Spring naar bijdragen

Furcas

Leden
  • Aantal bijdragen

    88
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Furcas

  1. Nog een vis in de opencaching-vijver! Garmin heeft de naam opencaching al in 2003 gedeponeerd en het 'leuke' is dat Garmin vorige maand haar eigen geocaching-website heeft gepubliceerd: opencaching.com die ook in het Nederlands aan zal worden geboden. Op dit moment is de site nog maar een paar uur operationeel geweest, maar bestaande Garmin-accounts konden worden gebruikt om er mee in te loggen. Diverse Engels- en Duitstalige Podcasts hebben hier inmiddels over bericht.

     

    2lmkxnk.jpg

     

    Oh ja, ze een blauwe eekhoorn als mascotte uitgekozen...

     

    30i8f1j.jpg

  2. Pas na 100 finds legpermissie? Ben ik even blij dat Dave Ulmer zich niet aan deze (al veel vaker voorgestelde en telkens afgeschoten) 'regel' heeft gehouden!

     

    Dit is direct de reden dat ik tegen de invoering van een dergelijke en in mijn ogen onzinnige regel ben. ‘Slechte’ caches kunnen immers ook geplaatst worden door plaatsers meer dan 100 finds terwijl cachers met minder dan 100 finds evengoed ‘goeie of mooie’ caches kunnen plaatsen. Het is juist het verschil in het aanbod dat voor de grote variëteit aan caches zorgt waardoor ik creatieve en bijzondere caches extra waardeer.

  3. Moi Askikker,

     

    Een goede vraag, helaas zonder eenduidig antwoord. Aan de ene kant zijn er cachers die de sterren toewijzen voor de moeilijkheid van alleen de puzzel en niet voor het terrein. Aan de andere kant zijn er cachers die de sterren toewijzen voor het terrein en niet de moeilijkheid puzzel (er vanuit gaand dat de sterren pas van toepassing zijn wanneer je het coördinaat van de cache hebt en de puzzel dus al is opgelost). Natuurlijk is het ook mogelijk dat de sterren voor de combinatie van de moeilijkheid van puzzel en terrein worden gegeven.

     

    Kortom, je weet vooraf meestal niet waar de sterren van de moeilijkheid op zijn gebaseerd. Mocht de plaatser meerdere unknowns hebben geplaatst en je hebt er al enkele van gevonden dan kun je meestal redelijk inschatten waar deze bepaalde plaatser de sterren voor toekent. In de andere gevallen is het doorgaans afwachten.

     

    Succes met het puzzelen!

    Furcas

  4. Moi Paul,

     

    Dat is inderdaad wat ik tegen ben gekomen, bedankt! Aangezien de larve een (zeer) afwijkende vorm heeft ben ik deze niet tegengekomen toen ik de insecten bekeek.

     

    Furcas

  5. Wie weet wat er voor mij het pad overstak? Ik vermoed dat het een insect is maar weet het niet zeker. De lengte was 15-20 centimeter, de segmenten waren zeer buigzaam en per segment is één paar poten aanwezig.

     

    1424rwy.jpg

  6. Een cache dubbel loggen op internet of in het logboek zelf kan, maar wanneer de cache niet is verplaatst (i.e. een nieuwe verstopplaats heeft gekregen op ruime afstand van de vorige plek) is het gebruikelijk een hernieuwd bezoek middels een ‘write note’ te loggen. Aan het aantal keren dat je een cache bezoekt zit geen maximum en bij motel en hotelcaches is het zelfs gebruikelijk dat cachers deze meerdere keren bezoeken om reizigers onderweg te helpen.

  7. Nee, je kunt hoogstens hopen dat er via het forum iemand aangeeft deze cacher te kennen.

     

    Mocht de TB nog als aanwezig in een cache staan geregistreerd zou je een profiel aan kunnen maken op http://www.tb-rescue.com/?lang=en . Hier kun je aangeven dat je TB al lang in een bepaalde cache zit. Cachers die zich op http://www.tb-rescue.com/?lang=en hebben aangemeld krijgen dan bericht wanneer ze binnen een door henzelf opgegeven aanvaardbare straal van deze cache wonen en zullen afreizen naar de cache om de TB in kwestie te redden. Een mogelijkheid om naar een persoon te gaan die reeds lang een TB in zijn of haar bezit heeft bestaat echter niet.

