zo veel mogelijk info over de gebruiker en op die manier veel geld te verdienen.

  Ik zie gebruikers er van dan ook in zijn algemeenheid als schenders van hun eigen privacy. Waarom? Omdat ze -vaak ongewild/onwetend- informatie over zichzelf weggeven die later wel eens in hun nadeel zou kunnen werken. Daarvan zijn genoeg voorbeelden te vinden.

  En dan hebben we het nog niet over het feit dat veel van die data in Amerika staat en daar gaan ze met de data iets anders om dan hier in Europa.

  Wil je daaraan meewerken? Jouw goed recht. Maar het is ook mijn goed recht om daar zo ver mogelijk vanaf te willen blijven.

  Als je dan zaken in het belachelijke gaat trekken omdat mijn mening niet met die van jouw overeenkomt, dan kun je het per kerende post terug krijgen. Alsof de wereld alleen nog maar bestaat bij de gratie van die a-sociale media.

  Ik lig er verder niet wakker van als iemand persé met de meute mee wil lopen. Zijn zaak. Maar het is ook mijn zaak als ik er voor kies om er niet aan mee te doen.

  • Top! 2
 14. HAHAHA heel geocachend Nederland op zijn smalst... Privacy geldwolven en wat al niet meer... Waarom? Omdat groundspeak een optie heeft geboden om via je Facebook account te kunnen aanloggen... Meer niet, er is geen optie om je log direct te posten of wat al niet meer heel simpel FACEBOOK IS NIET GEOCACHING.COM en GEOCACHING.COM IS NIET FACEBOOK

   

  Voor dat iemand iets roept over privacy en geldwolven ga dan eerst eens kijken wat je eigen internet gedrag is ook al ben je heel voorzichtig dan nog is de kans groot dat JOU informatie bij meer partijen bekend is dan je in eerste instantie denkt.

   

  en Oja......... Facebook niet benaderbaar maken door het aanpasssen van hostlists?? Dat is echt sneu om te doen, je hebt toch ook geen zwart wit televisie meer????? Tuurlijk hoef je geen account te hebben op facebook en er aan mee te doen dat is je eigen beslissing maar afscheremen om er maar niet mee in aanraking te komen tja

   

  Even goed lezen slimmerik.

  Ik heb het niet over de koppeling Faceboek - Geocaching maar over het gebruik van asociale media in het algemeen. Maar voor jou waarschijnlijk moeilijk te begrijpen.

   

  En wat betreft mijn bekendheid op internet...ik ben me daar goed van bewust en hou er rekening mee in de wetenschap dat ik niet alle sporen kan verdoezelen. En als jij het sneu vindt dat ik dat soort dingen blokkeer via mijn hostslist, geniet er maar van. Ik trek mijn eigen plan. We zien later wel wie de sneue figuur is.

  Jij bent kennelijk een van die eenvoudige figuren die kost wat kost met de grote massa mee moet gaan om er maar bij te horen. Jouw goed recht, ik doe daar niet aan mee en zal me zo goed mogelijk afschermen. Dat is mijn goed recht.

  • Top! 1
 15. Geen lid van allerlei asociale media, toegang is zelfs via de hostslist geblokkeerd vanaf mijn systemen. Geen last van dus.

   

  Ik ben niet zo happig op het "delen van mijn belevenissen met de hele wereld".

  Als ik iets wil delen, dan doe ik dat op mijn manier en niet omdat geldwolven over mijn rug willen incasseren. :bag:

   

  Ik snap nooit hoe de mensen die de mond vol hebben over het schenden van hun privacy wel deelnemen aan dit soort media en vrolijk zelf hun privacy schenden.

  • Top! 2
 16. Zoals de meesten wel zullen weten is er in het GSAK forum op de GSAK website veel hulp te vinden.

  Op dat forum zijn ook een drietal documenten te vinden die een simpele handleiding voor het eerste gebruik van GSAK leveren.

  Die documenten zijn niet uitputtend, maar bedoeld als een eenvoudige inleiding in het gebruik van GSAK.