  8. Groundspeak heeft de optie afdrukken in PDF-formaat wegens geen/ nauwelijks belangstelling in 2009 laten vallen. Waarom je dit nog steeds / weer ziet op je handy weet ik niet. Tenzij de PDF-optie natuurlijk deel is, al dan niet als plug-on, van je Opera (mobiele versie).

  9. Moi de-fam,

     

    Eerder vanochtend heb ik mijn unknown-caches aan moeten passen omdat in het 'tekst'veld van de additionele waypoints de beschrijving van de lokatie van de caches werd weergegeven. Dit ondanks het feit dat de optie alles verbergen behalve voor de reviewer en de eigenaar was aangevinkt, is aangevinkt en opnieuw is aangevinkt. Je bent dus niet de enige die dit probleem heeft opgemerkt, wel de eerste hier. Waarvoor mijn dank!

     

    Met vriendelijke groet,

    Furcas

  10. Moi JanineB,

     

    Welkom! Zelf ben ik als solo-cacher gestart en de meeste caches vind ik nog steeds alleen, GeoHond buiten beschouwing gelaten. Ter afwisseling cache ik soms met familie (Tuutjefloiter al dan niet met &Co) of bij uitzondering met een groepje cachers (het Delfzijl e.o. fiets-event dat ik samen met borzl heb georganiseerd). Solo cachen vind ik echter nog steeds het leukst.

     

    Naarmate ik meer caches gevonden had merkte ik wel dat ik mijn ‘beginnerschroom’ ergens voor mijn 250ste cache kwijt was geraakt. De enige schroom die ik nog heb is bij caches die op privé-terrein liggen. Gelukkig staat er bij deze caches vaak iets specifieks over de lokatie in de beschrijving, of (veel beter!) is er een geocache-merkteken (sticker, badge, logo, of iets dergelijks) aanwezig zodat je zeker weet dat je op de juiste plek bent. Mocht dit niet aanwezig zijn kun je de plaatser altijd nog om bevestiging vragen per PM als je straat + huisnummer hebt genoteerd of je kunt de plaatser aanraden een duidelijk zichtbaar merkteken te plaatsen.

     

    Maar ook bij een cache op privé-terrein, al is het mogelijk een voortuin, is het belangrijk om jezelf te herinneren aan het feit dat de eigenaar toestemming voor de cache heeft gegeven en het dus geen probleem is dat jij de cache komt zoeken!

     

    Veel plezier met het geocachen,

    Furcas

  11. In de guidelines van http://www.earthcache.org/ staat bij punt 6: "Requests for specific content in the photograph (must include the visitor's face, for example) will be considered an additional logging requirement and must be optional." De eis dat het gezicht van een cacher niet meer op de foto mag staan lijkt mij eigenlijk puur te wijten aan een slechte/ onvolledige vertaling hiervan. Er had aan moeten worden gegeven dat het verzoek om iets specifieks te fotograferen, zoals bijvoorbeeld het gezicht van de cacher, als extra logeis wordt gezien en derhalve optioneel is.

     

    In samenhang met de rest van de tekst van punt 6 (en de overige punten) mag de plaatser vragen om een foto te plaatsen in het log en de antwoorden op de vraag/ opdracht per PM te versturen. Alleen vragen om een foto te plaatsen in plaats van vragen te beantwoorden of een opdracht uit te voeren mag niet. Ook vragen om een foto met een specifiek onderwerp erop bij je log te plaatsen mag dus niet. Tot slot mag de plaatster dus geen log verwijderen omdat er geen foto bij wordt geplaatst mits er wel een PM met de juiste antwoorden wordt verstuurd.

  12. Terugkomend op de log-eis voor het plaatsen van een foto in je log bij een Earthcache. Dit mag nog steeds als log-eis worden gesteld door de plaatser. De foto mag alleen niet de enige log-eis zijn van de plaatser en de foto mag niet ter vervanging van een ter plaatse uit te voeren taak of leermoment dienen. Wanneer de vragen juist zijn beantwoord en/ of de taak naar behoren is uitgevoerd mag het ontbreken van een foto echter geen reden zijn voor het verwijderen van een log door de plaatser bij een Earthcache.

     

    Ook bij grandfathered caches van het type WebCam en/ of Virtual (mits gepubliceerd voor november 2005) kan het toevoegen van een foto aan je log nog steeds een geldige vereiste zijn.

     

    Zie: http://www.geocaching.com/about/guidelines.aspx en http://www.earthcache.org/

  13. Dat pakketje van de Action ken ik. Helaas. De vacuümzuiger werkt redelijk goed, maar de tekentang niet. Deze blijkt van plastic te zijn en de veer niet sterk genoeg om een teek te verwijderen. Sterker nog, wanneer je miniem kracht uitoefent op de tang glijdt deze over de teek en knijpt hem leeg! Compleet tegenovergesteld is aan het doel.

     

    Sindsdien ben ik op aanraden van mijn dierenarts, GeoHond heeft (ook) geregeld last van teken, overgestapt op een ouderwetse pincet met hele scherpe punt. Deze komt goed tussen de teek en de huid (parallel aan de huid houdend) en je kunt zelf de ‘kracht’ die je op de teek los laat doseren. GeoHond en ik bevalt deze methode erg goed, veel beter dan die van een plastic tekentang…

  14. Als het alleen om de hint of om kernwoorden gaat dan kun je deze op een Garmin 60csx invoeren in het commentaar veld (dit kun je in Mapsource doen). Let wel op je instellingen van Mapsource, je GPS kan maar een beperkt aantal karakters aan. Ik meen iets van 50 of 60. Even proberen voor je op vakantie gaat dus!

     

    Het voorgaande werkt bijvoorbeeld goed bij tradi's en mystery’s. Wanneer het echter om een spoilerfoto, een multi of een Earthcache gaat is het raadzaam de cache-pagina's wel (volledig) af te drukken, zeker wanneer je op vakantie gaat cachen. De kans is immers klein dat je er snel terug komt voor het geval je vast komt te zitten.

  15. Dat is een lastige vraag, zeker voor mij als cacher-zonder-team. Af en toe cache ik samen met GeoHond of Tuutjefloiter (&Co) maar ik maak geen deel uit van een cacheteam. Ik heb dit trouwens nooit begrepen, een cacheteam. Ik refereer hierbij aan cacheteams als CCCooper Agency die op bepaalde dagen tegelijkertijd op 3 continenten aan het cachen zijn… Afgaand op eerdere post begrijp ik echter dat dit niet het geval is.

     

    Caches die eerder als (familie)team zijn gelogd later alsnog onder een nieuwe naam loggen… Ik denk dat het uiteindelijk toch je eigen keus zal moeten zijn. Wat ik nog niet in de eerdere posts heb gezien is wat je nieuwe teamleden er van vinden om caches die deze (nog) niet hebben gevonden te loggen omdat jij ze al hebt gelogd. Ik denk dat als je dat weet je ook je antwoord op je vraag hebt. In elk geval ben ik benieuwd naar het resultaat.

     

    NB Houdt er wel rekening mee dat sommige cache-eigenaren deze praktijk niet zien zitten en dat deze de je nieuwe teamlog(s) kunnen en zullen verwijderen waardoor je mogelijk niet alle caches zult kunnen herloggen.

  16. De tradi laten zoals deze nu is of hier een unknown of multi van maken, iets anders zit er volgens mij niet op als je de cachers via een bepaald pad naar de cache wilt laten lopen. Mogelijk kun je de coördinaten van de cache op of nabij het begin van het te nemen pad plaatsen (filmkokertje, plaatje met eindcoördinaat) op een voor cachers zeer herkenbare plek, is een strip (i.e. drampex) of fotocache een optie?

     

    Wat betreft het lezen van de tekst van de cache (ongeachte het type) dat doe ik altijd wanneer ik de coördinaten in de GPS zet. En nogmaals als ik vast kom te zitten bij een tradi of unknown of bij de start van een earthcache of multi. De hint gebruiken om een pad aan te geven werkt niet voor mij. Alleen wanneer ik na lang zoeken de cache niet kan vinden vertaal ik de hint in het veld. Een verwijzing naar het te nemen pad zal mij dan ook niet of te laat bereiken wanneer hier de hit voor wordt gebruikt.