  Een paar jaar geleden heb ik die vertaald in het Nederlands en die vertalingen werden door Clyde England aan de site toegevoegd.

  Helaas was er op de layout van die documenten nogal wat aan te merken doordat ze vanuit Wordperfect omgezet werden naar een Word document. Recentelijk werden de oorspronkelijke (engelstalige) documenten door Clyde ook hier en daar wat aangepast.

  Aanleiding genoeg dus om het hele spul eens te herzien. De herziene stukken zijn nu in PDF-vorm op de site gezet en dus ook beschikbaar.

  Je kunt ze HIER vinden.

 17. Yep, smaken verschillen.

  Ik heb totaal geen interesse in power-trails. Anderen vinden 't 'het je van het', ik snap niet hoe iemand daar energie aan kan besteden.

  Ik probeer altijd leuke (multi-)caches uit te zoeken.

  Elke cache wordt uitbundig gefotografeerd en geregistreerd en van elke cache die ik ooit gedaan heb heb ik nog alle relevante gegevens zoals foto's en log. De meeste kan ik me zelfs nog voor de geest halen, niet zozeer de cache zelf maar wel de omgeving, de omstandigheden.

  Of het nou die cache bij dat verlaten stationnetje in Finland is, die bij de Boeing fabrieken in Seattle, die bij die vuurtoren in Australië of die earth-caches in Zuid-limburg.

  Ik hou wel statistieken bij, maar de cijfers zijn geen doel op zich.

  Dat blijkt wel uit het feit dat ik nu een jaar of 8 met geocachen bezig ben en goed 160 finds heb.

  We zijn nu een paar jaar achter elkaar naar het VK geweest en daar zijn veel leuke caches te vinden, vaak op leuke plaatsen.

   

  Maar er beginnen daar ook hoe langer hoe meer powertrails op te duiken - kijk maar eens in Zuid-Engeland - soms verspreid over enorme gebieden. Daardoor blokkeren ze vaak de mogelijkheid voor anderen. Maar het is ook een drama om die uit te filteren zodat je met een redelijk aantal PQ's toch nog wat leuke caches kunt binnen halen.

  Gelukkig wordt er op Groundspeak overwogen om die powertrails een eigen attribuut te geven en dan kan ik verschoond blijven van dat spul.

 18. Nou, laat ze maar schamper doen over "terug naar de prehistorie" maar ik heb mijn magnetisch handkompas (weet je wel zo'n modern, die heeft geen batterijen meer nodig, werkt altijd) eigenlijk altijd wel bij me. Er is een tijd geweest dat ik het nauwelijks of niet gebruikte, maar het is het afgelopen jaar toch een paar keer goed van pas gekomen. Eén keer was dat vlak bij een cache en mijn GPS nokte er mee. Batterijen leeg. Reserve (oplaadbare) er in....ook leeg!

  Ik stond op een punt waar ik nog een peiling en afstand moest uitzetten. Met het magnetisch kompas was de peiling geen punt. De afstand wel. Afpassen dus en goed kijken, tenslotte zijn het vaak kleine dingetjes die een cachelokatie verraden.

  En inderdaad, bingo.

  Overigens, na het aanschouwen van de cache heb ik die terug gefrot in de holte onder een groot rotsblok. Geen notitie in het logboek. Geen find en geen DNF. Wat een bende en wat een goor ding. Kapotte container, inhoud vieze kledder waarschijnlijk van week geworden snoepgoed, klap op de vuurpijl: een paar condooms!!!!!

  Wie haalt zoiets in zijn bolle kop!!!

  Gezien de conditie moest de CO al heel lang niet meer bij de cache zijn geweest, maar wat ik zeker niet begrijp is dat er recentelijk nog aardig gelogd was zonder dat er iets van de toestand van de cache vermeld was!!

  Een cache die zo beheerd wordt verdwijnt uit mijn registratie en daar doe ik verder geen moeite voor, ook niet naar de CO.

×
×
 • Nieuwe aanmaken...