  17. Moi Veendammer,

     

    Heb je al contact opgenomen met de winkel (mits je de GPS nieuw heb aangeschaft natuurlijk)? De kabel maakt deel uit van het product dat je koopt en je mag verwachten dat het bij goed gebruik even lang mee gaat. De winkel kan je mogelijk doorverwijzen naar de garantie/ reparatie mogelijkheden.

     

    Wat je verder nog kunt proberen is contact op te nemen met Magellan Nederland (via hun website http://shop.magellan.nl/ ) of Futurumshop. Mogelijk hebben de serviceafdelingen daar nog een exemplaar over.

     

    Echter, vanwege het stopzetten van de eXplorist serie vorig jaar door Magellan ben je mogelijk gedoemd eigen initiatief en een aanschaf bij een (buitenlandse) webwinkel. Reken op een $ 10-15 voor de kabel en evenveel verzendkosten (bij meerdere webwinkels via eBay verkrijgbaar). Te samen wordt dit circa Euro 15-25.

     

    Furcas

  18. Nieuwe caches aanmaken en ‘temporarily disabled’ caches middels ‘owner maintenance’ weer activeren gaat goed. Sinds de meest recente update kan ik van mijn bestaande caches de tekst middels ‘edit cache’ niet meer wijzigen. Wanneer ik de wijzigingen op wil slaan krijg ik namelijk telkens de melding “500 - Internal server error. There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.” Komt dit probleem iemand anders (ook) bekend voor?

     

    NB Het enige dat ik wil wijzigen is de datum van de laatste cache-controle die ik in het ‘short description’ gedeelte van de cache-pagina (GC1JK5P) heb staan.

  19. Kijk eens op eBay, vooral in Duitsland worden geregeld grotere partijen (25, 50 of 100) PET-lingen aangeboden. Hier komt natuurlijk nog wel het transport naar Nederland bij. Ook zijn er diverse websites waar PET-lingen als partij beduidend goedkoper zijn dan X losse PET-lingen bestellen.

     

    NB Bij en partij van 25 heb je ook nog eens 12 PET-lingen op reserve voor het geval er eens een PET-ling geript wordt.

  20. Geocachen kent zo weinig mogelijk regels, dat is een bewuste keuze van Groundspeak. Groundspeak wil namelijk niet de rol van rechter en/ of politieagent aannemen voor dit soort ongemakken/ meningsverschillen over hoe geocachen beoefend moet worden. Hierdoor is er veel afhankelijk van de gemeenschap en dienen geocachers veel onderling uit te zoeken en op te lossen.

     

    Wie er ook reizigers verplaatst, zo lang ze maar van cache naar cache blijven reizen en niet verdwijnen kan een volgende (wel loggende) cacher altijd nog middels de ‘grab’-optie de verplaatsing weer in overeenstemming met de juiste cache krijgen. Dit is juiste de reden waarom Groundspeak de ‘grab’ optie heeft toegevoegd. Wel is jammer dat de gereisde afstand voor de reiziger dan niet meer klopt.

     

    Cachers die hun bezoek niet loggen bestaan evenals cachers die zonder bezoek wel loggen. Ook is er een groep cachers die wel in het logboek in de cache logt, maar dit niet op de cache-pagina registreert. Dit is de manier waarop zij geocachen en hier is weinig tot niets aan te doen. Hoogstens kun je, als je de geocache-naam van de geocacher kent, deze een PM sturen met een verzoek e.e.a. online te loggen.

     

    NB Het kan ook zijn dat de geocacher in kwestie tijdens bijvoorbeeld een vakantie privé geen toegang tot internet heeft en dat de logs later zullen worden toegevoegd. Voor reizigers is het niet ongebruikelijk om met een vertraging van 2 weken, in vakantieperioden tot 4 weken, later te worden gelogd. Deze vertraging geldt dan natuurlijk ook voor het loggen van de cache zelf.

  21. Wat betreft het weghalen van een gearchiveerde cache, zonder vooraf toestemming van de eigenaar te krijgen, dat doe ik niet. Ten eerste is de cache niet van mij dus ik haal hem niet weg want dit kan uitgelegd worden als diefstal. Ten tweede, geocaching.com is slechts één van meerdere geocaching-websites. Een op geocaching.com gearchiveerde cache kan nog steeds actief zijn via bijvoorbeeld NaviCache, Opencaching, TerraCaching of zelfs als letterbox.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...